Cái chết của 3 đại ca giang hồ Dũng “con”, Phước Nhám và Minh ‘Samasa

Ít ai ngờ Dũng “con”, Phước Nhám và Minh ‘Samasa’, ba đại ca giang hồ khét tiếng Hà thành, Sài Gòn và Vũng Tàu lại có những cái chết lãnh xẹt như vậy: Tử vong vì sốc ma túy, tự sát trong tù do bị vợ phản bội, chết dần chết mòn bởi không thể có con.

Giang hồ đình đám Hà thành chết trong nghĩa địa vì sốc ma túy

Theo Pháp luật TP.HCM, khi huênh hoang những câu chuyện về giới giang hồ, Nguyễn Văn Dũng (tức Dũng “con”, SN 1960, ngụ phố Ô Đống Mác, quận Hai Bà Trưng) thường tự nhận mình là kẻ quen biết rộng, có nhiều huynh đệ ở khắp các quận, huyện Hà Thành.

Giới giang hồ cũng phải công nhận, thời còn trẻ, Dũng “con” quen nhiều, biết rộng. Đầu những năm 1980, du đãng khu vực quận Hai Bà Trưng ai cũng biết băng nhóm trong đó có Dũng “con”. Tạiđại bản doanh ở vườn hoa Patx-tơ, mỗi lần tụ tập, họ luôn có “quân số” khoảng 40 người.

Hoành hành phạm tội được một thời gian, băng nhóm của Dũng “con” cũng đến lúc phải trả giá. Trong một đợt ra quân truy quét, cảnh sát đã tóm gọn hơn chục kẻ có máu mặt nhất trong nhóm. Chỉ có một gã đàn anh, đánh hơi được nguy hiểm, kịp kéo theo Dũng “con” bỏ trốn.

Việc lần theo dấu vết của hai gã giang hồ khiến cảnh sát gặp vô vàn khó khăn. Dũng “con” quen quá rộng, cứ “lẩn như trạch”, vừa ở quận này, thoắt cái đã mất hút sang huyện khác. Mãi đến gần Tết Âm lịch năm 1986, gã mới bị lộ khi một mình tìm về thăm nhà.

Với nhiều tội danh, Dũng phải trả giá bằng bản án 8 năm tù. Sau quãng thời gian trả giá, trở về xã hội, Dũng tiếp tục dấn sâu vào con đường tội lỗi. Không còn đám chiến hữu đông đảo như ngày nào, nhưng đổi lại, quan hệ rộng với du đãng giúp gã nhanh chóng lấy lại thanh thế.

Dũng quy tụ khoảng hơn chục đàn em, xuống khu vực cảng Phà Đen (quận Hai Bà Trưng) để tranh chấp quyền bảo kê “bến bãi”. Cứ thế, nhích từng bước một, Dũng dần ngoi lên vị trí một “đầu lĩnh” của khu vực cảng. Cũng từ đây, hắn bắt đầu dính vào ma túy.

Dù số má đến đâu, khôn ngoan cỡ nào, những du đãng nghiện ngập đều bị chính những kẻ đồng nghiệp với mình tẩy chay. Bởi khi dính vào “cái chết trắng”, vì những đòi hỏi không bao giờ thỏa mãn, sớm hay muộn, kẻ nghiện ngập cũng thành xấu tính. Dũng cũng không tránh khỏi quy luật đó.

Thường xuyên bị đàn anh ăn chặn, đám đàn em dần tản mác. Những đại ca trước đây thường ra tay che chở, giờ nhìn Dũng bê tha vì cơn nghiện, cũng chán nản quay lưng. Đàn anh không giúp, đàn em chẳng còn còn, gã nhanh chóng bị “đánh bật” khỏi vị trí béo bở trong cảng. Song, Dũng vẫn chưa chịu nhận ra sai lầm chết người của mình. Nhiều dân du đãng kể lại, từ khoảng năm 1998, gã bắt đầu lang thang khắp các xó xỉnh, tìm bạn bè để… ăn chực.

Không còn đâu Dũng “con” số má ngày nào trong băng nhóm 40 du đãng. Gã bệ rạc, luôn bị cơn đói thuốc hành hạ đến không ra hồn người.
cai-chet-lang-xet-cua-dai-ca-giang-ho-hinh-anh_kwlr
Dũng “con” chết cô độc trong nghĩa địa vì sốc ma túy.

Thời điểm này, Dũng nghiện ngày càng nặng, từ hút đã chuyển sang “chích”. Gã chỉ trông chờ vào đám bạn nghiện thỉnh thoảng tạt qua cho “chích” chung, mà đa phần là “sái” ma túy. Khoảng cuối năm 2000, một hôm Dũng được đám bạn nghiện rủ đi rồi không thấy trở về. Cha mẹ gã nghĩ con mình lại quen thói giang hồ, bỏ đi chơi lang thang nên cũng không mấy để tâm.

Vài ngày sau, có người báo tin, phát hiện gã đã chết cứng tại một nghĩa địa hoang vắng thuộc khu vực Thanh Trì. Khám nghiệm tử thi cho thấy Dũng “con” tử vong vì “sốc” ma túy.

Một số giang hồ có kinh nghiệm cho biết, trong trường hợp bị sốc thuốc, nếu những người bạn nghiện bình tĩnh cấp cứu, ví dụ tác động mạnh vào vùng tim, thì nạn nhân vẫn có cơ sống sót. Dũng “con” chết vì khi bị sốc thuốc, đám bạn gã sợ vạ lây đã nhẫn tâm bỏ mặc.

Đại ca giang hồ cùng thời Năm Cam tự sát trong tù vì bị vợ phản bội

Phước Nhám là tên lưu manh giang hồ cùng thời Năm Cam, ở quận 4, TP.HCM, tuy nhỏ con nhưng rất lì lợm và ăn cơm tù nhiều không kể hết.

Theo Đại lộ, Phước Nhám cầm đầu một băng trộm xe khét tiếng ở quận 4 và quận 1 gồm: Phước Nhám, Năm Điên, Tiến Chó, Thảo Chó, Đức Ngọng, Chó Đen, Minh Nẫu, Hùng Sữa.

Nhắc đến Phước Nhám, những tên giang hồ cùng thời như Lộc Lì, Út Dẹp, Ba Vá, Lai Em, ngay cả Năm Cam cũng biết đến và có chút kiêng nể.

Vốn đang là một tên giang hồ có chỗ đứng trong giới nhưng bỗng nhiên một ngày Phước quay ngoắt, quyết định “gác kiếm” để trở về là người lương thiện, tu chí làm ăn kiếm sống. Mọi người không thể hiểu lý do tại sao và cho rằng người này chỉ nói chơi nhưng sau đó mới biết Phước đã bị vướng vào lưới tình.

Người con gái khiến Phước Nhám quay đầu là chị gái của một tên đàn em có tên Tí “bánh tráng”. Cô gái tên H. về làm vợ Phước Nhám do đứa em trai mai mối. Quyết định làm lại cuộc đời, về thuê nhà ở khu vực chùa Bà Đầm, Phú Nhuận, Phước cắt đứt toàn bộ mối liên hệ với giang hồ.

Từ khi Phước có vợ, giang hồ biến mất một Phước Nhám sừng sỏ khắp các quận huyện. Đến nỗi, ngay cả công an nơi Phước Nhám ở ngày xưa cũng hết sức ngạc nhiên và không thể không vui mừng.

Má Nguyệt, một bà má nuôi giang hồ cộm cán trong đó có cả Phước tuyên bố: “Thằng nào đến rủ Phước Nhám khoác lại áo giang hồ, thằng đó đừng nhìn má Nguyệt…”.

Kinh qua hàng loạt nghề khác nhau, kể cả buôn đồ phế liệu, cuối cùng Phước dừng lại ở nghề buôn bán băng, đĩa ca nhạc ở vùng chùa Bà Đầm – Phú Nhuận.

Đột nhiên, Phước bị bắt và bị đi tù. Nguyên nhân không phải vì “ngựa quen đường cũ”, gây ra tội lỗi gì mà vì những gì Phước đã gây ra khi xưa.

Chuyện xảy ra khi Lê Chí Minh (tức Minh Nẫu, SN 1972), kẻ cầm đầu băng nhóm xã hội đen chuyên trộm xe, bảo kê các bến xe ở quận 12 TP.HCM bị bắt. Minh Nẫu sau đó đã bị một gã có biệt danh Chó Đen đâm chết tại hẻm Quốc Thanh vì khai báo toàn bộ đồng bọn trước kia, trong đó có cả Phước.

Sau khi bị bắt, để lấy công chuộc tội, hắn liền khai hàng loạt vụ trộm xe khác trong quá khứ mà có hàng chục vụ Phước Nhám thực hiện…

Lúc nhận được bản cáo trạng trước ngày hầu tòa với mức án có thể đến hơn chục năm thì người ta thấy tần suất thăm chồng của vợ Phước giảm dần đi. Ở trong tù hơn 1 năm không còn nhận được sự quan tâm, thăm hỏi của vợ, Phước Nhám đã dần thay đổi tính nết, không còn vui vẻ như trước nữa.

Sự thật đắng cay đẩy cuộc đời gã vào đường cùng khi một phạm nhân ở gần nhà Phước nhập trại và thông báo cho gã một tin buồn.

Phạm nhân này nói, khi Phước vừa bị bắt, có một người đàn ông đã giúp đỡ vợ Phước từ tài chính đến việc thăm nuôi chồng. Người đàn ông này còn giúp vợ Phước nhập hộ khẩu và đưa con về nhà ngoại nuôi. Khi Phước nhận cáo trạng cũng là lúc vợ gã về ở chung với người ta.

Tung hoành ngang dọc là vậy, nhưng sau khi nghe tin sét đánh, không biết trong lòng gã nổi sóng thế nào nhưng bên ngoài mặt Phước vẫn lạnh tanh, chỉ có điều mắt hằn lên những tia đỏ dữ tợn.

Ngày hôm sau, gã bắt đầu quay lại con người của một tên giang hồ xưa kia khi lợi dụng cán bộ quản giáo sơ hở lúc phát cơm, Phước nhào ra ngoài chụp lấy ổ khóa lao sang phòng 17BC. Gã tông cửa xông vào nện cật lực vào mặt Tuấn Sốt Rét, một đại ca giang hồ cộm cán vùng Bình Thạch vì trước đó tên này đã từng xúc phạm Phước Nhám.

Sau vụ việc này, Phước bị kỷ luật chuyển sang khu khác tối tăm hơn. Tuy nhiên, bất kỳ phạm nhân nào được đưa vào giam chung đều bị gã “dằn mặt”, gây gổ, đánh nhau. Sau nhiều vụ quậy phá trại giam, Phước đã bị ban chỉ huy trại cho giam một mình.
Phước Nhám tự sát trong tù vì bị vợ yêu phản bội.

Một buổi sáng, vài phạm nhân hoảng hồn khi phát hiện máu chảy ra từ phòng giam Phước Nhám và đọng thành vũng ở hành lang. Khi cán bộ trại giam mở cửa kiểm tra thì phát hiện Phước đã chết vì mất máu từ lúc nào không biết.

Qua điều tra, cơ quan chức năng phát hiện Phước Nhám đã dùng đót thuốc đầu lọc đốt cháy rồi vuốt mạnh tạo nên một cạnh sắc bén như dao cạo đủ để cắt đứt động mạch ở cổ tay.

Tình yêu đã khiến một tên giang hồ hướng thiện, nhưng cũng chính vì bị người vợ mình yêu phản bội đã khiến Phước Nhám tự sát, chết cô độc, lạnh lẽo nơi trại giam.

Trùm giang hồ Vũng Tàu và những ngày đau đớn cuối đời
Một thời, vị thế Minh ‘Samasa’ trong thế giới ngầm Vũng Tàu được ví như Lâm ‘già’ ở Hải Phòng, Năm Cam tại Sài Gòn.

Theo Dân trí, Minh ‘Samasa’ tên thật Nguyễn Văn Minh (SN 1964, phường 4, TP Vũng Tàu), là con thứ hai trong gia đình có tới 7 anh em. Mẹ Minh là người miền Tây đẹp mặn mà nhưng lại ham mê cờ bạc. Bố Minh phải bán căn nhà duy nhất để trả nợ cờ bạc thay vợ. Cuộc sống gia đình bỗng chốc tiêu tan, Minh buộc phải nghỉ học giữa chừng và bắt đầu cuộc đời lang bạt khi mới 15 tuổi.

Cũng chính từ đây, hắn đặt những bước chân đầu tiên vào giới giang hồ tội lỗi. Bị ảnh hưởng của mẹ, gã bắt đầu nuôi ảo vọng làm giàu nhanh bằng con đường cho vay nặng lãi.

Chưa dừng lại đó, để phát triển thế lực, Minh còn lấn sang lĩnh vực bảo kê vũ trường, quán bar và kiếm thêm lợi nhuận từ việc môi giới gái mại dâm. Sau những cuộc thanh trừng đẫm máu, Minh ‘Samasa’ vươn lên ngôi vị bá chủ trong thế giới ngầm tại phố biển Vũng Tàu.

Nhưng một thời gian sau, Minh “Samasa” chính thức bị bắt. Cùng lúc này, Phụng “trắng” – cánh tay đắc lực trong cuộc chinh chiến giang hồ của Minh cũng bỏ rơi hắn luôn và cặp kè với một người đàn ông khác.

Chuỗi thời gian ngồi trong tù là chuỗi ngày Minh “Samaga” bị lao phổi nặng. Ban đầu, đám đàn em xã hội còn qua lại thăm nom, nhưng lâu dần, chúng thấy “dân anh chị” có vẻ “đuối sức”, không còn khả năng lợi dụng được nữa và tìm cách lảng dần. Trong lúc đại ca cận kề cái chết, một đám đàn em nghĩa hiệp còn lại của Minh đã đứng ra nhận trách nhiệm đưa hắn sang Singapore điều trị. Tại đây, Minh bị cắt một lá phổi và phải rất may mắn mới giữ được tính mạng. Trở về nước với tấm thân tàn, “ông trùm” khét tiếng một thời cũng nhanh chóng bị lãng quên.

Đúng lúc bế tắc nhất, một “luồng gió mới” đã thổi vào cuộc sống của Minh, giúp “ông trùm” vượt qua cơn khủng hoảng tinh thần. “Luồng gió” ấy là nữ phạm nhân tên Mai, thụ án cùng trại giam với Minh. Sau khi vào tù, Mai cũng bị chồng con chối bỏ. Những lần đi lao động, Minh bắt gặp ánh mắt đầy tình tứ của Mai, người đàn bà còn khá mặn mà. Với sự từng trải, lọc lõi, Minh không khó nhận ra thông điệp trong ánh mắt ấy và đáp lại bằng nụ cười… hiền khô.

Niềm vui đến với Minh “Samasa” khi cả hai cùng được ra tù trong một dịp ân xá. Khác với Phụng, Mai không chấp nhận sống như “vợ hờ” mà đặt điều kiện buộc Minh phải làm thủ tục đăng ký kết hôn. Sau khi hoàn tất thủ tục, cặp đôi về sống với nhau mà không có tiệc tùng, cưới hỏi. Nhưng với người đàn bà này, Minh đã có những ngày hạnh phúc thực sự.

Gác lại những ân oán giang hồ và nỗi đau bị Phụng “trắng” phản bội, Minh càng trân quý mái ấm giản dị của mình. Chỉ có một điều khiến Minh đau khổ, ấy là việc gã vẫn không sinh nổi một mụn con.

Về ở với Mai chỉ có hai bàn tay trắng, Minh đành phó mặc gánh nặng chi phí sinh hoạt, thuốc men cho vợ.

Một thân một mình cáng đáng gia đình, Mai cố gắng lắm mới vay mượn đủ tiền thuê căn nhà nhỏ trên đường Nguyễn Hiền (phường 2, TP Vũng Tàu) cho hai vợ chồng che nắng, che mưa. Trong lúc khó khăn, túng quẫn, Minh nảy ra ý nghĩ quay lại nghề cho vay nặng lãi.

Tuy “sức cùng lực kiệt” nhưng tâm trí Minh vẫn vô cùng tỉnh táo. Không tự đi lại được, Minh chủ yếu ngồi nhà điều hành công việc. Chỉ có những trường hợp khẩn cấp, không thể không ra mặt, hắn mới ngồi sau tay lái vợ đến tận nơi.

Sau hai năm trời chung sống, Minh và Mai vẫn không thể có con. Mặc cảm với vợ, Minh rơi vào trạng thái u uất. Vì thế, bệnh tình hắn ngày càng xấu đi, mọi thuốc men dường như đều trơ lỳ, mất tác dụng. “Ông trùm” một thời nằm thoi thóp trên giường chờ cái chết đang cận kề”.
cai-chet-lang-xet-cua-dai-ca-giang-ho-hinh-anh_gclv 
Minh ‘Samasa’ rơi vào trạng thái u uất và chết trong buồn bã vì không thể có con.

Như “nghiệp chướng” phải trả cho những việc làm tội lỗi, cuối cùng tính mạng Minh “samasa” cũng bị bệnh tật lấy đi. Đám tang của Minh không ồn ào, chỉ có những người thân ruột thịt tới viếng và mặc nhiên không thấy đám đàn em năm xưa.

Thi thể của Minh được chôn cất tại nghĩa địa Long Hương (TP. Bà Rịa). Đau đớn thay, quan tài vừa kịp đặt xuống thì cuộc nội chiến giành tài sản giữa chị dâu và em chồng đã diễn ra. Nhưng “di sản” “ông trùm” để lại không còn gì ngoài những đồ đạc cũ mèm.

Ngay chính ngôi nhà vợ chồng Minh sinh sống cũng chỉ là nhà đi mướn. Tiền bạc có được từ việc làm ăn phi pháp, Mai đã chi phần lớn vào việc chạy chữa bệnh tật cho chồng. Sau khi trả lại căn nhà cho chủ, như để khép lại kỷ niệm đau lòng với “ông trùm”, Mai đã bỏ đi biệt tích…

Please follow and like us:
error

91 thoughts on “Cái chết của 3 đại ca giang hồ Dũng “con”, Phước Nhám và Minh ‘Samasa

 • February 7, 2019 at 12:58 pm
  Permalink

  I simply want to tell you that I am just newbie to weblog and truly loved your blog. More than likely I’m want to bookmark your blog . You amazingly come with awesome stories. Thanks for sharing your web page.

  Reply
 • February 11, 2019 at 7:08 am
  Permalink

  With the amount of money being spent on addiction you would think there would be a cure. Just the time lost at work should be sufficient enough to get this thing fixed. drugs addictions

  Reply
 • February 18, 2019 at 4:01 pm
  Permalink

  How can I publish pictures in articles on Wikipedia without infringing copyright?

  Reply
 • February 20, 2019 at 6:28 pm
  Permalink

  Is it possible to copy and paste news articles for my blog or is that copyright infringement?

  Reply
 • February 26, 2019 at 1:43 am
  Permalink

  You completed various fine points there. I did a search on the subject and found the majority of people will go along with with your blog.

  Reply
 • February 26, 2019 at 12:14 pm
  Permalink

  As I web site possessor I believe the content material here is rattling wonderful , appreciate it for your efforts. You should keep it up forever! Good Luck.

  Reply
 • February 26, 2019 at 7:21 pm
  Permalink

  I happen to be writing to let you know what a great discovery our child developed browsing your webblog. She came to find so many issues, which included what it is like to have an amazing teaching character to have most people with no trouble comprehend selected complicated topics. You really surpassed our own desires. I appreciate you for showing the informative, safe, educational and also fun tips about your topic to Ethel.

  Reply
 • February 26, 2019 at 7:22 pm
  Permalink

  You made some good points there. I looked on the internet for the topic and found most people will agree with your site.

  Reply
 • February 26, 2019 at 7:38 pm
  Permalink

  Attractive section of content. I just stumbled upon your blog and in accession capital to assert that I acquire actually enjoyed account your blog posts. Any way I will be subscribing to your augment and even I achievement you access consistently fast.

  Reply
 • February 27, 2019 at 10:01 am
  Permalink

  We are a group of volunteers and opening a new scheme in our community. Your website offered us with valuable info to work on. You have done a formidable job and our whole community will be thankful to you.

  Reply
 • February 27, 2019 at 5:01 pm
  Permalink

  I¡¦m now not certain the place you’re getting your information, however good topic. I needs to spend some time learning much more or working out more. Thank you for magnificent information I was in search of this info for my mission.

  Reply
 • March 1, 2019 at 4:24 am
  Permalink

  Wow! This can be one particular of the most helpful blogs We’ve ever arrive across on this subject. Basically Fantastic. I’m also an expert in this topic so I can understand your hard work.

  Reply
 • March 4, 2019 at 2:06 am
  Permalink

  Thank you for another excellent article. The place else could anyone get that type of info in such an ideal manner of writing? I have a presentation subsequent week, and I’m on the search for such information.

  Reply
 • March 4, 2019 at 8:18 am
  Permalink

  Hey, you used to write fantastic, but the last few posts have been kinda boring¡K I miss your tremendous writings. Past several posts are just a little bit out of track! come on!

  Reply
 • March 4, 2019 at 9:47 am
  Permalink

  Great write-up, I¡¦m normal visitor of one¡¦s blog, maintain up the excellent operate, and It is going to be a regular visitor for a lengthy time.

  Reply
 • March 4, 2019 at 9:47 am
  Permalink

  I needed to compose you a very small observation so as to thank you yet again for your exceptional concepts you’ve provided in this article. It is simply strangely generous of you to supply unhampered what many individuals might have supplied for an e-book to generate some dough for themselves, particularly considering that you might have tried it if you decided. The concepts likewise worked to become a great way to comprehend other individuals have a similar dream similar to my personal own to see more and more when it comes to this matter. I’m certain there are many more pleasurable times ahead for folks who look over your blog post.

  Reply
 • March 4, 2019 at 3:44 pm
  Permalink

  I think this is one of the most significant info for me. And i’m glad reading your article. But should remark on some general things, The site style is perfect, the articles is really nice : D. Good job, cheers

  Reply
 • March 7, 2019 at 9:44 am
  Permalink

  I do consider all the concepts you’ve introduced for your post. They are really convincing and will definitely work. Still, the posts are too brief for beginners. Could you please lengthen them a bit from subsequent time? Thanks for the post.

  Reply
 • March 9, 2019 at 12:21 am
  Permalink

  Thank you for the sensible critique. Me and my neighbor were just preparing to do some research about this. We got a grab a book from our local library but I think I learned more from this post. I am very glad to see such magnificent info being shared freely out there.

  Reply
 • March 10, 2019 at 2:12 am
  Permalink

  Thank you for sharing superb informations. Your website is so cool. I am impressed by the details that you have on this website. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this web page, will come back for extra articles. You, my friend, ROCK! I found simply the information I already searched everywhere and simply could not come across. What an ideal web-site.

  Reply
 • March 12, 2019 at 2:00 pm
  Permalink

  I have been exploring for a little for any high quality articles or blog posts in this kind of space . Exploring in Yahoo I ultimately stumbled upon this web site. Studying this information So i am happy to show that I’ve a very excellent uncanny feeling I came upon exactly what I needed. I most surely will make sure to do not fail to remember this web site and give it a glance on a constant basis.

  Reply
 • March 12, 2019 at 4:13 pm
  Permalink

  I am not sure where you are getting your information, but good topic. I needs to spend some time learning more or understanding more. Thanks for great information I was looking for this info for my mission.

  Reply
 • March 12, 2019 at 5:30 pm
  Permalink

  I’m really impressed with your writing skills and also with the layout on your blog. Is this a paid theme or did you customize it yourself? Either way keep up the nice quality writing, it’s rare to see a great blog like this one today..

  Reply
 • March 13, 2019 at 7:06 am
  Permalink

  I don’t even know how I ended up here, but I thought this post was great. I do not know who you are but definitely you are going to a famous blogger if you are not already 😉 Cheers!

  Reply
 • March 13, 2019 at 12:21 pm
  Permalink

  hi!,I love your writing very so much! proportion we keep in touch extra approximately your post on AOL? I need a specialist on this house to solve my problem. May be that is you! Having a look forward to look you.

  Reply
 • March 14, 2019 at 2:48 pm
  Permalink

  I will right away clutch your rss as I can’t in finding your email subscription hyperlink or newsletter service. Do you’ve any? Please permit me recognize so that I may subscribe. Thanks.

  Reply
 • March 15, 2019 at 2:13 am
  Permalink

  You really make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be really something which I think I would never understand. It seems too complicated and very broad for me. I am looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!

  Reply
 • March 17, 2019 at 7:26 am
  Permalink

  Hiya very nice blog!! Man .. Excellent .. Superb .. I will bookmark your site and take the feeds also¡KI’m happy to find numerous helpful information here within the post, we need develop extra techniques in this regard, thanks for sharing. . . . . .

  Reply
 • March 17, 2019 at 12:54 pm
  Permalink

  Hi, Neat post. There is an issue along with your site in internet explorer, might check this¡K IE still is the market leader and a huge element of other people will miss your great writing due to this problem.

  Reply
 • March 17, 2019 at 8:42 pm
  Permalink

  Great paintings! That is the type of info that are meant to be shared around the internet. Disgrace on Google for not positioning this put up upper! Come on over and talk over with my web site . Thank you =)

  Reply
 • March 21, 2019 at 1:05 am
  Permalink

  We’re a group of volunteers and starting a new scheme in our community. Your website provided us with valuable information to work on. You’ve done a formidable job and our entire community will be grateful to you.

  Reply
 • March 21, 2019 at 1:16 am
  Permalink

  whoah this weblog is wonderful i really like reading your articles. Stay up the great work! You realize, lots of individuals are looking around for this info, you could aid them greatly.

  Reply
 • March 21, 2019 at 2:31 am
  Permalink

  Its like you read my mind! You seem to know so much about this, like you wrote the book in it or something. I think that you can do with some pics to drive the message home a bit, but other than that, this is excellent blog. A great read. I’ll certainly be back.

  Reply
 • March 23, 2019 at 5:50 pm
  Permalink

  F*ckin’ amazing issues here. I am very happy to see your post. Thanks so much and i am taking a look ahead to touch you. Will you kindly drop me a e-mail?

  Reply
 • March 25, 2019 at 8:28 am
  Permalink

  I like what you guys are up also. Such clever work and reporting! Keep up the superb works guys I have incorporated you guys to my blogroll. I think it’ll improve the value of my site :).

  Reply
 • March 25, 2019 at 7:48 pm
  Permalink

  Thanks, I have recently been looking for info approximately this topic for a while and yours is the best I’ve found out till now. But, what about the conclusion? Are you positive in regards to the source?

  Reply
 • March 26, 2019 at 8:13 am
  Permalink

  Really fantastic information can be found on website . “I don’t know what will be used in the next world war, but the 4th will be fought with stones.” by Albert Einstein.

  Reply
 • March 27, 2019 at 12:49 am
  Permalink

  Thanks for any other magnificent article. The place else may anybody get that type of info in such an ideal method of writing? I’ve a presentation next week, and I am on the look for such information.

  Reply
 • March 27, 2019 at 1:16 am
  Permalink

  You really make it appear so easy along with your presentation however I in finding this topic to be actually one thing which I think I would never understand. It seems too complicated and extremely broad for me. I’m looking ahead for your subsequent submit, I¡¦ll attempt to get the hang of it!

  Reply
 • March 28, 2019 at 4:48 pm
  Permalink

  I simply could not leave your site before suggesting that I extremely enjoyed the standard information a person provide for your guests? Is going to be again ceaselessly to check out new posts.

  Reply
 • March 28, 2019 at 6:13 pm
  Permalink

  zyqdafzjqwy,Are you searching for top class Escort service in Noida and want to enjoy with them, hire sexy girls from top Greater Noida escort service and enjoy full night.

  Reply
 • March 30, 2019 at 7:08 pm
  Permalink

  pcnzyqpkvdw Yeezy Boost,Are you searching for top class Escort service in Noida and want to enjoy with them, hire sexy girls from top Greater Noida escort service and enjoy full night.

  Reply
 • April 1, 2019 at 10:04 pm
  Permalink

  great publish, very informative. I wonder why the opposite specialists of this sector don’t realize this. You must proceed your writing. I am confident, you have a huge readers’ base already!

  Reply
 • April 2, 2019 at 7:06 am
  Permalink

  My wife and i were excited Ervin could complete his reports while using the ideas he got through the web site. It’s not at all simplistic just to continually be giving freely steps that many most people may have been trying to sell. And we see we’ve got you to thank for that. Those illustrations you’ve made, the simple web site navigation, the relationships you help to promote – it’s got everything excellent, and it’s letting our son and us reckon that this topic is satisfying, which is certainly exceptionally important. Thanks for the whole thing!

  Reply
 • April 2, 2019 at 9:47 pm
  Permalink

  I simply want to say I am just newbie to weblog and truly loved you’re blog site. Almost certainly I’m likely to bookmark your blog . You really have outstanding well written articles. Thanks a bunch for revealing your blog site.

  Reply
 • April 3, 2019 at 3:37 pm
  Permalink

  kjkqvmsuct,A very good informative article. I’ve bookmarked your website and will be checking back in future!

  Reply
 • April 3, 2019 at 8:14 pm
  Permalink

  My husband and i have been quite thrilled Ervin could round up his reports from your ideas he came across when using the web site. It is now and again perplexing just to find yourself giving away concepts that many many people have been trying to sell. And we all grasp we have got the blog owner to appreciate for that. These explanations you have made, the simple web site navigation, the friendships you make it possible to instill – it is everything incredible, and it’s making our son in addition to us do think that concept is pleasurable, which is certainly extremely important. Many thanks for the whole lot!

  Reply
 • April 4, 2019 at 6:11 pm
  Permalink

  You made some nice points there. I did a search on the matter and found nearly all folks will go along with with your blog.

  Reply
 • April 4, 2019 at 6:41 pm
  Permalink

  Very good written post. It will be valuable to anybody who employess it, including myself. Keep up the good work – can’r wait to read more posts.

  Reply
 • April 6, 2019 at 1:14 am
  Permalink

  xmhboaoiwu Yeezy Boost,Thanks for this useful information, Really amazing. Thanks again. I LOve your BloG

  Reply
 • April 6, 2019 at 3:26 am
  Permalink

  Well I truly enjoyed studying it. This information offered by you is very effective for accurate planning.

  Reply
 • April 7, 2019 at 12:47 pm
  Permalink

  You really make it appear so easy together with your presentation however I in finding this topic to be really one thing which I believe I would never understand. It kind of feels too complex and very large for me. I’m having a look ahead for your next submit, I will try to get the grasp of it!

  Reply
 • April 8, 2019 at 12:59 pm
  Permalink

  Thank you for the sensible critique. Me and my neighbor were just preparing to do some research on this. We got a grab a book from our area library but I think I learned more from this post. I am very glad to see such great information being shared freely out there.

  Reply
 • April 9, 2019 at 8:03 am
  Permalink

  odrsibdsm,If you are going for best contents like I do, just go to see this web page daily because it offers quality contents, thanks!

  Reply
 • April 9, 2019 at 8:11 pm
  Permalink

  As a Newbie, I am always searching online for articles that can aid me. Thank you

  Reply
 • April 11, 2019 at 7:24 am
  Permalink

  I simply had to say thanks yet again. I do not know the things I would have made to happen in the absence of those ways contributed by you relating to such a theme. It previously was a real terrifying circumstance in my circumstances, but noticing your specialized fashion you processed the issue forced me to jump with gladness. I’m happy for your information and then believe you comprehend what a powerful job that you’re getting into educating some other people through the use of a web site. I know that you have never come across any of us.

  Reply
 • April 12, 2019 at 6:22 am
  Permalink

  How do you discover various blogs on Blogger with keyword phrase or search?

  Reply
 • April 14, 2019 at 3:44 pm
  Permalink

  Good info. Lucky me I came across your site by accident (stumbleupon).
  I’ve bookmarked it for later!

  Reply
 • April 14, 2019 at 9:24 pm
  Permalink

  Hello, Neat post. There is an issue together with your site in web explorer, would test this¡K IE still is the market chief and a huge part of folks will omit your magnificent writing because of this problem.

  Reply
 • April 15, 2019 at 6:57 am
  Permalink

  Good write-up, I¡¦m normal visitor of one¡¦s blog, maintain up the excellent operate, and It’s going to be a regular visitor for a lengthy time.

  Reply
 • April 15, 2019 at 12:51 pm
  Permalink

  I am always browsing online for ideas that can aid me. Thx!

  Reply
 • April 16, 2019 at 8:09 pm
  Permalink

  I was recommended this website by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my problem. You’re amazing! Thanks!

  Reply
 • April 19, 2019 at 2:36 am
  Permalink

  Apple does not offer an advertising version of the subscription service, and Apple currently has more than 50 million paying users worldwide. But Apple’s global growth is growing at a rate of 2.4% to 2.8%, while Spotify’s growth is 2% to 2.3%.

  Reply
 • April 20, 2019 at 6:32 am
  Permalink

  I was recommended this blog by my cousin. I’m not sure whether this post is written by him as no one else know such detailed about my problem. You are incredible! Thanks!

  Reply
 • April 20, 2019 at 7:33 am
  Permalink

  I am about to begin a blog site. Along with several various other hopeful’s, I intend to ultimately earn money off it. I saw a lot of sites do not allow you to earn money of google ad feeling and also points like that. What are some sites I can begin my blog on that will permit this because it appears to be one of the most successful method to generate income off a blog site?.

  Reply
 • April 22, 2019 at 5:00 pm
  Permalink

  The look is then finalized by a black midsole with a shape that any adidas Originals fan is sure to be familiar with, as it’s also utilized on the adidas Falcon. Enjoy a full gallery of official images below, and expect an adidas.com release in the coming weeks for $120 USD.

  Reply
 • April 24, 2019 at 6:05 am
  Permalink

  so it is entirely possible for the Fed to quickly reverse the dovish position held since the beginning of 2019. O’Neill said any signs that the Fed is tightening monetary policy will disrupt the US stock market and bond market.

  Reply
 • April 28, 2019 at 11:03 pm
  Permalink

  55-year-old actor Nicolas Cage is currently going through a rough time. After filing for an annulment his wife of just four days, the National Treasure star and actual national treasure has had to find ways to blow off some steam.

  Reply
 • April 29, 2019 at 9:31 am
  Permalink

  After Westbrook scores on a player, he often gets animated, shouting and showing up opponents, and this series was no exception.

  Reply
 • Pingback:Nike Shoes

 • May 2, 2019 at 3:34 pm
  Permalink

  NFL Draft 2019: Biggest winners, losers from Round 1 full of surprises originally appeared on nbcsportsbayarea.com

  Reply
 • May 3, 2019 at 2:33 pm
  Permalink

  Thank you for another wonderful post. Where else could anyone get that type of information in such a perfect way of writing? I have a presentation next week, and I’m on the look for such information.

  Reply
 • May 4, 2019 at 4:03 pm
  Permalink

  Thank you a lot for sharing this with all people you actually understand what you’re talking approximately! Bookmarked. Kindly also seek advice from my web site =). We could have a link change contract between us!

  Reply
 • May 8, 2019 at 5:24 pm
  Permalink

  I really appreciate this post. I have been looking everywhere for this! Thank goodness I found it on Bing. You’ve made my day! Thanks again

  Reply
 • May 8, 2019 at 5:25 pm
  Permalink

  This is very interesting, You’re a very skilled blogger. I’ve joined your rss feed and look forward to seeking more of your fantastic post. Also, I have shared your web site in my social networks!

  Reply
 • May 9, 2019 at 6:27 pm
  Permalink

  Great beat ! I would like to apprentice while you amend your website, how can i subscribe for a blog website? The account aided me a acceptable deal. I had been a little bit acquainted of this your broadcast provided bright clear concept

  Reply
 • May 14, 2019 at 4:38 pm
  Permalink

  I was just searching for this info for some time. After six hours of continuous Googleing, at last I got it in your site. I wonder what is the lack of Google strategy that don’t rank this kind of informative web sites in top of the list. Normally the top websites are full of garbage.

  Reply
 • May 16, 2019 at 8:15 am
  Permalink

  opbjpsfp,This website truly has alll of the information and facts I wanted about this subject and didn?t know who to ask.

  Reply
 • May 23, 2019 at 5:32 pm
  Permalink

  I simply couldn’t go away your site prior to suggesting that I really enjoyed the usual information a person supply to your visitors? Is going to be again frequently in order to investigate cross-check new posts

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *