Chuyện ngã ngựa của “ông trùm” giang hồ đất Cảng Cu Nên

Người anh xã hội nói với tôi rằng, tất cả những bài báo viết về Cu Nên không đề cập được lý do chính, dẫn đến sự “ngã ngựa” giữa đường đua của “ông trùm” giang hồ đất Cảng này. 

LTG: Tôi có thói quen, cứ mùa đông là về đất Cảng ra bờ biển ngắm và hà hít cái khí lạnh từ biển vào người. Đi cùng với tôi là một người anh xã hội, lớn tuổi, cùng thời với những đại ca giang hồ làm nổi địa danh đất Cảng như Cu Nên, Dung Hà, Lâm già. Đứng ở bờ biển, người anh xã hội phán một câu xanh rờn, Cu Lý, anh Cu Nên vượt biên nhiều lần bằng đường biển. Thấy bảo, Cu Lý bây giờ đang định cư ở Canada, cuộc sống cũng ổn và dù “sóng đã yên, biển đã lặng” nhưng không muốn về chốn cũ.

Cu Nên, Dung Hà, Lâm già thì cỏ đã mấy lần xanh ở mộ. Thế nhưng, lý do “ngã ngựa” giữa đường đua sinh tử của những đại ca giang hồ này không phải ai cũng biết. Và cái quan trọng hơn: Kết cục của những kẻ giang hồ là một màu xám ngắt…

Thế chân vạc trong giang hồ những năm cuối 80 đầu 90 của thế kỷ trước ở đất Cảng đã định danh rõ ràng là Cu Nên – Dung Hà – Lâm già. Đây là những đại ca mà giới giang hồ đất Cảng luôn tôn trọng. Đại uý công an đã về hưu mà có lần báo Đời sốngPháp luật đã đề cập đến, khẳng định rằng, cả ba “ông, bà trùm” này đều có “người chống lưng” thì mới xưng bá giang hồ một cách ngạo mạn như thế. Thế nên, lý do “ngã ngựa” của họ không phải ai cũng biết.

Nghi án “yêu” vợ bạn

Người anh xã hội của tôi đồng quan điểm với rất nhiều người đương chức thời điểm Phạm Đình Nên – tức Cu Nên – SN 1957, hoành hành trong chốn giang hồ là Nên chơi trội hơn Lâm già và Dung Hà. Chính vì sự chơi trội này mà từ năm 1970 đến năm 1989, Nên sở hữu tới 11 tiền sự, trong đó có 2 lần phải đi tập trung cải tạo, 2 lần trộm cắp tài sản công dân, 1 lần cướp giật tài sản công dân, 2 lần cướp tài sản, 1 lần cố ý gây thương tích, 1 lần đánh bạc, 1 lần chống người thi hành công vụ, 1 lần xuất cảnh trái phép. Từ năm 1989 đến trước khi bị bắt là năm 1995, Nên sở hữu thêm 11 tiền án và tiền sự nữa. Cộng tất cả các năm vào với nhau, Nên là tên tội phạm có nhiều tiền án, tiền sự nhất với con số 22 trong lịch sử tội phạm Việt Nam. Có thể nói, tiền án, tiền sự nhiều hơn tiền mặt mà Nên vẫn lộng hành, thành “ông trùm” của “ông trùm” thì lý do “ngã ngựa” của Nên khó có thể từ phía “quyền lực bình thường” ép vào khuôn khổ được và nó không có trong bản án cũng là lẽ thường tình.

55412880-1319079409_c-nen

Cu Nên thời điểm còn là “ông trùm” giang hồ đất Cảng.

Máu giang hồ chảy trong huyết quản của Nên từ nhỏ, 13 tuổi, Nên đã phải đi cải tạo vì là một thiếu niên hư hỏng. Sự hư hỏng đó, theo người anh xã hội của tôi, cũng “dính” đến phái yếu và chữ tham. Nên lập gia đình sớm. Đầu những năm 80 của thế kỷ trước, đời sống khó khăn, đã vậy, Nên lại phải đi tập trung cải tạo. Khi Nên đi cải tạo về thì chia tay vợ và vượt biên ra nước ngoài. Tại đây, Nên gặp người vợ thứ hai và phải ở trại tị nạn Hồng Kông 2 năm. Vợ Nên sinh con ở trại tị nạn, rồi đến năm 1989 thì vợ chồng Nên phải hồi hương.

Người anh xã hội nói với tôi rằng, tất cả những bài báo viết về Cu Nên không đề cập được lý do chính, dẫn đến sự “ngã ngựa” giữa đường đua của “ông trùm” giang hồ đất Cảng này. Theo người này, từ nhỏ, Nên đã rất yêu thích người khác giới. Phụ nữ đẹp luôn làm Nên say đắm. Trước khi lấy vợ lần đầu, Nên được liệt vào danh sách là thanh niên đào hoa, có nhiều cô gái thích. Thế nhưng, nhiều cô cũng rất sợ cái thói hư hỏng, côn đồ của Nên. Vì thế, Nên có thể tiếp cận được hoặc là các cô gái mới lớn có hơi hướng ăn chơi; hai là những cô gái mới lớn, xinh xắn, ngoan hiền ở chốn quê, ít hoặc có thể là không tiếp xúc với bên ngoài. Thời thanh niên, Nên đã nổi tiếng giang hồ nên cha mẹ cô gái quê nào mà chẳng sợ. Thế nhưng, cũng có người ở quê, vì lý do nào đó, còn thích thú khi con gái mình được Nên để mắt tới.

Theo người anh xã hội, khi đã đứng danh, có thế vững trong giới giang hồ đất Cảng, Nên bắt đầu phát tiết cái gọi là tình yêu đối với phái yếu mạnh mẽ hơn. Cái thứ tình cảm nó bị lắng xuống trong thời điểm Nên “xây dựng cơ đồ giang hồ” thì lúc đứng danh, nó phát tiết trở lại khá mạnh mẽ. Khác với những giang hồ khác là thích các cô gái trẻ, đẹp, mới lớn thì Nên chỉ mê đắm những người phụ nữ đã có gia đình, đẹp nền nã, dịu dàng hoặc phụ nữ có cá tính, khác người. Thấy bảo, Nên đã “chết” ngay từ lần đầu tiên gặp vợ một người bạn trong giang hồ. Tất nhiên, theo đánh giá của người thạo chuyện giang hồ, thời điểm đó, người bạn này lại “dưới cơ” giang hồ so với Nên. Người vợ hiểu điều đó, sợ ảnh hưởng tới chồng nên dù bị “ông trùm” “yêu” cũng không dám hé răng nửa lời.

Khi vô tình chứng kiến việc “ông trùm” giang hồ lén lút “yêu” vợ mình, người bạn giang hồ này im lặng. Sự nhục nhã bắt buộc anh ta âm thầm chuẩn bị các bước đẩy những hành vi vi phạm của Nên theo hướng nghiêm trọng tăng dần để đưa Nên vào vòng lao lý. Người anh xã hội khẳng định, lúc bị bắt, bị thi hành án, Nên cũng không biết điều này.

…Kiếm nhiều tiền từ nghề “lái súng”?!

Những việc này của Cu Nên thì có trong hồ sơ vụ án, được các trinh sát, điều tra viên của Công an Hải Phòng phát hiện. Trong một lần trao đổi với PV về các băng nhóm tội phạm cộm cán của Hải Phòng ở thời điểm Thiếu tướng Nguyễn Văn Thụ còn đương chức, ông thừa nhận: “Phạm Đình Nên là một giang hồ giàu có”. Đầu những năm 90 của thế kỷ trước, ở đất Cảng, cán bộ được gọi là khá giả, làm việc Nhà nước, có kinh doanh thêm ở ngoài, cũng chỉ có chiếc xe máy cà tàng, “xịn” hơn là cúp bãi của Nhật để đi. Nhưng, Nên đã có xe ô tô. Mà, chiếc xe ô tô “ông trùm” giang hồ mua ngày ấy, quy ra vàng, nó chỉ khoảng vài chục cây thôi.

Nếu tính ra đất, xe ô tô đó có thể đổi được vài mảnh đất mặt đường (mỗi mảnh hàng nghìn m2) ở những khu vực mới mở rộng của nội vi thành phố. Ngoài ngôi nhà 3 tầng sừng sững ở đường Lạch Tray, quận Ngô Quyền, con đường đẹp và đất đai đắt giá nhất (trừ khu phố cổ – PV) Hải Phòng ngày ấy, Nên còn một diện tích rất lớn ngay cạnh nhà là xưởng sửa chữa ô tô. Diện tích xưởng này chính là đất của 5 căn hộ, được Nên mua lại. Theo giới thạo tin giang hồ, thực chất, việc Nên mua lại 5 căn hộ gần nhà là có mục đích. Nên làm như thế là để tạo ra hàng rào bảo vệ cho ngôi nhà chính của mình, vì Nên ý thức được mình có nhiều kẻ thù. Hơn nữa, những diện tích xung quanh nhà cũng chính là nơi để Nên kinh doanh, tụ tập đám đệ tử thực hiện những phi vụ “làm ăn” nhằm lấy kinh phí “nuôi quân” và duy trì hoạt động khác.

Cũng theo người thạo tin giang hồ này, Cu Nên rất yêu quý, nể trọng mẹ và vợ. Vì thế, dù làm gì ở ngoài nhưng về nhà, Nên không để mẹ biết những vi phạm của mình. Súng được mua về hay các hoạt động “làm kinh tế” khác của Nên đều diễn ra ở khu đất mua cạnh nhà.

Ngày ấy, ngôi nhà ở đường Lạch Tray, quận Ngô Quyền, TP. Hải Phòng là “đại bản doanh” của băng nhóm tội phạm do Phạm Đình Nên cầm đầu. Trong nhà Nên, ngoài mẹ Nên, vợ chồng Nên và 3 đứa con, lúc nào cũng có hàng chục đàn em túc trực, để bảo vệ tính mạng cho Nên và người thân của y. Một nguồn tin khác làm nhiều người giật mình là “ông trùm” này kiếm bộn tiền từ nghề lái súng. Nên cũng là kẻ sở hữu súng đầu tiên trong thế chân vạc đất Cảng ngày đó. Khác với những đại ca giang hồ cùng thời, vì đã từng ở trại tị nạn tại nước ngoài, Nên ý thức được việc sở hữu vũ khí rất có lợi cho hoạt động phạm tội cũng như đẳng cấp giang hồ lúc nào cũng duy trì được ở ngôi vị số 1. Nên dùng tiền tẩy của các sới bạc vào việc mua sắm “chó lửa”.

Chuyện "ông trùm" giang hồ đất Cảng yêu nhầm... vợ bạn - Ảnh 2

Khu vực nhà Nên ngày nay.

Ngoài việc để thể hiện đẳng cấp, nhóm giang hồ nào muốn mua, Nên sẵn sàng bán lại rồi tiếp tục “sưu tầm”. Người anh xã hội của tôi cười mà rằng, đây chính là tử huyệt của Nên. Chuyện giang hồ tranh giành lãnh địa, cờ bạc, thời đó không quan trọng bằng vũ khí. Trong bản án chỉ tuyên Nên về tội tàng trữ vũ khí quân dụng trái phép, không nói đến chuyện Nên là tên “lái súng”. Có thể, người ta muốn khép lại những vi phạm của “ông trùm” giang hồ này. Và, cũng có nguồn tin cho rằng, thời điểm đó, những đối tượng trong băng nhóm này không khai ra đường dây “lái súng” nên cơ quan chức năng không đủ cơ sở để kết luận. Rồi thì, với ngần ấy tội, Nên đã bị tuyên tử hình rồi, thêm tội nữa cũng chẳng để làm gì…

Người bạn góp sức đưa “ông trùm” vào án tử

Người thạo tin giang hồ khẳng định, chính người bạn có vợ bị Nên “yêu” đã cung cấp cho cơ quan chức năng nhiều thông tin quan trọng để phá án. Người này biết khá rõ đường đi, nước bước, cách làm tiền của “ông trùm” nên hành tung, quá trình phạm tội đã không còn bí ẩn nữa. Khi Nên bị bắt, cơ quan công an cũng thông báo rằng, ai là nạn nhân thì đến trình báo nhưng nhiều người không đến vì họ cho rằng, với những tội trạng Nên gây ra cũng đủ để Nên “tù mọt gông”. Còn việc Nên bị tử hình thì ngoài sức tưởng tượng của họ.

Tin Cùng Chủ Đề<< Nguyễn Trường Tam: chuyên án trùm giang hồ Cu NênCu Lý : anh em sống chết của Cu Nên >>
Please follow and like us:
error

52 thoughts on “Chuyện ngã ngựa của “ông trùm” giang hồ đất Cảng Cu Nên

 • February 7, 2019 at 9:25 pm
  Permalink

  I just want to mention I am all new to blogs and definitely loved your web blog. More than likely I’m planning to bookmark your website . You actually come with awesome well written articles. Thanks for sharing with us your website.

  Reply
 • February 16, 2019 at 6:12 am
  Permalink

  A logo, accompanying punch line and rest of the content of a portal needs to be secured against any republication or use by any other party..

  Reply
 • February 18, 2019 at 3:20 pm
  Permalink

  New to blogging. How can I make sure no one obtains my background images and text?

  Reply
 • February 26, 2019 at 6:45 pm
  Permalink

  You made some nice points there. I looked on the internet for the subject matter and found most persons will approve with your website.

  Reply
 • March 10, 2019 at 2:05 am
  Permalink

  I like this weblog so much, saved to my bookmarks. “Respect for the fragility and importance of an individual life is still the mark of an educated man.” by Norman Cousins.

  Reply
 • March 11, 2019 at 4:57 am
  Permalink

  Hello, you used to write wonderful, but the last few posts have been kinda boring¡K I miss your great writings. Past few posts are just a little bit out of track! come on!

  Reply
 • March 13, 2019 at 1:17 pm
  Permalink

  Thanks for all of your efforts on this website. My daughter really loves working on research and it’s easy to see why. Most people learn all regarding the lively means you give both useful and interesting steps on this web site and as well as recommend participation from visitors on the topic so our girl is without question learning a lot. Enjoy the remaining portion of the new year. You are always doing a splendid job.

  Reply
 • March 14, 2019 at 7:43 am
  Permalink

  I¡¦ll immediately snatch your rss feed as I can not to find your e-mail subscription hyperlink or e-newsletter service. Do you’ve any? Please permit me recognise in order that I may just subscribe. Thanks.

  Reply
 • March 14, 2019 at 9:08 am
  Permalink

  I must express my respect for your kindness giving support to men who absolutely need help with this one subject. Your very own commitment to getting the solution all around turned out to be definitely important and have always permitted somebody just like me to achieve their targets. Your amazing interesting guideline means a great deal to me and further more to my peers. Thank you; from each one of us.

  Reply
 • March 15, 2019 at 10:29 am
  Permalink

  Wow! Thank you! I permanently needed to write on my website something like that. Can I include a part of your post to my blog?

  Reply
 • March 15, 2019 at 10:30 am
  Permalink

  Wonderful work! That is the kind of information that are meant to be shared across the net. Shame on the search engines for no longer positioning this publish upper! Come on over and talk over with my website . Thanks =)

  Reply
 • March 18, 2019 at 8:12 am
  Permalink

  Great blog here! Also your site loads up fast! What web host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my web site loaded up as quickly as yours lol

  Reply
 • March 18, 2019 at 8:13 am
  Permalink

  What i don’t understood is actually how you’re not really much more well-appreciated than you may be right now. You are very intelligent. You recognize therefore considerably in terms of this subject, made me personally consider it from so many various angles. Its like men and women are not interested except it¡¦s something to accomplish with Girl gaga! Your individual stuffs nice. At all times handle it up!

  Reply
 • March 18, 2019 at 10:37 am
  Permalink

  I think this is among the most vital info for me. And i am glad reading your article. But want to remark on few general things, The website style is wonderful, the articles is really great : D. Good job, cheers

  Reply
 • March 20, 2019 at 11:16 am
  Permalink

  I and also my pals were actually examining the nice strategies from your site and then I had a horrible feeling I had not expressed respect to the web site owner for those techniques. Most of the men appeared to be for that reason glad to learn them and already have clearly been taking pleasure in these things. Appreciate your simply being quite accommodating and for pick out this form of beneficial guides most people are really desirous to be aware of. Our sincere apologies for not expressing appreciation to you sooner.

  Reply
 • March 21, 2019 at 1:12 pm
  Permalink

  midmrlgwi,A fascinating discussion is definitely worth comment. I do think that you ought to publish more on this topic, it may not be a taboo bwmwnjrfo,subject but generally folks don’t talk about such subjects. To the next! All the best!!

  Reply
 • March 21, 2019 at 2:58 pm
  Permalink

  Hey, how’s it going?

  I want to pass along some very important news that everyone needs to hear!

  In December of 2017, Donald Trump made history by recognizing Jerusalem as the captial of Israel. Why is this big news? Because by this the Jewish people of Israel are now able to press forward in bringing about the Third Temple prophesied in the Bible.

  The Jewish people deny Jesus as their Messiah and have stated that their Messiah has been identified and is waiting to be revealed. They say this man will rule the world under a one world religion called “spiritualism”.

  They even printed a coin to raise money for the Temple with Donald Trumps face on the front and with king Cyrus'(who built the second Temple) behind him. On the back of the coin is an image of the third Temple.

  The Bible says this false Messiah who seats himself in the Third Temple will be thee antichrist that will bring about the Great Tribulation, though the Jewish people believe he will bring about world peace. It will be a false peace for a period of time. You can watch interviews of Jewish Rabbi’s in Israel speaking of these things. They have their plans set in place. It is only years away!

  More importantly, the power that runs the world wants to put a RFID microchip in our body making us total slaves to them. This chip matches perfectly with the Mark of the Beast in the Bible, more specifically Revelation 13:16-18:

  He causes all, both small and great, rich and poor, free and slave, to receive a mark on their right hand or on their foreheads, and that no one may buy or sell except one who has the mark or the name of the beast, or the number of his name.

  Here is wisdom. Let him who has understanding calculate the number of the beast, for it is the number of a man: His number is 666.

  Referring to the last days, this could only be speaking of a cashless society, which we have yet to see, but are heading towards. Otherwise, we could still buy or sell without the mark amongst others if physical money was still currency. RFID microchip implant technology will be the future of a one world cashless society containing digital currency. It will be implanted in the right-hand or the forehead, and we cannot buy or sell without it! We must grow strong in Jesus. AT ALL COSTS, DO NOT TAKE IT!

  Then a third angel followed them, saying with a loud voice, “If anyone worships the beast and his image, and receives his mark on his forehead or on his hand, he himself shall also drink of the wine of the wrath of God, which is poured out full strength into the cup of His indignation. He shall be tormented with fire and brimstone in the presence of the holy angels and in the presence of the Lamb. And the smoke of their torment ascends forever and ever; and they have no rest day or night, who worship the beast and his image, and whoever receives the mark of his name.” (Revelation 14:9-11).

  People have been saying the end is coming for many years, but we need two key things. One, the Third Temple, and two, the technology for a cashless society to fulfill the prophecy of the Mark of the Beast.

  VISIT http://WWW.BIBLEFREEDOM.COM TO SEE PROOF FOR THESE THINGS AND MUCH MORE! TELL YOUR FRIENDS AND FAMILY. SHARE THIS MESSAGE!

  Reply
 • March 25, 2019 at 8:10 am
  Permalink

  Thanks, I’ve recently been looking for info approximately this topic for a while and yours is the best I have found out so far. However, what in regards to the bottom line? Are you positive concerning the source?

  Reply
 • March 25, 2019 at 7:32 pm
  Permalink

  Just wanna remark that you have a very nice website , I like the style and design it actually stands out.

  Reply
 • March 28, 2019 at 4:31 pm
  Permalink

  Heya i am for the first time here. I found this board and I find It truly useful & it helped me out a lot. I hope to give something back and aid others like you aided me.

  Reply
 • March 29, 2019 at 7:07 pm
  Permalink

  pecnwtiae,Thanks for this useful information, Really amazing. Thanks again. I LOve your BloG

  Reply
 • March 30, 2019 at 4:06 pm
  Permalink

  This is really interesting, You’re a very skilled blogger. I’ve joined your feed and look forward to seeking more of your excellent post. Also, I have shared your website in my social networks!

  Reply
 • April 1, 2019 at 9:38 pm
  Permalink

  pvtriigb Yeezy,If you are going for best contents like I do, just go to see this web page daily because it offers quality contents, thanks!

  Reply
 • April 4, 2019 at 6:35 am
  Permalink

  Well I definitely liked reading it. This subject procured by you is very constructive for correct planning.

  Reply
 • April 4, 2019 at 12:12 pm
  Permalink

  Excellent read, I just passed this onto a friend who was doing some research on that. And he actually bought me lunch because I found it for him smile So let me rephrase that: Thank you for lunch!

  Reply
 • April 5, 2019 at 1:08 am
  Permalink

  tbmxyidxhuk,Thanks for ones marvelous posting! I actually enjoyed reading it, you will be a great author.I will always bookmark your blog and will xrrqytcxisb,come back from now on. I want to encourage that you continue your great writing, have a nice afternoon!

  Reply
 • April 5, 2019 at 9:11 am
  Permalink

  I was just searching for this information for a while. After six hours of continuous Googleing, finally I got it in your website. I wonder what is the lack of Google strategy that do not rank this kind of informative sites in top of the list. Generally the top websites are full of garbage.

  Reply
 • April 5, 2019 at 4:59 pm
  Permalink

  Definitely believe that which you stated. Your favorite reason seemed to be on the internet the easiest thing to be aware of. I say to you, I definitely get annoyed while people think about worries that they plainly don’t know about. You managed to hit the nail upon the top and also defined out the whole thing without having side effect , people can take a signal. Will probably be back to get more. Thanks

  Reply
 • April 6, 2019 at 1:01 am
  Permalink

  I am not positive the place you are getting your info, but good topic. I must spend some time finding out more or figuring out more. Thanks for fantastic info I used to be looking for this information for my mission.

  Reply
 • April 6, 2019 at 8:47 am
  Permalink

  Fedex Shipping Doryx Australia Online Delivered On Saturday Propecia 10 Years Testosterone Levels Kamagra Long Term Side Effects viagra Nolvadex Steroids

  Reply
 • April 7, 2019 at 4:00 am
  Permalink

  Hi my friend! I want to say that this article is awesome, nice written and include approximately all important infos. I would like to see more posts like this .

  Reply
 • April 11, 2019 at 5:53 pm
  Permalink

  Game Killer Apk Download Latest Version for Android (No Ad) … Guess not because Game killer full version app is not available on Play store.

  Reply
 • April 14, 2019 at 7:58 pm
  Permalink

  Heya i’m for the first time here. I found this board and I find It truly useful & it helped me out a lot. I hope to give something back and aid others like you helped me.

  Reply
 • April 14, 2019 at 8:42 pm
  Permalink

  I’m so happy to read this. This is the kind of manual that needs to be given and not the random misinformation that is at the other blogs. Appreciate your sharing this best doc.

  Reply
 • April 15, 2019 at 4:40 pm
  Permalink

  I have been surfing online greater than three hours these days, yet I never found any fascinating article like yours. It¡¦s lovely worth enough for me. In my opinion, if all site owners and bloggers made excellent content material as you did, the net will probably be a lot more useful than ever before.

  Reply
 • April 21, 2019 at 5:57 am
  Permalink

  And that is an investment threat worth taking.

  Reply
 • April 28, 2019 at 6:57 pm
  Permalink

  Except everybody didn’t agree with him. South Bend, Ind., Mayor Pete Buttigieg and Sen. Kamala Harris, D-Calif., each said they opposed giving violent criminals the right to vote from prison.

  Reply
 • Pingback:Nike Shoes

 • May 8, 2019 at 4:15 pm
  Permalink

  As a Newbie, I am always searching online for articles that can be of assistance to me. Thank you

  Reply
 • May 9, 2019 at 5:16 pm
  Permalink

  Thank you for the sensible critique. Me and my neighbor were just preparing to do some research about this. We got a grab a book from our area library but I think I learned more clear from this post. I’m very glad to see such magnificent information being shared freely out there.

  Reply
 • May 13, 2019 at 8:51 am
  Permalink

  I am regular visitor, how are you everybody? This article posted at this site is truly fastidious.

  Reply
 • May 15, 2019 at 8:18 pm
  Permalink

  Do you have a spam issue on this website; I also am a blogger, and I was wondering your situation; many of us have developed
  some nice methods and we are looking to exchange techniques with other folks, be sure to shoot me an e-mail if interested.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *