Chàng trai bỏ làm người mẫu, ca sĩ về nuôi chó nghìn đô

Nguyễn Anh Dũng chàng trai thế hệ 8X Hà Nội bỏ nghề người mẫu, ca hát để theo đuổi đam mê kinh doanh hàng chục giống chó độc, lạ tại Việt Nam.

Gom tiền đi diễn để mua chó cảnh

Bằng số vốn 12 triệu đồng ít ỏi tiết kiệm từ công việc đi diễn trước đó, năm 2011 Nguyễn Anh Dũng bắt đầu kinh doanh chó cảnh.

“Nuôi chó cảnh” với Dũng, là nghề mà từ khi sinh ra cậu đã gắn bó. Vì thế, sau một thời gian dài bươn trải với nghề người mẫu, ca sỹ, Dũng đã bỏ lại ánh đèn sân khấu và trở về với mong muốn sở hữu, kinh doanh những giống chó lạ, độc hàng nghìn đô ở Việt Nam. Đặc biệt là được phiêu trong cảm giác “chinh phục” dòng chó dữ dằn, cao to, khó thuần phục.

Với đam mê những chú chó dữ dằn, khó thuần phục, Dũng đang là chủ sở hữu nhiều chú chó độc, lạ ở Hà Nội.
Với đam mê những chú chó dữ dằn, khó thuần phục, Dũng đang là chủ sở hữu nhiều chú chó độc, lạ ở Hà Nội.

Dũng đã là chủ quản lý của 2 nơi nuôi chó cảnh với tổng “tài sản” trị giá hàng trăm triệu đồng với 22 con chó cảnh, trong đó có khoảng 10 con chó giống, không ít con là “hàng hiếm” mà ở Hà Nội chỉ có 1 – 2 con.

Có những thời đểm Dũng có trong tay (cả hàng nhập) khoảng 52 con. Nhìn những hình xăm trổ trên cơ thể Dũng, không ai nghĩ, anh dành trọn tình yêu lớn dành cho loài chó. “Tính cách của mình à, hiền lắm” – Dũng mở đầu bằng câu nói dí dỏm về công việc mình đang gắn bó.

Chú chó tên Zhiu Feng thuộc dòng Dogo Argentino.
Chú chó tên Zhiu Feng thuộc dòng Dogo Argentino.

Ghé thăm nơi những “thú cưng” giống của Dũng, anh chỉ cho chúng tôi những “đứa con” đang “gườm” nhau khi anh gọi tên và ghé qua chuồng con khác để chào hỏi.

“Tất cả chúng đều là “con” của mình và tất nhiên mình xưng “bố” với chúng. Ở đây không có đứa con nào có thể ở cùng nhau mà nguyên nhân là do mình”, Dũng cười và kể vanh vách chiều cao, cân nặng, xuất xứ… cho đến tính cách của từng chú chó.

Với mỗi chú chó, hàng ngày, Dũng dành ra khoảng 15 – 20 phút để chơi với chúng, 30 phút đến 1 tiếng đồng hồ để dạy chúng những điều cơ bản như lệnh đi, đứng, nằm, ngồi, cách phòng vệ và tấn công người khác theo lệnh, cách bảo vệ chủ và tài sản… chưa kể thời gian cho các “con” ăn, cho đi chơi… Vì đam mê nên Dũng không cảm thấy mệt mỏi khi phải dành quỹ thời gian khá dài cho chúng.

Dũng coi những thú cưng của mình là con và dành nhiều thời gian cho chúng.
Dũng coi những thú cưng của mình là con và dành nhiều thời gian cho chúng.
Dũng dành thời gian huấn luyện chó.

Thời gian huấn luyện, chơi với chó khiến chàng trai trẻ thấy thoải mái, thích thú.

Dũng kể rằng, đó là cái duyên – cái “nghề” gắn với mình từ khi còn nhỏ trong một tai nạn “hi hữu” được chú chó béc giê cứu sống.

“Mọi người kể lại, hồi 3 – 4 tháng tuổi, khi đó mình mới biết lẫy và không may ngã khỏi giường trong khi mọi người trong gia đình đều không có mặt ở đó. Thấy tiếng chó sủa, bố mẹ chạy vào thì thấy mình đang nằm trên lưng con chó béc giê của ông. Có lẽ nếu không có chú chó ấy, mình đã bị thương.

Một điều nữa, có thể mọi người không tin nhưng khi còn nhỏ, trên cánh tay trái của mình có cái bớt hình con chó đang ngồi. Theo năm tháng, hình đó mờ dần và tới giờ thì không còn nữa. Vì vậy, mình đã nghĩ, chăm sóc chó đối với mình không chỉ là sở thích, đam mê mà còn là cái duyên trong cuộc đời”, Dũng hồi tưởng.

Trở lại với nghề kinh doanh chó đắt tiền, chàng trai 8X này bật mí rằng, ban đầu với 12 triệu đồng, anh đầu tư toàn bộ mua 2 chú chó đốm để sinh sản và 1 chú Rotweiler để bán sang tay. Thời gian đầu, do thiếu kinh nghiệm chăm sóc, những chú chó lần lượt ra đi, anh lỗ vốn và gặp nhiều bế tắc về mặt kinh tế. Đã không ít lần Dũng nghĩ sẽ bỏ cuộc do quá nhiều áp lực từ chính những nỗi đau cứ trở đi trở lại khi tận mắt chứng kiến cảnh các “con” lần lượt rời bỏ mình để bước vào cõi vĩnh hằng.

Nhưng tình yêu, sự đam mê với việc nuôi dưỡng chó lại một lần nữa giúp Dũng gắn bó với cái “nghề” đã trở thành cái duyên của mình. Lần này, Dũng dồn hết cái tâm, cái tầm của mình và quyết tâm học hỏi, quan sát kỹ hơn để hiểu về đặc tính, cách nuôi dưỡng, biểu hiện của từng con chó.

Thu nhập trăm triệu đồng…

Theo Dũng, kinh nghiệm sâu sắc và quan trọng nhất trong việc chăm sóc chó cảnh chính là dành thời gian, công sức. Thành công quyết định nhất là phải thực sự đam mê yêu thương những chú chó ấy, coi nó là bạn, là thành viên trong gia đình mà không phải chỉ là một loài động vật có suy nghĩ.

Nên đi đâu Dũng cũng cho “thú cưng” của mình đi cùng dù quãng đường ngắn hay những chuyến đi dài. Anh kể, lần đi Nam Định năm ngoái, hai chú chó là người “đồng hành” 120 cây số trên chiếc xe máy.

Chú chó Ngao Tây tạng khá đắt tiền.

Dũng đang huấn luyện cho chú chó Ngao Tây tạng khá đắt tiền.

Đã có nhiều người hỏi Dũng, nếu sau này, thời cuộc thay đổi, phải bán đi những chú chó cưng, anh sẽ giữ lại con nào? Dũng cười: “Người còn, chó còn và tôi sẽ cố đến lúc không thể cố được nữa. Lúc ấy, nếu phải lựa chọn, tôi sẽ không chọn con nào vì với tôi, tình yêu san bằng cho tất cả các “con”. Còn đã có là tôi muốn có tất cả chúng bên cạnh mình”.

Khi hỏi về thu nhập, Dũng cho biết: “Thu nhập phụ thuộc vào nhiều yếu tố, mình cũng không quá tính toán điều ấy vì mình nuôi chó là từ đam mê, chỉ một phần vì kinh tế. Có những thời điểm mình kiếm được 30 – 35 triệu đồng/ngày, có ngày thì hơn 10 triệu đồng. “Kỉ lục” ấy nhiều khi được lặp lại 1 tuần trong tháng. Nhưng có ngày, thậm chí cả tháng chẳng có đồng nào. Tuy vậy, công việc này khiến mình thực sự thoải mái, hạnh phúc”.

Với chàng trai trẻ tuổi này, những được – mất trong nghề không sao đếm được. “Có lẽ, được nhiều hơn mất”, xoa đầu chú chó Ngao Tây tạng đang giương đôi mắt về phía mình, Dũng kể.

Và cái được lớn nhất mà “ông chủ” ấy học từ những chú chó để luôn mang theo bên mình như kim chỉ nam, đó là “sự trung thành”. “Mình rất kén bạn để chơi. Có lẽ vì thế, mình dành nhiều thời gian chơi với chó hơn là với người”, Dũng tâm sự và hồi tưởng lại những thăng trầm trong cuộc sống mà cậu đã bước qua.

Dòng chó Neapolitan Mastiff - chàng khổng lồ nước Ý là giống chó hung dữ.
Dòng chó Neapolitan Mastiff – “chàng khổng lồ nước Ý” là giống chó hung dữ.

Chính vì thế, “ông chủ” ấy luôn mong muốn một nửa của mình cũng sẽ là người không chỉ thích chó mà phải thực sự có niềm đam mê và yêu quý những con vật ấy và không đơn thuần chỉ là “trào lưu” nuôi chó cảnh như thực tế mà Dũng đang cảm nhận thấy.

Đôi khi Dũng cũng nhớ ánh đèn sân khấu. Nhưng đó chỉ là phút thoáng qua. Mọi nỗi nhớ ấy lại nhanh chóng tan biến khi tiếng chó lại sủa vang bên cạnh.

Và ngày mới của Dũng lại bắt đầu bằng những giờ chăm chó, dắt chó đi chơi, tâm sự, trò chuyện với chúng… Hay những khi cùng những người yêu chó ngồi đàm đạo về giống chó quý, cách chăm hay làm đẹp cho chúng…

Please follow and like us:
error

61 thoughts on “Chàng trai bỏ làm người mẫu, ca sĩ về nuôi chó nghìn đô

 • February 7, 2019 at 10:19 pm
  Permalink

  I just want to say I am just all new to weblog and actually loved this page. Very likely I’m want to bookmark your blog . You certainly have tremendous posts. With thanks for sharing with us your website page.

  Reply
 • February 11, 2019 at 6:15 am
  Permalink

  Now human eye all of our surroundings is usually a major problem. The modern day entire world society is unquestionably mounting therefore quickly the truth that group is rather populated. We’re also depleting all of our all-natural options additionally together polluting our natural environment through the use of dangerous toxic compounds. If maybe the majority of people keep on on to start this, each day residing we know of couldn’t are living.

  Reply
 • February 16, 2019 at 6:32 am
  Permalink

  Presumably the magazine doesn’t do deals with each source that it reproduces, so how does copyright law allow them to re-print editorial content that they don’t own without paying royalties?. . Also, can this law be applied internationally?.

  Reply
 • February 18, 2019 at 3:40 pm
  Permalink

  I am thinking of creating ebook of articles that are not copyrighted.. How , where can I go to get it?.

  Reply
 • February 27, 2019 at 5:18 am
  Permalink

  I am not sure where you’re getting your info, but great topic. I needs to spend some time learning much more or understanding more. Thanks for fantastic information I was looking for this information for my mission.

  Reply
 • February 28, 2019 at 6:37 am
  Permalink

  Thank you for any other informative website. Where else may I get that type of info written in such a perfect manner? I have a challenge that I am simply now running on, and I have been at the glance out for such information.

  Reply
 • February 28, 2019 at 4:53 pm
  Permalink

  hey there and thank you for your information – I have definitely picked up anything new from right here. I did however expertise several technical points using this site, as I experienced to reload the site lots of times previous to I could get it to load correctly. I had been wondering if your web hosting is OK? Not that I am complaining, but sluggish loading instances times will often affect your placement in google and can damage your high quality score if advertising and marketing with Adwords. Anyway I’m adding this RSS to my email and can look out for much more of your respective interesting content. Make sure you update this again very soon..

  Reply
 • March 1, 2019 at 5:09 am
  Permalink

  Hello there, You’ve done an incredible job. I’ll certainly digg it and personally recommend to my friends. I am sure they will be benefited from this web site.

  Reply
 • March 2, 2019 at 11:26 am
  Permalink

  Thank you a lot for providing individuals with an extremely nice opportunity to read in detail from this website. It really is so beneficial and as well , jam-packed with a lot of fun for me and my office peers to search your blog more than thrice in 7 days to study the new guides you have. And lastly, I am at all times impressed with all the dazzling knowledge you give. Some 4 ideas in this post are in fact the most efficient I have had.

  Reply
 • March 6, 2019 at 6:34 am
  Permalink

  I like what you guys are up also. Such clever work and reporting! Carry on the excellent works guys I have incorporated you guys to my blogroll. I think it will improve the value of my site 🙂

  Reply
 • March 8, 2019 at 11:47 pm
  Permalink

  Good website! I truly love how it is simple on my eyes and the data are well written. I’m wondering how I could be notified whenever a new post has been made. I’ve subscribed to your RSS feed which must do the trick! Have a great day!

  Reply
 • March 10, 2019 at 8:23 am
  Permalink

  You have noted very interesting points! ps nice internet site.

  Reply
 • March 10, 2019 at 11:19 am
  Permalink

  certainly like your web-site however you need to check the spelling on several of your posts. Many of them are rife with spelling issues and I find it very bothersome to inform the truth then again I will definitely come back again.

  Reply
 • March 10, 2019 at 7:42 pm
  Permalink

  wonderful points altogether, you just received a new reader. What might you recommend in regards to your submit that you made a few days in the past? Any positive?

  Reply
 • March 11, 2019 at 5:37 pm
  Permalink

  I would like to express my affection for your generosity supporting folks who actually need assistance with this issue. Your personal commitment to getting the message along had become exceptionally significant and have frequently helped women much like me to arrive at their objectives. Your own valuable help and advice can mean a whole lot to me and a whole lot more to my peers. Thank you; from all of us.

  Reply
 • March 12, 2019 at 4:41 pm
  Permalink

  I’m still learning from you, while I’m making my way to the top as well. I certainly liked reading all that is posted on your blog.Keep the aarticles coming. I enjoyed it!

  Reply
 • March 13, 2019 at 6:01 pm
  Permalink

  Simply wanna input that you have a very decent site, I the layout it really stands out.

  Reply
 • March 16, 2019 at 6:55 pm
  Permalink

  You can certainly see your expertise within the paintings you write. The world hopes for even more passionate writers such as you who aren’t afraid to say how they believe. Always follow your heart.

  Reply
 • March 17, 2019 at 6:53 am
  Permalink

  I just could not leave your website before suggesting that I actually enjoyed the usual information a person supply for your visitors? Is gonna be again steadily to inspect new posts

  Reply
 • March 18, 2019 at 7:29 am
  Permalink

  Appreciate it for helping out, excellent information.

  Reply
 • March 18, 2019 at 5:06 pm
  Permalink

  Excellent post. I was checking continuously this blog and I’m impressed! Extremely useful information specially the last part 🙂 I care for such info a lot. I was looking for this particular info for a very long time. Thank you and good luck.

  Reply
 • March 21, 2019 at 12:17 am
  Permalink

  I will right away grab your rss feed as I can not in finding your email subscription link or e-newsletter service. Do you’ve any? Kindly let me know so that I could subscribe. Thanks.

  Reply
 • March 21, 2019 at 12:45 am
  Permalink

  Hello.This article was really interesting, especially since I was investigating for thoughts on this subject last Tuesday.

  Reply
 • March 22, 2019 at 6:16 am
  Permalink

  Wow! This can be one particular of the most beneficial blogs We’ve ever arrive across on this subject. Actually Magnificent. I’m also a specialist in this topic therefore I can understand your effort.

  Reply
 • March 22, 2019 at 5:28 pm
  Permalink

  You could certainly see your enthusiasm within the paintings you write. The sector hopes for more passionate writers like you who aren’t afraid to say how they believe. All the time go after your heart.

  Reply
 • March 25, 2019 at 8:18 am
  Permalink

  You can definitely see your enthusiasm within the work you write. The sector hopes for more passionate writers such as you who aren’t afraid to say how they believe. All the time go after your heart. “Until you walk a mile in another man’s moccasins you can’t imagine the smell.” by Robert Byrne.

  Reply
 • March 27, 2019 at 12:04 am
  Permalink

  As a Newbie, I am always browsing online for articles that can be of assistance to me. Thank you

  Reply
 • March 30, 2019 at 4:48 pm
  Permalink

  I truly appreciate this post. I have been looking everywhere for this! Thank goodness I found it on Bing. You’ve made my day! Thanks again

  Reply
 • April 2, 2019 at 6:58 am
  Permalink

  I want to express appreciation to you just for rescuing me from such a circumstance. Because of surfing throughout the world-wide-web and meeting recommendations which are not pleasant, I assumed my life was gone. Living devoid of the solutions to the difficulties you have fixed through your guideline is a serious case, and the kind that would have negatively affected my entire career if I had not come across your blog. Your own competence and kindness in playing with every aspect was helpful. I don’t know what I would’ve done if I had not come across such a stuff like this. I can at this moment look forward to my future. Thanks a lot very much for the reliable and effective guide. I won’t think twice to recommend your web site to any person who desires support on this subject matter.

  Reply
 • April 6, 2019 at 3:34 pm
  Permalink

  I was recommended this blog by my cousin. I’m not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my trouble. You are wonderful! Thanks!

  Reply
 • April 7, 2019 at 5:44 pm
  Permalink

  Hello, you used to write fantastic, but the last several posts have been kinda boring¡K I miss your tremendous writings. Past several posts are just a little out of track! come on!

  Reply
 • April 9, 2019 at 12:19 am
  Permalink

  zcxmssq,If you want a hassle free movies downloading then you must need an app like showbox which may provide best ever user friendly interface.

  Reply
 • April 10, 2019 at 3:36 pm
  Permalink

  You completed a number of nice points there. I did a search on the topic and found mainly folks will agree with your blog.

  Reply
 • April 16, 2019 at 12:34 am
  Permalink

  Wow! Thank you! I continually wanted to write on my blog something like that. Can I take a portion of your post to my site?

  Reply
 • April 18, 2019 at 5:42 am
  Permalink

  Hi there, You have done an excellent job. I will certainly digg it and personally recommend to my friends. I’m sure they will be benefited from this website.

  Reply
 • April 20, 2019 at 5:50 am
  Permalink

  Great weblog here! Also your site rather a lot up fast! What host are you the use of? Can I am getting your associate hyperlink on your host? I want my site loaded up as quickly as yours lol

  Reply
 • April 20, 2019 at 10:27 pm
  Permalink

  One such artifact is the mythical Apple shoe – a white tennis/walking sneaker that was originally created as a promotional item when the company launched its first color desktop computer.

  Reply
 • April 25, 2019 at 2:58 am
  Permalink

  Analysts say recovery flight and recovery delivery 737 MAX is expected to take months rather than weeks. Boeing CEO Murenberg said in a statement: “We are temporarily adjusting the 737’s production system to accommodate the temporary suspension of the aircraft, which allows us to prioritize additional resources to focus on software certification. And let the 737 MAX resume flight.”

  Reply
 • April 26, 2019 at 3:09 am
  Permalink

  They were doled out exclusively to employees and were never sold to the public, which explains why very few photographs of the shoe actually exist. In fact, the last time they surfaced was when they hit auction two summers ago.

  Reply
 • April 26, 2019 at 12:45 pm
  Permalink

  Boeing also formed a four-member board committee to review its practices in repairing MAX models and other development projects. These include the 777X long-range jet scheduled for the first flight this year, which will be delivered as early as 2020; and a new mid-size jet to be launched next year.

  Reply
 • Pingback:Nike Shoes

 • May 6, 2019 at 4:28 pm
  Permalink

  Generally I don’t read article on blogs, however I wish to say that this write-up very forced me to try and do so! Your writing taste has been amazed me. Thanks, very great article.

  Reply
 • May 8, 2019 at 4:49 pm
  Permalink

  Fantastic beat ! I would like to apprentice while you amend your website, how can i subscribe for a blog site? The account helped me a acceptable deal. I had been tiny bit acquainted of this your broadcast provided bright clear idea

  Reply
 • May 9, 2019 at 5:46 pm
  Permalink

  I’m just commenting to make you know what a exceptional discovery my wife’s child found studying your web site. She came to find a good number of pieces, most notably what it’s like to possess an incredible helping heart to let many others just completely grasp various grueling topics. You actually exceeded people’s expectations. Thank you for providing the valuable, dependable, informative as well as fun thoughts on this topic to Emily.

  Reply
 • May 9, 2019 at 6:01 pm
  Permalink

  I¡¦ve recently started a site, the info you offer on this web site has helped me greatly. Thanks for all of your time & work.

  Reply
 • May 11, 2019 at 10:21 pm
  Permalink

  The longtime Crimson Tide coach said the procedure was much less invasive than it used to be, but said that doctors told him there was nearly no cartilage left on his right hip — it was basically bone-on-bone.

  Reply
 • May 14, 2019 at 4:11 pm
  Permalink

  Great post. I was checking constantly this blog and I am impressed! Extremely useful info particularly the last part 🙂 I care for such info a lot. I was seeking this certain info for a long time. Thank you and good luck.

  Reply
 • May 15, 2019 at 2:26 am
  Permalink

  This piece of writing is genuinely a pleasant one it helps new internet users, who are wishing in favor of blogging.

  Reply
 • May 15, 2019 at 5:51 pm
  Permalink

  Hi everyone, it’s my first pay a visit at this website, and article is truly fruitful in favor of me,
  keep up posting these articles.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *