Cuộc đấu súng hạ gục trùm ma túy khét tiếng xứ Thanh

Những ông trùm ma túy thống trị thế giới ngầm ở núi rừng tây bắc Thanh Hóa đã luôn là nỗi ám ảnh vùng biên một thời. Lợi dụng vào địa hình đồi núi phức tạp, rừng núi rậm rạp, khu vực giáp danh với nước bạn Lào và đa sắc tộc, tội phạm ma túy luôn luôn có “điều kiện” tốt để hoạt động…

 

Ở những bản làng nơi ma túy đi qua, người dân bản oằn mình gánh chịu hậu quả. “Cơn lũ” ma túy và HIV cướp đi những người trụ cột, làm xiêu vẹo những ngôi nhà sàn, lấy đi ngọn lửa trong nhiều nóc nhà người Thái nơi bản Poọng. Người thì chết vì nghiện ngập, vì HIV, kẻ thì bị bắt và trả giá trong tù, để lại những đứa trẻ sống lay lắt dưới sự che chở yếu ớt của các cụ già đã hết sức lao động.

Cuộc chiến chống ma túy với những pha đấu súng ác liệt bắt các “ông trùm” luôn chứa đựng nhiều câu chuyện ly kỳ và thương tâm. Khampha.vn xin giới thiệu loạt bài trinh sát bắt các trùm ma túy khét tiếng và số phận bi thảm của các nạn nhân ma túy, HIV.

Ông trùm Sung Heroin “một thời vang bóng”

Những ông trùm ma túy thống trị thế giới ngầm ở núi rừng tây bắc Thanh Hóa, đã luôn là nỗi ám ảnh vùng biên một thời. Lợi dụng vào địa hình đồi núi phức tạp, rừng núi rậm rạp, là khu vực giáp danh với nước bạn Lào và đa sắc tộc, tội phạm ma túy luôn luôn có “điều kiện” tốt để hình thành.

Trong giới buôn “cái chết trắng” trước đây ở khu vực từ Thanh Hóa đổ ra phía bắc gồm Hòa Bình, Sơn La, Lào Cai… nhắc đến cái tên Thao Văn Sung (hay còn gọi là Sung Heroin) không ai là không biết. Bởi một nhẽ, Sung Heroin được biết đến là một kẻ ranh mãnh, liều lĩnh và nguy hiểm. Nguồn hàng của y cung ứng cho khắp một vùng rộng lớn gồm các tỉnh trên. Đến nhà Sung, tất thảy dù là “hùm, báo” cũng đều cúi đầu trước cái uy danh của y. Cái uy đó lớn đến mức dù đã gần 10 năm trôi qua, kể từ ngày Sung bị bắn chết vẫn đủ để làm tấm bùa cho người con trai thứ 2 hoạt động theo đường dây của y và trở thành mắt xích quan trọng trong đường dây buôn bán ma túy quốc tế.

Người dân bản địa vẫn chưa khỏi rùng mình khi nhắc đến Thao Văn Sung và trận cầm lựu đạn, vác súng côn nghênh chiến với lính đặc công cách đây 10 năm.

Theo hồ sơ, Thao Văn Sung người dân tộc Thái ở bản Pá Hộc (thuộc xã Pù Nhi cũ, nay là xã Nhi Sơn, huyện Mường Lát, tỉnh Thanh Hóa) được liệt vào sổ đen của các chiến sỹ, trinh sát địa bàn từ những năm 2001. Y bị tình nghi trong những lần nhập và xuất cảnh kỳ bí. Hơn nữa, trong quá trình điều tra về ma túy ở tỉnh Thanh Hóa hay ở một số tỉnh ngoài thuộc vùng tây bắc, cảnh sát đều phát hiện có “dấu tay” của y.

“Vào cuối năm 2003, trong tâm trí các cán bộ công an và lính trinh sát ở phòng phòng chống tội phạm ma túy tỉnh Thanh Hóa đã xem việc phá án, tóm gọn tên trùm ma túy khét tiếng một cõi này  là một món nợ phải trả bằng được”, anh Sơn (một lính trinh sát thời ấy) chia sẻ.

Cuộc đấu súng hạ gục trùm ma túy khét tiếng xứ Thanh - 1

Không chỉ vận chuyển ma túy, heroin, các đối tượng còn vận chuyển cả quả và thân cây ma túy từ Lào sang Việt Nam, báo động tái trồng cây thuốc phiện tại Mường Lát.

Ôm lựu đạn, vác súng côn phá vòng vây trinh sát

Sau khi đã có những đầu mối và bằng chứng quan trọng, công an tỉnh Thanh Hóa quyết định cho lập Ban chuyên án 407 (thời gian là vào những nam 2003-2005) lúc đó gồm có: anh Lại Văn Minh (nay là phó công an huyện Thường Xuân), anh Tuấn, Hà Thọ Mùi, Kim Huy Cương (phó công an huyện Như Xuân)… hòng tóm gọn Sung cùng đồng bọn.

Sung tàng trữ nhiều ma túy trong nhà, hành tung bí ẩn, có móc nối với nhiều trùm ma túy xuyên biên giới. Sung lại là người bản địa, thiết lập một đội ngũ “chim lợn” ngay từ đầu bản để phòng người lạ. Y không bao giờ buôn bán heroin ở trong nhà, cũng không trực tiếp đi giao hàng.

Thiếu tá Trần Ngọc Sơn (lúc đó là trinh sát theo vụ việc từ đầu) cho biết, tiếp cận Sung rất khó. Lực lượng nếu xông vào bắt giữ, thì chỉ cần quân đi đến đầu bản, cuối bản đã biết tin rồi.

Ban chuyên án chia nhiệm vụ cụ thể cho từng người. Anh Sơn trong vai một nhà báo đi chụp ảnh, còn anh Minh thì là một họa sỹ vẽ. Hai người mò mẫm quanh bản để tìm hiểu lịch trình hoạt động và sơ đồ ngôi nhà của ông trùm.

Đầu năm 2005, ban chuyên án quyết định phá án.

Chuông đồng hồ điểm 12h trưa, 20 trinh sát tiến vào bản và bao vây ngôi nhà. Sung phát hiện ra trinh sát trên mái nhà hàng xóm liền lùi vào trong, rút mã tấu chém ngang người trinh sát ngồi đối diện, khiến người này bị thương cụt mất 3 ngón tay (do vung tay lên đỡ nhát chém theo phản xạ). Ngay sau đó, Sung lao vào nhà trong giật quả lựu đạn rồi rút chốt, lúc này các trinh sát đồng loạt lao ra khỏi nhà Sung.

Quả lựu đạn đầu tiên rơi vào đùi anh Tứ (hiện đang là phó công an huyện Tĩnh Gia, tỉnh Thanh Hóa) nhưng không nổ.

Khi có tiếng súng nổ, bà con người dân tộc kéo đến rất đông. Lực lượng trinh sát chỉ có 20 người, phải xin cầu viện từ công an huyện Mường Lát và công an tỉnh Thanh Hóa.

Lúc này, Sung dùng lựu đạn và súng hoa cải cố thủ phía trong nhà. Đoán rằng phía bên trong nhà vẫn còn người khác (như vợ và các con y), trinh sát không nổ súng bắn hạ mà chỉ bắn cảnh cáo.

Cuộc đấu súng hạ gục trùm ma túy khét tiếng xứ Thanh - 2

Một nhóm buôn bán ma túy bị bắt khi vận chuyển ma túy từ Lào sang Việt Nam

Cuộc chiến giằng co kéo dài cho đến tận 22h. Lúc này Sung Heroin bước ra khỏi nhà với súng ống và lựu đạn quanh người. Sung cầm 1 quả lựu đạn, 1 quả dắt ở lưng quần, một khẩu súng côn và một khẩu xăm lếch (súng săn cưa nòng) để mở đường máu. Các trinh sát bắn cảnh cáo.

Phát súng đầu tiên bắn sượt tai Sung, làm đứt dây đeo khẩu súng côn. Liền lúc đó y ném quả lựu đạn thứ 2 cách vị trí anh Sơn đang ẩn mình tầm 1,5 m nhưng quả này cũng không nổ. Phát súng tiếp theo nhằm trúng chân trái khiến Sung kêu lên đau đớn rồi khụy gối. Lúc này y vẫn cầm quả lựu đạn đưa lên miệng rút chốt nhưng chưa kịp đứng vững đã bị phát súng tiếp theo bắn đúng vào chân phải khiến Sung kêu lên đau đớn rồi khụy hẳn. Y vẫn ngoan cố xả đạn và tiếp tục đưa tay lên rút chốt. Phát đạn cuối cùng trúng vai khiến y bị vỡ xương bả vai và mất máu, chết tại chỗ.

Sau này các trinh sát mới biết, hôm đó nhiều người thoát chết là nhờ tính cẩn thận của Sung. Hắn sợ 2 con trai nghịch lựu nên đã lấy dây len buộc vào chốt. 5 quả lựu đạn hôm đó đều bị những sợi len nhỏ bám vào kẽ chốt nên bị chẹt kíp mà lựu đạn không nổ.

Vụ án chưa kết thúc. Ngay khi trinh sát kiểm tra ông trùm đã chết hay chưa thì tiếng nổ lớn vang lên. Đó là quả bom của con trai ông trùm ném tới để trả thù cho cha. Đón đọc kỳ 2: Con trai ông trùm trả thù: Thoát chết trong gang tấc vào 19h ngày 9/8.

Please follow and like us:

40 thoughts on “Cuộc đấu súng hạ gục trùm ma túy khét tiếng xứ Thanh

 • February 7, 2019 at 3:24 pm
  Permalink

  I just want to tell you that I’m all new to weblog and actually liked this website. More than likely I’m planning to bookmark your website . You absolutely come with fabulous well written articles. Thank you for sharing your webpage.

  Reply
 • February 14, 2019 at 7:27 pm
  Permalink

  I want to start an online business where I can earn money. I am planning an online parent coaching business where I can help parents through email and telephone conversations. I’ve never started a website and would like it to be fairly easy (if possible). Are there any free or inexpensive places where I can do this? What methods of payment are best to use? Thanks!.

  Reply
 • February 19, 2019 at 6:42 am
  Permalink

  A couple of months ago I discovered another website that talked in depth about this topic. I am glad you were able to shed some light on what’s really happening out there. Some webistes are overtly biased towards things like this. Where do you think the industry is going in response to this?

  Reply
 • February 20, 2019 at 3:10 pm
  Permalink

  what is some fun online sites to blog on and make fun posts besides facebook and tumblr?

  Reply
 • February 25, 2019 at 11:35 pm
  Permalink

  Thanks a lot for giving everyone an exceptionally terrific possiblity to read articles and blog posts from this website. It is usually very great and also jam-packed with amusement for me and my office colleagues to visit your site more than three times every week to see the newest things you will have. Of course, I’m also usually pleased with your remarkable methods you serve. Some 1 ideas in this article are definitely the best we’ve ever had.

  Reply
 • February 26, 2019 at 5:14 am
  Permalink

  Great paintings! That is the kind of info that are supposed to be shared across the net. Shame on the search engines for now not positioning this publish higher! Come on over and talk over with my website . Thank you =)

  Reply
 • February 26, 2019 at 9:11 am
  Permalink

  I really appreciate this post. I have been looking all over for this! Thank goodness I found it on Bing. You have made my day! Thanks again

  Reply
 • February 26, 2019 at 9:26 am
  Permalink

  I have been checking out a few of your articles and i can state pretty good stuff. I will definitely bookmark your blog.

  Reply
 • February 26, 2019 at 4:34 pm
  Permalink

  great issues altogether, you just gained a new reader. What might you recommend in regards to your post that you simply made some days in the past? Any sure?

  Reply
 • February 27, 2019 at 2:10 am
  Permalink

  Wow, awesome blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your website is magnificent, let alone the content!

  Reply
 • February 27, 2019 at 2:21 am
  Permalink

  I not to mention my friends were found to be examining the excellent tips on your web site and all of a sudden developed a horrible suspicion I had not expressed respect to the website owner for those strategies. My young men were definitely so very interested to learn all of them and already have in truth been taking pleasure in these things. We appreciate you actually being so thoughtful as well as for settling on some superb resources millions of individuals are really desirous to discover. My personal honest regret for not expressing gratitude to earlier.

  Reply
 • February 27, 2019 at 5:34 am
  Permalink

  Thank you so much for giving everyone remarkably nice possiblity to check tips from here. It can be very nice and stuffed with amusement for me and my office friends to search your website really 3 times in 7 days to learn the fresh issues you will have. Of course, I’m also always pleased with all the dazzling suggestions served by you. Some two facts in this post are undoubtedly the most beneficial we have ever had.

  Reply
 • February 28, 2019 at 5:30 am
  Permalink

  I really appreciate this post. I have been looking all over for this! Thank goodness I found it on Bing. You have made my day! Thanks again

  Reply
 • February 28, 2019 at 2:12 pm
  Permalink

  Hi there, You have done a fantastic job. I’ll certainly digg it and personally suggest to my friends. I’m confident they will be benefited from this site.

  Reply
 • March 1, 2019 at 12:01 am
  Permalink

  Hello, Neat post. There’s an issue along with your site in web explorer, would check this¡K IE still is the marketplace chief and a big part of folks will leave out your great writing due to this problem.

  Reply
 • March 1, 2019 at 3:44 pm
  Permalink

  Hi my loved one! I wish to say that this article is awesome, nice written and include almost all vital infos. I¡¦d like to look extra posts like this .

  Reply
 • March 4, 2019 at 12:30 am
  Permalink

  I really appreciate this post. I have been looking everywhere for this! Thank goodness I found it on Bing. You’ve made my day! Thx again

  Reply
 • March 4, 2019 at 6:55 am
  Permalink

  hello!,I really like your writing so a lot! proportion we keep in touch more about your post on AOL? I require a specialist on this space to resolve my problem. Maybe that is you! Having a look ahead to look you.

  Reply
 • March 4, 2019 at 2:22 pm
  Permalink

  I have read several just right stuff here. Definitely value bookmarking for revisiting. I surprise how so much effort you put to make this kind of wonderful informative website.

  Reply
 • March 5, 2019 at 6:40 pm
  Permalink

  My husband and i have been very delighted that Peter could finish off his preliminary research because of the precious recommendations he came across out of the web site. It’s not at all simplistic to just find yourself giving freely tips and hints that some others have been selling. And we do know we’ve got the writer to appreciate for this. These illustrations you have made, the easy website navigation, the relationships your site aid to create – it’s many remarkable, and it is facilitating our son in addition to us believe that this topic is excellent, which is certainly highly serious. Thank you for the whole thing!

  Reply
 • March 6, 2019 at 11:58 am
  Permalink

  Excellent blog right here! Also your site loads up very fast! What web host are you using? Can I am getting your associate hyperlink to your host? I want my website loaded up as quickly as yours lol

  Reply
 • March 6, 2019 at 11:58 am
  Permalink

  My husband and i felt quite thrilled Ervin could round up his investigation through the entire precious recommendations he had in your weblog. It is now and again perplexing just to find yourself giving away helpful tips which usually many people may have been selling. We fully grasp we now have you to thank because of that. The most important explanations you have made, the easy blog navigation, the relationships your site make it easier to create – it’s mostly astounding, and it’s really leading our son and our family know that that concept is fun, which is wonderfully fundamental. Thank you for the whole lot!

  Reply
 • March 6, 2019 at 12:59 pm
  Permalink

  I like what you guys are up also. Such clever work and reporting! Carry on the superb works guys I¡¦ve incorporated you guys to my blogroll. I think it will improve the value of my web site 🙂

  Reply
 • March 9, 2019 at 9:17 pm
  Permalink

  Thank you for the sensible critique. Me & my neighbor were just preparing to do some research on this. We got a grab a book from our area library but I think I learned more clear from this post. I am very glad to see such wonderful info being shared freely out there.

  Reply
 • March 11, 2019 at 4:21 pm
  Permalink

  I have not checked in here for a while since I thought it was getting boring, but the last several posts are great quality so I guess I will add you back to my daily bloglist. You deserve it my friend 🙂

  Reply
 • March 13, 2019 at 7:56 pm
  Permalink

  Useful information. Fortunate me I discovered your website accidentally, and I am surprised why this accident did not came about earlier! I bookmarked it.

  Reply
 • March 14, 2019 at 9:13 am
  Permalink

  Wow! This could be one particular of the most useful blogs We have ever arrive across on this subject. Basically Fantastic. I am also a specialist in this topic so I can understand your effort.

  Reply
 • March 15, 2019 at 4:30 pm
  Permalink

  It is in reality a great and helpful piece of info. I am satisfied that you shared this helpful info with us. Please stay us informed like this. Thank you for sharing.

  Reply
 • March 17, 2019 at 2:08 am
  Permalink

  Heya i am for the first time here. I found this board and I find It really useful & it helped me out much. I hope to give something back and help others like you aided me.

  Reply
 • March 17, 2019 at 1:02 pm
  Permalink

  Thanks for some other informative web site. The place else could I get that type of information written in such a perfect approach? I’ve a project that I’m just now running on, and I’ve been on the look out for such information.

  Reply
 • March 18, 2019 at 9:50 am
  Permalink

  Thanks for any other informative blog. The place else may just I am getting that type of information written in such an ideal means? I have a venture that I’m simply now working on, and I have been on the look out for such information.

  Reply
 • March 18, 2019 at 9:53 am
  Permalink

  Thank you for sharing excellent informations. Your website is so cool. I am impressed by the details that you¡¦ve on this blog. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this website page, will come back for extra articles. You, my friend, ROCK! I found just the information I already searched all over the place and just couldn’t come across. What a great web site.

  Reply
 • March 18, 2019 at 1:47 pm
  Permalink

  Undeniably believe that which you said. Your favorite reason seemed to be on the web the simplest thing to be aware of. I say to you, I certainly get annoyed while people consider worries that they just do not know about. You managed to hit the nail upon the top and defined out the whole thing without having side effect , people can take a signal. Will probably be back to get more. Thanks

  Reply
 • March 20, 2019 at 4:13 pm
  Permalink

  Excellent site. Lots of helpful info here. I am sending it to some friends ans additionally sharing in delicious. And obviously, thank you for your sweat!

  Reply
 • March 20, 2019 at 10:28 pm
  Permalink

  zssvbjbuaom,Thanks for ones marvelous posting! I actually enjoyed reading it, you will be a great author.I will always bookmark your blog and will cravxwwad,come back from now on. I want to encourage that you continue your great writing, have a nice afternoon!

  Reply
 • March 22, 2019 at 12:01 pm
  Permalink

  My spouse and i have been really glad when Albert could finish off his analysis through the precious recommendations he received when using the web pages. It is now and again perplexing just to continually be offering instructions which usually men and women have been selling. We realize we have got the writer to thank for this. The specific illustrations you’ve made, the simple site navigation, the relationships your site aid to instill – it’s got many extraordinary, and it’s aiding our son and the family do think the subject is awesome, which is quite mandatory. Thanks for all!

  Reply
 • March 24, 2019 at 10:38 pm
  Permalink

  ikuoylelafc,Very informative useful, infect very precise and to the point. I’m a student a Business Education and surfing things on Google and found your website and found it very informative.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *