Cuộc đua sắm “hàng nóng” của giang hồ tứ chiếng

Việc mua bán súng luôn được thực hiện theo những cách thức đặc biệt, những kẻ làm ra súng hay dân “lái súng” và những kẻ đi mua súng có những mối liên hệ đặc biệt. Súng khó có thể đến tay đối tượng mà chúng không quen biết, dù kẻ đó có cả núi tiền. Lợi nhuận của hoạt động buôn bán loại vũ khí này khó ai biết con số cụ thể, trừ người trong cuộc.

Bí mật của những “lái súng”

Sau cuộc “hàn huyên” trong chòi lá của Phụng “gút”, chúng tôi lại có dịp gặp gã ở Hải Phòng. Lần này, gã gầy đi nhiều. Gã bảo, đang tích cực điều trị bệnh. Chúng tôi đến nhà Phụng với mong muốn được theo hắn đi giao dịch một cuộc mua… súng. Tuy nhiên, ngay sau lời đề nghị, chúng tôi đã bị gã cho một trận: “Súng nó có phải bày ra bàn như thịt lợn đâu mà đòi đi mua? Kể cả anh có dẫn chú đi cũng không được. Muốn mua được súng thì phải… từ từ”.

Chúng tôi lấy lý do mua cho “ông sếp” thích có tí “màu” để làm oai. Phụng khẳng định: “Muốn có súng thì cho cái địa chỉ, giao tiền đi, sẽ có người đưa đến tận nhà, muốn loại nào có loại đó”. Chúng tôi thắc mắc về giá cả, Phụng đưa luôn biểu giá: “Súng ống tùy loại, loại tốt K54 giá 10 – 15 triệu đồng, không đạn. Colt của Mỹ, hàng “xịn” nhập từ Campuchia 20 triệu đồng. Chú về nói với sếp, “ăn” loại nào, báo anh”.

Chúng tôi nằng nặc muốn đi xem “hàng” cụ thể mới quyết định. Phụng lập tức chửi: “Đ.M, không mua thì nghỉ. Anh bảo hàng “xịn” là hàng “xịn”. Nếu không phải anh mua hộ, chú có tiền tấn cũng chả mua được. Vì thằng làm ra súng chỉ bán cho 1 đến 2 khách thực sự tin tưởng, nếu có nhỡ bị công an tóm thì nó cũng không khai ra thằng làm ra, có chăng thì nói là đi nhặt được”. Cũng như Công và Phụng, liên minh đặc biệt của những kẻ làm ra những thứ “hàng” giết người này có những luật riêng bất thành văn. Đó là sự tin tưởng mù quáng lẫn nhau, sự ràng buộc từ những niềm tin được gọi như “nghĩa khí giang hồ”.

Mới đây, tháng 9/2014, C45, Bộ Công an đã tiến hành điều tra Vụ án chế tạo, tàng trữ, vận chuyển, mua bán trái phép vũ khí quân dụng và chế tạo, tàng trữ, mua bán trái phép vật liệu nổ tại Thái Nguyên và tiến hành bắt khẩn cấp Nguyễn Thái Việt trú tại ở Đồng Hỷ, Thái Nguyên.

Khi bị bắt, Việt đã khai ra hoạt động mua bán súng của hắn không khác so với Phụng “gút” đã nhắc chúng tôi: Việt chỉ bán “hàng” cho khách quen, còn khách lạ thì hắn rất cảnh giác. Không “đảm bảo”, người mua trả giá cao, Việt cũng không bán. Ngay cả người làng, Việt cũng ít khi giao tiếp. Nhà hắn ở trên một ngọn đồi. Việt có tướng mạo dữ dằn nên ít người qua lại, cũng không mấy ai để ý đến việc làm ăn của hắn. Chỉ đến khi CSĐT đến khám nhà, bắt giữ Việt, người dân địa phương mới sững sờ với thông tin, hắn chính là một đầu mối quan trọng trong đường dây chế tạo, buôn bán vũ khí quân dụng cực lớn. Các đối tượng liên quan trong vụ án cũng lần lượt bị bắt.

Cũng trong tháng 9/2014, C47, Bộ Công an đã bắt Lý Mạnh Lực (SN 1967, trú tại huyện Yên Thế, tỉnh Bắc Giang) và Nguyễn Văn Cường, SN 1970, trú tại TP.Bắc Ninh, tỉnh Bắc Ninh). Lực và Cường đã liên kết thành đường dây mua bán súng. Từ lời khai của Lực và Cường, CQĐT đã xác định, bắt đối tượng “sản xuất” súng Nguyễn Thái Việt (tức Cường “tóc dài”), cùng các “nhà phân phối” nguyên liệu là Bảy và Học. Việt vốn là công nhân của một nhà máy trên địa bàn tỉnh Thái Nguyên, đã nghỉ hưu, làm “nghề”… sửa chữa súng thể thao tại nhà. Trước khi hợp tác với nhóm Lực, Cường, Việt từng chữa súng cho nhiều “khách hàng” ở các tỉnh Cao Bằng, Hà Giang, Bắc Kạn…

kho-vu-khi

Tang vật công an thu giữ trong băng nhóm buôn bán của Cường và Lực.

Cường và Lực hình thành một liên minh đặc biệt bởi Việt vốn là một kỹ sư cơ khí “có tài”. Khi Việt làm ra số hàng đặc biệt này, Lực sẽ đóng vai trò là đường dây tiêu thụ. Người duy nhất có thể tiêu thụ súng mà Việt chế tạo ra chỉ có thể là Lực và Cường. Còn về phần Lực, nếu bị bắt, Lực cũng chỉ khai mình nhặt được súng ở ven đường… Cả Cường và Lực có mối quan hệ thân thiết với các nhóm giang hồ máu mặt ở nhiều tỉnh thành khác nhau. Không những quen với giang hồ máu mặt ngoài cuộc sống, Cường và Lực còn đặt cả mối quan hệ khi chúng còn ở trong tù. Vì vậy, nếu gặp “sự cố”, Lực và Cường có thể huy động các đối tượng “trợ giúp”, giải vòng vây của lực lượng chức năng…

Cuộc đua lợi nhuận và trả giá

Thấy chúng tôi hào hứng về súng ống, Phụng phớt lờ: “Các chú còn trẻ, đua đòi với súng ống làm cái gì. “Dính” đến nó là cạn nghĩa, cạn tình. Đời anh gắn với súng ống cũng coi như một cái “kiếp nạn”. Bây giờ anh em thân tình thì anh giúp thôi. Buôn vài khẩu súng bõ bèn gì, lãi thì anh không cần. Buôn bán “hàng nóng” bây giờ dễ “nhập kho” lắm. Bọn bên kia biên giới chỉ tin và giao hàng cho anh, còn anh em coi anh như chỗ tin tưởng thì anh làm thôi”. Sau những lời gan ruột, Phụng lại trút cốc rượu vào cổ họng mà nuốt chửng dù bị gút nặng.

“Đối với “hàng nóng”, không có một cái giá cụ thể, nó tùy thuộc vào nhu cầu của kẻ mua. Khi anh muốn lên đời, khi anh muốn giải quyết mâu thuẫn cá nhân hoặc đơn giản là anh mua súng chỉ để ngắm nó cũng có những cái giá khác nhau”. Phụng “gút” quả quyết với chúng tôi về những giá khác nhau của súng.

 

Như lúc ban đầu, khi chúng tôi muốn Phụng “kiếm” cho một khẩu M1191, tiêu chuẩn của Mỹ, Phụng đưa các loại giá. Thấy tôi nói, mua để biếu “sếp”, Phụng như nắm được tâm lý người mua, liền tăng giá, từ 15 triệu lên đến 20 triệu đồng. Phụng cũng không quên “bảo hành súng” theo kiểu tiền nào, súng ấy. “Nếu chú thích rẻ thì 1,5 triệu đồng cũng sở hữu được khẩu Colt tự chế. Tuy nhiên, loại này anh không đảm bảo chất lượng, bởi thép tự đúc thì chỉ có vậy, đôi khi chỉ là sắt vụn nấu dẻo. Cò nảy mà bằng thép tự đúc, bắn lúc nổ, lúc xịt thì lúc hỗn chiến, chẳng khác nào đưa mặt ra cho nó bắn”.

Phụng “gút” tổng kết: “Cuộc chạy đua sắm “hàng nóng” của giang hồ đất Cảng thời nào cũng diễn ra rất sôi động. Có những nhóm dành hẳn 1/3 “lợi nhuận” cho việc trang bị “hàng nóng” mà chúng bảo, đó là thay đổi trang thiết bị cho hoạt động. Sở hữu nhiều “hàng nóng”, sẽ nhận được nhiều đơn đặt hàng đòi nợ thuê, giải quyết mâu thuẫn địa bàn cũng dễ “ăn nói” với đối thủ hơn. Ngay trong bọn đệ tử của các nhóm, nhiều khi “kình” nhau, chúng cũng mang chuyện “hàng nóng” của “trùm” ra để khoe khoang, thể hiện. Có lần, đệ tử của Xuân “đàn ông” từng chỉ thẳng mặt đệ tử của Long “tuýp” (hai giang hồ nổi danh đất Cảng) mà chửi rằng: “Chấp gì loại “hàng cỏ” (tức súng tự chế – PV), “hàng xịn” mà keo kiệt có khi còn mua phải đạn thối, đạn lép, khi sử dụng bị kẹt, chết oan ấy chứ”.

Quả thật, giá của “hàng nóng” thật khó đoán, việc làm ăn của giang hồ không theo một quy chuẩn nhất định nào, phụ thuộc vào kiểu “thuận mua vừa bán”. Đơn cử như trường hợp của Cường “tóc dài”, một khẩu Colt do hắn “sản xuất” ra, khai với cơ quan công an, bán với giá 24 triệu đồng. Còn các loại súng khác, hắn chế ra đều có giá từ 5 triệu đến vài chục triệu đồng. Đạn tính hàng trăm ngàn đồng/viên. Từ giá “gốc” đó, Lực đem đi giao dịch trong đám giang hồ với giá bao nhiêu thì tùy Lực quyết định.

Please follow and like us:
error

61 thoughts on “Cuộc đua sắm “hàng nóng” của giang hồ tứ chiếng

 • February 7, 2019 at 8:49 pm
  Permalink

  I simply want to say I am just all new to blogging and honestly liked your page. Very likely I’m likely to bookmark your site . You actually come with awesome articles. With thanks for sharing with us your web-site.

  Reply
 • February 15, 2019 at 11:21 am
  Permalink

  What college-university has a good creative writing program or focus on English?

  Reply
 • February 15, 2019 at 8:31 pm
  Permalink

  Hi. I’m looking for a good site that offers creative writing prompts or creative writing exercises since I heard that anyone who is serious about writing should do creative writing exercises. So does anyone know of a good one?.

  Reply
 • February 16, 2019 at 2:24 am
  Permalink

  Just want to share something. I need to submit my blogs to blog sites with so many people reading blogs. That’s what I need most..

  Reply
 • February 18, 2019 at 11:36 am
  Permalink

  I want to write an article on my website to share with people. How can I make sure that no one copies what I have written and claim it as their own? Is there some place where I can “register” my work so that I have proof that it’s my work and no one else will be able to claim it as theirs?.

  Reply
 • February 25, 2019 at 12:47 pm
  Permalink

  Fair use provisions of the copyright law allow for limited copying or distribution of published works without the author’s permission in some cases. Examples of fair use of copyrighted materials include quotation of excerpts in a review or critique, or copying of a small part of a work by a teacher or student to illustrate a lesson.. . This is what a i found somewhere.. So can i upload short excerpts of copyrighted content there?.

  Reply
 • March 9, 2019 at 10:01 am
  Permalink

  you are actually a good webmaster. The website loading pace is amazing. It kind of feels that you are doing any distinctive trick. Also, The contents are masterpiece. you’ve done a magnificent activity in this topic!

  Reply
 • March 13, 2019 at 2:37 am
  Permalink

  I have to show my passion for your kindness for folks that really want guidance on your idea. Your personal commitment to passing the message all-around appears to be astonishingly interesting and has continually encouraged most people much like me to achieve their goals. This useful guidelines means much a person like me and especially to my office workers. With thanks; from all of us.

  Reply
 • March 13, 2019 at 2:37 am
  Permalink

  As I site possessor I believe the content matter here is rattling magnificent , appreciate it for your efforts. You should keep it up forever! Best of luck.

  Reply
 • March 16, 2019 at 6:22 am
  Permalink

  nrffxderhop,Thanks for ones marvelous posting! I actually enjoyed reading it, you will be a great author.I will always bookmark your blog and will npcjde,come back from now on. I want to encourage that you continue your great writing, have a nice afternoon!

  Reply
 • March 17, 2019 at 12:15 am
  Permalink

  I¡¦m not positive the place you’re getting your information, but great topic. I must spend a while finding out much more or working out more. Thanks for wonderful info I was searching for this info for my mission.

  Reply
 • March 17, 2019 at 9:43 am
  Permalink

  Wonderful website. A lot of useful information here. I¡¦m sending it to some friends ans also sharing in delicious. And of course, thanks for your effort!

  Reply
 • March 18, 2019 at 6:45 pm
  Permalink

  I just could not leave your web site prior to suggesting that I really loved the standard information a person supply in your visitors? Is gonna be again ceaselessly to check out new posts

  Reply
 • March 20, 2019 at 1:50 am
  Permalink

  vbvijwr,This website truly has alll of the information and facts I wanted about this subject and didn?t know who to ask.

  Reply
 • March 20, 2019 at 4:28 am
  Permalink

  I would like to thnkx for the efforts you’ve put in writing this site. I’m hoping the same high-grade site post from you in the upcoming also. In fact your creative writing abilities has inspired me to get my own website now. Really the blogging is spreading its wings quickly. Your write up is a great example of it.

  Reply
 • March 20, 2019 at 3:17 pm
  Permalink

  Thanks so much for providing individuals with such a memorable chance to read from this site. It is often so superb plus full of a great time for me and my office acquaintances to search the blog at a minimum 3 times in 7 days to read the newest stuff you will have. And definitely, I’m so actually pleased for the powerful pointers served by you. Selected 4 facts on this page are undeniably the very best we have all ever had.

  Reply
 • March 20, 2019 at 3:17 pm
  Permalink

  Undeniably believe that which you said. Your favorite reason appeared to be on the internet the easiest thing to be aware of. I say to you, I definitely get irked while people consider worries that they plainly don’t know about. You managed to hit the nail upon the top and also defined out the whole thing without having side effect , people could take a signal. Will likely be back to get more. Thanks

  Reply
 • March 22, 2019 at 4:49 am
  Permalink

  Some genuinely choice posts on this site, saved to bookmarks .

  Reply
 • March 23, 2019 at 8:23 am
  Permalink

  I genuinely enjoy looking through on this website , it has got excellent articles . “Literature is the orchestration of platitudes.” by Thornton.

  Reply
 • March 26, 2019 at 6:30 am
  Permalink

  F*ckin’ amazing things here. I am very satisfied to see your post. Thank you a lot and i am looking forward to contact you. Will you please drop me a mail?

  Reply
 • March 29, 2019 at 6:31 pm
  Permalink

  jzsdnzvoqo,Are you searching for top class Escort service in Noida and want to enjoy with them, hire sexy girls from top Greater Noida escort service and enjoy full night.

  Reply
 • March 31, 2019 at 10:38 am
  Permalink

  odhncaljst,Thanks for this useful information, Really amazing. Thanks again. I LOve your BloG

  Reply
 • April 1, 2019 at 12:17 pm
  Permalink

  I don’t even know how I ended up here, but I thought this post was great. I do not know who you are but certainly you’re going to a famous blogger if you are not already 😉 Cheers!

  Reply
 • April 3, 2019 at 3:50 pm
  Permalink

  I simply want to say I am just all new to weblog and definitely loved you’re page. Most likely I’m going to bookmark your blog . You amazingly come with very good articles. Thank you for sharing your blog.

  Reply
 • April 4, 2019 at 6:14 am
  Permalink

  Wow! Thank you! I continually needed to write on my website something like that. Can I include a part of your post to my site?

  Reply
 • April 6, 2019 at 10:36 am
  Permalink

  I am not sure where you’re getting your information, but good topic. I needs to spend some time learning more or understanding more. Thanks for fantastic info I was looking for this info for my mission.

  Reply
 • April 6, 2019 at 8:21 pm
  Permalink

  Game Killer Apk Download Latest Version for Android (No Ad) … Guess not because Game killer full version app is not available on Play store.

  Reply
 • April 6, 2019 at 10:06 pm
  Permalink

  vcwdbet New Yeezy,If you are going for best contents like I do, just go to see this web page daily because it offers quality contents, thanks!

  Reply
 • April 7, 2019 at 5:01 am
  Permalink

  Very good written article. It will be helpful to anyone who employess it, including yours truly :). Keep up the good work – i will definitely read more posts.

  Reply
 • April 8, 2019 at 4:57 am
  Permalink

  Excellent goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you are just too fantastic. I really like what you’ve acquired here, certainly like what you are stating and the way in which you say it. You make it entertaining and you still care for to keep it wise. I cant wait to read far more from you. This is actually a great web site.

  Reply
 • April 9, 2019 at 5:08 pm
  Permalink

  I really appreciate this post. I have been looking everywhere for this! Thank goodness I found it on Bing. You have made my day! Thank you again

  Reply
 • April 10, 2019 at 12:09 am
  Permalink

  I have a domain that is redirecting it views to my main site. I want to build a wordpress site on that domain but i cant access my admin for wordpress because it just redirects me to my main site. I don’t want to take my domain off redirect until the wordpress site is done. So what do i do?. It is redirected thru my registrar. How would i login with my IP?.

  Reply
 • April 10, 2019 at 5:26 am
  Permalink

  I just could not leave your website prior to suggesting that I really loved the standard information a person provide in your guests? Is going to be back incessantly to investigate cross-check new posts

  Reply
 • April 10, 2019 at 7:53 am
  Permalink

  Nice blog here! Also your website loads up very fast! What host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my site loaded up as fast as yours lol

  Reply
 • April 11, 2019 at 8:23 am
  Permalink

  I have been blogging since last month, my blog was indexed already in google but during the test i conducted, i search for a certain keyword related on my blog but it only shows the blog title and it directs me to the homepage not on the actual post. Need help!!!.

  Reply
 • April 12, 2019 at 1:03 am
  Permalink

  How can I get the computer in one room to send stuff to the printer on my computer in another room. Internet?

  Reply
 • April 12, 2019 at 7:06 pm
  Permalink

  What is the easiest method to obtain updates from my subscribed blog sites?

  Reply
 • April 14, 2019 at 6:45 am
  Permalink

  How do you erase your blog remark that you left on somebody else blog site?

  Reply
 • April 14, 2019 at 5:56 pm
  Permalink

  Game Killer Apk Download Latest Version for Android (No Ad) … Guess not because Game killer full version app is not available on Play store.

  Reply
 • April 15, 2019 at 5:11 pm
  Permalink

  I appreciate, cause I discovered exactly what I used to be looking for. You have ended my 4 day long hunt! God Bless you man. Have a great day. Bye

  Reply
 • April 16, 2019 at 2:02 pm
  Permalink

  Awsome article and right to the point. I am not sure if this is really the best place to ask but do you folks have any ideea where to get some professional writers? Thank you 🙂

  Reply
 • April 17, 2019 at 10:48 pm
  Permalink

  Simply wish to say your article is as astounding. The clearness in your post is just excellent and i could assume you’re an expert on this subject. Well with your permission let me to grab your RSS feed to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please carry on the enjoyable work.

  Reply
 • April 18, 2019 at 12:44 pm
  Permalink

  Daimler, the parent company of Mercedes-Benz, said that the company has been “widely engaged” with the European Commission and is not expected to be fined. BMW said in a statement that it believes the investigation is “trying to steal the concept of interest coordination and illegal monopoly in an allowable industry.”

  Reply
 • April 20, 2019 at 6:46 pm
  Permalink

  My friend and also I have been reviewing individual blogs and on-line journaling. She feels that individual sensations as well as such should not expressed in such open forums. I see no worry with it. Share your thoughts:. 1. Do you blog site or journal?. 2. Do you favor in person expression of sensations over composed interaction?.

  Reply
 • April 23, 2019 at 5:54 am
  Permalink

  What is the most convenient means to replicate my WordPress blogs to a brand-new organizing business?

  Reply
 • April 23, 2019 at 7:32 pm
  Permalink

  “There are signs that it has been 10 years. The stock market bull market is about to peak, because (now) US stocks are definitely not cheap and very sensitive to any bad news.” The number of weekly claims for unemployment benefits in the United States has fallen to its lowest level since 1969,

  Reply
 • April 29, 2019 at 12:42 pm
  Permalink

  So how would the Su-35 do against America’s best planes? How would it fare against an American air force that is clearly the best in the world. How would, for example, the Su-35 do in a combat situation against Lockheed Martin’s F-35 Joint Strike Fighter? How would Russia’s new plane do against older aircraft like the F-15 or say F-16?

  Reply
 • May 1, 2019 at 1:52 am
  Permalink

  Simply obtained a Blog writer account, it works good, however how do I discover different customers blogs I such as with search. I remember there is a method, yet I am not seeing it now. Many thanks for your aid.

  Reply
 • May 4, 2019 at 12:07 am
  Permalink

  I do enjoy the manner in which you have framed this specific issue and it really does provide me a lot of fodder for consideration. However, from just what I have seen, I just trust as other feedback pack on that individuals keep on point and in no way embark on a tirade of some other news of the day. Anyway, thank you for this outstanding point and even though I do not agree with it in totality, I value the viewpoint.

  Reply
 • May 8, 2019 at 9:54 am
  Permalink

  I together with my friends came reviewing the great recommendations on your web page and so unexpectedly I had a terrible feeling I never expressed respect to the website owner for those secrets. The guys are actually absolutely glad to read through them and already have surely been having fun with those things. Appreciation for turning out to be simply considerate and for picking out variety of high-quality ideas most people are really wanting to be aware of. My personal honest regret for not expressing gratitude to earlier.

  Reply
 • May 9, 2019 at 11:01 am
  Permalink

  You really make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be actually something which I think I would never understand. It seems too complicated and very broad for me. I’m looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!

  Reply
 • May 10, 2019 at 10:27 pm
  Permalink

  In Los Angeles County, health officials said international travelers, healthcare workers and those who care for young children should consider a second vaccination. One of the confirmed university cases “did travel internationally prior to coming down with measles,” Ferrer said.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *