Hùng “sầu” : Duyên kỳ ngộ của sát thủ giang hồ với cửa Phật

Hùng “sầu” hay Hùng “xăm”, cái tên chẳng xa lạ gì trong giới giang hồ từ Bắc chí Nam, khét tiếng đòi nợ thuê, chém mướn, thậm chí sẵn sàng giết người, đến với cửa Phật quả là duyên kỳ ngộ. 

Đại ca giang hồ chém người từ năm 13 tuổi
Mở mắt chào đời, cậu bé Lê Thừa Dương Hùng chẳng biết mặt cha. Lên 8 tuổi (năm 1980), mẹ bước thêm bước nữa, vậy là từ đó Hùng phải sống trong cảnh “con ông, con bà”.
Hàng ngày Hùng phải chịu những trận đòn roi từ cha dượng “nát rượu” nếu không kiếm được mồi nhậu cho ông.
Thương mẹ nhưng vì không chịu nổi những trận đòn roi, vậy là Hùng bỏ nhà đi tìm cha.

Duyên kỳ ngộ của sát thủ giang hồ Hùng “sầu” với cửa Phật - Ảnh 1

Cháu Lê Thừa Dương Hậu (con trai duy nhất của Hùng “sầu”), dù mới 3 tuổi nhưng đã ăn chay và biết đọc kinh Phật.
Rong ruổi hết vùng Bình Trị Thiên nhưng Hùng vẫn không tìm được cha, vậy là Hùng đã đặt chân vào đất Huế.
Để có được miếng ăn, Hùng đã gia nhập nhóm bảo kê tại ga tàu Huế với biệt danh Hùng “sa đọa” dưới sự cai quản của đại ca Lê Lâm. Công việc của Hùng là theo chân đàn anh đi đòi nợ, chém nhau hoặc bảo kê.
Tuy chưa tròn 10 tuổi nhưng với cái bản chất lì lợm, bất cần đời, cái tên Hùng “sa đọa” đã để lại dấu ấn trong giới tay anh chị trên đất Huế lúc bấy giờ.
Vào giang hồ chưa bao lâu thì Hùng bị bắt đi cưỡng chế lao động 24 tháng, với tội danh đánh người gây thương tích, phá rối trật tự công cộng.
Vừa bước chân ra khỏi trại cưỡng chế, Hùng được đại ca Lê Lâm đón về để tiếp tục tung hoành giang hồ.
Trong một lần đi thanh toán giang hồ, Hùng đã thẳng tay chém đứt bàn tay và cắt tai của một thanh niên. Lần này Hùng đã bị tra tay vào còng số tám, tuy nhiên chỉ giam được 21 ngày thì Hùng đã trốn trại và bỏ vào Sài Gòn. Đó là năm 1990.
Vào Sài Gòn, Hùng đã gia nhập với băng nhóm Tâm “voi”, chuyên ăn xin, đòi nợ thuê, thanh lý giang hồ khu vực Ngã tư An Sương, với biệt danh mới là Hùng “sầu”.
“Toàn bộ khu vực ngoại thành xung quang Ngã tư An Sương đều do anh em nhóm Tâm “voi” quản lý, khu vực khác thuộc địa phận chú Năm (tức Năm Cam)”, Hùng “sầu nói.
Ở Sài Gòn được 2 năm thì có lệnh truy nã, Hùng phải chạy qua Campuchia rồi sau đó qua Lào, trốn được 5 tháng thì phải quay về vì Tâm “voi” bị giết.
Từ khi tiếp quản, Hùng tiếp tục công việc của Tâm “voi”, “dìu dắt” hàng trăm tay giang hồ. Tuy nhiên, chỉ sau 2 năm thì Hùng đã bị bắt và lãnh án tù 4 năm.
Từng cưu mang 167 người lạc lối
Nhân dịp lễ 2/9/1999, Hùng được ân xá trước thời hạn 6 tháng. Ra tù Hùng chẳng biết làm gì và phải bắt đầu từ đâu, khi mà xã hội kỳ thị một thằng vào tù ra tội, thêm vào đó là nghiện ma túy.
“Có đôi lúc tôi muốn quay trở lại con đường cũ để tiếp tục sát cánh cùng anh em, có đi tù nữa cũng chẳng sao”, Hùng nói. Trong lúc đang đắn đo, Hùng đã về thăm em gái cùng mẹ khác cha đang sống tại Bà Điểm, thì mới hay tin rằng đại ca Lê Lâm đã từ Huế vào Sài Gòn quy y tại một ngôi chùa nhỏ ở Ngã tư Gò Dưa. Qúa bất ngờ với thông tin này, Hùng đã tìm đến gặp Lê Lâm.
Từ khi quy y cửa Phật, Lê Lâm cùng gia đình nhỏ sống bằng nghề xe ôm và bán rau tại chợ Gò Dưa.
Gặp Lê Lâm, Hùng tự đặt câu hỏi “chùa có gì hay mà có thể cảm hóa được một đại ca khét tiếng đất Huế một thời?”, vậy là Hùng quyết tâm tìm hiểu.
Ngôi chùa Hùng đặt chân đến đầu tiên để tìm hiểu là chùa Hoằng Pháp (Hóc Môn – Tp.HCM). Tiếng chuông chùa, tiếng kinh đã thôi thúc Hùng bỏ hết tất cả để làm lại từ đầu.
“Tôi cảm thấy trong lòng phấn chấn hẳn, một cảm giác lạ kỳ mà không một từ ngữ nào miêu tả được”, Hùng nói.
Hùng đã nhờ trung úy Dũng Nhung, công an hình sự huyện Hóc Môn, (đã mất – PV) cai nghiện giúp mình. “Tôi kêu anh Nhung nhốt tôi trong một căn nhà, cung cấp lương thực đủ cho tôi trong 15 ngày để tôi cai, cuối cùng tôi đã làm được”, Hùng nói.
Cai nghiện xong, Hùng làm đủ mọi nghề để sống, từ phụ hồ cho đến thợ may, tuy nhiên anh chỉ bén duyên với nghề điêu khắc khi đi làm cho một công ty điêu khắc Việt – Nhật.

Duyên kỳ ngộ của sát thủ giang hồ Hùng “sầu” với cửa Phật - Ảnh 2

Hùng “sầu” giờ đây chỉ chăm lo công việc tạc tượng Phật sau hơn chục năm tung hoành giang hồ.
Với khả năng thiên bẩm và lòng say mê làm việc, chưa đầy 3 tháng, Hùng đã lên làm kỹ thuật xưởng. Công việc tưởng chừng như yên ổn, không ngờ vì ganh tị trong công việc nên Hùng đã bị đồng nghiệp thuê giang hồ “xử”. Tuy nhiên trớ trêu thay, giang hồ được thuê đó lại là đàn em ngày xưa của Hùng. Dù vậy nhưng Hùng vẫn bắt tay làm hòa với đồng nghiệp để cùng phấn đấu.
Đến 2005, sau khi dành dụm được số tiền gần 50 triệu đồng, Hùng đã ra mở xưởng sản xuất riêng, chuyên tạc tượng Phật.

Duyên kỳ ngộ của sát thủ giang hồ Hùng “sầu” với cửa Phật - Ảnh 3

Xưởng mộc của Hùng “sầu” là nơi giúp nhiều tay giang hồ phục thiện.
Sau hơn 9 năm lập nghiệp với bao lần “lên voi, xuống chó”, Hùng đã gây dựng được sự nghiệp riêng cho mình, dạy nghề miễn phí cho 167 người từng lầm đường lạc bước. Giờ đây, Hùng “sầu” có quyền hãnh diện với những thế hệ học trò của mình và gia đình nhỏ với đứa con trai 3 tuổi kháu khỉnh.
Quay đầu là bờ
Từ ngày đến với cửa Phật và quy y với pháp danh Tịnh Tín, Hùng “sầu” đã tìm mọi cách để chuộc lại lỗi lầm của mình, dù đó chỉ là một phần.
“Tôi đã tìm gặp và tạ lỗi với người thanh niên từng bị tôi chém, mặc dù tôi biết rằng đã quá muộn”, Hùng bộc bạch.
Hùng “sầu” cũng đã trở lại Bình Phước và quỳ lạy trước vong linh của một thai nhi bị chết trong một lần giằng co với một người phụ nữ khi đi đòi nợ thuê. Mặc dù bị cha đứa trẻ đánh đập rất nhiều, nhưng Hùng biết rằng nỗi đau của mình chẳng là gì với người cha mất con.
Hùng cũng đã khuyên nhủ nhiều đàn em quy y cửa Phật, hướng Phật làm lại cuộc đời. Đã có hơn một trăm người làm theo, phục thiện, trong đó có 3 người xuống tóc đi tu.
Với Hùng “sầu”, mỗi người khi sa chân vào vũng bùn giang hồ là mỗi hoàn cảnh khác nhau nhưng có một điểm chung là họ không xác định được con đường đi cho mình, và không ai dìu dắt họ khi mà xã hội còn nhiều kỳ thị với họ.
Có một người mà Hùng không bao giờ quên được, đó là trường hợp của Hồ Bảo Thắng. Năm 13 tuổi, Thắng đã giết chết người. Vừa ra trại, Thắng được một người quen dẫn vào gặp Hùng. Hùng đã dùng cả tấm lòng của một người thầy, một người anh để dạy nghề cho Thắng. Trước tấm lòng của Hùng và sự sám hối, ngày 8/2/2010, Thắng đã xuống tóc đi tu tại Tịnh xá Trung Tâm quận Bình Thạnh, lấy pháp danh Thiện Thông.
Nhiều bậc cha mẹ cũng đã tìm đến gặp Hùng nhờ dạy nghề cho con họ và giúp đỡ con họ xa rời cái xấu.
Bà Lê Thị Xuân (64 tuổi, ngụ Trịnh Đình Xu, quận 1) cũng đã dắt đứa con trai duy nhất của mình từng lầm đường lạc lối đến học nghề và nhờ sự giúp đỡ của Hùng. “Tôi tin tưởng con tôi sẽ thành người nếu được sự dạy dỗ của anh Hùng”, bà Xuân nói.
Cái tên Hùng “sầu” lại một lần nữa không xa lạ gì với mọi người. Tuy nhiên đó không phải là ấn tượng xấu về tay anh chị của những năm 90 mà đó là Hùng “sầu” có tấm lòng khoan dung, ngày ngày đang chỉ đường dẫn lối cho nhiều mảnh đời lầm lỡ, là Hùng “sầu” với nghề làm tạc tượng Phật.
Please follow and like us:

34 thoughts on “Hùng “sầu” : Duyên kỳ ngộ của sát thủ giang hồ với cửa Phật

 • February 7, 2019 at 11:13 pm
  Permalink

  I simply want to say I am just new to weblog and certainly liked your web site. Likely I’m planning to bookmark your blog post . You surely come with remarkable stories. Bless you for sharing your website.

  Reply
 • February 8, 2019 at 12:36 am
  Permalink

  I just want to tell you that I’m very new to blogging and actually savored this blog site. Almost certainly I’m planning to bookmark your website . You amazingly come with incredible writings. Regards for sharing your blog site.

  Reply
 • February 11, 2019 at 9:14 am
  Permalink

  excellent issues altogether, you simply received a new reader. What could you suggest about your publish that you just made a few days ago? Any positive?

  Reply
 • February 11, 2019 at 4:23 pm
  Permalink

  I discovered your website web site online and appearance many of your early posts. Continue to keep up the really good operate. I recently extra encourage Rss to my MSN News Reader. Looking for toward reading far more from you down the line!…

  Reply
 • February 16, 2019 at 9:09 am
  Permalink

  I noticed that WordPress charges a fee for you to make changes to your blog and blogspot doesn’t..But does wordpress have some other advantage over google’s blogspot that I’m missing?.

  Reply
 • February 18, 2019 at 6:13 pm
  Permalink

  What is the best application for posting blogs or articles to my website?

  Reply
 • February 20, 2019 at 7:19 pm
  Permalink

  I’m an experienced pro author (of science fiction) based in the UK, and I’m looking into setting up a creative writing course at a local arts centre focused on sf and fantasy. Are there any resources out there in book form or otherwise I might find useful in teaching about both science fiction/fantasy and creative writing in general?.

  Reply
 • February 20, 2019 at 8:41 pm
  Permalink

  I’m having some problems with Firefox, so I want to uninstall it and then reinstall it. But I want to save all my bookmarks, so can I save my bookmarks to my computer, and then import them back to Firefox once I reinstall it? Thanks for the help..

  Reply
 • February 25, 2019 at 7:35 pm
  Permalink

  What is a good firefox addon to save massive number of pictures on separated links?

  Reply
 • February 26, 2019 at 12:58 pm
  Permalink

  I enjoy you because of all your effort on this web page. Gloria really likes making time for research and it is easy to understand why. My spouse and i notice all about the powerful form you give great guides via the blog and as well as improve response from other ones on the idea so our own child is really discovering a lot. Enjoy the rest of the year. Your performing a great job.

  Reply
 • February 26, 2019 at 8:25 pm
  Permalink

  I¡¦ve recently started a site, the info you offer on this website has helped me greatly. Thanks for all of your time & work.

  Reply
 • March 2, 2019 at 12:18 pm
  Permalink

  I think this is among the most significant info for me. And i am glad reading your article. But want to remark on some general things, The site style is wonderful, the articles is really excellent : D. Good job, cheers

  Reply
 • March 2, 2019 at 3:13 pm
  Permalink

  I loved as much as you’ll receive carried out right here. The sketch is attractive, your authored subject matter stylish. nonetheless, you command get bought an nervousness over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come further formerly again since exactly the same nearly very often inside case you shield this increase.

  Reply
 • March 4, 2019 at 6:30 pm
  Permalink

  I’m planning to start website where people can post projects and buy projects. Do you think it is a good idea?

  Reply
 • March 7, 2019 at 4:33 am
  Permalink

  Just wanna input on few general things, The website pattern is perfect, the subject material is real good. “In business school classrooms they construct wonderful models of a nonworld.” by Peter Drucker.

  Reply
 • March 9, 2019 at 4:08 am
  Permalink

  It¡¦s actually a nice and useful piece of info. I am glad that you simply shared this helpful information with us. Please keep us up to date like this. Thank you for sharing.

  Reply
 • March 9, 2019 at 4:31 am
  Permalink

  wonderful submit, very informative. I wonder why the other specialists of this sector don’t realize this. You must proceed your writing. I’m sure, you have a great readers’ base already!

  Reply
 • March 10, 2019 at 8:27 pm
  Permalink

  As soon as I detected this web site I went on reddit to share some of the love with them.

  Reply
 • March 11, 2019 at 10:59 pm
  Permalink

  Thanks for the sensible critique. Me & my neighbor were just preparing to do a little research about this. We got a grab a book from our area library but I think I learned more clear from this post. I’m very glad to see such excellent information being shared freely out there.

  Reply
 • March 11, 2019 at 11:00 pm
  Permalink

  Hello, Neat post. There’s an issue together with your site in web explorer, might check this¡K IE still is the marketplace chief and a large part of other folks will leave out your excellent writing because of this problem.

  Reply
 • March 12, 2019 at 6:03 pm
  Permalink

  This is very interesting, You’re a very skilled blogger. I have joined your rss feed and look forward to seeking more of your excellent post. Also, I have shared your site in my social networks!

  Reply
 • March 13, 2019 at 2:53 am
  Permalink

  Good site! I really love how it is easy on my eyes and the data are well written. I’m wondering how I might be notified whenever a new post has been made. I have subscribed to your RSS which must do the trick! Have a nice day!

  Reply
 • March 13, 2019 at 12:07 pm
  Permalink

  Hello my loved one! I wish to say that this article is amazing, great written and include almost all significant infos. I would like to look more posts like this .

  Reply
 • March 13, 2019 at 11:35 pm
  Permalink

  Very nice post and straight to the point. I don’t know if this is in fact the best place to ask but do you folks have any ideea where to employ some professional writers? Thanks in advance 🙂

  Reply
 • March 14, 2019 at 2:53 am
  Permalink

  You actually make it seem really easy together with your presentation however I to find this matter to be really one thing that I feel I would by no means understand. It seems too complex and extremely large for me. I am having a look forward to your subsequent put up, I¡¦ll try to get the dangle of it!

  Reply
 • March 16, 2019 at 3:13 am
  Permalink

  wonderful points altogether, you simply received a new reader. What might you recommend about your publish that you simply made a few days ago? Any certain?

  Reply
 • March 16, 2019 at 9:15 pm
  Permalink

  I would like to express my thanks to you just for bailing me out of this condition. Just after researching throughout the world-wide-web and seeing tips which are not beneficial, I was thinking my life was done. Existing without the strategies to the difficulties you’ve solved by means of your entire write-up is a serious case, and those that could have adversely affected my career if I had not come across your website. Your own personal talents and kindness in controlling every aspect was important. I don’t know what I would have done if I hadn’t come upon such a step like this. I am able to at this time look ahead to my future. Thank you so much for this reliable and sensible help. I won’t think twice to endorse the website to anyone who ought to have guidelines about this situation.

  Reply
 • March 17, 2019 at 11:13 am
  Permalink

  You could definitely see your skills in the paintings you write. The world hopes for more passionate writers such as you who are not afraid to say how they believe. All the time go after your heart.

  Reply
 • March 17, 2019 at 2:54 pm
  Permalink

  I¡¦ve recently started a website, the info you provide on this web site has helped me greatly. Thank you for all of your time & work.

  Reply
 • March 17, 2019 at 6:28 pm
  Permalink

  Hiya, I’m really glad I have found this information. Today bloggers publish only about gossips and web and this is actually frustrating. A good website with exciting content, this is what I need. Thanks for keeping this web site, I’ll be visiting it. Do you do newsletters? Cant find it.

  Reply
 • March 21, 2019 at 7:24 am
  Permalink

  I’m still learning from you, but I’m trying to reach my goals. I definitely enjoy reading all that is posted on your blog.Keep the information coming. I liked it!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *