Hải Phòng: Đột nhập sới gà VIP

Thú “chơi gà” đang ngày một biến tướng, gà chọi không chỉ còn là thú chơi mà nó còn là phương tiện thay những lá bài trên chiếu bạc. “Cá bạc, độ gà” khiến không biết bao kẻ chết đứng, nhiều kẻ lên đời và cũng bị chính cựa gà “móc mắt” chỉ vì quá ham tiền dính vào những “trò ma” của dân cờ bạc bịp.

Sòng bạc suy tàn, trường gà trỗi dậy

“Giống gà rất đỗi anh hùng/Cũng gồm năm đức cũng thông trăm tài”, câu ca này được dân “mê gà” thuộc làu từ lúc manh nha vào “nghề độ gà”. Trong chiều sâu tâm tưởng của nhiều người, trò chơi chọi gà (theo cách gọi miền Bắc) hay “đá gà” (theo cách gọi miền Nam) vừa mang tính giải trí, vừa góp phần nuôi dưỡng tinh thần thượng võ và là chất keo gắn kết tinh thần cộng đồng. Đây là một thú chơi rất công phu, đòi hỏi người chơi phải có “nghề”. Tuy nhiên, ngày nay, chọi gà không chỉ là một thú chơi đơn thuần nữa mà nó trở thành công cụ tàn khốc của những con ma khát bạc, tự “cứa cuộc đời” bằng những móc cựa gà sắc lạnh.

Biết một chút về gà, chúng tôi muốn “bê” chú “chiến kê” của mình vào sòng mong được thi thố nhưng do mình quá “gà” về sới nên chúng tôi đã tìm gặp Lương “trọc” (SN 1972, quê Tràng Kênh, Hải Phòng), một con “ma gà” chuyên lân la tại các sới. Đời Lương “trọc” gắn với gà từ nhỏ, hắn lớn lên quanh các “cót gà” nghe độ, ra kèo… Nói về các mánh của “đá gà”, Lương “trọc” bỗ bã, nếu hắn “có chữ”, hắn sẽ tập hợp và viết được sách giáo khoa về “đá gà”.

Cũng là một “dân gà” có hiểu biết về “chuyện xã hội”, Lương “trọc” giảng giải với chúng tôi về chuyện “cá gà” ở đất Cảng. Lương “trọc” khẳng định rằng, khi đất Cảng suy tàn về đế chế cờ bạc bịp cũng là lúc các sới gà được các đại ca giang hồ để ý đến và coi đó như một “cửa” làm ăn mới. “Trước đây, giới giang hồ chỉ đầu tư vào những sòng bạc chung tẩy để thu lời vì nhanh thu được tiền tươi. Vì, sới gà chủ yếu là các “sới cỏ”, dân vào sới hầu hết là dân hiểu biết về gà chọi, “dân xã hội” ít khi đầu tư vào sới gà, bởi kiếm tiền không bằng sới bạc. Tuy nhiên, sau này khi cờ bạc bịp bị công an triệt phá liên tục, hơn nữa, bị tóm vì hành vi đánh bạc, bị phạt rất nặng nên dân chơi hầu như chuyển vào sới gà. Nhiều đại ca cũng chuyển hướng qua lĩnh vực làm ăn mới, đó chính là đầu tư vào trường gà. Việc đầu tư mở trường gà lớn, nếu được đảm bảo, việc thu lời không kém gì với mở sòng…”. Lương “trọc” cũng cho biết, chỉ cần mở 3 cót (tức là 3 khu để “đá gà”) cho một trường gà tầm trung, ngoại trừ tiền “phế”, tiền cấp cho người đỡ đầu, mỗi tháng nếu 10 – 15 ngày hoạt động cũng kiếm được cả trăm triệu đồng.

Tuy nhiên, Lương “trọc” cũng bật mí, việc mở trường gà không dễ dàng. Bởi, đã mở là phải an toàn, không an toàn thì tốt nhất đừng dính dáng vào nếu không chỉ có nước sạt nghiệp.

Đột nhập sới gà VIP

Sau nhiều lần hẹn, chúng tôi được Lương “trọc” cho theo chân vào sới. Đó là một sới gà được dân Hải Phòng đồn đoán là tuyệt đối an toàn vì được “bảo kê” bởi một nhân vật VIP. Nó nằm giữa cánh đồng vùng giáp ranh của huyện Tiên Lãng và Vĩnh Bảo. Trong khu vườn chuối um tùm, vừa bước vào cổng, chúng tôi đã thấy các con bạc huyên náo với các loại kèo cột, tiếng ới nhau, đòi tiền. Nhóm chúng tôi có 5 người, để bước vào trong sới, chúng tôi cần đi qua hai vòng kiểm soát, mỗi vòng đóng một loại tiền cụ thể. Là khách nên mỗi người chúng tôi đưa 100.000 đồng để qua cửa, với những người bê gà (vào chơi – PV), mỗi suất đóng 600.000 đồng/gà. Tiền gửi xe được tính với giá siêu đắt là 50.000 đồng/xe. Vậy là chưa biết được thua thế nào nhưng anh em chúng tôi đã chi trên 1 triệu đồng cho chủ sới gà. Bước vào bên trong trường gà, tôi thấy có 3 cót gà với hàng chục chú “chiến kê” đã được nhốt sẵn trong lồng.

Khi có gà mới đến, chủ trường gà sẽ phân công sẵn một gã “trọng tài” chịu trách nhiệm cân gà để ghi bảng, liệt tỉ lệ chấp. Gà chúng tôi mang theo nặng 2,9 + 3 (2,9kg + 3 hoa). Gà đã được cân, tên chủ gà và số lượng gà đều được liệt lên bảng kê cụ thể. Quan sát qua list hơn hai chục gà đã được ôm đến, chúng tôi thấy hơi lo vì gà của chúng tôi… to nhất. Lương “trọc” nhìn gà của chúng tôi ngao ngán: “Chú đúng là thiếu kinh nghiệm nuôi gà, để nó nặng cân thế này thì phải chấp, làm gà tài chưa chắc đã ăn thua…”.

Bí mật những trận chiến sinh tử trong trường gà "đoạt mạng người" - Ảnh 1

Gà được trọng tài cân trước khi chiến đấu.

Trong khi gà được nhốt vào lồng đợi khách, chúng tôi lượn quanh các cót, mỗi cót có đến 60 – 70 con bạc thi nhau hò hét, bình luận về các đòn của gà chọi. Các kèo gà liên tục được phát tùy diễn biến của trận đấu. Trong sới gà khu vực này có một luật bất thành văn là ai đặt cửa cót nào thì chỉ tập trung trong cót đó, ít người đặt sang cót khác. Mọi kèo gà đưa ra bằng miệng và nếu bắt đúng “sóng”, “làng” chỉ cần hô một tiếng nhận. Sau thỏa thuận miệng đó nghĩa là kèo gà đã được ngã giá. Việc thỏa thuận miệng nhưng những dân cờ bạc này quả là có trí nhớ siêu phàm, thanh toán đều sòng phẳng, không thiếu một đồng một cắc. Mọi tranh chấp đều có trọng tài là người của sới đứng ra giải quyết.

Mọi khách vào trường gà đều phải tuân theo “luật” của từng chủ sới. Tuy nhiên, mỗi sới có “luật” khác nhau. Đối với các “sới cỏ” mà chúng tôi ghé qua, hầu như không có “luật” hay bảo kê, tiền của chủ sới chủ yếu được thu bởi tiền “hồ” hoặc “tiền làng” cho.

“Mùa gà thay lông, các sới gà ít mở, chỉ có những sới lớn và thường xuyên mở thì mới có gà để đá. Đối với sới gà này gà đá không chỉ đá đòn, “đá chạy hồ” mà đá đến chết. Các kèo này nó mới lớn. Sới Hải Phòng này cũng thuộc hàng bình bình thôi, sới lớn ở miền Bắc bây giờ chú phải tìm đến Mạo Khê (Quảng Ninh), Văn Giang (Hưng Yên), Quỳnh Phụ (Thái Bình)…”, Lương “trọc” bật mí.

Án mạng trên sới “đá gà”

Theo thông tin từ công an tỉnh Đồng Nai, khoảng 13h30′ ngày 2/9/2014, nhân được nghỉ lễ, nhiều thanh niên trong xã Xuân Hưng tụ tập tại khu vực ấp 2 để đá gà. Biết tin này, anh Hoàng Văn P. (22 tuổi) cùng bạn là Trương Văn T. (24 tuổi, ngụ cùng xã) và một số người bạn lên xem. Khi đến nơi, anh P. thấy hai anh em Nguyễn Bá Thiên (24 tuổi) và Nguyễn Bá Thừa (20 tuổi, cùng ngụ xã Xuân Hưng, huyện Xuân Lộc, Đồng Nai). Khi đến nơi, anh P. thấy hai anh em nhà Thiên, Thừa đang ngồi mài cựa gà để chuẩn bị thi đấu nên đã góp ý. Sau đó Thiên, Thừa và P. đã xảy ra mâu thuẫn. Trong lúc xô xát Thiên, Thừa đã dùng dao đâm chết P… Cơ quan công an đã vào cuộc điều tra làm rõ.

Tổ chức “đá gà” là tổ chức đánh bạc

Theo quy định tại Nghị quyết 01/2010/NQ-HĐTP, ngày 22/10/2010 của Hội đồng thẩm phán TAND Tối cao thì một trong các trường hợp sau đây là tổ chức đánh bạc hoặc gá bạc với quy mô lớn: Tổ chức đánh bạc hoặc gá bạc trong cùng một lúc cho từ mười người đánh bạc trở lên hoặc cho từ hai chiếu bạc trở lên mà số tiền hoặc hiện vật dùng đánh bạc có giá trị từ 2.000.000 đồng đến dưới 50.000.000 đồng; có tổ chức nơi cầm cố tài sản cho người tham gia đánh bạc; có lắp đặt trang thiết bị phục vụ cho việc đánh bạc; khi đánh bạc có phân công người canh gác, người phục vụ, có sắp đặt lối thoát khi bị vây bắt, sử dụng phương tiện như ô tô, xe máy, xe đạp, điện thoại… để trợ giúp cho việc đánh bạc; tổng số tiền hoặc hiện vật dùng đánh bạc trong cùng một lần có giá trị từ 20.000.000 đồng trở lên.

Please follow and like us:
error

70 thoughts on “Hải Phòng: Đột nhập sới gà VIP

 • February 7, 2019 at 10:39 pm
  Permalink

  I just want to say I am newbie to blogging and actually enjoyed you’re web page. Most likely I’m going to bookmark your website . You definitely come with amazing stories. Kudos for sharing with us your web site.

  Reply
 • February 16, 2019 at 2:46 am
  Permalink

  I’m having some problems with Firefox, so I want to uninstall it and then reinstall it. But I want to save all my bookmarks, so can I save my bookmarks to my computer, and then import them back to Firefox once I reinstall it? Thanks for the help..

  Reply
 • February 18, 2019 at 11:57 am
  Permalink

  Can a blog really be that helpful? What type of content should a business blog have? If there are any blog experts out there please help me out. What are some good companies to set up a blog with? And any other general/specific information on setting up a blog for a business….

  Reply
 • February 25, 2019 at 1:10 pm
  Permalink

  I want to create a blogspot of my own and want to earn some money from that. Is possible?.

  Reply
 • February 28, 2019 at 5:13 am
  Permalink

  Good write-up, I am normal visitor of one¡¦s web site, maintain up the nice operate, and It is going to be a regular visitor for a long time.

  Reply
 • March 1, 2019 at 3:20 pm
  Permalink

  Wow, superb blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your web site is great, let alone the content!

  Reply
 • March 2, 2019 at 9:02 am
  Permalink

  Heya i’m for the first time here. I came across this board and I find It really useful & it helped me out a lot. I hope to give something back and help others like you helped me.

  Reply
 • March 7, 2019 at 9:39 pm
  Permalink

  Thank you a lot for giving everyone an extremely wonderful opportunity to discover important secrets from this web site. It really is very kind and also jam-packed with a lot of fun for me and my office friends to visit your blog particularly 3 times in one week to study the newest guidance you have. Not to mention, I’m so usually fascinated with all the astonishing thoughts served by you. Selected two areas on this page are without a doubt the most suitable we have all ever had.

  Reply
 • March 8, 2019 at 8:12 am
  Permalink

  I like what you guys are up also. Such smart work and reporting! Keep up the excellent works guys I’ve incorporated you guys to my blogroll. I think it’ll improve the value of my site :).

  Reply
 • March 8, 2019 at 5:43 pm
  Permalink

  I¡¦ve read a few good stuff here. Definitely value bookmarking for revisiting. I wonder how so much effort you place to create any such excellent informative web site.

  Reply
 • March 10, 2019 at 11:14 pm
  Permalink

  I carry on listening to the newscast talk about getting free online grant applications so I have been looking around for the finest site to get one. Could you tell me please, where could i acquire some?

  Reply
 • March 13, 2019 at 1:25 pm
  Permalink

  I have been absent for a while, but now I remember why I used to love this blog. Thanks, I will try and check back more frequently. How frequently you update your web site?

  Reply
 • March 14, 2019 at 2:48 am
  Permalink

  bpfnwohmlwa,If you are going for best contents like I do, just go to see this web page daily because it offers quality contents, thanks!

  Reply
 • March 14, 2019 at 7:27 am
  Permalink

  I precisely wanted to thank you so much yet again. I am not sure the things that I might have achieved in the absence of the aspects shared by you relating to such a subject. Entirely was a hard situation in my view, nevertheless being able to view this specialised mode you processed it took me to jump over happiness. I’m happy for this work and then sincerely hope you recognize what a great job that you’re putting in instructing other individuals all through a web site. I am certain you haven’t encountered all of us.

  Reply
 • March 14, 2019 at 8:48 am
  Permalink

  Whats Going down i’m new to this, I stumbled upon this I’ve found It positively helpful and it has aided me out loads. I hope to contribute & aid other users like its helped me. Good job.

  Reply
 • March 14, 2019 at 8:52 am
  Permalink

  This is really interesting, You are a very skilled blogger. I’ve joined your rss feed and look forward to seeking more of your fantastic post. Also, I have shared your web site in my social networks!

  Reply
 • March 15, 2019 at 10:10 am
  Permalink

  I would like to thank you for the efforts you’ve put in writing this website. I’m hoping the same high-grade blog post from you in the upcoming also. Actually your creative writing abilities has encouraged me to get my own blog now. Really the blogging is spreading its wings fast. Your write up is a good example of it.

  Reply
 • March 17, 2019 at 12:47 am
  Permalink

  Nice read, I just passed this onto a friend who was doing some research on that. And he just bought me lunch because I found it for him smile Therefore let me rephrase that: Thank you for lunch!

  Reply
 • March 17, 2019 at 3:40 am
  Permalink

  It’s perfect time to make some plans for the future and it is time to be happy. I’ve read this post and if I could I wish to suggest you some interesting things or tips. Maybe you can write next articles referring to this article. I desire to read more things about it!

  Reply
 • March 17, 2019 at 10:45 am
  Permalink

  Heya i’m for the first time here. I came across this board and I find It really useful & it helped me out a lot. I hope to give something back and aid others like you aided me.

  Reply
 • March 20, 2019 at 1:25 pm
  Permalink

  you are in reality a good webmaster. The web site loading velocity is amazing. It sort of feels that you’re doing any distinctive trick. Moreover, The contents are masterpiece. you’ve done a magnificent activity in this subject!

  Reply
 • March 20, 2019 at 4:01 pm
  Permalink

  Thanks for the sensible critique. Me and my neighbor were just preparing to do a little research on this. We got a grab a book from our local library but I think I learned more clear from this post. I’m very glad to see such excellent info being shared freely out there.

  Reply
 • March 23, 2019 at 2:48 am
  Permalink

  Thanks, I have recently been searching for info approximately this topic for a long time and yours is the best I’ve came upon till now. But, what about the conclusion? Are you sure concerning the supply?

  Reply
 • March 27, 2019 at 6:26 pm
  Permalink

  Hey there! I just wanted to ask if you ever have any problems with hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing many months of hard work due to no data backup. Do you have any methods to stop hackers?

  Reply
 • April 1, 2019 at 4:42 am
  Permalink

  mwmmdkd,This website truly has alll of the information and facts I wanted about this subject and didn?t know who to ask.

  Reply
 • April 2, 2019 at 2:46 am
  Permalink

  hewwcids,We have a team of experts who could get you the correct settings for Bellsouth net email login through which, you can easily configure your email account with MS Outlook.

  Reply
 • April 4, 2019 at 1:53 am
  Permalink

  I just want to mention I am all new to blogging and honestly liked this web blog. Almost certainly I’m want to bookmark your blog post . You surely have outstanding posts. Regards for sharing with us your website.

  Reply
 • April 4, 2019 at 4:30 am
  Permalink

  Wow! This can be one particular of the most beneficial blogs We have ever arrive across on this subject. Basically Excellent. I’m also a specialist in this topic so I can understand your effort.

  Reply
 • April 4, 2019 at 9:04 am
  Permalink

  I¡¦ll immediately snatch your rss as I can’t in finding your email subscription hyperlink or e-newsletter service. Do you’ve any? Please let me realize in order that I may just subscribe. Thanks.

  Reply
 • April 5, 2019 at 2:17 pm
  Permalink

  Great awesome issues here. I¡¦m very glad to peer your article. Thanks so much and i am having a look forward to contact you. Will you please drop me a mail?

  Reply
 • April 5, 2019 at 7:25 pm
  Permalink

  I will right away snatch your rss feed as I can not in finding your e-mail subscription hyperlink or newsletter service. Do you have any? Kindly let me understand in order that I may just subscribe. Thanks.

  Reply
 • April 5, 2019 at 8:40 pm
  Permalink

  Hello There. I found your blog using msn. This is a really well written article. I will make sure to bookmark it and come back to read more of your useful info. Thanks for the post. I’ll certainly comeback.

  Reply
 • April 7, 2019 at 1:03 am
  Permalink

  Heya i’m for the first time here. I came across this board and I find It really useful & it helped me out much. I hope to give something back and aid others like you aided me.

  Reply
 • April 7, 2019 at 11:14 am
  Permalink

  A lot of thanks for all your effort on this web site. Ellie enjoys doing investigations and it’s easy to see why. Almost all hear all relating to the lively way you deliver invaluable information through your website and in addition attract response from visitors on this idea then my princess is really becoming educated a lot of things. Have fun with the remaining portion of the new year. Your carrying out a remarkable job.

  Reply
 • April 8, 2019 at 5:35 am
  Permalink

  I’m writing to make you be aware of what a cool encounter my wife’s child developed checking your web page. She discovered too many details, which include how it is like to have an awesome helping style to let the others just learn about a number of grueling topics. You really exceeded my expectations. Many thanks for providing these powerful, dependable, informative as well as fun tips on this topic to Gloria.

  Reply
 • April 8, 2019 at 6:21 am
  Permalink

  wwizqaty,If you are going for best contents like I do, just go to see this web page daily because it offers quality contents, thanks!

  Reply
 • April 8, 2019 at 3:29 pm
  Permalink

  On my friend’s blogs they have added me on their blog rolls, but mine always sits at the bottom of the list and does not list when I post like it does for others. Is this a setting that I need to change or is this a choice that they have made?.

  Reply
 • April 9, 2019 at 6:01 am
  Permalink

  Hello there, You’ve done an excellent job. I’ll definitely digg it and personally recommend to my friends. I’m confident they’ll be benefited from this site.

  Reply
 • April 11, 2019 at 8:38 am
  Permalink

  slnmdieaqjg,We have a team of experts who could get you the correct settings for Bellsouth net email login through which, you can easily configure your email account with MS Outlook.

  Reply
 • April 12, 2019 at 10:25 am
  Permalink

  xbkkdvpdkk Yeezy 350,Waw! Its really great and wonderful ever i found. Thank you for sharing this info.

  Reply
 • April 12, 2019 at 9:19 pm
  Permalink

  Considering that the MSM is absolutely skewed, what blogs/websites have you found that provide you details that the MSM ignores?.

  Reply
 • April 14, 2019 at 1:30 pm
  Permalink

  Hi there very cool site!! Guy .. Beautiful .. Superb .. I’ll bookmark your web site and take the feeds also¡KI am happy to search out so many useful information right here in the publish, we’d like develop extra techniques in this regard, thank you for sharing. . . . . .

  Reply
 • April 15, 2019 at 7:51 pm
  Permalink

  My brother suggested I might like this website. He was totally right. This post actually made my day. You cann’t imagine simply how much time I had spent for this information! Thanks!

  Reply
 • April 15, 2019 at 9:20 pm
  Permalink

  Hello There. I found your blog using msn. This is a really well written article. I’ll be sure to bookmark it and return to read more of your useful information. Thanks for the post. I’ll definitely comeback.

  Reply
 • April 17, 2019 at 11:21 pm
  Permalink

  I’m writing to let you know of the amazing experience my princess enjoyed viewing yuor web blog. She even learned such a lot of details, most notably how it is like to possess a great teaching mood to get many more effortlessly have an understanding of a variety of impossible issues. You undoubtedly surpassed people’s expected results. Many thanks for showing the productive, safe, informative as well as easy tips about the topic to Kate.

  Reply
 • April 17, 2019 at 11:22 pm
  Permalink

  I and also my pals appeared to be studying the good tricks located on the website and at once got a terrible feeling I had not thanked the website owner for those strategies. All of the young men were for this reason glad to learn all of them and have in effect absolutely been enjoying those things. Appreciate your getting considerably helpful and also for considering this kind of brilliant issues most people are really desperate to know about. Our own sincere apologies for not expressing gratitude to you earlier.

  Reply
 • April 19, 2019 at 7:43 pm
  Permalink

  “Because of the poor economic performance in Europe, we are facing a slowdown in global economic growth,” Kudlow said in an interview with Bloomberg Television. But unlike the White House, at the policy meeting in March, the Fed did not conclude that the global economic slowdown meant that the bank should start cutting interest rates.

  Reply
 • April 21, 2019 at 9:11 am
  Permalink

  I intend to get even more fans by sending my images to blogs. Like when people click via, they will certainly link to my blog site.

  Reply
 • April 28, 2019 at 6:03 am
  Permalink

  We combed the internet for some of the funniest “caught in the act” moments from dogs and they don’t disappoint.

  Reply
 • April 30, 2019 at 12:57 pm
  Permalink

  I just recently began a blog, and also I was simply wondering how individuals have promoted their blog sites online to get even more fans so you aren’t just inputting to absolutely nothing out in the net?. Oh, and also for my blog, I don’t actually desire my close friends to be my followers, unless they find it on their own. My blog is about something that the majority of my friend’s can not actually assist me with. (Digital photography is the major topic).

  Reply
 • May 2, 2019 at 6:12 pm
  Permalink

  This is mostly a perfect period to say that you really affected me using your perfect story based on this good post

  Reply
 • May 3, 2019 at 5:26 pm
  Permalink

  There is noticeably a bunch to know about this. I believe you made various nice points in features also.

  Reply
 • May 3, 2019 at 7:03 pm
  Permalink

  By comparison, relative unknown South Bend, Ind. Mayor Pete Buttigieg has shot up to third place in some recent polls after strong performances in TV interviews and on the hustings. A core source of Buttigieg’s rise? Former Biden supporters.

  Reply
 • May 6, 2019 at 9:09 am
  Permalink

  you are truly a just right webmaster. The web site loading velocity is amazing. It kind of feels that you’re doing any distinctive trick. In addition, The contents are masterpiece. you have performed a magnificent task in this subject!

  Reply
 • May 7, 2019 at 12:00 am
  Permalink

  What are some good websites and also blog sites for budget-friendly fashion for grownups?

  Reply
 • May 7, 2019 at 7:44 am
  Permalink

  That happened to Senator Sanders yesterday, and I’m calling it out,” she continued. “In what world? You don’t boo folks for that. And I don’t care if it was somebody who I didn’t care about their policies, if they stood up with the Reverend Dr. Martin Luther King Jr. and other heroes and sheroes, we need to shout that out.

  Reply
 • May 8, 2019 at 10:30 am
  Permalink

  Hello, i think that i saw you visited my web site thus i came to “return the favor”.I’m attempting to find things to improve my website!I suppose its ok to use a few of your ideas!!

  Reply
 • May 9, 2019 at 11:46 am
  Permalink

  Excellent blog here! Also your website loads up very fast! What web host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my web site loaded up as quickly as yours lol

  Reply
 • May 10, 2019 at 12:27 am
  Permalink

  On April 3, there were zero sitting white congressmen in the race for the 2020 Democratic nomination. There were two former male representatives (Beto O’Rourke of Texas and John Delaney of Maryland) and a sitting congresswoman (Tulsi Gabbard of Hawaii), but no men currently serving in the House.

  Reply
 • May 14, 2019 at 1:53 pm
  Permalink

  I am extremely impressed with your writing skills and also with the layout on your blog. Is this a paid theme or did you customize it yourself? Either way keep up the nice quality writing, it’s rare to see a nice blog like this one these days..

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *