Cường “liều”: trùm “đao búa” một thời đất Yên Thế

“Tôi rất biết ơn những người thân của tôi, đặc biệt là bố tôi và Thắm. Nếu bố tôi không cho tôi cơ hội làm lại cuộc đời, có lẽ tôi sẽ chẳng có ngày hôm nay. Nếu Thắm không tin yêu tôi, thì có lẽ tôi đã sa ngã thêm một lần nữa”, Cường “liều” chia sẻ.

Những trận chiến khốc liệt

Ở cái thời còn cắp sách tới trường, Hoàng Mạnh Cường (SN 1980, ngụ thị trấn Cầu Gồ, huyện Yên Thế, tỉnh Bắc Giang) đã nổi danh khắp các học đường trong khu vực với biệt danh Cường “liều”, Cường “ngổ ngáo”. Cũng chỉ vì muốn “phiêu”, muốn “nổi loạn” mà cậu ta rơi vào con đường nghiện ngập, đao búa tưởng chừng không còn lối thoát.

Hoàng Mạnh Cường sinh năm 1980, là con út trong một gia đình có 3 anh em, cha mẹ đều là công nhân viên chức Nhà nước. Do được gia đình nuông chiều từ bé, nên Cường sinh ra hư đốn, và có tư tưởng không học hành đến nơi đến chốn. Năm 1996, đang học lớp 10 tại trường THPT Yên Thế, Cường thường hay đi theo đám bạn xấu để ăn chơi sa đọa, sau đó rơi vào con đường nghiện ma túy lúc nào không hay. Thứ khói thuốc chết người ấy nhanh chóng làm cho tình cảm cha – con, anh – em trong gia đình Cường bị chia cắt.

Dù rất buồn, nhưng cha của Cường vẫn muốn con trai mình tiếp tục đến trường bởi ông tin rằng tình thương và sự tha thứ của người thân sẽ giúp Cường tu tỉnh. Ai ngờ, đang học trường trung cấp Y tế Bắc Giang thì Cường đùng đùng bỏ học, tiếp tục tụ tập “đàn em” lún sâu vào con đường giang hồ với những trận “huyết chiến” khắp vùng Yên Thế. Những người thân trong gia đình hết mực khuyên răn, nhưng Cường không nghe mà còn tỏ rõ thói bất cần đời, thiếu tôn trọng với những người thân.

Địa bàn quanh vùng khi ấy có những tên “đàn anh” có tiếng như Bảy “sẹo”, Ba “đen” cũng phải “nhìn trước ngó sau” khi giáp mặt với Cường “liều”. Một trận chiến mà có lẽ cho đến tận bây giờ Cường vẫn chưa thể quên, đó là khi tên Bảy “sẹo” kéo “đàn em” cầm gậy gộc từ tận Bố Hải (một huyện của Bắc Giang cũ – PV) lên để xử Cường “liều” với cớ là đánh “đàn em” của hắn. Bảy “sẹo” chưa kịp xưng danh xong, Cường đã lao đến đánh một đòn “nốc ao” vào mỏ ác. Tên trùm Bảy “sẹo” đổ gục như cây chuối non, khiến hơn 10 tên “đàn em” của hắn bỏ chạy tán loạn.

Từ đấy, uy danh của Cường “liều” càng được nhiều “đàn anh” trong giang hồ nể trọng, họ truyền tai nhau rằng: “Đến Vua cũng thua thằng Cường “liều”!”. Nhiều đại ca sừng sỏ ở tận Tuyên Quang, Lạng Sơn cũng đích thân tìm đến nhằm thu phục Cường về trướng của mình để thúc đẩy chuyện làm ăn, đào vàng, buôn thuốc phiện, nhưng Cường không chịu vì bản tính của anh không chịu luồn cúi trước bất kỳ một người nào cả.

Đang trong thời kỳ nghiện nặng thì những người bạn thân chơi cùng Cường thời ấy như Quang “trọi”, Thìn “lé”, Tú “lác”… lần lượt rời xa anh. Người thì bị thần kinh do không chịu được cú sốc tan cửa nát nhà, vợ con ly tán tha phương; kẻ thì bị sốc thuốc mà chết đột tử; kẻ thì phát hiện ra mình nhiễm HIV rồi suy nghĩ đến mức phải tự vẫn; có những “chiến hữu” lang bạt giang hồ chẳng biết đã sống chết ở chốn nào. Thời gian này, cha mẹ Cường cũng suy sụp tinh thần rất nhiều, hai người anh trai khuyên bảo rất nhiều lần mà anh không nghe nên chán, coi Cường như người thừa trong nhà. Mỗi khi lên cơn thèm thuốc là Cường lại về nhà xin tiền mẹ. Xin không được thì Cường khuân trộm đồ đem bán, đổi lấy vài “bi”…

Bố Cường cũng đã sử dụng hết các “sách lược” ngọt nhạt để khuyên con trai mình cai thuốc, nhiều đêm ông thức trắng để theo dõi Cường đấu vật với từng cơn thèm thuốc. Mỗi lần tỉnh táo nhìn bố mẹ mình ngày càng đau yếu vì mình, trong khi hai anh trai học hành giỏi giang, có công ăn việc làm ổn định, Cường lại thấy chạnh lòng, ân hận. Cường vật vã nhiều lần cai rồi lại nghiện, có lần gần bỏ được thuốc rồi thì thằng bạn đem thuốc đến rủ đi hút. Cường cũng muốn thay đổi mình lắm, nhưng vì thứ thuốc trắng chết người ấy cứ làm đầu óc u mê, ủy mị, mỗi khi lên cơn vật thuốc thì chẳng nghĩ được gì nữa.

Đường về nẻo thiện của trùm “đao búa” một thời đất Yên Thế - Ảnh 1

Đường về nẻo thiện của trùm “đao búa” một thời đất Yên Thế. Ảnh minh họa. 

Làm lại cuộc đời sau chuỗi ngày đen tối

Vào giữa năm 2002, cha mẹ Cường gửi anh về một nhà người bà con ở quận Tây Hồ (Hà Nội) với mục đích để anh tránh xa những người bạn nghiện ngập. Trước khi đi, một người bạn gái tên Nguyễn Thị Thắm (SN 1981, bạn thân học cùng lớp) đã mang một món quà là một đôi giày da tặng với lời lẽ yêu thương: “Anh cố gắng lên, đừng làm bố mẹ anh phiền lòng nữa nhé! Các cụ sống có được bao lâu nữa đâu. Mỗi lần anh đeo đôi giày này thì hãy nhớ đến em. Dù anh có đi đâu, thì em vẫn chờ, vẫn đợi”.

Sự quan tâm và đôi giày Thắm tặng như một liều thuốc “tiên” dành cho Cường. Trong thâm tâm, cậu ta nghĩ, sau khi ở Hà Nội về nhất định sẽ cưới Thắm cho bằng được. Thế rồi như một cơ duyên định mệnh bởi trong khoảng thời gian ở Hà Nội, Cường được một người bạn cùng phố tận tình hướng dẫn nghề đóng giày. Vốn nóng tính giờ phải bắt tay với công việc tỉ mỉ, ngồi một chỗ nên nhiều lần Cường sinh ra chán chường, nhưng mỗi lần nhìn vào đôi giày dưới chân và những lời thân thương của Thắm thì Cường lại cố gắng kiên trì, nhẫn nại, cộng với đôi tay khéo léo trời phú, nên chỉ sau một thời gian ngắn học nghề, cậu đã làm được những đôi giày chẳng thua kém thợ chuyên nghiệp.

Đầu năm 2003, Cường định về quê để mở tiệm đóng giày. Nghe tin con trai muốn một tiệm đóng giày tại thị trấn, bố Cường vừa mừng, vừa lo, nhưng thấy con trai có phần chí thú làm ăn, nên ông cũng liều một phen đầu tư cho con. Biết cha vẫn tin tưởng và thương mình nhiều lắm, Cường càng hạ quyết tâm sẽ kinh doanh cho thật tốt.

Ngay sau đó, Cường gặp Thắm và ngỏ lời cầu hôn. Hôm đó, Cường cũng biết Thắm có tâm nguyện được chia sẻ đắng cay trong cuộc sống với anh từ rất lâu rồi. Điều đó đã làm cho anh xúc động nhiều lắm và càng có thêm quyết tâm để tránh xa “vũng bùn” ma túy. Trong thời gian này, những người bạn cũ liên tục tìm đến rủ rê, lôi kéo, thậm chí là xin tiền mua thuốc, Cường lạnh lùng nói “không” với tất cả.

Thời gian đầu làm ăn khó khăn, Cường phải đi khắp nơi để học hỏi kinh nghiệm kinh doanh. Sau đó anh quyết định kinh doanh cả dép nam nữ vào mùa hè, còn mùa đông bán giày với đủ mẫu mã. Vì chất lượng giày tốt, giá cả lại hợp túi tiền với người nhà quê, nên công việc của hai vợ chồng càng ngày càng phát đạt. Anh cũng lên phương án mở thêm một tiệm giày ở thị trấn Cầu Gồ với số vốn khoảng 500-600 triệu đồng.

Hạnh phúc càng được nhân lên khi Thắm sinh cho Cường một cô con gái xinh xắn. Mái ấm gia đình nhỏ ấy càng tiếp thêm cho Cường nghị lực để anh làm ăn trên con đường trở về nẻo thiện. Cường chia sẻ: “Tôi rất biết ơn những người thân của tôi, đặc biệt là bố tôi và Thắm. Nếu bố tôi không cho tôi cơ hội làm lại cuộc đời, có lẽ tôi sẽ chẳng có ngày hôm nay. Nếu Thắm không tin yêu tôi, thì có lẽ tôi đã sa ngã thêm một lần nữa”.

Chia tay ông chủ tiệm giày trẻ tuổi, khách biết rằng cái chính để Cường thoát ra khỏi vòng tay của “ả phù dung” vẫn là ý chí quyết tâm của bản thân anh. Cũng từ quyết tâm ấy Cường mới vượt qua được sự mê hoặc của ma túy để tìm lại chính bản ngã của mình. Nhưng để có thêm ý chí và quyết tâm làm lại cuộc đời như ngày hôm nay thì sự đóng góp của những người thân trong gia đình Cường và của chị Thắm không nhỏ chút nào.

Please follow and like us:

37 thoughts on “Cường “liều”: trùm “đao búa” một thời đất Yên Thế

 • February 7, 2019 at 3:27 pm
  Permalink

  I just want to mention I’m newbie to blogs and absolutely liked your website. Most likely I’m going to bookmark your blog . You actually have terrific article content. Regards for sharing your website page.

  Reply
 • February 9, 2019 at 9:13 am
  Permalink

  I’m impressed, I must say. Actually rarely must i encounter a blog that’s both educative and entertaining, and let me tell you, you have hit the nail within the head. Your concept is outstanding; the pain is an element that too little consumers are speaking intelligently about. I am delighted that we found this within my search for some thing relating to this.

  Reply
 • February 10, 2019 at 1:27 pm
  Permalink

  I wanted to thank you a lot more for this amazing web-site you have created here. It truly is full of useful tips for those who are genuinely interested in this subject, specifically this very post. Your all actually sweet plus thoughtful of others as well as reading your site posts is a wonderful delight in my experience. And what a generous reward! Mary and I will certainly have fun making use of your guidelines in what we must do in a few weeks. Our checklist is a mile long which means that your tips might be put to great use.

  Reply
 • February 18, 2019 at 8:27 am
  Permalink

  I love reading personal blogs, Mommy blogs, etc. . . What is the best way to find these types of blogs online? The best method I have is just following favorites people have – going to one bloggers “favorites” then the next bloggers favorites, and so forth.. . I’ve tried Google Blogsearch but all that gives me is old news articles, etc. Nothing personal at all.. . How do you search for personal blogs?.

  Reply
 • February 18, 2019 at 7:08 pm
  Permalink

  Hey there. Neat post. I think other site owners should take this website as a model – very clean and excellent style and design, not to mention the content. You’re the man.

  Reply
 • February 22, 2019 at 10:12 am
  Permalink

  I have a blog on Blogspot that I’ve been trying to customize with my own banner, but I can’t seem to figure out where to do this 😛 A site where I could make a banner would be helpdul, too. If anyone has any directions they could give me to help me out with this, that would be awesome. Thank you!.

  Reply
 • February 26, 2019 at 3:44 am
  Permalink

  Wow! This can be one particular of the most useful blogs We have ever arrive across on this subject. Actually Fantastic. I am also a specialist in this topic therefore I can understand your effort.

  Reply
 • February 28, 2019 at 10:40 pm
  Permalink

  I must show my thanks to you for bailing me out of such a condition. Right after surfing around throughout the world-wide-web and seeing techniques which are not productive, I was thinking my entire life was done. Existing without the strategies to the issues you have resolved as a result of your website is a serious case, and ones which may have in a negative way damaged my entire career if I hadn’t encountered the website. The knowledge and kindness in touching everything was important. I am not sure what I would have done if I had not come upon such a stuff like this. I’m able to at this moment look ahead to my future. Thanks a lot very much for the skilled and effective help. I won’t be reluctant to recommend your site to any individual who desires support about this problem.

  Reply
 • March 2, 2019 at 5:59 am
  Permalink

  I have not checked in here for some time since I thought it was getting boring, but the last few posts are great quality so I guess I¡¦ll add you back to my everyday bloglist. You deserve it my friend 🙂

  Reply
 • March 4, 2019 at 2:51 am
  Permalink

  excellent points altogether, you simply won a new reader. What may you recommend in regards to your submit that you made some days in the past? Any certain?

  Reply
 • March 4, 2019 at 2:52 am
  Permalink

  Thanks for another informative site. Where else may I am getting that kind of information written in such a perfect manner? I have a undertaking that I’m simply now operating on, and I’ve been at the look out for such info.

  Reply
 • March 5, 2019 at 2:14 pm
  Permalink

  I¡¦ve been exploring for a little bit for any high quality articles or blog posts on this sort of house . Exploring in Yahoo I finally stumbled upon this web site. Studying this information So i¡¦m happy to show that I’ve an incredibly good uncanny feeling I found out just what I needed. I so much definitely will make sure to do not forget this web site and provides it a look regularly.

  Reply
 • March 5, 2019 at 2:25 pm
  Permalink

  As I website possessor I believe the content material here is rattling great , appreciate it for your efforts. You should keep it up forever! Good Luck.

  Reply
 • March 5, 2019 at 4:04 pm
  Permalink

  Hi, i think that i saw you visited my web site thus i came to “return the favor”.I’m trying to find things to improve my website!I suppose its ok to use some of your ideas!!

  Reply
 • March 6, 2019 at 3:14 pm
  Permalink

  A person essentially help to make critically posts I would state. That is the very first time I frequented your website page and to this point? I surprised with the analysis you made to create this particular post amazing. Great job!

  Reply
 • March 7, 2019 at 7:07 am
  Permalink

  Thank you for the good writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to far added agreeable from you! By the way, how can we communicate?

  Reply
 • March 7, 2019 at 10:54 pm
  Permalink

  I would like to thnkx for the efforts you’ve put in writing this web site. I’m hoping the same high-grade web site post from you in the upcoming as well. Actually your creative writing skills has inspired me to get my own web site now. Really the blogging is spreading its wings rapidly. Your write up is a good example of it.

  Reply
 • March 8, 2019 at 7:03 am
  Permalink

  Absolutely written articles, Really enjoyed looking at.

  Reply
 • March 10, 2019 at 11:30 am
  Permalink

  But wanna comment on few general things, The website pattern is perfect, the articles is really wonderful : D.

  Reply
 • March 11, 2019 at 4:04 am
  Permalink

  I want to point out my respect for your generosity supporting men and women that really want guidance on the content. Your special dedication to passing the message all through turned out to be certainly functional and have all the time permitted people much like me to get to their desired goals. Your amazing informative recommendations means a great deal a person like me and far more to my mates. Regards; from each one of us.

  Reply
 • March 12, 2019 at 12:00 am
  Permalink

  Usually I don’t learn post on blogs, but I would like to say that this write-up very forced me to take a look at and do so! Your writing style has been amazed me. Thanks, quite great article.

  Reply
 • March 12, 2019 at 4:41 am
  Permalink

  I’m really impressed with your writing skills as well as with the layout on your weblog. Is this a paid theme or did you customize it yourself? Anyway keep up the nice quality writing, it’s rare to see a great blog like this one nowadays..

  Reply
 • March 13, 2019 at 9:27 am
  Permalink

  Hello, i think that i saw you visited my website so i came to “return the favor”.I’m attempting to find things to improve my web site!I suppose its ok to use a few of your ideas!!

  Reply
 • March 14, 2019 at 3:44 pm
  Permalink

  Great write-up, I¡¦m normal visitor of one¡¦s site, maintain up the excellent operate, and It’s going to be a regular visitor for a lengthy time.

  Reply
 • March 14, 2019 at 3:45 pm
  Permalink

  I was recommended this blog by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my difficulty. You’re wonderful! Thanks!

  Reply
 • March 15, 2019 at 3:09 am
  Permalink

  I’m still learning from you, but I’m trying to reach my goals. I definitely liked reading everything that is posted on your blog.Keep the aarticles coming. I loved it!

  Reply
 • March 16, 2019 at 10:59 am
  Permalink

  I as well as my buddies ended up looking through the best things found on your site and then at once came up with a horrible suspicion I never expressed respect to you for those strategies. My young men became consequently happy to study them and have in effect extremely been enjoying those things. I appreciate you for genuinely considerably accommodating and also for utilizing this form of notable resources millions of individuals are really needing to know about. My personal sincere regret for not expressing appreciation to sooner.

  Reply
 • March 16, 2019 at 2:12 pm
  Permalink

  Pretty nice post. I just stumbled upon your weblog and wished to say that I have truly enjoyed browsing your blog posts. In any case I will be subscribing to your feed and I hope you write again very soon!

  Reply
 • March 17, 2019 at 4:53 pm
  Permalink

  gwyfkrlph,Thanks for ones marvelous posting! I actually enjoyed reading it, you will be a great author.I will always bookmark your blog and will kcbfusf,come back from now on. I want to encourage that you continue your great writing, have a nice afternoon!

  Reply
 • March 18, 2019 at 3:39 pm
  Permalink

  Nice blog here! Additionally your web site rather a lot up very fast! What web host are you the use of? Can I get your affiliate link on your host? I want my web site loaded up as quickly as yours lol

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *