Cu Nên: giang hồ ra luật giới nghiêm dân trong xóm ra vào sau 7 giờ tối

Tin số 5 của 5 tin về Cu Nên

Cu Nên đất Cảng khét tiếng với dàn tay chân chuyên dùng hàng nóng, súng ống của chúng được trang bị đầy đủ. Chỉ cần có chuyện là băng nhóm do Cu Nên cầm đầu sẵn sàng ra tay tàn bạo.

“Dớp” giang hồ

Tin tức giang hồ ghi lại, thế chân vạc Cu Nên – Dung “Hà” – Lâm “già” những năm cuối 80 đầu 90 của thế kỷ trước khá thịnh khiến giang hồ từ Bắc chí Nam kinh hồn bạt vía.

Cu Nên, Lâm “già”, Dung “Hà” là những cái tên giới giang hồ cộm cán phải “vị nể”. Nó là thế chân kiềng tồn tại nhiều năm, với những phương thức, thủ đoạn hoạt động tinh vi, tàn bạo khác nhau.

Dù “sinh sau, đẻ muộn” – tức vào giới muộn hơn Dung “Hà”, Lâm “già” – nhưng lúc nào Cu Nên cũng muốn chứng tỏ mình hơn “bề trên” nên đã liên tục có những cuộc tranh giành lãnh địa, “nổi loạn”, thậm chí “huyết chiến” để hạ bệ “thế lực” của Dung “Hà”, Lâm “già”.

 Cận cảnh giang hồ Cu Nên sống, phạm tội, ân hận… như thế nào được thể hiện trong loạt bài viết này. Trước khi thực hiện loạt bài viết này, PV báo Người Đưa Tin đã gặp gỡ, trao đổi và nhận được sự giúp đỡ, ủng hộ của nhiều người trong cuộc. Đặc biệt là người trực tiếp chỉ đạo bắt, điều tra, xét xử, thi hành án…
  cu-ne-va-dong-bon-1-1460513869

Cu Nên và đồng bọn.

Trong một thời gian dài, Cu Nên ngông nghênh, hoành hành khắp Hải Phòng như thể là “con trời”. Đâm, chém bất cứ ai hắn thích. Chơi bạc, cướp sòng bạc, đánh con bạc, nhà cái… Nên thực hiện hành vi tội phạm xong lại còn rêu rao, vỗ ngực, tự đắc là chẳng ai dám làm như mình. Vì thế, người ta có khối chuyện để đồn đại về gã giang hồ “thích máu” và “yêu” dao kiếm này.

Cu Nên là tên “cúng cơm”, tên thật là Phạm Đình Nên, sinh năm 1957, người gốc Hải Phòng.

Nhà Nên có 5 anh chị em. Anh trai Nên hy sinh ở chiến trường trong cuộc kháng chiến chống Mỹ. Mẹ Nên là mẹ liệt sỹ. Gia đình Nên là gia đình chính sách.

Nên là con út, cao ráo, trắng trẻo nhưng có bộ mặt sát nhân, lạnh lùng và lỳ lợm. Nghề nghiệp chính của Nên là thực hiện các hành vi phạm tội, đánh bạc, cố ý gây thương tích…

Từ năm 1970 đến năm 1989, Nên có 11 tiền sự về tội trộm, cướp giật, cố ý gây thương tích, 2 lần bị đi tập trung cải tạo. Cộng hết các số lần phạm tội, cho đến khi bị bắt – ngày 15/3/1995 – Nên là tên giang hồ giữ kỷ lục về số tiền sự, tiền án trong “lịch sử” tội phạm Việt Nam.

Tiền sự mà người ta ấn tượng nhất về Nên đó là, năm 1987, sau khi đi tập trung cải tạo về, Nên chia tay vợ, xuất cảnh trái phép ra nước ngoài trên một chiếc thuyền, chối bỏ quê hương bản quán. Cứ tưởng, sang được miền đất hứa nhưng Nên phải ở trại tị nạn Hồng Kông. Tại đây, tình yêu nảy nở với Nguyễn Thị Hải, sinh năm 1960. Họ sinh con, đến năm 1989 thì phải hồi hương.

Đầu thập kỷ 90 của thế kỷ trước, Lâm “già”, Dung “Hà” đã định danh trong giới giang hồ, còn Cu Nên mới tập toọng vào “nghề” nhưng lại thích đụng độ “bề trên”, thích nổi loạn để soái ngôi. Vì thế, cờ bạc, đâm chém, sử dụng hàng “nóng” là “vũ khí” mà Cu Nên tích cực thể hiện để khẳng định đẳng cấp và nhen nhóm cho sự lật đổ.

Ngông cuồng

Ngôi nhà trước đây Nên ở trong một cái ngõ lớn và sâu. Nên ra “quy định” với mọi công dân trong ngõ: 19 giờ là giờ “giới nghiêm”, tức mọi người trong các nhà “nội bất xuất, ngoại bất nhập”.

Nên tuyên bố, nếu ai không thực hiện, xảy ra “sự cố” gì, tự chịu trách nhiệm. Giải thích cho cái sự ngông này, người ta nói: Nên có quá nhiều thù oán nên ra “luật giới nghiêm” để bảo vệ chính mình và gia đình mình.

Gia đình Nên chuyển về số 112 đường Lạch Tray, quận Ngô Quyền ở, bị trộm “hỏi thăm” cây cảnh. Thấy động, trộm nhảy qua tường, chạy mất.

Nên cùng đám đệ tử đuổi theo dọc đường Lạch Tray, vừa đuổi, vừa hô. Không bắt được trộm, Nên cùng đám đệ tử thất thểu quay về. Đang trên đường về Nên gặp anh Ninh đi xe đạp, nhà cũng ở Lạch Tray. Nên đánh anh Ninh vì “tội” hô trộm không bắt. Bị đánh bất ngờ, anh Ninh bỏ xe đạp, chạy. Đuổi theo anh Ninh một đoạn, quá mệt, Nên cùng đám đệ tử về quán của bà Ngoan, cùng phố, đập phá quán trong khi vẫn còn rất nhiều khách ăn đêm.

Nên cùng đệ tử đánh anh Khoa, anh Ngọc – đang ăn đêm ở quán. Sau đó, bọn người của Nên bắt anh Khoa dắt xe đạp của anh Ninh bỏ lại về nhà Nên. Gần đến nhà Nên, một tên trong số đệ tử của Nên đã dùng lê đâm vào sườn của anh Khoa.

Nên gọi xích lô, đưa cho anh Khoa 50.000 đồng đi điều trị vết thương và không quên “lời dặn”: “Cấm tố cáo. Nếu tố cáo, cả gia đình ăn đất.”

   cu-nen-2-1460513976

“Ngõ giới nghiêm” giờ yên bình.

“Bề trên” Dung “Hà”, Lâm “già” không nuôi đàn em trong nhà.

Cu Nên thì khác. “Đại bản doanh” của Nên lúc nào cũng có ít nhất là 6 đệ tử, được nuôi ăn, ở, được trang bị vũ khí (khi thực hiện hành vi phạm tội), được mua sắm đồ trang sức nhưng không được trả lương và sẵn sàng thực hiện mệnh lệnh Nên yêu cầu.

Dung “Hà” và Lâm “già” bất đắc dĩ mới dùng hàng “nóng” và thường giấu lẹm việc mình có hàng “nóng” nhưng Nên thì phô ra cho đối phương biết là ta có mang súng trong người đây.

Cụ thể, khi bị bắt, khám xét nhà Nên, cơ quan điều tra thu được rất nhiều súng như: 1 tiểu liên, 1 AK cưa nòng, 1 K54, 2 súng ngắn, 1 súng thể thao, 1 lựu đạn, 47 viên đạn các loại…

Dã tâm giang hồ

Người ta kể rằng, một buổi sáng, bình minh muộn, thấy “long thể bất an”, Nên sai đàn em mở cửa nhà. Hắn nhìn thấy một người phụ nữ lam lũ ở ngoại thành ngồi bên gánh rau muống cạnh cửa nhà. Không hỏi, chẳng nói, Nên đá 2 thúng rau của người phụ nữ ra giữa đường phố đông xe qua lại. Rau nát bét còn người phụ nữ bán rau thì bị đấm, tát đến xưng, tím mặt, chảy máu miệng.

Đinh Văn Lĩnh – tức Linh cu nghiện từ năm 15 tuổi. Bố Linh cu là Đinh Văn Lương, có biệt hiệu là Lương cái lẻ. Bố mẹ Linh cu bỏ nhau. Linh cu sinh ra trong gia đình có “nòi” phạm tội.

Bố Linh cu là con bạc khát nước, cũng lừa lọc, vào tù ra tội… Ông này có tên Lương cái lẻ bởi vì đánh bạc, ông ta chỉ nhất cửa lẻ, không chọn cửa khác bao giờ. Thấy con mình nghiện, biết Nên dữ dằn nên ông Lương đã đến làm hợp đồng, trả tiền, nhờ Nên dạy dỗ, cai nghiện cho Linh cu. Không ngờ, ông Lương bị Nên chơi vố đau. Nên đã đào tạo Linh cu thành một sát thủ chuyên nghiệp.

  cshs-truoc-gi-danh-an-1460514041

CSHS đã vào cuộc truy bắt băng nhóm Cu Nên (Ảnh minh họa).

Đến khi bị bắt, ngày 15/3/1995, Linh vẫn nghiện, thậm chí nghiện nặng hơn trước. Nhà Nên bị một nhóm người bịt mặt, bắn đạn vào trong nhà. Nghi ngờ cho Ngô Thế Lâm, biệt hiệu Lâm “già” làm việc “bẩn thỉu” đó, Nên sai đệ tử mang tất cả hàng “nóng” đến cửa nhà Lâm “già” “nã” đạn vào trong nhà. Linh cu 2 tay 2 súng “nã” nhiều đạn nhất.

Linh cu đi xe máy trên đường Lạch Tray, trêu anh Nguyễn Văn Cường cũng ở Lạch Tray. Hai bên xô xát. Linh gọi điện về mách Nên là bị Cường đánh.

Nên cùng Tuyển cầm súng đi. Đến nơi, Nên hỏi: “Chúng nó đâu?”… Thế là Tuyển rút súng ra. Nên hô: “Bắn chết chúng nó đi”. Tuyển cầm súng bắn, Cường chạy.

Cả 2 lần bắn đều không trúng Cường. Quay về, gặp ông Nguyễn Văn Thọ – bố anh Cường, ở đầu ngõ. Tuyển dùng báng súng đập vào đầu ông Cường.

Giải thích cho hành động trên, Tuyển biện minh: “Có mâu thuẫn với anh Cường từ ngày còn ở trại giam”. Tuyển bắn không trúng anh Cường, Nên chửi Tuyển một trận ra trò với những lời lẽ tục tĩu.

Tin Cùng Chủ Đề<< Cu Lý : anh em sống chết của Cu Nên
Please follow and like us:

44 thoughts on “Cu Nên: giang hồ ra luật giới nghiêm dân trong xóm ra vào sau 7 giờ tối

 • February 7, 2019 at 8:51 pm
  Permalink

  I just want to say I’m new to blogs and honestly enjoyed you’re website. More than likely I’m going to bookmark your site . You absolutely have terrific well written articles. Thank you for sharing with us your webpage.

  Reply
 • February 26, 2019 at 9:48 pm
  Permalink

  Thank you for the auspicious writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to more added agreeable from you! By the way, how can we communicate?

  Reply
 • February 27, 2019 at 3:57 pm
  Permalink

  Good ¡V I should certainly pronounce, impressed with your web site. I had no trouble navigating through all tabs and related info ended up being truly easy to do to access. I recently found what I hoped for before you know it at all. Quite unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or anything, web site theme . a tones way for your customer to communicate. Nice task..

  Reply
 • February 28, 2019 at 9:08 pm
  Permalink

  Hello.This post was extremely motivating, especially since I was browsing for thoughts on this issue last Monday.

  Reply
 • February 28, 2019 at 10:20 pm
  Permalink

  Hi there, I discovered your website via Google whilst searching for a comparable topic, your site came up, it seems to be great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks.

  Reply
 • February 28, 2019 at 10:20 pm
  Permalink

  I want to point out my love for your kindness in support of visitors who really need guidance on the idea. Your very own dedication to passing the message up and down ended up being incredibly helpful and has in every case allowed people much like me to get to their objectives. Your entire helpful hints and tips entails a whole lot a person like me and even more to my fellow workers. Thanks a lot; from everyone of us.

  Reply
 • March 1, 2019 at 9:26 am
  Permalink

  I wanted to type a quick remark to express gratitude to you for all of the stunning guides you are writing at this website. My long internet search has now been rewarded with high-quality facts and techniques to share with my family members. I would suppose that many of us readers are quite endowed to exist in a wonderful site with many lovely individuals with very helpful basics. I feel quite blessed to have discovered the site and look forward to so many more pleasurable times reading here. Thanks a lot again for all the details.

  Reply
 • March 1, 2019 at 9:30 pm
  Permalink

  I¡¦ve been exploring for a little for any high quality articles or blog posts on this sort of area . Exploring in Yahoo I eventually stumbled upon this web site. Studying this information So i¡¦m satisfied to convey that I’ve an incredibly good uncanny feeling I came upon just what I needed. I most undoubtedly will make sure to don¡¦t overlook this site and give it a look on a relentless basis.

  Reply
 • March 2, 2019 at 1:01 pm
  Permalink

  Great weblog here! Additionally your website loads up very fast! What host are you the usage of? Can I am getting your affiliate link in your host? I want my web site loaded up as quickly as yours lol

  Reply
 • March 2, 2019 at 6:28 pm
  Permalink

  hello!,I really like your writing very so much! share we communicate more approximately your post on AOL? I need a specialist on this space to solve my problem. Maybe that’s you! Looking ahead to see you.

  Reply
 • March 4, 2019 at 2:47 pm
  Permalink

  I like what you guys are up also. Such smart work and reporting! Keep up the excellent works guys I have incorporated you guys to my blogroll. I think it’ll improve the value of my web site 🙂

  Reply
 • March 4, 2019 at 11:49 pm
  Permalink

  I post them, they get 1 or 2 views, and then no more. I would like my content to do more than just give me a few views…how do I get them on the search engines or something like that? Will no one ever go to my blog just because I don’t post every day?.

  Reply
 • March 6, 2019 at 12:27 pm
  Permalink

  A person necessarily lend a hand to make seriously posts I might state. This is the first time I frequented your web page and thus far? I amazed with the analysis you made to make this actual post extraordinary. Magnificent process!

  Reply
 • March 6, 2019 at 8:21 pm
  Permalink

  Excellent goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you are just extremely great. I actually like what you have acquired here, really like what you are saying and the way in which you say it. You make it enjoyable and you still care for to keep it sensible. I cant wait to read far more from you. This is really a great web site.

  Reply
 • March 6, 2019 at 10:13 pm
  Permalink

  I wish to show my appreciation to you for rescuing me from this particular instance. Right after surfing around throughout the the net and seeing principles which are not beneficial, I was thinking my life was done. Existing without the approaches to the issues you have fixed all through this write-up is a serious case, and those that would have negatively damaged my entire career if I hadn’t discovered the website. Your primary skills and kindness in dealing with all things was very helpful. I am not sure what I would have done if I had not come upon such a solution like this. I’m able to now look ahead to my future. Thank you so much for your high quality and amazing help. I will not hesitate to suggest your web blog to any person who ought to have counselling about this problem.

  Reply
 • March 7, 2019 at 6:09 am
  Permalink

  Very nice post. I just stumbled upon your weblog and wished to say that I’ve really enjoyed surfing around your blog posts. In any case I will be subscribing to your rss feed and I hope you write again soon!

  Reply
 • March 7, 2019 at 11:52 am
  Permalink

  Simply a smiling visitant here to share the love (:, btw outstanding design and style. “He profits most who serves best.” by Arthur F. Sheldon.

  Reply
 • March 7, 2019 at 1:08 pm
  Permalink

  Hi, i think that i saw you visited my site thus i came to “return the favor”.I’m trying to find things to improve my website!I suppose its ok to use some of your ideas!!

  Reply
 • March 7, 2019 at 6:35 pm
  Permalink

  Hey, you used to write fantastic, but the last several posts have been kinda boring… I miss your tremendous writings. Past few posts are just a little out of track! come on!

  Reply
 • March 8, 2019 at 12:20 pm
  Permalink

  I have been examinating out many of your articles and it’s nice stuff. I will definitely bookmark your website.

  Reply
 • March 10, 2019 at 4:24 am
  Permalink

  Attractive section of content. I just stumbled upon your blog and in accession capital to assert that I acquire actually enjoyed account your blog posts. Any way I will be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently quickly.

  Reply
 • March 10, 2019 at 1:33 pm
  Permalink

  Awsome blog! I am loving it!! Will be back later to read some more. I am taking your feeds also

  Reply
 • March 10, 2019 at 3:44 pm
  Permalink

  You could certainly see your enthusiasm in the paintings you write. The sector hopes for even more passionate writers such as you who are not afraid to mention how they believe. At all times follow your heart. “If you feel yourself falling, let go and glide.” by Steffen Francisco.

  Reply
 • March 10, 2019 at 9:32 pm
  Permalink

  Thank you for the auspicious writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to far added agreeable from you! By the way, how can we communicate?

  Reply
 • March 12, 2019 at 7:25 pm
  Permalink

  Thanks , I have just been looking for information approximately this subject for a while and yours is the best I’ve discovered till now. However, what concerning the bottom line? Are you positive concerning the supply?

  Reply
 • March 15, 2019 at 4:09 am
  Permalink

  I simply had to thank you very much yet again. I’m not certain what I would have handled without those suggestions shared by you relating to this subject. Certainly was a real intimidating problem for me, however , seeing this specialized strategy you treated the issue made me to cry over contentment. I will be happy for your assistance and even have high hopes you realize what an amazing job you’re putting in training people today all through your websites. I know that you have never got to know any of us.

  Reply
 • March 16, 2019 at 2:03 am
  Permalink

  I have recently started a site, the information you offer on this website has helped me greatly. Thanks for all of your time & work.

  Reply
 • March 16, 2019 at 2:04 am
  Permalink

  Thanks for sharing excellent informations. Your web-site is very cool. I am impressed by the details that you have on this site. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this website page, will come back for extra articles. You, my pal, ROCK! I found simply the info I already searched all over the place and just couldn’t come across. What a perfect web site.

  Reply
 • March 17, 2019 at 6:41 pm
  Permalink

  Pretty section of content. I just stumbled upon your weblog and in accession capital to assert that I get in fact enjoyed account your blog posts. Anyway I will be subscribing to your augment and even I achievement you access consistently quickly.

  Reply
 • March 19, 2019 at 3:52 am
  Permalink

  Unquestionably believe that which you stated. Your favorite reason appeared to be on the web the simplest thing to be aware of. I say to you, I certainly get annoyed while people consider worries that they plainly do not know about. You managed to hit the nail upon the top and also defined out the whole thing without having side effect , people could take a signal. Will likely be back to get more. Thanks

  Reply
 • March 19, 2019 at 4:22 am
  Permalink

  There is obviously a bundle to realize about this. I feel you made various good points in features also.

  Reply
 • March 19, 2019 at 7:50 pm
  Permalink

  But a smiling visitant here to share the love (:, btw outstanding pattern .

  Reply
 • March 20, 2019 at 10:33 pm
  Permalink

  I have been reading out a few of your posts and i must say clever stuff. I will surely bookmark your website.

  Reply
 • March 21, 2019 at 8:36 pm
  Permalink

  I do agree with all the ideas you have presented in your post. They are very convincing and can certainly work. Still, the posts are very short for starters. May you please extend them a bit from subsequent time? Thank you for the post.

  Reply
 • March 22, 2019 at 3:23 am
  Permalink

  I’ve been browsing online greater than 3 hours nowadays, yet I never discovered any attention-grabbing article like yours. It is lovely price sufficient for me. Personally, if all web owners and bloggers made just right content material as you probably did, the net will be much more helpful than ever before. “No one has the right to destroy another person’s belief by demanding empirical evidence.” by Ann Landers.

  Reply
 • March 22, 2019 at 8:43 am
  Permalink

  Keep up the fantastic piece of work, I read few blog posts on this website and I think that your web site is really interesting and contains circles of superb information.

  Reply
 • March 22, 2019 at 2:54 pm
  Permalink

  Hello my loved one! I wish to say that this article is amazing, great written and come with approximately all vital infos. I would like to see more posts like this.

  Reply
 • March 22, 2019 at 10:28 pm
  Permalink

  You can certainly see your skills within the paintings you write. The arena hopes for more passionate writers like you who are not afraid to mention how they believe. Always go after your heart. “He never is alone that is accompanied with noble thoughts.” by Fletcher.

  Reply
 • March 23, 2019 at 2:21 am
  Permalink

  I’ve been absent for some time, but now I remember why I used to love this web site. Thank you, I will try and check back more often. How frequently you update your web site?

  Reply
 • March 23, 2019 at 6:54 am
  Permalink

  You have observed very interesting points ! ps nice internet site . “Become addicted to constant and never-ending self improvement.” by Anthony D’Angelo.

  Reply
 • March 23, 2019 at 12:35 pm
  Permalink

  I am extremely impressed with your writing skills and also with the layout on your blog. Is this a paid theme or did you modify it yourself? Anyway keep up the excellent quality writing, it’s rare to see a great blog like this one these days..

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *