Đức Mông Cổ: Kỳ 3- Giã từ dĩ vãng giang hồ

Tin số 3 của 3 tin về Đức Mông Cổ

Trở về xóm lò heo Chánh Hưng năm 1972 thì 2 năm sau Điền Thái Minh cưới vợ, đó là cô gái tên Mè, người cùng xóm. Khi vợ anh mang thai vào năm 1975 thì cũng là năm giải phóng Sài Gòn, trong thời khắc chiến tranh chấm dứt thì không may tai họa lại ập xuống khu lò heo Chánh Hưng, trong đó có gia đình Điền Thái Minh vì những quả đạn pháo kích.

0_LHBL

Cả xóm tan hoang trong lửa đạn, căn nhà nhỏ của Điền Thái Minh cư ngụ cũng thành tro, khiến chút tài sản dành dụm được và mái ấm gia đình cho vợ con nương náu phút chốc tiêu tan.
Hai bàn tay trắng làm lại cuộc đời
Điền Thái Minh với hai bàn tay trắng lại lao vào những khu vực chợ trời ngày mới giải phóng ở vùng Chợ Lớn Q5 để làm một con buôn bất đắc dĩ. Mặt hàng thời bấy giờ buôn bán khá rầm rộ là: đồng hồ đeo tay, máy cassette, ti vi, radio, xe đạp, quạt máy, bàn ủi… và sự cạnh tranh, giành mối ở đây lại nảy sinh, Điền Thái Minh trong môi trường chợ trời lại nhanh chóng trở về với thủ đoạn và quy luật “mạnh được yếu thua”. Thế là Điền Thái Minh với bản chất giang hồ vốn có, nhanh chóng nổi tiếng ở khu vực Đồng Khánh, Châu Văn Liêm với biệt danh Đức “Mông Cổ”.
Với biệt danh này, Điền Thái Minh đã có thêm hình xăm một con rồng màu xanh to lớn gọi là “Mãnh Long quá giang” nằm vắt trên tấm lưng dài thượt, gồ ghề. Nét xăm trổ rất sinh động, “có thần” chứng tỏ phải do một tay đàn em có đôi tay thiện nghệ trong nghề xăm chốn giang hồ rất nổi tiếng. Đó không ai khác hơn là Đực “Ba Thau”. Nhưng dù giang hồ thứ thiệt như Đức “Mông Cổ”, lừng danh khu chợ trời hay những tay du đảng cắc ké cũng không thể chống lại pháp luật mà đại diện là những anh công an, trật tự viên giữ an ninh trật tự xã hội, ổn định lòng lề đường.
Do thường xuyên phải chạy trốn những cuộc vây ráp, rượt đuổi ở chợ trời Đức “Mông Cổ” quá chán ngán nên quyết định cùng bà mẹ già và vợ con bỏ thành phố ra Bà Rịa-Vũng Tàu lập nghiệp theo diện “kinh tế mới”. Ở đây, muốn đánh dấu một bước ngoặc khác cho cuộc đời mình, Điền Thái Minh tức Đức “Mông Cổ” quyết “rửa tay gác kiếm” thoát kiếp giang hồ làm một người dân lương thiện bằng cánh xăm hai đóa hoa hồng chồng lên vết xăm cũ có chữ TQLC trên cánh tay trái để tỏ rõ sự quyết tâm.
Lần này Đức “Mông Cổ” thực hiện được quyết tâm của mình. Với những ngày tháng chí thú làm ăn, lao động vất vả, cần cù nơi vùng đất mới Long Thành, Đức “Mông Cổ” dành dụm được số vốn nhỏ mở một cửa tiệm bán nồi niêu xoong chảo ở vị trí đắc địa ngay thị trấn Long Thành và cuộc sống đi dần vào ổn định.
Từ ngày làm ông chủ cửa hàng xoong chảo, Đức “Mông Cổ” sống vô tư hơn, hay cười dù gương mặt khá hầm hố và nếu khi gặp Đức “Mong Cổ” ở trần người ta sẽ dễ dàng nhận ra từ ngực, bụng, lưng, hai cánh tay…chỗ nào ông chủ cửa tiệm hàng xén cũng có những hình xăm ghê rợn, nhưng bản tánh lại rất hiền lành. Đó là khi Đức “Mông Cổ” đã…dứt nợ giang hồ mà dấu ấn một thời ngang dọc vẫn còn in đậm trên thân thể.
Nhưng giữa lúc Đức “Mông Cổ” quyết chí thú làm ăn nuôi vợ con, tập chịu đựng cơ cực, sống cuộc đời tự tại, thảnh thơi không vướng bận giang hồ thì đùng một hôm, Đức “Mông Cổ” biết được người vợ đảm đang, hiền thục lâu nay lại là một tay máu me cờ bạc, càng bất ngờ hơn nữa đang có chồng giang hồ thứ thiệt mà lại dám cặm sừng để dang díu với một gã du đãng nhãi nhép.
Người ta tưởng rằng sẽ có một cuộc “trả thù” tàn độc, kinh hoàng cho hai kẻ dám cả gan trêu chọc vào Đức “Mông Cổ” nhưng không, anh ta hoàn toàn cư xử ngược lại, chẳng một lời dọa nạt hay cãi vã to tiếng cùng nhau ra tòa li dị rồi đường ai nấy đi vào năm 1990. Vài năm sau đó khi chuyện cũ đã nguôi, Đức “Mông Cổ” lại lấy vợ, lần này là một cô gái bán cà phê ở gần nhà và hai vợ chồng đã có một đứa con trai. Năm nay đã trưởng thành.
Bất ngờ trở thành… tài tử điện ảnh
Nhưng trước đó, thời điểm năm 1981, một bước ngoặc lớn đã bất ngờ đưa ông chủ cửa tiệm nồi niêu xoong chảo rẽ sang con đường…làm diễn viên điện ảnh. Đó là thời gian này đạoi diễn Xuân Sơn và nhà quay phim Trần Trung Nhàn có trách nhiệm đi chọn cảnh quay và tìm một người đàn ông tuổi trung niên có gương mặt, vóc dáng tương đối “ngầu” để đóng một vai …phản diện là tay đại úy cảnh sát dã chiến ngụy trong bộ phim sắp quay mà bí diễn viên đóng vai “ngầu”.
Khi đến thị trấn Long Thành, ngang qua cửa tiệm nồi niêu xoong chảo, hai nhà làm phim đã tình cờ nhìn thấy “vai diễn” của mình đang ngồi trong cửa tiệm và đó chính là ông chủ cửa tiệm Đức “Mông Cổ”. tìm nhân vật đóng vai băm trợn mà gặp ngay Đức “Mông Cổ” thì…chuẩn không cần chỉnh, ngay từ khi gặp mặt anh ta, đạo diễn Xuân Sơn và tay máy Trần Trung Nhàn chấm ngay và rất phấn khởi vì gặp đúng người mình đang cần tìm. Vì không chỉ Đức “Mông Cổ” là một tướng cướp thật sự trong quá khứ mà là là một tướng cướp có… gương mặt tài tử xi nê từ trong bụng mẹ.
Thế là Điền Thái Minh tức Đức “Mông Cổ” bỏ ngang cửa tiệm nồi niêu xoong chảo để đi đóng phim. Khi một cảnh quay của bộ phim “Những khoảng cách còn lại” được thực hiện ở Long Thành thì mọi người rất ngạc nhiên khi nhìn thấy ông chủ cửa tiệm hàng xén mặt mày rất “ngầu” thường ngày bỗng dưng hóa thành… đại úy CSDC Lê Bình.
Những vai diễn gạo cội
Việc Đức “Mông Cổ” đang có mặt trong đoàn làm phim ngồi chung với những tài tử gạo cội, nổi tiếng trong làng điện ảnh như Bắc Sơn, Hà Xuyên… và anh diễn viên tay ngang này lại đóng rất đạt vai phản diện cũng như những tên trùm du đảng, cầm đầu băng nhóm đen, tướng cướp dữ dằn…Đức “Mông Cổ” bén duyên với điện ảnh từ đó nhờ một cơ duyên và cũng từ đó anh đóng phim liên tục như một diễn viên chuyên nghiệp, có hơn 60 bộ phim với các vai phản diện khác nhau và vai nào cũng rất “ngầu”. Đến nỗi mọi người trong giới đều có chung nhận xét: hình như Điền Thái Minh sinh ra để …đóng những vai giang hồ!
Thật thế, qua hơn 60 bộ phim lớn nhỏ mà Đức “Mông Cổ” thủ vai, (có gần 100 vai diễn) hầu như đều là vai phản diện thuộc loại ác ôn côn đồ, không thì tướng cướp máu lạnh, sát thủ mắt ma…trong số ấy đạo diễn chỉ giao cho anh… 2 vai tạm gọi là người lương thiện, tử tế. Nhưng qua con đường theo nghề điện ảnh, theo nghiệp diễn viên đã 20 năm, Đức “Mông Cổ” thực sự đã “giã từ dĩ vãng”, anh hoàn toàn hạnh phúc khi được lột xác, thóat kiếp giang hồ trong đời thật để làm diễn viên… giang hồ trong phim.
Tuy việc đóng phim có khá hơn bán nồi niêu xoong chảo, nhưng Đức “Mông Cổ” vẫn nghèo, vẫn sống chật vật, nhưng anh rất vui vẻ, hạnh phúc , hài lòng với cuộc sống hiện tại bên vợ con. Bây giờ, ở ngưỡng tuổi 60, tóc hoa râm, ngoài việc đóng phim, thời gian còn lại Đức “Mông Cổ” phụ giúp vợ trông coi quán cà phê mở ngay tại nhà ở Phường Tân Hưng Q7.
Đối với một gã giang hồ có số má đã quyết tâm làm lại cuộc đời như Đức “Mông Cổ” như thế là quá đủ.
Tin Cùng Chủ Đề<< Đức Mông Cổ: Kỳ 2- Tự bắn mình để được loại ngũ
Please follow and like us:

41 thoughts on “Đức Mông Cổ: Kỳ 3- Giã từ dĩ vãng giang hồ

 • February 7, 2019 at 2:22 pm
  Permalink

  I simply want to tell you that I am just very new to blogs and truly savored your website. Probably I’m planning to bookmark your blog post . You amazingly come with perfect stories. Cheers for sharing your web page.

  Reply
 • February 16, 2019 at 4:47 am
  Permalink

  My husband loves to write and he love sports?He needs a part time job so he was wonder if he can get paid doing what he love. How can he get paid blogging or writing about sports?. Thanks,He love and know allot about soccer or futball,and american football..

  Reply
 • February 19, 2019 at 9:38 am
  Permalink

  Howdy! Quick question that’s entirely off topic. Do you know how to make your site mobile friendly? My web site looks weird when browsing from my apple iphone. I’m trying to find a theme or plugin that might be able to correct this problem. If you have any recommendations, please share. Thank you!

  Reply
 • February 25, 2019 at 5:56 am
  Permalink

  You completed certain good points there. I did a search on the issue and found the majority of people will go along with with your blog.

  Reply
 • February 25, 2019 at 5:41 pm
  Permalink

  Hello, Neat post. There is a problem along with your website in web explorer, might test this¡K IE nonetheless is the marketplace chief and a large component to folks will omit your great writing due to this problem.

  Reply
 • February 26, 2019 at 1:22 am
  Permalink

  Thanks for your own hard work on this site. My daughter really likes getting into research and it is easy to understand why. We all learn all concerning the lively way you provide insightful tactics on your website and as well as encourage contribution from some other people about this concern and my child is always discovering a lot of things. Take pleasure in the remaining portion of the new year. You are always conducting a tremendous job.

  Reply
 • February 26, 2019 at 5:34 pm
  Permalink

  great post, very informative. I’m wondering why the other experts of this sector don’t realize this. You should proceed your writing. I am confident, you’ve a great readers’ base already!

  Reply
 • February 27, 2019 at 8:21 am
  Permalink

  Fantastic website. Plenty of useful info here. I am sending it to a few buddies ans additionally sharing in delicious. And obviously, thanks in your effort!

  Reply
 • February 27, 2019 at 4:20 pm
  Permalink

  I precisely wanted to thank you so much yet again. I do not know the things I might have created in the absence of the entire aspects provided by you relating to my subject matter. It truly was a very frightening matter in my opinion, but observing this well-written approach you processed that took me to jump with contentment. I am grateful for the help as well as hope that you realize what a powerful job you have been putting in educating the rest using your site. Probably you haven’t come across any of us.

  Reply
 • March 1, 2019 at 2:47 am
  Permalink

  You really make it appear really easy along with your presentation however I find this topic to be actually something that I think I’d never understand. It sort of feels too complicated and very vast for me. I am having a look ahead in your next publish, I will try to get the cling of it!

  Reply
 • March 1, 2019 at 4:24 pm
  Permalink

  Wow, marvelous weblog layout! How long have you ever been running a blog for? you made running a blog look easy. The entire look of your site is magnificent, let alone the content material!

  Reply
 • March 2, 2019 at 11:06 am
  Permalink

  hello there and thank you for your info – I have certainly picked up anything new from right here. I did however expertise a few technical issues using this site, since I experienced to reload the site many times previous to I could get it to load properly. I had been wondering if your hosting is OK? Not that I’m complaining, but sluggish loading instances times will often affect your placement in google and can damage your high-quality score if ads and marketing with Adwords. Anyway I am adding this RSS to my e-mail and can look out for a lot more of your respective intriguing content. Make sure you update this again soon..

  Reply
 • March 4, 2019 at 7:52 am
  Permalink

  Hi there very nice blog!! Man .. Excellent .. Superb .. I’ll bookmark your web site and take the feeds also¡KI’m glad to seek out a lot of helpful info here in the put up, we’d like work out more techniques in this regard, thanks for sharing. . . . . .

  Reply
 • March 4, 2019 at 8:01 am
  Permalink

  Excellent read, I just passed this onto a friend who was doing some research on that. And he just bought me lunch since I found it for him smile So let me rephrase that: Thanks for lunch!

  Reply
 • March 5, 2019 at 10:01 am
  Permalink

  I have not checked in here for some time as I thought it was getting boring, but the last few posts are great quality so I guess I will add you back to my daily bloglist. You deserve it my friend 🙂

  Reply
 • March 5, 2019 at 7:54 pm
  Permalink

  hey there and thank you for your information – I have certainly picked up something new from right here. I did however expertise several technical points using this web site, as I experienced to reload the website many times previous to I could get it to load properly. I had been wondering if your web host is OK? Not that I’m complaining, but slow loading instances times will very frequently affect your placement in google and could damage your quality score if ads and marketing with Adwords. Anyway I’m adding this RSS to my email and can look out for much more of your respective interesting content. Ensure that you update this again very soon..

  Reply
 • March 6, 2019 at 2:19 pm
  Permalink

  Thanks a lot for giving everyone an exceptionally splendid opportunity to check tips from this site. It’s usually very lovely and as well , jam-packed with a good time for me and my office acquaintances to visit the blog at least thrice in one week to read through the fresh tips you have. And indeed, I’m also actually impressed with all the wonderful opinions you give. Selected 1 tips on this page are undeniably the most beneficial I’ve ever had.

  Reply
 • March 8, 2019 at 8:51 am
  Permalink

  Thank you so much for giving everyone such a wonderful chance to read in detail from this web site. It is always very brilliant and jam-packed with a good time for me and my office acquaintances to visit your web site particularly thrice in a week to find out the latest things you have got. Not to mention, I am just at all times motivated for the gorgeous knowledge served by you. Some 1 points in this posting are ultimately the most impressive we have all ever had.

  Reply
 • March 9, 2019 at 11:11 pm
  Permalink

  I will right away snatch your rss as I can’t in finding your e-mail subscription hyperlink or e-newsletter service. Do you’ve any? Please allow me know in order that I could subscribe. Thanks.

  Reply
 • March 9, 2019 at 11:21 pm
  Permalink

  Just desire to say your article is as astonishing. The clarity in your post is just nice and i can assume you’re an expert on this subject. Well with your permission allow me to grab your feed to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please carry on the gratifying work.

  Reply
 • March 10, 2019 at 1:36 am
  Permalink

  I dugg some of you post as I thought they were handy extremely helpful

  Reply
 • March 11, 2019 at 4:08 pm
  Permalink

  Great goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you are just too magnificent. I really like what you’ve acquired here, certainly like what you’re stating and the way in which you say it. You make it entertaining and you still take care of to keep it wise. I can’t wait to read far more from you. This is really a tremendous web site.

  Reply
 • March 11, 2019 at 4:09 pm
  Permalink

  I do accept as true with all the ideas you’ve offered in your post. They are very convincing and can definitely work. Still, the posts are too brief for starters. Could you please lengthen them a bit from next time? Thank you for the post.

  Reply
 • March 12, 2019 at 12:31 pm
  Permalink

  As I website possessor I believe the content matter here is rattling great , appreciate it for your hard work. You should keep it up forever! Good Luck.

  Reply
 • March 13, 2019 at 3:50 pm
  Permalink

  Hi my friend! I want to say that this article is amazing, great written and include almost all vital infos. I would like to see more posts like this.

  Reply
 • March 14, 2019 at 2:40 am
  Permalink

  Wonderful beat ! I wish to apprentice while you amend your site, how can i subscribe for a blog site? The account aided me a acceptable deal. I had been a little bit acquainted of this your broadcast offered bright clear idea

  Reply
 • March 14, 2019 at 9:34 am
  Permalink

  I think other web site proprietors should take this web site as an model, very clean and excellent user friendly style and design, let alone the content. You’re an expert in this topic!

  Reply
 • March 14, 2019 at 11:31 am
  Permalink

  You are my inspiration , I have few blogs and sometimes run out from to brand.

  Reply
 • March 15, 2019 at 8:36 am
  Permalink

  My brother suggested I might like this blog. He was entirely right. This post truly made my day. You can not imagine simply how much time I had spent for this information! Thanks!

  Reply
 • March 16, 2019 at 5:45 pm
  Permalink

  You actually make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be really something which I think I would never understand. It seems too complicated and extremely broad for me. I am looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!

  Reply
 • March 17, 2019 at 4:00 am
  Permalink

  Hi there, You’ve done an incredible job. I’ll certainly digg it and personally recommend to my friends. I’m confident they’ll be benefited from this website.

  Reply
 • March 17, 2019 at 8:08 am
  Permalink

  I and my friends have already been following the best secrets from your website and then all of a sudden developed a terrible suspicion I had not thanked the blog owner for those tips. These young boys appeared to be consequently passionate to learn them and now have actually been having fun with those things. We appreciate you really being so thoughtful and also for pick out this form of great resources millions of individuals are really wanting to be aware of. My personal honest apologies for not expressing gratitude to you sooner.

  Reply
 • March 17, 2019 at 4:21 pm
  Permalink

  I keep listening to the news talk about receiving free online grant applications so I have been looking around for the most excellent site to get one. Could you advise me please, where could i find some?

  Reply
 • March 18, 2019 at 8:29 am
  Permalink

  Hello, i think that i saw you visited my blog thus i came to “return the favor”.I am trying to find things to improve my website!I suppose its ok to use a few of your ideas!!

  Reply
 • March 18, 2019 at 11:04 am
  Permalink

  Nice blog here! Also your website loads up very fast! What host are you the use of? Can I get your affiliate link on your host? I desire my site loaded up as fast as yours lol

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *