Cường “liều”: trùm “đao búa” một thời đất Yên Thế

“Tôi rất biết ơn những người thân của tôi, đặc biệt là bố tôi và Thắm. Nếu bố tôi không cho tôi cơ hội làm lại cuộc đời, có lẽ tôi sẽ chẳng có ngày hôm nay. Nếu Thắm không tin yêu tôi, thì có lẽ tôi đã sa ngã thêm một lần nữa”, Cường “liều” chia sẻ.

Những trận chiến khốc liệt

Ở cái thời còn cắp sách tới trường, Hoàng Mạnh Cường (SN 1980, ngụ thị trấn Cầu Gồ, huyện Yên Thế, tỉnh Bắc Giang) đã nổi danh khắp các học đường trong khu vực với biệt danh Cường “liều”, Cường “ngổ ngáo”. Cũng chỉ vì muốn “phiêu”, muốn “nổi loạn” mà cậu ta rơi vào con đường nghiện ngập, đao búa tưởng chừng không còn lối thoát.

Hoàng Mạnh Cường sinh năm 1980, là con út trong một gia đình có 3 anh em, cha mẹ đều là công nhân viên chức Nhà nước. Do được gia đình nuông chiều từ bé, nên Cường sinh ra hư đốn, và có tư tưởng không học hành đến nơi đến chốn. Năm 1996, đang học lớp 10 tại trường THPT Yên Thế, Cường thường hay đi theo đám bạn xấu để ăn chơi sa đọa, sau đó rơi vào con đường nghiện ma túy lúc nào không hay. Thứ khói thuốc chết người ấy nhanh chóng làm cho tình cảm cha – con, anh – em trong gia đình Cường bị chia cắt.

Dù rất buồn, nhưng cha của Cường vẫn muốn con trai mình tiếp tục đến trường bởi ông tin rằng tình thương và sự tha thứ của người thân sẽ giúp Cường tu tỉnh. Ai ngờ, đang học trường trung cấp Y tế Bắc Giang thì Cường đùng đùng bỏ học, tiếp tục tụ tập “đàn em” lún sâu vào con đường giang hồ với những trận “huyết chiến” khắp vùng Yên Thế. Những người thân trong gia đình hết mực khuyên răn, nhưng Cường không nghe mà còn tỏ rõ thói bất cần đời, thiếu tôn trọng với những người thân.

Địa bàn quanh vùng khi ấy có những tên “đàn anh” có tiếng như Bảy “sẹo”, Ba “đen” cũng phải “nhìn trước ngó sau” khi giáp mặt với Cường “liều”. Một trận chiến mà có lẽ cho đến tận bây giờ Cường vẫn chưa thể quên, đó là khi tên Bảy “sẹo” kéo “đàn em” cầm gậy gộc từ tận Bố Hải (một huyện của Bắc Giang cũ – PV) lên để xử Cường “liều” với cớ là đánh “đàn em” của hắn. Bảy “sẹo” chưa kịp xưng danh xong, Cường đã lao đến đánh một đòn “nốc ao” vào mỏ ác. Tên trùm Bảy “sẹo” đổ gục như cây chuối non, khiến hơn 10 tên “đàn em” của hắn bỏ chạy tán loạn.

Từ đấy, uy danh của Cường “liều” càng được nhiều “đàn anh” trong giang hồ nể trọng, họ truyền tai nhau rằng: “Đến Vua cũng thua thằng Cường “liều”!”. Nhiều đại ca sừng sỏ ở tận Tuyên Quang, Lạng Sơn cũng đích thân tìm đến nhằm thu phục Cường về trướng của mình để thúc đẩy chuyện làm ăn, đào vàng, buôn thuốc phiện, nhưng Cường không chịu vì bản tính của anh không chịu luồn cúi trước bất kỳ một người nào cả.

Đang trong thời kỳ nghiện nặng thì những người bạn thân chơi cùng Cường thời ấy như Quang “trọi”, Thìn “lé”, Tú “lác”… lần lượt rời xa anh. Người thì bị thần kinh do không chịu được cú sốc tan cửa nát nhà, vợ con ly tán tha phương; kẻ thì bị sốc thuốc mà chết đột tử; kẻ thì phát hiện ra mình nhiễm HIV rồi suy nghĩ đến mức phải tự vẫn; có những “chiến hữu” lang bạt giang hồ chẳng biết đã sống chết ở chốn nào. Thời gian này, cha mẹ Cường cũng suy sụp tinh thần rất nhiều, hai người anh trai khuyên bảo rất nhiều lần mà anh không nghe nên chán, coi Cường như người thừa trong nhà. Mỗi khi lên cơn thèm thuốc là Cường lại về nhà xin tiền mẹ. Xin không được thì Cường khuân trộm đồ đem bán, đổi lấy vài “bi”…

Bố Cường cũng đã sử dụng hết các “sách lược” ngọt nhạt để khuyên con trai mình cai thuốc, nhiều đêm ông thức trắng để theo dõi Cường đấu vật với từng cơn thèm thuốc. Mỗi lần tỉnh táo nhìn bố mẹ mình ngày càng đau yếu vì mình, trong khi hai anh trai học hành giỏi giang, có công ăn việc làm ổn định, Cường lại thấy chạnh lòng, ân hận. Cường vật vã nhiều lần cai rồi lại nghiện, có lần gần bỏ được thuốc rồi thì thằng bạn đem thuốc đến rủ đi hút. Cường cũng muốn thay đổi mình lắm, nhưng vì thứ thuốc trắng chết người ấy cứ làm đầu óc u mê, ủy mị, mỗi khi lên cơn vật thuốc thì chẳng nghĩ được gì nữa.

Đường về nẻo thiện của trùm “đao búa” một thời đất Yên Thế - Ảnh 1

Đường về nẻo thiện của trùm “đao búa” một thời đất Yên Thế. Ảnh minh họa. 

Làm lại cuộc đời sau chuỗi ngày đen tối

Vào giữa năm 2002, cha mẹ Cường gửi anh về một nhà người bà con ở quận Tây Hồ (Hà Nội) với mục đích để anh tránh xa những người bạn nghiện ngập. Trước khi đi, một người bạn gái tên Nguyễn Thị Thắm (SN 1981, bạn thân học cùng lớp) đã mang một món quà là một đôi giày da tặng với lời lẽ yêu thương: “Anh cố gắng lên, đừng làm bố mẹ anh phiền lòng nữa nhé! Các cụ sống có được bao lâu nữa đâu. Mỗi lần anh đeo đôi giày này thì hãy nhớ đến em. Dù anh có đi đâu, thì em vẫn chờ, vẫn đợi”.

Sự quan tâm và đôi giày Thắm tặng như một liều thuốc “tiên” dành cho Cường. Trong thâm tâm, cậu ta nghĩ, sau khi ở Hà Nội về nhất định sẽ cưới Thắm cho bằng được. Thế rồi như một cơ duyên định mệnh bởi trong khoảng thời gian ở Hà Nội, Cường được một người bạn cùng phố tận tình hướng dẫn nghề đóng giày. Vốn nóng tính giờ phải bắt tay với công việc tỉ mỉ, ngồi một chỗ nên nhiều lần Cường sinh ra chán chường, nhưng mỗi lần nhìn vào đôi giày dưới chân và những lời thân thương của Thắm thì Cường lại cố gắng kiên trì, nhẫn nại, cộng với đôi tay khéo léo trời phú, nên chỉ sau một thời gian ngắn học nghề, cậu đã làm được những đôi giày chẳng thua kém thợ chuyên nghiệp.

Đầu năm 2003, Cường định về quê để mở tiệm đóng giày. Nghe tin con trai muốn một tiệm đóng giày tại thị trấn, bố Cường vừa mừng, vừa lo, nhưng thấy con trai có phần chí thú làm ăn, nên ông cũng liều một phen đầu tư cho con. Biết cha vẫn tin tưởng và thương mình nhiều lắm, Cường càng hạ quyết tâm sẽ kinh doanh cho thật tốt.

Ngay sau đó, Cường gặp Thắm và ngỏ lời cầu hôn. Hôm đó, Cường cũng biết Thắm có tâm nguyện được chia sẻ đắng cay trong cuộc sống với anh từ rất lâu rồi. Điều đó đã làm cho anh xúc động nhiều lắm và càng có thêm quyết tâm để tránh xa “vũng bùn” ma túy. Trong thời gian này, những người bạn cũ liên tục tìm đến rủ rê, lôi kéo, thậm chí là xin tiền mua thuốc, Cường lạnh lùng nói “không” với tất cả.

Thời gian đầu làm ăn khó khăn, Cường phải đi khắp nơi để học hỏi kinh nghiệm kinh doanh. Sau đó anh quyết định kinh doanh cả dép nam nữ vào mùa hè, còn mùa đông bán giày với đủ mẫu mã. Vì chất lượng giày tốt, giá cả lại hợp túi tiền với người nhà quê, nên công việc của hai vợ chồng càng ngày càng phát đạt. Anh cũng lên phương án mở thêm một tiệm giày ở thị trấn Cầu Gồ với số vốn khoảng 500-600 triệu đồng.

Hạnh phúc càng được nhân lên khi Thắm sinh cho Cường một cô con gái xinh xắn. Mái ấm gia đình nhỏ ấy càng tiếp thêm cho Cường nghị lực để anh làm ăn trên con đường trở về nẻo thiện. Cường chia sẻ: “Tôi rất biết ơn những người thân của tôi, đặc biệt là bố tôi và Thắm. Nếu bố tôi không cho tôi cơ hội làm lại cuộc đời, có lẽ tôi sẽ chẳng có ngày hôm nay. Nếu Thắm không tin yêu tôi, thì có lẽ tôi đã sa ngã thêm một lần nữa”.

Chia tay ông chủ tiệm giày trẻ tuổi, khách biết rằng cái chính để Cường thoát ra khỏi vòng tay của “ả phù dung” vẫn là ý chí quyết tâm của bản thân anh. Cũng từ quyết tâm ấy Cường mới vượt qua được sự mê hoặc của ma túy để tìm lại chính bản ngã của mình. Nhưng để có thêm ý chí và quyết tâm làm lại cuộc đời như ngày hôm nay thì sự đóng góp của những người thân trong gia đình Cường và của chị Thắm không nhỏ chút nào.

102 thoughts on “Cường “liều”: trùm “đao búa” một thời đất Yên Thế

 • February 7, 2019 at 3:27 pm
  Permalink

  I just want to mention I’m newbie to blogs and absolutely liked your website. Most likely I’m going to bookmark your blog . You actually have terrific article content. Regards for sharing your website page.

 • February 8, 2019 at 3:51 pm
  Permalink

  It’s in point of fact a great and helpful piece of info. I am happy that you shared this useful information with us. Please stay us up to date like this. Thanks for sharing.

 • February 9, 2019 at 9:13 am
  Permalink

  I’m impressed, I must say. Actually rarely must i encounter a blog that’s both educative and entertaining, and let me tell you, you have hit the nail within the head. Your concept is outstanding; the pain is an element that too little consumers are speaking intelligently about. I am delighted that we found this within my search for some thing relating to this.

 • February 10, 2019 at 1:27 pm
  Permalink

  I wanted to thank you a lot more for this amazing web-site you have created here. It truly is full of useful tips for those who are genuinely interested in this subject, specifically this very post. Your all actually sweet plus thoughtful of others as well as reading your site posts is a wonderful delight in my experience. And what a generous reward! Mary and I will certainly have fun making use of your guidelines in what we must do in a few weeks. Our checklist is a mile long which means that your tips might be put to great use.

 • February 15, 2019 at 9:09 am
  Permalink

  How to transfer files from my old computer to new computer?

 • February 18, 2019 at 8:27 am
  Permalink

  I love reading personal blogs, Mommy blogs, etc. . . What is the best way to find these types of blogs online? The best method I have is just following favorites people have – going to one bloggers “favorites” then the next bloggers favorites, and so forth.. . I’ve tried Google Blogsearch but all that gives me is old news articles, etc. Nothing personal at all.. . How do you search for personal blogs?.

 • February 18, 2019 at 7:08 pm
  Permalink

  Hey there. Neat post. I think other site owners should take this website as a model – very clean and excellent style and design, not to mention the content. You’re the man.

 • February 22, 2019 at 10:12 am
  Permalink

  I have a blog on Blogspot that I’ve been trying to customize with my own banner, but I can’t seem to figure out where to do this 😛 A site where I could make a banner would be helpdul, too. If anyone has any directions they could give me to help me out with this, that would be awesome. Thank you!.

 • February 26, 2019 at 3:44 am
  Permalink

  Wow! This can be one particular of the most useful blogs We have ever arrive across on this subject. Actually Fantastic. I am also a specialist in this topic therefore I can understand your effort.

 • February 28, 2019 at 10:40 pm
  Permalink

  I must show my thanks to you for bailing me out of such a condition. Right after surfing around throughout the world-wide-web and seeing techniques which are not productive, I was thinking my entire life was done. Existing without the strategies to the issues you have resolved as a result of your website is a serious case, and ones which may have in a negative way damaged my entire career if I hadn’t encountered the website. The knowledge and kindness in touching everything was important. I am not sure what I would have done if I had not come upon such a stuff like this. I’m able to at this moment look ahead to my future. Thanks a lot very much for the skilled and effective help. I won’t be reluctant to recommend your site to any individual who desires support about this problem.

 • March 2, 2019 at 5:59 am
  Permalink

  I have not checked in here for some time since I thought it was getting boring, but the last few posts are great quality so I guess I¡¦ll add you back to my everyday bloglist. You deserve it my friend 🙂

 • March 4, 2019 at 2:51 am
  Permalink

  excellent points altogether, you simply won a new reader. What may you recommend in regards to your submit that you made some days in the past? Any certain?

 • March 4, 2019 at 2:52 am
  Permalink

  Thanks for another informative site. Where else may I am getting that kind of information written in such a perfect manner? I have a undertaking that I’m simply now operating on, and I’ve been at the look out for such info.

 • March 5, 2019 at 2:14 pm
  Permalink

  I¡¦ve been exploring for a little bit for any high quality articles or blog posts on this sort of house . Exploring in Yahoo I finally stumbled upon this web site. Studying this information So i¡¦m happy to show that I’ve an incredibly good uncanny feeling I found out just what I needed. I so much definitely will make sure to do not forget this web site and provides it a look regularly.

 • March 5, 2019 at 2:25 pm
  Permalink

  As I website possessor I believe the content material here is rattling great , appreciate it for your efforts. You should keep it up forever! Good Luck.

 • March 5, 2019 at 4:04 pm
  Permalink

  Hi, i think that i saw you visited my web site thus i came to “return the favor”.I’m trying to find things to improve my website!I suppose its ok to use some of your ideas!!

 • March 6, 2019 at 3:14 pm
  Permalink

  A person essentially help to make critically posts I would state. That is the very first time I frequented your website page and to this point? I surprised with the analysis you made to create this particular post amazing. Great job!

 • March 7, 2019 at 7:07 am
  Permalink

  Thank you for the good writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to far added agreeable from you! By the way, how can we communicate?

 • March 7, 2019 at 10:54 pm
  Permalink

  I would like to thnkx for the efforts you’ve put in writing this web site. I’m hoping the same high-grade web site post from you in the upcoming as well. Actually your creative writing skills has inspired me to get my own web site now. Really the blogging is spreading its wings rapidly. Your write up is a good example of it.

 • March 8, 2019 at 7:03 am
  Permalink

  Absolutely written articles, Really enjoyed looking at.

 • March 10, 2019 at 11:30 am
  Permalink

  But wanna comment on few general things, The website pattern is perfect, the articles is really wonderful : D.

 • March 11, 2019 at 4:04 am
  Permalink

  I want to point out my respect for your generosity supporting men and women that really want guidance on the content. Your special dedication to passing the message all through turned out to be certainly functional and have all the time permitted people much like me to get to their desired goals. Your amazing informative recommendations means a great deal a person like me and far more to my mates. Regards; from each one of us.

 • March 12, 2019 at 12:00 am
  Permalink

  Usually I don’t learn post on blogs, but I would like to say that this write-up very forced me to take a look at and do so! Your writing style has been amazed me. Thanks, quite great article.

 • March 12, 2019 at 4:41 am
  Permalink

  I’m really impressed with your writing skills as well as with the layout on your weblog. Is this a paid theme or did you customize it yourself? Anyway keep up the nice quality writing, it’s rare to see a great blog like this one nowadays..

 • March 13, 2019 at 2:56 am
  Permalink

  Definitely, what a splendid blog and informative posts, I surely will bookmark your site.Have an awsome day!

 • March 13, 2019 at 9:27 am
  Permalink

  Hello, i think that i saw you visited my website so i came to “return the favor”.I’m attempting to find things to improve my web site!I suppose its ok to use a few of your ideas!!

 • March 14, 2019 at 3:44 pm
  Permalink

  Great write-up, I¡¦m normal visitor of one¡¦s site, maintain up the excellent operate, and It’s going to be a regular visitor for a lengthy time.

 • March 14, 2019 at 3:45 pm
  Permalink

  I was recommended this blog by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my difficulty. You’re wonderful! Thanks!

 • March 15, 2019 at 3:09 am
  Permalink

  I’m still learning from you, but I’m trying to reach my goals. I definitely liked reading everything that is posted on your blog.Keep the aarticles coming. I loved it!

 • March 16, 2019 at 10:59 am
  Permalink

  I as well as my buddies ended up looking through the best things found on your site and then at once came up with a horrible suspicion I never expressed respect to you for those strategies. My young men became consequently happy to study them and have in effect extremely been enjoying those things. I appreciate you for genuinely considerably accommodating and also for utilizing this form of notable resources millions of individuals are really needing to know about. My personal sincere regret for not expressing appreciation to sooner.

 • March 16, 2019 at 2:12 pm
  Permalink

  Pretty nice post. I just stumbled upon your weblog and wished to say that I have truly enjoyed browsing your blog posts. In any case I will be subscribing to your feed and I hope you write again very soon!

 • March 17, 2019 at 4:53 pm
  Permalink

  gwyfkrlph,Thanks for ones marvelous posting! I actually enjoyed reading it, you will be a great author.I will always bookmark your blog and will kcbfusf,come back from now on. I want to encourage that you continue your great writing, have a nice afternoon!

 • March 18, 2019 at 3:39 pm
  Permalink

  Nice blog here! Additionally your web site rather a lot up very fast! What web host are you the use of? Can I get your affiliate link on your host? I want my web site loaded up as quickly as yours lol

 • March 19, 2019 at 11:39 pm
  Permalink

  Thank you a lot for sharing this with all folks you really recognize what you are speaking approximately! Bookmarked. Please also talk over with my web site =). We can have a hyperlink alternate arrangement between us!

 • March 19, 2019 at 11:40 pm
  Permalink

  It’s perfect time to make some plans for the future and it’s time to be happy. I’ve read this post and if I could I want to suggest you few interesting things or tips. Perhaps you could write next articles referring to this article. I want to read even more things about it!

 • March 20, 2019 at 6:09 am
  Permalink

  My husband and i ended up being really peaceful when Emmanuel managed to deal with his investigations through your precious recommendations he made from your own web page. It is now and again perplexing just to happen to be offering information which often many others could have been selling. And we also take into account we have the writer to give thanks to for that. The type of explanations you’ve made, the easy site menu, the relationships your site aid to create – it’s everything extraordinary, and it’s really helping our son in addition to our family recognize that the situation is exciting, which is wonderfully fundamental. Many thanks for the whole lot!

 • March 20, 2019 at 9:23 am
  Permalink

  Thank you a lot for giving everyone an extremely wonderful opportunity to read articles and blog posts from this website. It’s usually very enjoyable and stuffed with a lot of fun for me personally and my office colleagues to search your site a minimum of thrice in 7 days to read through the latest issues you have got. And of course, I am also usually amazed for the unique concepts served by you. Selected 4 ideas on this page are particularly the simplest I have had.

 • March 20, 2019 at 7:58 pm
  Permalink

  agqpzcrwod,This website truly has alll of the information and facts I wanted about this subject and didn?t know who to ask.

 • March 23, 2019 at 1:27 am
  Permalink

  Very interesting subject , thanks for putting up. “I am convinced that life in a physical body is meant to be an ecstatic experience.” by Shakti Gawain.

 • March 28, 2019 at 1:51 pm
  Permalink

  I think you have mentioned some very interesting details , appreciate it for the post.

 • April 1, 2019 at 5:44 am
  Permalink

  you’re in reality a good webmaster. The website loading pace is amazing. It seems that you are doing any distinctive trick. Furthermore, The contents are masterwork. you have performed a wonderful job on this matter!

 • April 2, 2019 at 9:44 pm
  Permalink

  I just want to mention I am all new to blogging and site-building and honestly loved this web-site. Likely I’m planning to bookmark your blog post . You certainly come with really good writings. Kudos for sharing your website page.

 • April 4, 2019 at 4:00 am
  Permalink

  I like the helpful info you provide in your articles. I will bookmark your blog and check again here frequently. I’m quite sure I will learn plenty of new stuff right here! Good luck for the next!

 • April 6, 2019 at 1:42 am
  Permalink

  rkrbopwdfue,Thanks for this useful information, Really amazing. Thanks again. I LOve your BloG

 • April 7, 2019 at 2:21 am
  Permalink

  zamjlvqhms Yeezy,Some really nice stuff on this website, I enjoy it.

 • April 7, 2019 at 9:17 am
  Permalink

  Of course, what a splendid blog and instructive posts, I definitely will bookmark your website.Best Regards!

 • April 8, 2019 at 8:36 pm
  Permalink

  Great amazing issues here. I am very glad to peer your post. Thanks a lot and i am looking forward to contact you. Will you please drop me a mail?

 • April 9, 2019 at 12:53 am
  Permalink

  xmwdhkiyd,A fascinating discussion is definitely worth comment. I do think that you ought to publish more on this topic, it may not be a taboo rmxaqipa,subject but generally folks don’t talk about such subjects. To the next! All the best!!

 • April 10, 2019 at 2:25 am
  Permalink

  whoah this blog is magnificent i love studying your posts. Keep up the great paintings! You know, lots of people are looking round for this info, you can help them greatly.

 • April 10, 2019 at 2:28 am
  Permalink

  Thanks for every one of your hard work on this web page. Debby delights in getting into internet research and it’s easy to see why. My spouse and i know all concerning the dynamic way you convey efficient steps by means of the blog and in addition foster participation from some others about this concern while our princess is undoubtedly becoming educated a lot of things. Have fun with the rest of the year. You have been doing a fantastic job.

 • April 10, 2019 at 5:04 am
  Permalink

  rtvbont,Hi there, just wanted to say, I liked this article. It was helpful. Keep on posting!

 • April 10, 2019 at 2:23 pm
  Permalink

  Great blog here! Also your website so much up fast! What web host are you using? Can I get your associate hyperlink for your host? I wish my web site loaded up as quickly as yours lol

 • April 13, 2019 at 10:34 pm
  Permalink

  I have a blog site with blog writer. I have actually registered my blog making use of a gmail account. Now, I wish to utilize a new gmail account as well as I intended to import my entire blog along with the posts and comments to this new gmail id … Please inform me, is this feasible as well as just how can it be done?.

 • April 15, 2019 at 11:59 am
  Permalink

  I have been exploring for a little bit for any high quality articles or weblog posts in this sort of house . Exploring in Yahoo I at last stumbled upon this website. Reading this info So i am glad to convey that I have an incredibly excellent uncanny feeling I found out exactly what I needed. I most no doubt will make certain to do not fail to remember this website and provides it a glance on a continuing basis.

 • April 15, 2019 at 1:43 pm
  Permalink

  I¡¦m not positive the place you are getting your information, however great topic. I needs to spend a while finding out more or working out more. Thank you for fantastic information I used to be in search of this info for my mission.

 • April 17, 2019 at 1:18 am
  Permalink

  I am only commenting to let you know of the nice experience my friend’s girl obtained using your web page. She discovered a lot of issues, which include what it is like to have an incredible teaching nature to make a number of people effortlessly understand specific tricky subject matter. You undoubtedly surpassed people’s expected results. Many thanks for supplying the priceless, safe, explanatory and even fun tips on the topic to Ethel.

 • April 17, 2019 at 5:42 pm
  Permalink

  It¡¦s actually a nice and useful piece of info. I¡¦m happy that you shared this helpful info with us. Please keep us informed like this. Thank you for sharing.

 • April 18, 2019 at 10:42 pm
  Permalink

  Nike SB‘s latest and greatest for its yearly 4/20 celebrations arrives in the form of the Dunk High “Dog Walker,” pushing many a texture alongside a theme that is adhered to with stunning dedication.

 • April 19, 2019 at 3:47 pm
  Permalink

  you are actually a excellent webmaster. The site loading pace is incredible. It seems that you’re doing any distinctive trick. Also, The contents are masterwork. you have performed a great process in this topic!

 • April 19, 2019 at 3:48 pm
  Permalink

  Good article and right to the point. I don’t know if this is actually the best place to ask but do you guys have any thoughts on where to employ some professional writers? Thx 🙂

 • April 23, 2019 at 3:19 am
  Permalink

  The European Commission said on Friday that Volkswagen, BMW and Daimler violated antitrust laws and jointly delayed the launch of two emission purification systems between 2006 and 2014. Margrethe Vestager, the EU’s top official in charge of competition, said in a statement that companies can work together to improve products, but can’t agree not to compete for quality.

 • April 28, 2019 at 7:49 pm
  Permalink

  At one point, roughly 1,700 people were under quarantine orders, but by Friday health officials had cleared more than 1,000 who had come forward with proof of vaccination, Los Angeles County public health officials said at a news conference.

 • May 1, 2019 at 8:23 pm
  Permalink

  I’m glad that I observed this internet weblog , just the right information that I was looking for! .

 • May 4, 2019 at 3:09 am
  Permalink

  I delight in, cause I found exactly what I was having a look for. You have ended my 4 day long hunt! God Bless you man. Have a nice day. Bye

 • May 5, 2019 at 9:15 pm
  Permalink

  “Everything’s always on the table,” Kerr said. “Every playoff game, everything is always on the table. We consider everything. We go over every possibility. We hash it out. We ask the players their opinions on stuff and we make adjustments.

 • May 6, 2019 at 2:40 am
  Permalink

  I¡¦ve read several excellent stuff here. Certainly price bookmarking for revisiting. I surprise how so much attempt you place to create such a fantastic informative website.

 • May 9, 2019 at 5:07 am
  Permalink

  Caring for sensitive skin is delicate business, especially when it comes to your child. Chances are, you’re probably doing everything you can to help prevent any itching, burning, dryness or irritation.

 • May 16, 2019 at 1:48 pm
  Permalink

  Somebody necessarily lend a hand to make severely articles I’d state.
  This is the very first time I frequented your web page and to this
  point? I amazed with the research you made to make this actual publish incredible.
  Magnificent task!

 • May 23, 2019 at 2:21 pm
  Permalink

  Hello. Great job. I did not anticipate this. This is a excellent story. Thanks!

 • May 28, 2019 at 9:34 pm
  Permalink

  “When we get a nice lead,Jordan we just tend to relax a little bit,Jordan” Kevin Durant said after Game 5,Jordan which the Warriors never led by more than four. “I’ve said it before,Jordan teams are looking for something just to get them back into the game.”

 • June 7, 2019 at 11:31 pm
  Permalink

  ydfwnk,Hi there, just wanted to say, I liked this article. It was helpful. Keep on posting!

 • June 11, 2019 at 8:52 pm
  Permalink

  I just want to mention I am all new to blogging and honestly loved you’re blog. Very likely I’m planning to bookmark your site . You really come with wonderful well written articles. Cheers for revealing your web site.

 • June 12, 2019 at 10:02 pm
  Permalink

  I simply want to mention I’m new to weblog and definitely savored you’re web blog. Likely I’m likely to bookmark your site . You definitely come with fabulous articles. Many thanks for revealing your website page.

 • June 12, 2019 at 10:16 pm
  Permalink

  Do you blog? Do you blog site to market items you are selling? I am instead new to the blogging world. I mostly blog to market products that I am marketing as well as internet sites that I am marketing on. Just how do I obtain traffic to my blog site? Do I essentially just need to include material? Does my blog get gotten in the search? Any guidance on blogging is quite required. Hello there, yes I mention it on my twitter account as well as likewise my various other web-sites.

 • June 15, 2019 at 7:56 am
  Permalink

  Hello there, You’ve done an excellent job. I’ll certainly digg it and personally recommend to my friends. I’m confident they’ll be benefited from this website.

 • June 15, 2019 at 7:56 am
  Permalink

  whoah this weblog is great i really like reading your articles. Keep up the great work! You already know, many individuals are searching around for this info, you could aid them greatly.

 • June 16, 2019 at 11:43 am
  Permalink

  my grandmother is always into herbal stuffs and she always say that ayurvedic medicines are the best stuff**

 • June 16, 2019 at 8:53 pm
  Permalink

  Last month, when i visited your blog i got an error on the mysql server of yours.:”:~`

 • June 18, 2019 at 2:15 am
  Permalink

  ufhljprxyhl,Thanks for sharing such an amazing blog. I am so happy found this informative blog.

 • June 19, 2019 at 5:33 am
  Permalink

  I’m so happy to read this. This is the type of manual that needs to be given and not the random misinformation that’s at the other blogs. Appreciate your sharing this greatest doc.

 • June 28, 2019 at 11:41 am
  Permalink

  I’m seeking clothing and also design ideas at a reasonable costs for a female over 25 … Any person know any kind of great sites or blogs?. Looks like everything I discover is either tailored toward teens or is hugely costly couture … Many thanks!.

 • June 29, 2019 at 3:55 am
  Permalink

  Right here is the right site for everyone who really wants to understand
  this topic. You know a whole lot its almost tough to argue with you (not that I personally
  will need to…HaHa). You certainly put a fresh spin on a topic that has been discussed for many years.
  Excellent stuff, just wonderful!

Comments are closed.