Chợ Lớn: khám phá chùa và văn hóa ngõ hẻm

Những điều tưởng như bình dị nhưng rất đặc trưng như chợ, chùa, ngõ hẻm ở khu Chợ Lớn đã khiến bao người thích thú, say mê.

Sinh ra và lớn lên ở Quận 5, Sài Gòn nhưng khi bạn bè ở xa tới bảo dẫn đi tham quan, tôi thật sự… không biết phải đưa họ đi những đâu, vì theo năm tháng mọi thứ đều trở nên quen thuộc đến mức cảm thấy bình thường. Bởi vậy tôi quyết định giới thiệu đến bạn bè những nơi thân thuộc nhất với tuổi thơ của “dân Chợ Lớn”: chợ, chùa, ngõ hẻm. Những nơi mà chỉ cần thoáng nhìn qua thì các bạn ngay lập tức “ồ” lên thích thú.
Chợ
Vào khu Chợ Lớn sẽ thấy ngay hai điều đặc biệt dễ nhận biết nhất là chợ và chùa. Đúng như tên gọi Chợ Lớn, tại đây mọi thứ bạn cần tìm và kể cả những thứ chưa bao giờ cần tới đều có. Kéo dài từ khu vực Quận 5 đến Quận 6, bắt đầu từ khu vực Bưu Điện Chợ Lớn trở đi là đủ “các thể loại chợ” nối tiếp nhau với mọi mặt hàng từ gia dụng, văn phòng phẩm đến bánh kẹo, vật tư xây dựng, hóa chất… như chợ hóa chất Kim Biên, chợ kim chỉ Đại Quang Minh, chợ phụ tùng xe đến chợ vải Soái Kình Lâm, chợ Bình Tây với hàng loạt những xe bánh tráng trộn, hàng tiêu dùng, đồ hộp, đồ nhựa, hoa giả…
Đi chơi Chợ Lớn: Đừng quên đi chùa và ngó nghiêng ngõ hẻm 1
Chợ Kim Biên được biết đến nhiều nhất với mặt hàng hóa chất công nghiệp và thực phẩm, ngoài ra, đây còn là chợ chuyên bán sỉ vỏ điện thoại, móc khóa, thú bông các loại.
Đi chơi Chợ Lớn: Đừng quên đi chùa và ngó nghiêng ngõ hẻm 2
Chợ kim chỉ Đại Quang Minh bán đủ các loại từ kim khâu đến chỉ thêu, nút áo…
Đi chơi Chợ Lớn: Đừng quên đi chùa và ngó nghiêng ngõ hẻm 3

Đi chơi Chợ Lớn: Đừng quên đi chùa và ngó nghiêng ngõ hẻm 4
Chợ thiệp, đồ trang trí cưới đường Hải Thượng Lãn Ông.

Đi chơi Chợ Lớn: Đừng quên đi chùa và ngó nghiêng ngõ hẻm 5

Đi chơi Chợ Lớn: Đừng quên đi chùa và ngó nghiêng ngõ hẻm 6
Thương xá Đồng Khánh, thường quen thuộc với tên gọi chợ vải Soái Kình Lâm.

Đi chơi Chợ Lớn: Đừng quên đi chùa và ngó nghiêng ngõ hẻm 7
Khu thuốc Bắc (Đông Y) tập trung tại hai con đường chính Hải Thượng Lãn Ông và Lương Nhữ Học.
Đi chơi Chợ Lớn: Đừng quên đi chùa và ngó nghiêng ngõ hẻm 8
Phố lồng đèn chỉ mới trở thành phong trào những năm gần đây, trước kia khu Lương Nhữ Học chủ yếu được biết đến là nơi bán áo Phật bà, đầu lân.
Chợ Bình Tây chủ yếu là các mặt hàng gia vị, đồ khô, bánh mứt, ba lô túi xách…, kinh doanh kiểu bỏ sỉ. Tuy nhiên giới học sinh thích nhất ở khu chợ này vẫn là các xe đẩy bán đủ các thể loại món ăn chơi như bánh tráng muối tôm, mắm me, bánh tráng ống… và sau này là món bánh tráng trộn.
Đi chơi Chợ Lớn: Đừng quên đi chùa và ngó nghiêng ngõ hẻm 9

Đi chơi Chợ Lớn: Đừng quên đi chùa và ngó nghiêng ngõ hẻm 10
Chợ Bình Tây với con đường bán bánh tráng.

Chùa và hội quán
Tại Sài Gòn, người gốc Hoa tập trung nhiều ở Quận 5, 6, 10 và Quận 11, nhưng khi nhắc đến phố người Hoa mọi người đều chỉ nghĩ đến Quận 5, bởi nơi đây tập trung hầu hết những ngôi chùa mang đậm kiến trúc Trung Hoa, đồng thời văn hóa và sinh hoạt của người gốc Hoa khu vực Chợ Lớn cũng rõ nét nhất.
Đi chơi Chợ Lớn: Đừng quên đi chùa và ngó nghiêng ngõ hẻm 11
Chùa ở khu vực này có mái ngói men đặc trưng và chỉ có thể tham quan từ sáng đến 5h chiều.
Điểm đặc trưng nhất của chùa ở khu vực Chợ Lớn chính là mái ngói men. Những ngôi chùa trong Quận 5 hầu hết đều thờ Quan Nhị Ca (Quan Công) – được xem là vị thần phù hộ cho việc buôn bán làm ăn thuận lợi, phát đạt. Ngôi chùa Ông có thể xem là lớn nhất và giàu nhất tại Chợ Lớn.
Đi chơi Chợ Lớn: Đừng quên đi chùa và ngó nghiêng ngõ hẻm 12
Trong các ngôi chùa, giàn cột ở chính điện được chăm chút với đủ màu sắc và hoa văn.
Đi chơi Chợ Lớn: Đừng quên đi chùa và ngó nghiêng ngõ hẻm 13
Khu Lễ đường rộng lớn.
Đi chơi Chợ Lớn: Đừng quên đi chùa và ngó nghiêng ngõ hẻm 14
Ngoài việc thờ phụng, chùa ở Quận 5 còn là hội quán của các hội quán, như Chùa Ông thuộc Hội quán Nghĩa An, chùa Bà thuộc Hội Quán Tuệ Thành, chùa Quan Âm thuộc hội quán Ôn Lăng… Các hội quán tập hợp những người có cùng nguyên quán như hội đồng hương, được tổ chức rất quy củ. Đây cũng là nơi hỗ trợ cho con em người gốc Hoa sinh hoạt định kỳ và luôn nắm rõ hoàn cảnh gia đình của con em trong hội để giúp đỡ lẫn nhau.
Đi chơi Chợ Lớn: Đừng quên đi chùa và ngó nghiêng ngõ hẻm 15
Ở khu Chợ Lớn, bên cạnh các ngôi chùa hầu hết đều có trường học, đều do những hội viên của các hội quán quyên góp xây dựng.
Nhà thờ Gia Tam được gọi theo tên của vị cha sứ đầu tiên, là một trong những nhà thờ hiếm hoi trong khu vực Chợ Lớn. Nhà thờ có lối kiến trúc Gothique, giống như các nhà thờ ở Châu Âu, nhưng yếu tố văn hóa Châu Á vẫn được coi trọng, tên nhà thờ ghi bằng chữ Hán, mái lợp ngói âm dương, các đầu đao cong.
Đi chơi Chợ Lớn: Đừng quên đi chùa và ngó nghiêng ngõ hẻm 16
Nhà thờ Gia Tam đã có hơn 100 năm tuổi.
Văn hóa ngõ hẻm
Điều cuối cùng đáng để nhắc đến khi lang thang trong khu vực Chợ Lớn là văn hóa hẻm nhỏ. Chỉ cần đi bộ từ khu vực nhà thờ Cha Tam hướng thẳng con đường Trần Hưng Đạo hay Nguyễn Trãi về hướng Quận 1, bạn sẽ để ý vẫn còn khá nhiều con hẻm mang đậm nét văn hóa của người Hoa gốc Quảng Đông, Tiều (Triều Châu), Hẹ, Hải Nam và Phúc Kiến.
Các ngõ hẻm đều có tên riêng với chữ đuôi “lý”, “hạng”(hẻm), “phường” như Dịch An lý, Thái Hồ Hạng, Tùng Quế Phường với lối kiến trúc đặc trưng chỉ 1 tầng lầu bao quanh với khoảng sân như giếng trời rộng lớn ngay giữa. Thường các ngõ hẻm đều có 2 lối cửa vào đặt ở đầu và cuối con hẻm, có 2 đến 3 lối cầu thang lên lầu.
Đi chơi Chợ Lớn: Đừng quên đi chùa và ngó nghiêng ngõ hẻm 17
Hẻm Tuệ Hoa Lý ngay bên cạnh hội quán Tuệ Thành.
Mỗi đầu con hẻm lại có lối kiến trúc khác nhau, có cái được thể hiện mái ngói, như một chiếc cổng nhỏ (Dịch An lý, 674 Nguyễn Trãi, bên hông hội quán Nghĩa An), cái lại vững chãi là bộ khung của một gian nhà (Thái Hồ hạng, hẻm 55 Trần Hưng Đạo), hay chỉ đơn thuần là cái cổng sắt hờ hững (Tùng Quế phường, 236 Trần Hưng Đạo).
Đi chơi Chợ Lớn: Đừng quên đi chùa và ngó nghiêng ngõ hẻm 18
Kiến trúc nhà 1 tầng đặc trưng trong các con hẻm ở khu Chợ Lớn.

Đi chơi Chợ Lớn: Đừng quên đi chùa và ngó nghiêng ngõ hẻm 19
Các ngôi nhà người gốc Hoa thường là cửa sắt và cửa gỗ, hiện đã xuống cấp khá nhiều.

Chợ Lớn gắn bó với tôi đơn giản như thế. Nếu có dịp đến Sài Gòn, bạn hay dành ra một vài buổi thong dong tại đây để cảm nhận những điều bình dị nhưng khó quên này.

79 thoughts on “Chợ Lớn: khám phá chùa và văn hóa ngõ hẻm

 • February 7, 2019 at 9:56 pm
  Permalink

  I simply want to say I’m newbie to blogging and site-building and honestly savored this web-site. More than likely I’m planning to bookmark your site . You amazingly have excellent article content. Thanks a lot for revealing your blog.

 • February 11, 2019 at 3:51 am
  Permalink

  Hey There. I found your blog using msn. This is a very well written article. I’ll be sure to bookmark it and return to read more of your useful info. Thanks for the post. I’ll definitely return.

 • February 16, 2019 at 5:33 am
  Permalink

  What makes a computer choosing random numbers, start at 3, or 5, or 3027846?

 • February 18, 2019 at 2:41 pm
  Permalink

  I’m a freshman in college and I was planning on majoring in Computer Engineering, but unfortunately it doesn’t really seem too interesting to me, especially all the computer programming. I’m considering changing my major to Computer Science except I don’t really know what kind of career a degree in Computer Science will get me. So what is the difference between the two? Please help me out, I don’t really have too much time to ask the advisers at my university, so any help would be appreciated..

 • February 20, 2019 at 5:08 pm
  Permalink

  How can I automatically publish my blog posts to Facebook?

 • February 26, 2019 at 12:51 am
  Permalink

  I’ve been browsing online more than 3 hours today, yet I never found any interesting article like yours. It’s pretty worth enough for me. In my view, if all site owners and bloggers made good content as you did, the web will be much more useful than ever before.

 • February 27, 2019 at 5:03 am
  Permalink

  As I web site possessor I believe the content matter here is rattling magnificent , appreciate it for your hard work. You should keep it up forever! Best of luck.

 • February 27, 2019 at 9:28 am
  Permalink

  I’m so happy to read this. This is the kind of manual that needs to be given and not the accidental misinformation that’s at the other blogs. Appreciate your sharing this greatest doc.

 • March 1, 2019 at 1:22 am
  Permalink

  whoah this weblog is fantastic i really like studying your posts. Stay up the great paintings! You understand, lots of people are searching round for this info, you can aid them greatly.

 • March 1, 2019 at 3:21 am
  Permalink

  Thanks for every other informative blog. The place else could I am getting that type of info written in such an ideal way? I have a challenge that I am just now operating on, and I’ve been at the glance out for such information.

 • March 1, 2019 at 4:15 am
  Permalink

  I have been exploring for a little for any high quality articles or weblog posts on this kind of space . Exploring in Yahoo I eventually stumbled upon this website. Studying this information So i am happy to exhibit that I have a very excellent uncanny feeling I found out exactly what I needed. I such a lot indisputably will make sure to don¡¦t overlook this site and give it a look on a constant basis.

 • March 2, 2019 at 10:44 am
  Permalink

  I precisely wanted to appreciate you yet again. I’m not certain the things I would’ve taken care of in the absence of the entire advice shown by you regarding that subject matter. Completely was a frightening condition in my view, but discovering the expert style you handled it took me to weep over gladness. Extremely happier for your guidance and in addition believe you recognize what an amazing job you have been putting in instructing the rest with the aid of your site. More than likely you haven’t met all of us.

 • March 2, 2019 at 11:37 pm
  Permalink

  Hi, Neat post. There’s a problem along with your website in web explorer, may test this¡K IE still is the marketplace leader and a large part of other folks will miss your great writing because of this problem.

 • March 12, 2019 at 12:12 pm
  Permalink

  I have been surfing online more than three hours as of late, but I by no means discovered any fascinating article like yours. It¡¦s pretty price enough for me. Personally, if all site owners and bloggers made just right content material as you probably did, the internet will likely be a lot more useful than ever before.

 • March 15, 2019 at 1:59 am
  Permalink

  hey there and thank you for your info – I’ve definitely picked up something new from right here. I did however expertise several technical issues using this web site, as I experienced to reload the website a lot of times previous to I could get it to load correctly. I had been wondering if your web host is OK? Not that I’m complaining, but slow loading instances times will sometimes affect your placement in google and can damage your high-quality score if advertising and marketing with Adwords. Well I am adding this RSS to my e-mail and can look out for a lot more of your respective interesting content. Make sure you update this again soon..

 • March 15, 2019 at 5:23 am
  Permalink

  Just desire to say your article is as amazing. The clearness in your post is simply great and i could assume you are an expert on this subject. Well with your permission let me to grab your RSS feed to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please carry on the rewarding work.

 • March 16, 2019 at 12:21 am
  Permalink

  I am not sure where you’re getting your info, but great topic. I needs to spend some time learning much more or understanding more. Thanks for magnificent information I was looking for this information for my mission.

 • March 16, 2019 at 1:40 am
  Permalink

  Thanks for sharing superb informations. Your website is so cool. I’m impressed by the details that you have on this web site. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this web page, will come back for more articles. You, my friend, ROCK! I found simply the info I already searched everywhere and just could not come across. What a perfect site.

 • March 17, 2019 at 9:57 am
  Permalink

  Thanks for any other great post. Where else may anybody get that type of info in such an ideal way of writing? I’ve a presentation next week, and I am at the search for such information.

 • March 18, 2019 at 7:09 am
  Permalink

  This is really interesting, You are a very skilled blogger. I’ve joined your feed and look forward to seeking more of your magnificent post. Also, I’ve shared your site in my social networks!

 • March 22, 2019 at 3:37 pm
  Permalink

  Definitely, what a splendid site and enlightening posts, I will bookmark your blog.Have an awsome day!

 • March 23, 2019 at 3:54 am
  Permalink

  Wow, superb blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your web site is wonderful, let alone the content!

 • March 25, 2019 at 7:54 am
  Permalink

  Just wanna remark that you have a very decent site, I the layout it really stands out.

 • March 26, 2019 at 10:27 pm
  Permalink

  As a Newbie, I am permanently exploring online for articles that can be of assistance to me. Thank you

 • March 28, 2019 at 12:33 pm
  Permalink

  bpkvyu,Definitely believe that which you said. Your favourite justification appeared to be on the net the simplest thing to remember of.

 • March 28, 2019 at 6:12 pm
  Permalink

  kkosdwiqbjk,Very helpful and best artical information Thanks For sharing.

 • March 29, 2019 at 9:21 pm
  Permalink

  uitolum,Thanks for this useful information, Really amazing. Thanks again. I LOve your BloG

 • April 1, 2019 at 7:09 pm
  Permalink

  Great awesome issues here. I¡¦m very happy to see your article. Thanks a lot and i’m looking ahead to contact you. Will you please drop me a mail?

 • April 1, 2019 at 7:54 pm
  Permalink

  aulxbil,Hi there, just wanted to say, I liked this article. It was helpful. Keep on posting!

 • April 2, 2019 at 10:11 am
  Permalink

  smhecpb Yeezy Boost,If you want a hassle free movies downloading then you must need an app like showbox which may provide best ever user friendly interface.

 • April 3, 2019 at 7:47 am
  Permalink

  I was recommended this website by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my trouble. You are amazing! Thanks!

 • April 4, 2019 at 3:41 am
  Permalink

  I just want to mention I’m newbie to weblog and certainly liked your web-site. Probably I’m planning to bookmark your blog . You amazingly come with awesome well written articles. Cheers for sharing your web page.

 • April 4, 2019 at 5:12 am
  Permalink

  Fantastic beat ! I would like to apprentice while you amend your website, how can i subscribe for a blog web site? The account helped me a acceptable deal. I had been tiny bit acquainted of this your broadcast provided bright clear idea

 • April 4, 2019 at 9:34 am
  Permalink

  Hi, i think that i saw you visited my weblog thus i came to “return the favor”.I am trying to find things to improve my site!I suppose its ok to use a few of your ideas!!

 • April 4, 2019 at 2:40 pm
  Permalink

  This is really interesting, You are a very skilled blogger. I’ve joined your rss feed and look forward to seeking more of your great post. Also, I’ve shared your site in my social networks!

 • April 5, 2019 at 9:23 am
  Permalink

  upvicekymoo,Definitely believe that which you said. Your favourite justification appeared to be on the net the simplest thing to remember of.

 • April 5, 2019 at 7:14 pm
  Permalink

  Hello.This article was really motivating, especially because I was browsing for thoughts on this issue last Sunday.

 • April 5, 2019 at 11:46 pm
  Permalink

  Hello there, I found your site via Google whilst searching for a related matter, your web site came up, it seems great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks.

 • April 6, 2019 at 12:27 am
  Permalink

  I am not certain the place you are getting your info, however great topic. I needs to spend some time finding out more or working out more. Thank you for great info I was searching for this info for my mission.

 • April 6, 2019 at 3:46 pm
  Permalink

  Whats Taking place i’m new to this, I stumbled upon this I have discovered It positively helpful and it has helped me out loads. I am hoping to contribute & help different users like its aided me. Good job.

 • April 6, 2019 at 11:21 pm
  Permalink

  I was just searching for this info for some time. After 6 hours of continuous Googleing, finally I got it in your web site. I wonder what’s the lack of Google strategy that do not rank this kind of informative websites in top of the list. Usually the top web sites are full of garbage.

 • April 8, 2019 at 1:46 pm
  Permalink

  There’s an interesting webpage that has just been deleted, but thanks to the miracle of hibernation, it’s still open in Firefox. The problem is, when I save it, it seems to attempt to retrieve the page from its source on the internet, which no longer exists. Is there any way I can configure Firefox to save the locally-held files instead?.

 • April 9, 2019 at 4:21 pm
  Permalink

  ceoscclm,Are you searching for top class Escort service in Noida and want to enjoy with them, hire sexy girls from top Greater Noida escort service and enjoy full night.

 • April 10, 2019 at 1:24 am
  Permalink

  I want to transfer to a college that focuses on English and have a good Creative Writing program. I want to major in creative writing but don’t know what college to transfer to..

 • April 11, 2019 at 10:43 am
  Permalink

  I just installed a new itunes on a different computer, and I want to manually sync some videos to my ipod. What I need to know if if I plug my ipod into the computer(which is FILLED with my music) will it start to synchronize right away to the empty itunes list? I don’t want to loose my music on there! How do I make sure that doesn’t happen?.

 • April 12, 2019 at 12:08 am
  Permalink

  WordPress is up and running on my host — but it completely mismatches my site’s existing theme/CSS. How hard would it be to modify/write a new theme to make it fit in? Is there an easier way to do this?.

 • April 12, 2019 at 5:40 am
  Permalink

  Just got a Blogger account, it functions excellent, yet just how do I discover various customers blog sites I such as with search. I remember there is a way, however I am not seeing it currently. Thanks for your assistance.

 • April 14, 2019 at 6:40 pm
  Permalink

  Very efficiently written information. It will be valuable to anybody who employess it, as well as myself. Keep doing what you are doing – looking forward to more posts.

 • April 14, 2019 at 6:41 pm
  Permalink

  Hello there, You have done a great job. I’ll definitely digg it and personally recommend to my friends. I’m confident they will be benefited from this site.

 • April 15, 2019 at 11:05 pm
  Permalink

  Heya i’m for the first time here. I found this board and I find It truly useful & it helped me out much. I hope to give something back and help others like you helped me.

 • April 16, 2019 at 10:50 pm
  Permalink

  I was suggested this website by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as no one else know such detailed about my difficulty. You’re amazing! Thanks!

 • April 17, 2019 at 7:37 am
  Permalink

  Game Killer Apk Download Latest Version for Android (No Ad) … Guess not because Game killer full version app is not available on Play store.

 • April 18, 2019 at 3:51 am
  Permalink

  I was suggested this website by my cousin. I’m not sure whether this post is written by him as no one else know such detailed about my difficulty. You are incredible! Thanks!

 • April 20, 2019 at 11:07 am
  Permalink

  I am brand-new to blog site registrations as well as I am searching for a simple reader that behaves as well as organized that allows me view my blogs from my homepage or has a little scrollbox that is always up on the side of the computer system screen. I started to make use of bloglines but it is truly unorganized with all the blog names lined up on the side. Many thanks a lot!.

 • April 24, 2019 at 12:22 pm
  Permalink

  Still, we are doing very well now. “Trump Said. Trump believes that in terms of economic growth, the Fed “has really slowed down our speed” and pointed out that there is now “no inflation.”

 • April 30, 2019 at 6:18 am
  Permalink

  55-year-old actor Nicolas Cage is currently going through a rough time. After filing for an annulment his wife of just four days, the National Treasure star and actual national treasure has had to find ways to blow off some steam.

 • May 2, 2019 at 8:06 pm
  Permalink

  Thermal Paper… Hello! I will be coming back more for your interesting articles and for great Reading soon. I would like to give a thumbs up for the great information you have here on this site!…

 • May 3, 2019 at 3:53 am
  Permalink

  There are now three, with Rep. Tim Ryan of Ohio joining on April 4, Rep. Eric Swalwell of California entering on April 8 and Rep. Seth Moulton of Massachusetts officially declaring on April 22.

 • May 3, 2019 at 8:42 am
  Permalink

  I would truly love to make a blog but. I’m uncertain what sort of blog sites obtain the most traffic? What sort of blog sites do you browse? I mainly surf image blog sites and fashion blog sites. Simply getting a survey right here many thanks!.

 • May 23, 2019 at 1:23 pm
  Permalink

  There are a handful of fascinating points at some point in the following paragraphs but I do not know if they all center to heart. There exists some validity but Let me take hold opinion until I look into it further. Great post , thanks and then we want a lot more! Included in FeedBurner at the same time

 • May 26, 2019 at 5:13 pm
  Permalink

  ibroxwusy,Thanks for ones marvelous posting! I actually enjoyed reading it, you will be a great author.I will always bookmark your blog and will tjujakopofh,come back from now on. I want to encourage that you continue your great writing, have a nice afternoon!

 • May 26, 2019 at 11:14 pm
  Permalink

  What are several of the most popular/best blog sites concerning mobile phone as well as cordless technology?

 • May 30, 2019 at 5:51 pm
  Permalink

  I have a business blog through which I provide specific goods and solutions. It is likewise a general-information blog, nevertheless. I am looking for to move it to another blog site host. I know that blogspot uses user-sponsored advertising, but exist any kind of other cost-free blog sites that allow something like blogspot’s adsense and/or user-sponsored advertising?.

 • June 15, 2019 at 3:56 am
  Permalink

  zkunvufb,Hi there, just wanted to say, I liked this article. It was helpful. Keep on posting!

 • June 17, 2019 at 8:31 am
  Permalink

  magnificent points altogether, you simply received a new reader. What might you suggest about your post that you made some days ago? Any sure?

 • June 17, 2019 at 8:31 am
  Permalink

  You made a few good points there. I did a search on the topic and found the majority of folks will have the same opinion with your blog.

 • June 18, 2019 at 10:50 am
  Permalink

  It seems there are websites as well as blogs committed to numerous tasks, such tv, music, lives of celebrities, and so on. But I truly can not find websites and blogs devoted to analysis, sadly a second thought when it involves pastimes … Any person understand some actually prominent and also fantastic ones? Timeless and existing literature are both trendy with me, because I check out both … Many thanks a lot! =o-RRB-.

 • June 28, 2019 at 1:42 pm
  Permalink

  I like Facebook, however I dislike that their notes section isn’t as attractive as MySpace’s blog sites. I have actually lately moved a blog site from MySpace to Facebook utilizing the “share” symbol located under each blog site … However, I do not like the means it shows up on my Facebook web page. Exist any kind of much better means to import my blog sites?.

Comments are closed.