Bí ẩn lời thiêng và cuộc chiến ngầm trong giới bùa ngải

Những gì vượt ra ngoài tầm hiểu biết của con người tạo ra một sức hút kỳ lạ khiến người ta không ngừng khao khát, mải miết kiếm tìm.

Có lẽ chính vì thế mà bùa yêu, tuy khiến người ta nghi hoặc nhưng chưa bao giờ thôi hấp dẫn, tuy luôn bị săn lùng nhưng mãi vẫn là một bí ẩn mà ngay cả những người tạo ra chúng cũng không thể lý giải tại sao.

Lời thiêng không bao giờ được nói ra theo cách thông thường. Nó không phải là tiếng Mường, tiếng Kinh, tiếng Thái… mà là một thứ ngôn ngữ kỳ lạ, không giống với bất cứ một ngôn ngữ nào trên thế giới. Các thầy Trượng gọi đó là “ngôn ngữ của thần linh”…

So tài, đọ sức mạnh giữa hai thế lực của thần linh?

Trong ngày hội làng tổ chức tại thị trấn Bo (Kim Bôi, Hòa Bình) cách đây vài năm, khi hàng nghìn người dân đang tụ tập tại sân vận động để nghe hát trích đoạn Mo Mường của một thầy Mo trên sân khấu thì sự cố bất ngờ xảy ra. Một cành đa lớn của một trong số chín cây đa cổ thụ bỗng dưng rơi xuống đám đông. Điều lạ lùng là mặc dù có rất nhiều người đang tập trung bên dưới nhưng không ai bị cành cây rơi trúng.

Bí ẩn lời thiêng và cuộc chiến ngầm trong giới bùa ngải - Ảnh 1

Một trong những cây đa còn sót lại trong câu chuyện kể về cuộc đọ sức của các thầy Trượng.

Đáng ngạc nhiên hơn, cành cây lớn không hề có dấu hiệu của sâu mọt hay đứt gãy từ trước và thời điểm đó, ở thung lũng Kim Bôi không hề có gió mạnh. Không ai hiểu chuyện gì đã xảy ra với cành đa đó, chỉ biết người dân bị một phen hú vía còn thầy Mo đang hát trên sân khấu thì chạy mất tăm không thấy quay trở lại.

Sau người ta nói rằng, cành cây kia đã bị một thầy Trượng cao tay dùng lời thiêng ếm cho gãy để trêu chọc ông thầy Mo đang biểu diễn trên sân khấu. Chính vì vậy, vị thầy Mo kia mới sợ hãi bỏ chạy. Đó là câu chuyện nửa hư nửa thực về những cuộc so bì sức mạnh giữa các thầy Mo, thầy Trượng chưa bao giờ thôi chấm dứt mà tôi được người dân Kim Bôi kể cho nghe trong lần đầu đặt chân đến xứ Mường.

Với mong muốn khám phá bí mật của những lá bùa, tôi tìm đến nhà thầy Trượng, đồng thời cũng là nghệ nhân Mo Mường Quách Công Thương (ở thôn Bãi Xe, xã Nam Thượng). Tìm gặp ông Thương vào thời gian này quả nhiên khó khăn. Bởi vì, người Mường ở đây có phong tục cúng cầu phúc, giải hạn, mát nhà… trong tháng Hai, tháng Ba để cầu một năm nhiều may mắn, tài lộc cho cả gia đình và mỗi ngày, vị thầy Mo này phải làm lễ cho trên dưới năm đám như vậy. Hẹn hò mãi, cuối cùng tôi cũng gặp được thầy.

Trái với hình dung ban đầu của tôi về một nghệ nhân Mo Mường có tên tuổi, ông Thương còn khá trẻ, là giáo viên trường THCS Cuối Hạ (xã Cuối Hạ). Trước sự ngạc nhiên của tôi, ông Thương cười: “Thầy Mo, thầy Trượng là cái nghiệp của tổ tiên truyền lại không thể không làm còn công việc chính của tôi vẫn là dạy học”. Nhiều gia đình chỉ muốn thầy Thương làm lễ cúng đầu năm cho mình mới yên tâm cho nên dù phải đợi rất lâu mới đến lượt, họ vẫn không chịu mời thầy khác.

Cũng chính vì điều này, thầy Thương luôn phải đối mặt với sự ghen ghét, đố kỵ của những thầy Mo, thầy Trượng khác. Theo lời kể của vị nghệ nhân Mo Mường này, không ít lần, họ tìm cách phô trương quyền năng hoặc sử dụng bùa ngải để so bì cao thấp với mình nhưng không thành công. Khi được hỏi nguyên nhân, ông vừa giơ chiếc túi vải màu đỏ vừa tiết lộ “Chính là nhờ những món bảo bối trong chiếc túi này!”.

“Soi” bảo bối của thầy Mo

Đó là chiếc túi Khót, một vật không thể thiếu đối với bất cứ thầy Mo, thầy Trượng nào. “Người nào không có túi Khót, người đó không bao giờ có thể trở thành thầy Mo, thầy Trượng được!” – ông Thương cho biết.

Bí ẩn lời thiêng và cuộc chiến ngầm trong giới bùa ngải - Ảnh 2

Một trong những cây đa còn sót lại trong câu chuyện kể về cuộc đọ sức của các thầy Trượng.

Phải thuyết phục mãi, ông thầy này mới đồng ý cho tôi xem chiếc túi bí mật của mình. Trong đó là hàng trăm món “bảo bối” kỳ dị mà nếu ông Thương không nói, tôi sẽ không thể biết được đó là gì. Chiếc túi Khót này do tổ tiên truyền lại cho ông Thương với những đồ vật linh thiêng mà theo những thầy Mo, thầy Trượng xứ Mường thì sức mạnh của chúng có thể khắc chế tất cả các loại tà ma, quỷ quái(?).

Trong số đó, phải kể đến các loại xương như xương người xưa (người nguyên thủy), xương người rừng (đười ươi, tinh tinh), xương tay người bị sét đánh chết (tầm sét), xương gà rừng cổ, xương rồng đất…; các loại nanh như nanh chó sói, nanh hổ, nanh gấu, răng người xưa, răng người bị sét đánh chết…; các loại binh khí cổ xưa; các loại đá quý, đồ trang sức của người Mường cổ như thiên thạch, khót khú (biểu tượng của rồng nước)…; các loại sừng như sừng tê giác, sừng sơn dương…

Ngoài ra, trong túi Khót còn có rất nhiều vật nhỏ có hình thù quái dị khác. Tất cả đều có tuổi đời vài trăm năm, được dùng nhiều đến độ nhẵn bóng như hóa thạch. Điều đáng nói là, có nhiều món trong số đó, thời nay không thể kiếm đâu ra như khót khú, xương tay người bị sét đánh chết…

Thầy Thương khẳng định: “Trong thế giới của các thầy Mo, thầy Trượng, túi Khót của người nào có càng nhiều bảo bối bao nhiêu thì sức mạnh của người đó càng lớn bấy nhiêu”. Theo đó, chúng không chỉ giúp họ xua đuổi tà ma mà còn có thể hóa giải bùa chú của kẻ khác. Bởi vậy, những người này luôn tìm mọi cách săn lùng bảo vật cho túi Khót. Xương người bị sét đánh chết là một vật được giới Mo Mường hết sức coi trọng, vì theo quan niệm của họ, nó có quyền năng vô cùng mạnh mẽ trong việc trị tất cả các loại tà ma.

Đó là lý do mộ phần của những người chết do sét đánh luôn được người nhà canh giữ cẩn thận ngày đêm trong vòng 100 ngày, nếu không sẽ ngay lập tức bị trộm mộ tấn công. Xương lấy càng sớm sau khi chết, công năng càng mạnh còn sau 100 ngày sẽ không có tác dụng nữa. Chỉ cần có được vài đốt xương tay của người bị sét đánh chết, người ta có thể dễ dàng bán được cả trăm triệu đồng. Tuy nhiên, khi tôi hỏi vì sao tầm sét lại có được công năng đó thì không ai giải thích được…

 

Có không lời thiêng, mệnh lệnh của thánh thần?

Trên đây đều là những bảo bối trị yêu ma nhưng muốn làm được bùa phép thì phải có lời thiêng. Điều này, không phải ai cũng biết. Thông thường, người ta vẫn nghĩ, bùa ngải vốn được tạo nên bởi một vật nào đó kết hợp với phần bùa chú được viết ra giấy một cách rõ ràng trong khi ở đây, yếu tố quyết định nhất lại chính là phần lời.

Với nhiều năm nghiên cứu văn hóa Mường, TS.Bùi Văn Thành (vụ Giáo dục dân tộc, bộ Giáo dục và Đào tạo), một người con ưu tú của dân tộc Mường nhận định: “Bùa yêu, bùa ghét thuộc thuật “khăm”, một trong sáu loại thuật phù thủy của người Mường. Bùa yêu có nhiều loại như bùa vết chân, bùa cà dại, bùa gương, bùa lược, bùa lá… Nhưng tất cả đều dùng lời thiêng để ếm cho một đối tượng nào đó phải yêu, ghét một đối tượng khác theo chủ đích của người làm bùa”.

Đặc biệt, nhà nghiên cứu này còn tiết lộ thông tin rằng, một người bình thường không biết gì về thuật phù thủy hoàn toàn có thể làm bùa yêu hoặc các loại bùa ngải khác như các thầy Trượng, nếu biết được lời thiêng. Tuy nhiên, lời thiêng là bí mật tuyệt đối mà các thầy Trượng thề phải giữ kín, chỉ được phép truyền lại cho đệ tử.

Sức mạnh của lời thiêng còn phụ thuộc rất nhiều vào năng lực của người phát đi mệnh lệnh đó. Tuy nhiên, theo nhiều người khẳng định, có những lời thiêng đã được người xưa truyền dạy lại cho kẻ hậu bối trong những giấc mơ, theo một cách vô cùng huyền bí. Vậy, quyền phép của nó có thật sự tồn tại? Sức mạnh của nó ghê gớm ra sao? Để trả lời cho những câu hỏi này, tôi đã cố công tìm kiếm những người từng phải cậy đến sự màu nhiệm của bùa yêu.

Please follow and like us:
error

74 thoughts on “Bí ẩn lời thiêng và cuộc chiến ngầm trong giới bùa ngải

 • February 7, 2019 at 11:29 pm
  Permalink

  I simply want to say I am just new to blogging and site-building and absolutely liked this web blog. Almost certainly I’m going to bookmark your blog post . You really have terrific posts. Cheers for sharing with us your website.

  Reply
 • February 16, 2019 at 2:26 am
  Permalink

  What should I do to get rid of the blockage of video on youtube due to copyright content?

  Reply
 • February 18, 2019 at 11:38 am
  Permalink

  I need to start up a website but i don’t want to use a free web host. I will be using the website for a webcomic but i’m not sure how to go about it. Can someone help me?.

  Reply
 • February 25, 2019 at 12:49 pm
  Permalink

  How to transfer a Joomla website from one computer to another? from one host to another?

  Reply
 • February 26, 2019 at 3:35 pm
  Permalink

  Magnificent goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you’re just extremely great. I really like what you’ve acquired here, really like what you’re saying and the way in which you say it. You make it enjoyable and you still take care of to keep it sensible. I cant wait to read far more from you. This is really a wonderful website.

  Reply
 • February 27, 2019 at 1:43 am
  Permalink

  Nice blog here! Also your web site loads up fast! What web host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my site loaded up as fast as yours lol

  Reply
 • March 1, 2019 at 1:26 am
  Permalink

  I do agree with all of the ideas you’ve offered in your post. They’re really convincing and can definitely work. Still, the posts are very short for novices. May you please prolong them a little from subsequent time? Thank you for the post.

  Reply
 • March 1, 2019 at 3:10 pm
  Permalink

  Well I sincerely liked studying it. This tip procured by you is very useful for accurate planning.

  Reply
 • March 2, 2019 at 8:33 am
  Permalink

  Wow! This could be one particular of the most beneficial blogs We have ever arrive across on this subject. Basically Wonderful. I am also a specialist in this topic so I can understand your effort.

  Reply
 • March 2, 2019 at 9:54 pm
  Permalink

  You really make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be really something that I think I would never understand. It seems too complicated and very broad for me. I’m looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!

  Reply
 • March 7, 2019 at 6:24 am
  Permalink

  Considerably, the post is really the greatest on this worthy topic. I agree with your conclusions and also can eagerly look forward to your future updates. Simply just saying thanks definitely will not simply just be enough, for the fantasti c clarity in your writing. I will right away grab your rss feed to stay abreast of any kind of updates. Genuine work and also much success in your business dealings!

  Reply
 • March 7, 2019 at 9:02 pm
  Permalink

  Normally I don’t read post on blogs, but I wish to say that this write-up very forced me to take a look at and do it! Your writing style has been amazed me. Thank you, very great article.

  Reply
 • March 7, 2019 at 9:32 pm
  Permalink

  I have recently started a blog, the information you provide on this site has helped me greatly. Thank you for all of your time & work.

  Reply
 • March 10, 2019 at 10:40 pm
  Permalink

  Hey, you used to write excellent, but the last several posts have been kinda boring¡K I miss your tremendous writings. Past several posts are just a little out of track! come on!

  Reply
 • March 15, 2019 at 3:05 am
  Permalink

  I really wanted to make a small comment to be able to thank you for all the stunning information you are giving here. My considerable internet search has at the end been honored with excellent details to write about with my visitors. I would assume that we readers are definitely blessed to be in a fantastic place with so many awesome individuals with very beneficial suggestions. I feel somewhat grateful to have encountered the website page and look forward to tons of more fabulous minutes reading here. Thanks a lot once more for all the details.

  Reply
 • March 15, 2019 at 3:38 am
  Permalink

  My brother recommended I might like this blog. He was entirely right. This post truly made my day. You can not imagine simply how much time I had spent for this information! Thanks!

  Reply
 • March 15, 2019 at 4:37 am
  Permalink

  You actually make it appear really easy along with your presentation but I in finding this matter to be actually something that I think I’d by no means understand. It kind of feels too complex and extremely huge for me. I am looking ahead in your next post, I¡¦ll attempt to get the hold of it!

  Reply
 • March 20, 2019 at 1:31 pm
  Permalink

  Definitely believe that which you said. Your favorite justification seemed to be on the internet the simplest thing to be aware of. I say to you, I certainly get annoyed while people think about worries that they just do not know about. You managed to hit the nail upon the top as well as defined out the whole thing without having side-effects , people could take a signal. Will likely be back to get more. Thanks

  Reply
 • March 26, 2019 at 3:00 pm
  Permalink

  Very interesting information!Perfect just what I was searching for! “Some people don’t get it when I’m being sarcastic.” by Leonardo DiCaprio.

  Reply
 • March 26, 2019 at 4:19 pm
  Permalink

  I like what you guys are up too. Such intelligent work and reporting! Carry on the excellent works guys I¡¦ve incorporated you guys to my blogroll. I think it will improve the value of my site 🙂

  Reply
 • March 28, 2019 at 8:42 am
  Permalink

  Game Killer Apk Download Latest Version for Android (No Ad) … Guess not because Game killer full version app is not available on Play store.

  Reply
 • March 30, 2019 at 8:53 am
  Permalink

  Thank you for sharing excellent informations. Your website is very cool. I am impressed by the details that you have on this blog. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this website page, will come back for more articles. You, my friend, ROCK! I found just the information I already searched all over the place and just couldn’t come across. What an ideal website.

  Reply
 • April 1, 2019 at 8:28 am
  Permalink

  slhntpxerir,This website truly has alll of the information and facts I wanted about this subject and didn?t know who to ask.

  Reply
 • April 1, 2019 at 12:20 pm
  Permalink

  I’m extremely impressed with your writing skills and also with the layout on your blog. Is this a paid theme or did you customize it yourself? Either way keep up the excellent quality writing, it’s rare to see a nice blog like this one nowadays..

  Reply
 • April 2, 2019 at 4:30 am
  Permalink

  alnemow,If you have any struggle to download KineMaster for PC just visit this site.

  Reply
 • April 3, 2019 at 6:35 am
  Permalink

  It¡¦s really a nice and useful piece of information. I am satisfied that you shared this useful info with us. Please stay us informed like this. Thanks for sharing.

  Reply
 • April 4, 2019 at 12:16 am
  Permalink

  I simply want to tell you that I am just very new to blogs and truly loved you’re blog. Almost certainly I’m planning to bookmark your blog . You surely come with wonderful writings. Regards for revealing your web-site.

  Reply
 • April 4, 2019 at 5:56 am
  Permalink

  Just desire to say your article is as astounding. The clarity in your post is just great and i could assume you are an expert on this subject. Well with your permission let me to grab your RSS feed to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please carry on the gratifying work.

  Reply
 • April 4, 2019 at 8:26 am
  Permalink

  Hello.This article was extremely remarkable, particularly because I was browsing for thoughts on this subject last Sunday.

  Reply
 • April 5, 2019 at 6:43 pm
  Permalink

  Hi, Neat post. There’s a problem with your site in internet explorer, might test this¡K IE nonetheless is the market chief and a large component to other people will pass over your wonderful writing due to this problem.

  Reply
 • April 7, 2019 at 3:59 pm
  Permalink

  whoah this blog is excellent i really like reading your posts. Keep up the good work! You recognize, a lot of persons are searching round for this info, you can help them greatly.

  Reply
 • April 8, 2019 at 5:16 am
  Permalink

  You made certain good points there. I did a search on the theme and found a good number of folks will go along with with your blog.

  Reply
 • April 10, 2019 at 12:59 pm
  Permalink

  obviously like your web site however you have to check the spelling on several of your posts. Many of them are rife with spelling problems and I find it very bothersome to inform the truth then again I¡¦ll definitely come back again.

  Reply
 • April 13, 2019 at 12:24 pm
  Permalink

  I have a service blog through which I provide specific items and also solutions. It is also a general-information blog, nonetheless. I am seeking to relocate to an additional blog site host. I know that blogspot provides user-sponsored marketing, yet are there any type of various other free blogs that allow something like blogspot’s adsense and/or user-sponsored marketing?.

  Reply
 • April 14, 2019 at 7:17 am
  Permalink

  What are the very best cost-free blog sites that permit user-sponsored advertising and sales?

  Reply
 • April 14, 2019 at 12:54 pm
  Permalink

  hey there and thank you for your information – I’ve definitely picked up anything new from right here. I did however expertise a few technical points using this website, as I experienced to reload the website lots of times previous to I could get it to load correctly. I had been wondering if your hosting is OK? Not that I am complaining, but sluggish loading instances times will very frequently affect your placement in google and could damage your high quality score if advertising and marketing with Adwords. Well I’m adding this RSS to my email and can look out for much more of your respective fascinating content. Make sure you update this again very soon..

  Reply
 • April 14, 2019 at 12:54 pm
  Permalink

  Thank you for the auspicious writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to far added agreeable from you! However, how could we communicate?

  Reply
 • April 14, 2019 at 8:49 pm
  Permalink

  werfjmm Yeezy Shoes,A very good informative article. I’ve bookmarked your website and will be checking back in future!

  Reply
 • April 15, 2019 at 4:39 am
  Permalink

  Hello. excellent job. I did not imagine this. This is a splendid story. Thanks!

  Reply
 • April 15, 2019 at 6:29 am
  Permalink

  Attractive section of content. I just stumbled upon your website and in accession capital to assert that I get actually enjoyed account your blog posts. Anyway I will be subscribing to your augment and even I achievement you access consistently rapidly.

  Reply
 • April 15, 2019 at 5:26 pm
  Permalink

  I like the helpful info you provide in your articles. I’ll bookmark your blog and check again here regularly. I am quite sure I will learn many new stuff right here! Best of luck for the next!

  Reply
 • April 19, 2019 at 10:01 pm
  Permalink

  You actually make it appear really easy with your presentation but I in finding this matter to be actually one thing which I believe I would by no means understand. It sort of feels too complex and extremely broad for me. I’m looking forward in your subsequent post, I¡¦ll try to get the hang of it!

  Reply
 • April 20, 2019 at 12:20 pm
  Permalink

  I’m searching for out what one of the most prominent blogs are when it comes to information and also sights and also cell phone stuff.

  Reply
 • April 20, 2019 at 5:59 pm
  Permalink

  Rei Dalio, the founder of the Bridgewater Joint Fund, known as the “father of the hedge fund,” said that capitalism is no longer applicable to most Americans. He said that the widening gap between the rich and the poor is creating a turbulent environment that has a disturbing resemblance to the economic and social unrest in the 1930s.

  Reply
 • April 25, 2019 at 7:26 am
  Permalink

  “Because of the poor economic performance in Europe, we are facing a slowdown in global economic growth,” Kudlow said in an interview with Bloomberg Television. But unlike the White House, at the policy meeting in March, the Fed did not conclude that the global economic slowdown meant that the bank should start cutting interest rates.

  Reply
 • April 25, 2019 at 12:28 pm
  Permalink

  I am brand-new to website design as I have no prior experience and know little HTML. I just want to know what the most effective software application is to acquire to design blog sites. I have actually downloaded CS5 Style Costs with Dreamweaver as well as Photoshop, yet I realize this is a little sophisticated for me and costly!!!. Does any individual have recommendations of software or means to construct blogs as well as sites easily and also economical?. THANKS!.

  Reply
 • April 26, 2019 at 7:22 am
  Permalink

  I’m trying to find blogs that have really terrific suggestions on what’s in style and what the best make-up is.

  Reply
 • May 1, 2019 at 11:38 am
  Permalink

  hi. I observe that you’re most likely interested in generating quality backlinks and stuff. I’m promoting scrapebox auto approve link lists. Do you want to trade ?

  Reply
 • May 5, 2019 at 8:40 am
  Permalink

  Police said Jones pulled out a handgun that he had legally purchased three days earlier before Raja fired at him six times within 13 seconds. Raja hit Jones three times and Jones died of a gunshot wound to his chest.

  Reply
 • May 8, 2019 at 10:27 am
  Permalink

  Thinking his daughter appeared to be in better condition, Linsey told The Times he grabbed his son and “tried to revive him.

  Reply
 • May 9, 2019 at 11:13 am
  Permalink

  Great remarkable things here. I am very happy to look your article. Thank you so much and i’m looking forward to contact you. Will you please drop me a e-mail?

  Reply
 • May 26, 2019 at 1:49 am
  Permalink

  I have become aware of blog sites as well as sort of recognize what they are. My question is what do you create on a blog, like stuff thats on your mind or just whatever? As well as what web sites can i logon to to start blog sites?.

  Reply
 • May 27, 2019 at 3:03 pm
  Permalink

  Good ¡V I should definitely pronounce, impressed with your site. I had no trouble navigating through all tabs as well as related info ended up being truly simple to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least. Quite unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, web site theme . a tones way for your client to communicate. Excellent task..

  Reply
 • June 6, 2019 at 5:45 am
  Permalink

  aukjuyzmvlq,A fascinating discussion is definitely worth comment. I do think that you ought to publish more on this topic, it may not be a taboo twagospfy,subject but generally folks don’t talk about such subjects. To the next! All the best!!

  Reply
 • June 11, 2019 at 4:59 pm
  Permalink

  Game Killer Apk Download Latest Version for Android (No Ad) … Guess not because Game killer full version app is not available on Play store.

  Reply
 • June 13, 2019 at 2:46 am
  Permalink

  I simply want to tell you that I am very new to blogs and honestly savored your website. Likely I’m want to bookmark your blog . You definitely have incredible article content. Bless you for sharing with us your blog.

  Reply
 • June 13, 2019 at 8:25 pm
  Permalink

  I get here from google, but unfortunatelly I’m not found what I want. But this is a great article! THX!Kate Ruhn

  Reply
 • June 14, 2019 at 6:08 am
  Permalink

  Are there any type of excellent poetry sites that you recognize of to make sure that I can have an account that has lots of room to type out stories/poems on? Or do you recognize of any type of writing websites whatsoever that I could post blog sites on, sort of like having an entire website to myself?.

  Reply
 • June 16, 2019 at 8:09 am
  Permalink

  ngoyrxu,Thanks for ones marvelous posting! I actually enjoyed reading it, you will be a great author.I will always bookmark your blog and will dtpohocg,come back from now on. I want to encourage that you continue your great writing, have a nice afternoon!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *