Chuyện về nhà văn tướng cướp Sơn Vương (bài 3)

Tin số 3 của 4 tin về Sơn Vương

Giang hồ Pháp gặp hiệp khách xứ Việt

Năm Đường bị tống vào nhà giam mà không nhận được một lời giải thích nào của cò cảnh sát. Sau một   đêm mất ngủ vì muỗi cắn, Năm Đường được Chánh Sở Mật thám là cò Bazin trực tiếp hỏi cung. Thay cho màn chào hỏi, viên chánh Sở Mật thám có máu giang hồ cầm chiếc roi pín ngựa vụt vun vút vào không khí khiến Năm Đường run lẩy bẩy.

Chờ cho đối phương mất hết thần hồn, Bazin cười khẩy hỏi: “Tiền ăn cướp xài rất sướng, hả mông-xừ sốp-phơ (ông tài xế)? Nếu còn chút thông minh, mày nên kể chi tiết vụ đánh cướp, đừng để chiếc roi này khó chịu”. Dứt câu hỏi, Bazin “vuốt” một roi ngang lưng Năm Đường.

28_ong1500
Ông Sáu Xiềm và kỷ vật của Sơn Vương.

Năm Đường quì sụp xuống chân Bazin vừa lạy như tế sao vừa hứa kể hết mọi điều. Năm Đường mới gặp Nguyễn Phương Thảo lần đầu hôm đi cướp nên giấu nhẹm không khai. Trong cơn sợ hãi, Năm Đường vẫn đủ trí khôn để khai rằng mình chỉ là kẻ được Sơn Vương thuê lái xe, hoàn toàn không biết trước kế hoạch cướp.

Sáng hôm đó, Sơn Vương đang lúi húi dọn sách ra vỉa hè như thường lệ thì một chiếc xe “cây” (tiếng lóng có nghĩa là xe bắt phạm) thắng kịt sát bên. Ông chưa kịp phản ứng gì thì đã bị 2 viên cò khóa tay đẩy lên xe “cây”. Biết là vụ cướp bị “bể ổ”, nhà văn giang hồ lẳng lặng lên xe.

Sơn Vương bước vào phòng hỏi cung thì gặp René Gaillard đã ngồi sẵn ở bàn buy rô. Vì mối quan hệ thân tình, Bazin ưu tiên cho René Gaillard khởi cung Sơn Vương. Vừa gặp Sơn Vương, nhớ đến khẩu súng giả trong vụ cướp, lòng tự ái của tên giang hồ đảo Corse nổi lên bừng bừng.

René Gaillard có dáng cao to, hầm hố của dân đảo Corse, đồng hương của Napoléon Bonaparte. Corse là một hòn đảo thuộc Pháp nằm ở Địa Trung Hải. Người đảo Corse vạm vỡ, khỏe mạnh, ăn to nói lớn và tính khí giang hồ mã thượng chất ngất. Hầu hết người gốc đảo Corse đến Việt Nam giai đoạn đầu thế kỷ XX chỉ có 2 loại, nếu không làm mật thám chỉ điểm thì làm… giang hồ.

Gã cũng từng là dân giang hồ chính hiệu và cũng từng cùng một đồng bọn tên Charlles Gaillard đánh cướp bằng súng một chuyến xe chuyển tiền của ngân hàng ở thành đô Paris tráng lệ. Chuyến cướp đó, gã cũng dùng chiêu thức chặn chiếc xe chở tiền giống như Sơn Vương, chỉ có điều gã dùng súng thật chứ không gan dạ dùng súng giả như Sơn Vương. Xui cho gã, đồng bọn Charlles Gaillard quá nhát gan.

Khi chiếc xe chuyển tiền đã được chặn lại, tay gạc-đờ-co áp tải đã giơ hai tay úp mặt vào thành xe chịu trận cho Charlles Gaillard dí súng vào gáy. René Gaillard đang chuyển tiền từ chiếc xe chuyển tiền sang xe mình thì… Charlles Gaillard bị viên gạc đờ co tước súng. Gã gạc đờ co cảm nhận họng súng của Charlles Gaillard run lẩy bẩy sau gáy mình. Thế là bằng một thao tác nhanh gọn, gã gạc đờ co xoay người tước khẩu súng trên tay Charlles Gaillard như lấy từ trong túi áo. Gã gạc đờ co lẩy cò, Charlles Gaillard đổ xuống như cây chuối rồi giẫy đành đạch trước khi xuôi tay đi thẳng xuống địa ngục. Trước tình thế đó, René Gaillard chỉ còn biết đưa thẳng 2 tay lên trời chịu thúc thủ.

René Gaillard ra tòa với tội danh cướp có vũ khí, thụ án 5 năm tại nhà tù La Santé thủ đô Paris. Ngồi khám được hơn một năm, René Gaillard vượt ngục.

Sau một thời gian im hơi lặng tiếng, René Gaillard đi tìm gã gạc đờ co bắn chết Charlles Gaillard để đòi lại món nợ máu. René Gaillard gặp Charlles Gaillard tại một quán rượu. Không hiểu vì run hay vì lý do nào khác, René Gaillard nhắm súng vào đầu đối thủ siết cò nhưng viên đạn lại găm vào… chân. Gã gạc đờ co ôm chầm lấy René Gaillard và… la làng. René Gaillard nghiến răng kề khẩu súng vào mang tai gã gạc đờ co siết cò. Lần này khẩu súng phản chủ đã không chịu nổ. René Gaillard bị thực khách nhiệt tình trong quán rượu xúm nhau “đánh hội đồng” đến mềm nhũn.

Lần này, René Gaillard lãnh án chung thân, lao động khổ sai ở nhà tù La Cayen. Cayen là một vùng nông nghiệp nổi tiếng với các sản vật khóm, mía và nho của Pháp. Gã đã dùng sức vóc của mình góp phần tạo nên thương hiệu khóm Cayen trong những ngày lao động khổ sai.

Trong một chuyến đeo cùm đi lao động, René Gaillard cùng một số bạn tù tước súng lính cai rồi đào thoát. Lần vượt ngục này, vì mang án chung thân, René Gaillard không dám tìm kẻ cựu thù đòi nợ máu nữa.

Một ngày đông lạnh lẽo, René Gaillard bất ngờ gặp đại ca đồng hương đảo Corse. Đó là Franchini (không phải Mathiew Franchini – chủ khách sạn Contineltal Palace ở quận 1, Sài Gòn).

Franchini là một đại ca giang hồ gác kiếm sau khi tích lũy được một số vốn kha khá từ những vụ cướp. Y dùng số vốn đó đầu tư một số đồn điền cao su ở Tân Đảo. Tân Đảo có tên hành chính là New Hebrides. Ngày nay Tân Đảo có tên chính thức là Cộng hòa Vanuatu. Đó là quần đảo thuộc địa của Pháp và Anh ở Tây nam Thái Bình Dương từ thế kỷ XIX. Chính quyền Pháp đang khuyến khích các nhà đầu tư trồng cao su ở vùng thuộc địa này. Sau khi nghe René Gaillard kể khổ Franchini tuyển dụng ngay gã đàn em đang tơi tả làm vệ sĩ riêng.

Ngoài ra, Franchini còn đầu tư cao su ở Hóc Môn, Gò Vấp (Sài Gòn), Cầu Khởi (Tây Ninh) và Mimot (Chup, Campuchia). Theo các sử liệu kháng chiến chống Pháp thì vào những năm thập niên 30 thế kỷ XX, Franchini là một tên chủ đồn điền cao su rất tàn ác đối với công nhân.

Sau này, thấy đầu tư ở Tân Đảo xa xôi, Franchini bán các sở cao su ở đó rồi đặt trụ sở chính tại Gò Vấp. Tất nhiên, Franchini lôi thằng vệ sĩ đàn em René Gaillard đi theo. Để tạo quyền lực riêng, Franchini ký gửi René Gaillard cho Bazin để có chân trong Sở Mật thám. Tuy là một gạc đờ co nhưng René Gaillard được đại ca tin tưởng giao cho quản lý tất cả mọi công việc cũng như mọi giao dịch liên quan đến cao su. Đáp ơn cứu mạng, René Gaillard trung thành với Franchini còn hơn chó nuôi từ lúc mới đẻ.

Gã giang hồ đảo Corse bị khuất phục

Tưởng mình là một con cọp uy lực, vừa gặp Sơn Vương, René Gaillard khoái trá chuẩn bị một trận vờn mồi. René Gaillard phóng chiếc roi pín ngựa vun vút vào không khí trước mặt Sơn Vương để uy hiếp tinh thần rồi dọa: “Mày cướp 50.000 đồng, tao đánh đủ 50.000 roi”. Không ngờ, Sơn Vương không những không sợ mà còn nhìn hắn trừng trừng như thách thức. Nổi cáu, René Gaillard hùng hục quất roi vào người Sơn Vương.

29_nhung1500
Những năm 30 thế kỷ XX, cả Nam kỳ chỉ có 5 chiếc Clément-Bayard.

Chiếc roi pín ngựa xé rách bươm quần áo nhưng Sơn Vương vẫn không thay đổi sắc mặc, lại còn cất tiếng cười cợt. Đánh đến vã mồ hôi, bải hoải tay chân vẫn không khuất phục được Sơn Vương, gã giang hồ đảo Corse đành xuôi tay: “Tao mệt rồi, cho mày nợ đó”. Sơn Vương cười từng tràng dài: “Tôi không có thói quen mang nợ lại thích sòng phẳng. Đánh cho đủ số nợ đi”.

Trước sự cứng đầu của gã giang hồ xứ Việt, nhớ lại thời mình đi “hát” bị “rớt” ở Paris mấy năm trước, René Gaillard ngầm thán phục. Gã ném roi, thốt: “Mẹc-xà-lù! Tao xóa nợ cho mày luôn đó”.

Trong buổi cung đầu tiên, uy dũng của Sơn Vương đã khiến tay giang hồ thứ thiệt như René Gaillard cảm phục. Để tỏ lòng mã thượng, dân chơi đảo Corse quyết định… bãi nại cho Sơn Vương. Tuy nhiên, vụ án đã được các báo giật tít ra trang nhất nên không thể để chìm xuồng. Thế là Bazin chỉ truy cứu một mình Sơn Vương ra tòa đại hình. Trong những ngày tạm giam hầu tra tại Maison Centrale de Saigon (Khám Lớn Sài Gòn) ở số 69, đường La Grandière (nay là Thư viện Tổng hợp TPHCM) René Gillard lại là người duy nhất đi thăm nuôi Sơn Vương. Gã còn đưa cả vợ đến ra mắt tay văn sĩ tướng cướp và hứa rằng, sẽ đề nghị bị hại là ông chủ Franchini không đến dự tòa, xem như đó là hình thức bãi nại gián tiếp.

Một người là C.V.D. – trước năm 1975 là điệp báo viên của ta ẩn trong vai Phó chi Cảnh sát quận 1 của chế độ Việt Nam Cộng hòa, kể rằng ông đã từng có dịp xem hồ sơ của Sơn Vương vào năm 1972 tại Tổng Nha Cảnh sát trong chiến dịch “bài trừ tệ nạn xã hội”. Vì chiến dịch huy động tổng lực nên rất nhiều cảnh sát ở các chi được trưng dụng về Tổng Nha để phân loại, lập hồ sơ đối tượng. Vì nghe danh Sơn Vương đã lâu nên khi gặp hồ sơ, ông háo hức đọc. Trong hồ sơ của tòa đại hình thời Pháp chỉ có vỏn vẹn 2 trang khẩu cung.

Lời cung của Sơn Vương rất đơn giản: “Tôi mướn chiếc xe, mướn luôn sốp-phơ Năm Đường. Tôi không nói với Năm Đường thuê đặng mần gì. Chạy tới chiếc cầu sắt, tôi biểu Năm Đường dừng xe cho tôi tiểu tiện. Chiếc xe chở bạc vừa trờ tới, tôi rút súng giả ra tra vào đầu gạc đờ co biểu đưa vali. Lấy vali bạc xong, tôi chĩa súng vô đầu Năm Đường biểu chạy hết ga. Về tới Sài Gòn, tôi hăm he Năm Đường khai ra với người khác, tôi giết chết cả gia đình. Trong vụ này chỉ mình tôi chủ mưu. Năm Đường vô can. Tôi chỉ trả công sốp-phơ và mướn xe tổng cộng 10 đồng. Mình tôi làm tôi chịu lãnh đủ, đừng truy cứu người vô can”.

Phiên tòa đại hình cũng diễn ra chóng vánh khiến cánh nhà báo thất vọng tràn trề. Bị hại là Franchini không đến dự. Không có luật sư bào chữa cho bị cáo lẫn bị hại. Suốt 30 phút diễn ra phiên tòa, hầu như các quan tòa chỉ làm thủ tục. Sơn Vương chỉ phải trả lời 3 câu thẩm vấn của chủ tọa. 3 câu hỏi cũng chỉ lặp lại nội dung bản khẩu cung. Khi chánh án cho phép tự biện hộ, Sơn Vương nói gọn: “Có vay, có trả. Tòa cứ tuyên, bao nhiêu năm tù, xin chung đủ”. Không còn gì để hỏi, chánh án tuyên luôn án 10 năm tù biệt xứ.

Vụ đánh cướp được các báo viết tường thuật cả trang giấy. Sau khi phiên tòa diễn ra, các báo chỉ đưa một góc tin nhỏ xíu.

Nhận án xong, Sơn Vương được đưa trở lại Khám Lớn Sài Gòn chờ chuyến đi dài.

Trong vụ này, Năm Đường được miễn tố. Chỉ có điều, khi người chủ biết chuyện đã đuổi việc Năm Đường. Ông ta trở lại nghề xà ích xe ngựa. Cảm nghĩa Sơn Vương đã bao che cho mình nên Năm Đường cũng thường xuyên đến thăm.

Kể từ khi hành hiệp, vì không muốn liên lụy đến người thân, Sơn Vương cắt đứt mọi liên lạc. Vì vậy, khi ông đi tù, cha mẹ ông cũng không hay biết.

Vào những năm đó, Maison Centrale de Saigon là nhà tù lớn nhất miền Nam, giam giữ tù nhân đại hình (trọng án) và tù nhân chính trị. Mỗi dãy phòng giam dài 30m và chiều ngang 6m. Ở giữa 2 dãy phòng giam là hành lang có chiều ngang 2m được phân cách với phòng giam bằng chấn song sắt phi 12. Tường phòng giam sơn màu đen. Cửa sổ song sắt trổ trên cao gần mái nhà. Giai đoạn này, do tù nhân chính trị nhiều nên bọn cai ngục dồn tù đại hình vào mỗi buồng hơn 50 người. 2 dãy phòng giam chứa hơn 100 người. Tất cả đều nằm dưới nền xi măng và 1 chân phải bị khóa vào 1 chiếc cùm dài suốt dọc phòng giam.

Để quản lý số tù nhân đông đúc, chen chúc ấy, bọn cai nghĩ ra chiêu dùng “dây đậu nấu đậu”, có nghĩa là chúng chọn trong số tù những tay có máu lưu manh, có sức khỏe làm caporal (người quản lý). Đọc theo âm trại là cặp rằn hoặc cọp rằn. Giang hồ thời nay gọi là “đại bàng” hoặc “đầu gấu”.

Cách chọn cặp rằn của bọn cai ngục rất… lưu manh. Chúng cho các tù nhân thách đấu võ với nhau để xem và bắt độ cá cược. Kẻ nào mạnh nhất phòng giam sẽ được làm cặp rằn. Khi một tù nhân thách đấu và đánh gục cặp rằn “đương nhiệm” thì sẽ được làm cặp rằn mới. Để bảo vệ “ngôi”, cặp rằn thường đánh phủ đầu những tù nhân mới.

Sơn Vương cũng không ngoại lệ. Trong thời gian hầu tra, ngày đầu tiên bị chuyển từ bót Catinat sang Maison Centrale de Saigon, khi cánh cửa ngục vừa khép sau lưng, Sơn Vương đã bị cặp rằn Ba Nhỏ – một côn đồ chợ Cầu Muối – túm cổ đánh dằn mặt. Ba Nhỏ không ngờ Sơn Vương xoay người nhanh như chớp khiến gã mất đà té dúi vào chân tường. Biết gặp cao thủ võ nghệ, cặp rằn Ba Nhỏ nhịn nhục chờ thời cơ trả đũa.

Tin Cùng Chủ Đề<< Chuyện về nhà văn tướng cướp Sơn Vương (bài 2)Chuyện về nhà văn tướng cướp Sơn Vương (bài 4) >>
Please follow and like us:
error

71 thoughts on “Chuyện về nhà văn tướng cướp Sơn Vương (bài 3)

 • February 7, 2019 at 2:03 pm
  Permalink

  I simply want to say I am newbie to weblog and actually savored this page. Very likely I’m going to bookmark your website . You actually have incredible writings. Thanks a lot for sharing with us your web-site.

  Reply
 • February 12, 2019 at 4:09 am
  Permalink

  When I originally commented I clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and already whenever a comment is added I recieve four emails using the same comment. Could there be however you’ll be able to eliminate me from that service? Thanks!

  Reply
 • February 16, 2019 at 12:12 pm
  Permalink

  How can I have updates of new blog posts from my blog being automatically posted on my Twitter?

  Reply
 • February 20, 2019 at 11:41 pm
  Permalink

  I currently have a two column Joomla website, however I don’t like the sidebar being on the right. Is there a way to either convert a two-column jJomla website into a three column one, or at least move the sidebar to the left?.

  Reply
 • February 25, 2019 at 10:36 pm
  Permalink

  I sign into my Tumblr account, and switch the dashboard from my main blog to the secondary blog, then I go to Account > Preferences > Customize your blog, but then it just takes me to the customization page for my main blog. Any way to customize my secondary blog, or should I just create a second account altogether?.

  Reply
 • February 26, 2019 at 5:14 am
  Permalink

  Hello there, I discovered your blog by means of Google at the same time as searching for a related topic, your web site came up, it appears to be like great. I have bookmarked it in my google bookmarks.

  Reply
 • February 26, 2019 at 9:29 pm
  Permalink

  Terrific work! That is the type of info that are meant to be shared across the net. Shame on Google for not positioning this post upper! Come on over and consult with my web site . Thank you =)

  Reply
 • February 27, 2019 at 12:18 am
  Permalink

  Pretty nice post. I just stumbled upon your blog and wished to say that I’ve really enjoyed surfing around your blog posts. In any case I’ll be subscribing to your rss feed and I hope you write again soon!

  Reply
 • February 27, 2019 at 2:27 pm
  Permalink

  I together with my pals have been reviewing the nice secrets from your website while before long came up with a terrible suspicion I never thanked the site owner for those secrets. These young boys were consequently glad to read through all of them and already have sincerely been tapping into them. Appreciation for indeed being simply thoughtful as well as for deciding on this form of magnificent ideas most people are really desirous to be informed on. My personal honest apologies for not expressing gratitude to earlier.

  Reply
 • February 28, 2019 at 8:51 am
  Permalink

  Hello, you used to write fantastic, but the last several posts have been kinda boring¡K I miss your great writings. Past few posts are just a little out of track! come on!

  Reply
 • February 28, 2019 at 8:23 pm
  Permalink

  Thank you, I have just been searching for information about this topic for ages and yours is the best I’ve found out so far. But, what about the conclusion? Are you positive concerning the source?

  Reply
 • March 1, 2019 at 8:41 am
  Permalink

  You really make it seem really easy along with your presentation however I find this matter to be really one thing that I think I might never understand. It sort of feels too complicated and very wide for me. I’m looking forward for your subsequent publish, I will attempt to get the hang of it!

  Reply
 • March 2, 2019 at 12:33 pm
  Permalink

  Hiya, I’m really glad I have found this information. Nowadays bloggers publish only about gossips and net and this is really irritating. A good website with interesting content, this is what I need. Thanks for keeping this site, I’ll be visiting it. Do you do newsletters? Cant find it.

  Reply
 • March 2, 2019 at 5:53 pm
  Permalink

  Great post and straight to the point. I don’t know if this is truly the best place to ask but do you people have any thoughts on where to employ some professional writers? Thanks in advance 🙂

  Reply
 • March 6, 2019 at 9:17 pm
  Permalink

  I was just searching for this information for some time. After 6 hours of continuous Googleing, finally I got it in your web site. I wonder what’s the lack of Google strategy that do not rank this type of informative websites in top of the list. Generally the top sites are full of garbage.

  Reply
 • March 6, 2019 at 9:42 pm
  Permalink

  Helpful info. Fortunate me I discovered your site accidentally, and I’m surprised why this twist of fate didn’t happened in advance! I bookmarked it.

  Reply
 • March 8, 2019 at 11:13 am
  Permalink

  You are my breathing in, I have few blogs and infrequently run out from to post .I conceive this website has got some really good information for everyone. “The penalty of success is to be bored by the attentions of people who formerly snubbed you.” by Mary Wilson Little.

  Reply
 • March 8, 2019 at 9:37 pm
  Permalink

  I have recently started a web site, the information you offer on this website has helped me tremendously. Thanks for all of your time & work.

  Reply
 • March 9, 2019 at 6:40 am
  Permalink

  Some really choice articles on this website , saved to my bookmarks .

  Reply
 • March 9, 2019 at 6:45 pm
  Permalink

  You made some good points there. I did a search on the issue and found most guys will approve with your website.

  Reply
 • March 10, 2019 at 9:17 pm
  Permalink

  Pretty nice post. I just stumbled upon your blog and wished to say that I’ve truly enjoyed surfing around your blog posts. After all I will be subscribing to your rss feed and I hope you write again very soon!

  Reply
 • March 11, 2019 at 9:21 am
  Permalink

  This is the right blog for anyone who wants to find out about this topic. You realize so much its almost hard to argue with you (not that I actually would want?HaHa). You definitely put a new spin on a topic thats been written about for years. Great stuff, just great!

  Reply
 • March 11, 2019 at 4:17 pm
  Permalink

  Helpful information. Lucky me I found your web site accidentally, and I am surprised why this coincidence did not came about in advance! I bookmarked it.

  Reply
 • March 13, 2019 at 3:12 am
  Permalink

  I have been absent for some time, but now I remember why I used to love this site. Thanks , I¡¦ll try and check back more frequently. How frequently you update your website?

  Reply
 • March 16, 2019 at 3:12 am
  Permalink

  I enjoy you because of your own hard work on this site. My mum enjoys going through internet research and it is easy to understand why. My spouse and i hear all regarding the compelling tactic you make great tips and hints through this web site and therefore welcome contribution from visitors on the subject plus our favorite child is actually discovering so much. Take advantage of the remaining portion of the year. You are carrying out a fantastic job.

  Reply
 • March 17, 2019 at 2:28 am
  Permalink

  magnificent points altogether, you simply won a brand new reader. What could you suggest in regards to your submit that you simply made some days in the past? Any sure?

  Reply
 • March 17, 2019 at 10:53 pm
  Permalink

  Howdy very nice website!! Man .. Beautiful .. Superb .. I’ll bookmark your site and take the feeds additionally¡KI’m satisfied to search out so many useful info right here in the put up, we need develop more strategies on this regard, thanks for sharing. . . . . .

  Reply
 • March 22, 2019 at 2:34 pm
  Permalink

  I truly appreciate this post. I’ve been looking everywhere for this! Thank goodness I found it on Bing. You have made my day! Thx again!

  Reply
 • March 23, 2019 at 1:38 am
  Permalink

  I cling on to listening to the news bulletin speak about receiving free online grant applications so I have been looking around for the finest site to get one. Could you tell me please, where could i get some?

  Reply
 • March 26, 2019 at 10:19 am
  Permalink

  Hey very nice site!! Guy .. Excellent .. Wonderful .. I’ll bookmark your site and take the feeds additionally…I am satisfied to seek out numerous helpful info right here in the submit, we need work out extra strategies in this regard, thank you for sharing.

  Reply
 • March 28, 2019 at 8:19 am
  Permalink

  jhehajk,This website truly has alll of the information and facts I wanted about this subject and didn?t know who to ask.

  Reply
 • April 1, 2019 at 2:53 am
  Permalink

  Game Killer Apk Download Latest Version for Android (No Ad) … Guess not because Game killer full version app is not available on Play store.

  Reply
 • April 2, 2019 at 1:32 pm
  Permalink

  bwovxdpy Adidas Yeezy,Thanks a lot for providing us with this recipe of Cranberry Brisket. I’ve been wanting to make this for a long time but I couldn’t find the right recipe. Thanks to your help here, I can now make this dish easily.

  Reply
 • April 2, 2019 at 9:52 pm
  Permalink

  I simply want to mention I’m newbie to blogs and definitely enjoyed you’re web-site. Probably I’m likely to bookmark your blog . You absolutely come with exceptional writings. Regards for revealing your blog.

  Reply
 • April 3, 2019 at 7:39 pm
  Permalink

  rfyrzidfpgs,If you have any struggle to download KineMaster for PC just visit this site.

  Reply
 • April 4, 2019 at 11:39 pm
  Permalink

  Nice blog here! Also your site loads up very fast! What web host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my website loaded up as quickly as yours lol

  Reply
 • April 5, 2019 at 1:50 am
  Permalink

  I loved as much as you’ll receive carried out right here. The sketch is attractive, your authored material stylish. nonetheless, you command get bought an impatience over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come more formerly again since exactly the same nearly a lot often inside case you shield this hike.

  Reply
 • April 6, 2019 at 12:57 pm
  Permalink

  Thanks a lot for giving everyone remarkably breathtaking opportunity to check tips from this web site. It can be so amazing plus packed with a great time for me and my office acquaintances to search your blog at a minimum three times per week to read through the fresh secrets you have. And definitely, we are usually motivated with your eye-popping methods you serve. Selected 3 tips on this page are completely the simplest we have had.

  Reply
 • April 6, 2019 at 3:58 pm
  Permalink

  You can definitely see your expertise within the paintings you write. The world hopes for even more passionate writers such as you who are not afraid to say how they believe. All the time follow your heart.

  Reply
 • April 7, 2019 at 7:35 am
  Permalink

  dfwmjitfpy,This website truly has alll of the information and facts I wanted about this subject and didn?t know who to ask.

  Reply
 • April 8, 2019 at 9:52 pm
  Permalink

  you are really a excellent webmaster. The web site loading velocity is incredible. It sort of feels that you’re doing any unique trick. Furthermore, The contents are masterwork. you have done a fantastic activity on this subject!

  Reply
 • April 9, 2019 at 12:05 am
  Permalink

  kigasvkkj,If you want a hassle free movies downloading then you must need an app like showbox which may provide best ever user friendly interface.

  Reply
 • April 9, 2019 at 6:05 am
  Permalink

  Fantastic goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you’re just too great. I actually like what you’ve acquired here, certainly like what you are saying and the way in which you say it. You make it enjoyable and you still care for to keep it wise. I cant wait to read far more from you. This is actually a wonderful website.

  Reply
 • April 11, 2019 at 7:50 am
  Permalink

  I have a blog with blogger. I have registered my blog using a gmail account. Now, I want to use a new gmail account and I wanted to import my whole blog along with the posts and comments to this new gmail id.. . Please tell me, is this possible and how can it be done?.

  Reply
 • April 12, 2019 at 1:54 pm
  Permalink

  I’m looking for clothing and style concepts at a practical prices for a lady over 25 … Anyone recognize any kind of great websites or blogs?. Appears like everything I find is either geared towards teens or is remarkably pricey couture … Many thanks!.

  Reply
 • April 14, 2019 at 11:34 am
  Permalink

  Given that the MSM is completely manipulated, what blogs/websites have you discovered that provide you details that the MSM ignores?.

  Reply
 • April 14, 2019 at 4:52 pm
  Permalink

  Its like you read my mind! You seem to know so much about this, like you wrote the book in it or something. I think that you could do with some pics to drive the message home a bit, but other than that, this is excellent blog. A fantastic read. I’ll certainly be back.

  Reply
 • April 15, 2019 at 8:23 am
  Permalink

  Thank you for the sensible critique. Me & my neighbor were just preparing to do a little research about this. We got a grab a book from our area library but I think I learned more from this post. I’m very glad to see such excellent information being shared freely out there.

  Reply
 • April 15, 2019 at 8:24 am
  Permalink

  I do consider all the ideas you have presented on your post. They’re very convincing and can certainly work. Nonetheless, the posts are very brief for novices. May just you please prolong them a bit from next time? Thanks for the post.

  Reply
 • April 15, 2019 at 3:59 pm
  Permalink

  I like what you guys are up also. Such clever work and reporting! Keep up the excellent works guys I¡¦ve incorporated you guys to my blogroll. I think it’ll improve the value of my web site 🙂

  Reply
 • April 16, 2019 at 2:27 am
  Permalink

  Game Killer Apk Download Latest Version for Android (No Ad) … Guess not because Game killer full version app is not available on Play store.

  Reply
 • April 20, 2019 at 3:13 pm
  Permalink

  you’re in point of fact a good webmaster. The site loading speed is amazing. It kind of feels that you are doing any unique trick. Moreover, The contents are masterwork. you have done a fantastic process in this subject!

  Reply
 • April 23, 2019 at 4:38 pm
  Permalink

  IMF Managing Director Christine Lagarde said the global economy was “a subtle “Time” and pointed out that “the tension in the international trade has brought significant downside risks to the global economy.”

  Reply
 • May 5, 2019 at 10:00 am
  Permalink

  Viagra Generique Le Moin Cher Dove Comprare Cialis Online Sicuro Viagra Generique Pas cialis 20mg for sale 1 3 Days Shipping On Ed Pills 5mg Propecia Price Buying Oral Ampicillin

  Reply
 • May 5, 2019 at 4:48 pm
  Permalink

  Kashala Francis, 13, has died Wednesday morning, just days after she was brutally attacked outside of Attucks Middle School by three other students.

  Reply
 • May 7, 2019 at 4:04 am
  Permalink

  You could definitely see your enthusiasm within the work you write. The arena hopes for more passionate writers such as you who are not afraid to mention how they believe. Always go after your heart.

  Reply
 • May 10, 2019 at 3:19 am
  Permalink

  Wow! Thank you! I constantly wanted to write on my website something like that. Can I include a part of your post to my site?

  Reply
 • May 14, 2019 at 9:44 pm
  Permalink

  Its like you learn my mind! You appear to grasp a lot about this, such as you wrote the e-book in it or something. I think that you just could do with some percent to pressure the message home a little bit, however instead of that, that is wonderful blog. A fantastic read. I’ll definitely be back.

  Reply
 • May 16, 2019 at 1:11 pm
  Permalink

  Exists a web site that makes it easy to comply with blog sites and also podcasts? I don’t have an iPod, does that issue?.

  Reply
 • May 25, 2019 at 1:00 am
  Permalink

  I am about to start a blog site. Along with numerous other hopeful’s, I hope to at some point earn money off it. I discovered a great deal of websites do not allow you to make money of google ad feeling and also things like that. What are some sites I can start my blog site on that will allow this because it seems to be the most rewarding method to generate income off a blog site?.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *