Bạch Văn Chanh: tướng cướp máu lạnh 20 năm trước

Bạch Văn Chanh “thành danh” trong giới giang hồ cách đây 2 thập kỷ. Công an đã bắt được hắn và vụ án đã khép lại. Song không ngờ…

Tên tướng cướp máu lạnh khiến nhiều người khiếp sợ

Bạch Văn Chanh là tướng cướp nổi tiếng tàn bạo những năm 90 thế kỷ trước.

Đối tượng SN 1961, tại làng Đồng Văn, thị trấn Đồng Văn, huyện Duy Tiên, tỉnh Nam Hà (nay là tỉnh Hà Nam).

Bạch Văn Chanh và chiếc xe Minsk một thời là phương tiện gây án của Chanh.

Gia đình Bạch Văn Chanh ở gần ga xe lửa Đồng Văn. Chanh sớm bỏ học, lang thang kiếm sống tại ga và chợ Đồng Văn, trộm cắp trên tuyến đường bộ, đường sắt.

Năm 12 tuổi, Chanh được đưa đi trường giáo dưỡng, trở về lại tiếp tục đường cũ, trộm cắp và cướp tài sản trên tuyến Phủ Lý – Hà Nội, Hà Nội – Lạng Sơn.

Chanh còn thành lập 2 băng cướp dọc tuyến từ Nam Hà lên tới Lạng Sơn, gây ra nhiều vụ giết người, cướp tài sản.

Giữa hai băng cướp do Chanh cầm đầu không biết đến sự tồn tại của nhau. Lúc nào Chanh cũng mang theo người một khẩu súng AK cắt báng, một khẩu súng ngắn và một quả lựu đạn.

Đối tượng tàn ác tới mức, rút súng xả cả băng đạn vào “đàn em” vì không biết vâng lời.

Bạch Văn Chanh nổi tiếng là một tên cướp máu lạnh với đôi mắt sắc, cặp lông mày rậm và chiếc cằm nhọn.

Mỗi lần về làng Đồng Văn, Chanh đều ngụy trang là anh bắt cua, lúc là người buôn chuyến… để tránh sự truy bắt của công an. Đối tượng còn đào hầm tại nhà để tử thủ nếu bị Công an vây bắt.

Không phải đơn giản mà giang hồ đất Bắc ở giai đoạn những năm 90 của thế kỷ trước lại “phong” cho Bạch Văn Chanh “ngôi vị” đặc biệt “con quỷ điên”.

Phàm đã là dân “số má”, xét về “cơ cấu” thường chỉ là anh hùng nhất khoảnh, chứ không thể một sớm, một chiều xưng bá thiên hạ.

Còn nếu đã xét về phân chia phạm vi, quan niệm phổ biến là “nước sông, không phạm nước giếng”, chứ đừng nói đến chuyện tranh quyền, đoạt lợi, tước miếng cơm manh áo của nhau.

Thế nhưng, vì sao một đối tượng sinh ra ở đất Nam Hà lại có thể thẳng tiến một đường lên Lạng Sơn để rồi trở thành tướng cướp ở vùng đất biên ải này?

Chanh trở thành tướng cướp không theo cách khua chiêng gõ mõ ăn theo, mà bằng cách cầm đầu, chỉ huy băng nhóm gây ra hàng loạt những vụ án kinh hoàng về độ tang thương, tàn khốc.

Lời kể của người trực tiếp vào “hang” bắt Bạch Văn Chanh

Với những người lên Lạng Sơn buôn bán, Bạch Văn Chanh là nỗi ám ảnh kinh hoàng bởi những màn cướp có một không hai.

Thượng tá Trần Ngọc Giao (áo trắng).

Chuyện bắt Chanh và đồng bọn đã tiêu tốn rất nhiều công sức của các chiến sĩ Công an.

Cuối cùng, đã có một người “liều mình” vào tận hang ổ để thuyết phục, khiến tướng cướp khét tiếng hung tàn đã phải buông súng quy hàng…

Người đó là Thượng tá Trần Ngọc Giao, nguyên Trưởng phòng CSĐT tội phạm về ma túy – Công an tỉnh Nam Định.

Thượng tá Trần Ngọc Giao chia sẻ, trước sự tác oai tác quái của tướng cướp Bạch Văn Chanh, Bộ Công an đã thành lập chuyên án và chỉ đạo Công an các địa phương quyết liệt truy bắt.

Công an tỉnh Nam Hà được Bộ chỉ đạo thành lập chuyên án do Phó Giám đốc Phạm Toàn Thịnh làm Trưởng ban; Thượng tá Trần Ngọc Giao, Phó trưởng phòng Cảnh sát hình sự làm Phó ban.

Các lực lượng tham gia truy bắt có Đội Cảnh sát đặc nhiệm Bộ Công an, Đội Đặc nhiệm Hình sự, Đội Cảnh sát cơ động Công an tỉnh Nam Hà và Công an huyện Duy Tiên.

Nhiều tỉnh, thành đã phục kích quyết bắt Chanh nhưng chưa thành.

Có lần Công an tỉnh Lạng Sơn phục kích bắt Chanh. Vừa lăn xuống đồi để tẩu thoát, Chanh vừa rút súng ngắm tổ phục kích bóp cò làm hai chiến sĩ bị thương nặng.

Lần khác, Công an huyện Duy Tiên phối hợp với các lực lượng khác vây bắt Chanh nhưng hắn hung hăng nổ súng bắn lại, gây nguy hại cho lực lượng và nhân dân.

Ngày 15/10/1992, nhận tin Bạch Văn Chanh đang có mặt tại Đồng Văn. Công an Nam Hà nhanh chóng triển khai phương án vây bắt đối tượng.

Khoảng 5 giờ sáng 15/10/1992, lực lượng Cảnh sát hình sự của Bộ, tỉnh Nam Hà và huyện Duy Tiên cùng các chiến sĩ Cảnh sát cơ động tiến hành bao vây khu nhà hắn ở.

Lực lượng chia làm 5 mũi, Thượng tá Trần Ngọc Giao được phân công phụ trách mũi 1 – tức là mũi nguy hiểm nhất, có nhiệm vụ tiếp cận và áp sát nhà Chanh.

Trong nhà, Bạch Văn Chanh cắt chiếc giường ra làm hai, chỉ giữ lại một nửa để nằm, nửa còn lại đối tượng đào hầm, có chiếu đậy bên trên ngụy trang như một cái giường hoàn chỉnh.

Trên miệng hầm để các bao cát, bao thóc. Khi cần, Chanh lăn ngay xuống hầm ẩn nấp và chống trả.

Khoảng 1 tháng trước đó, biết tin mẹ Chanh bị ốm, Thượng tá Giao đã đến thăm hỏi, động viên và biếu ít thuốc chữa bệnh.

Và ông khuyên người mẹ tội nghiệp ấy: “Vợ tôi có đưa cho tôi mấy viên thuốc cảm, bà cầm lấy mà dùng… Thằng Chanh nó đang bị truy nã. Bà bảo cháu hãy ra đầu thú để hưởng lượng khoan hồng, nếu không sớm muộn cũng bị bắt…”.

Lúc này, tên Chanh đang ngồi dưới hầm gần đó nghe rõ từng lời đồng chí Phó trưởng Phòng hình sự chia sẻ với mẹ hắn. Trong tay hắn vẫn lăm lăm khẩu súng AK phòng thủ, nhưng tiếp tục lẩn trốn.

Bị Công an bao vây, tên tướng cướp chui xuống công sự tử thủ và nói vọng ra: “Tôi sinh ra ở Đồng Văn, chết cũng ở Đồng Văn”.

Công an kêu gọi đầu hàng, Chanh không trả lời. Thượng tá Giao đã sang nhà bên, gọi Bạch Văn Nghĩa là anh trai Chanh vào nhà kêu gọi Chanh đầu hàng.

Thượng tá Giao dẫn Nghĩa đi vòng quanh ngôi nhà, chỉ cho Nghĩa biết lực lượng Công an đã bao vây mọi ngõ ngách, vì thế Chanh chỉ còn đường sống duy nhất là buông súng đầu hàng.

Lần thương thuyết thứ hai, Chanh chuyển lời qua anh trai đề nghị được gặp người chỉ huy cao nhất để đàm phán với điều kiện người đó phải cởi trần mặc quần cộc, không mang vũ khí khi vào gặp hắn.

Thương tá Trần Ngọc Giao vào gặp Chanh. Đại tá Nguyễn Văn Hiển, Phó Giám đốc Công an tỉnh Nam Định, thời đó là Đội trưởng Đặc nhiệm xin đi cùng nhưng không được.

“Cậu còn trẻ, còn gia đình vợ con. Mình tôi vào là đủ, không phải lo lắng gì…”, ông Giao nói.

Trước những lời uy hiếp của tên tướng cướp, ông Giao tay không bước vào nhà, cất giọng dõng dạc: “Tao nói cho mày biết, tao đã vào đây là chấp nhận cái chết. Mày đừng có đem cái chết ra dọa tao. Giờ mày chỉ có đầu hàng chứ không có đầu thú gì nữa. Thôi, đưa súng đây”.

Vị chỉ huy giằng lấy khẩu súng trên tay Chanh và nắn người Chanh tìm khẩu súng ngắn. Sau đó thu luôn khẩu súng ngắn và thu hàng trăm viên đạn ở 2 túi quần, túi áo tên tướng cướp.

Ông chỉ đạo các chiến sỹ Cảnh sát Cơ động và trinh sát đặc biệt của Công an Nam Hà vào bắt giữ Chanh và khám xét nhà.

Tổng số vũ khí thu của Chanh gồm 1 súng ngắn K54, 1 AK báng gấp, 1 lựu đạn và trên 700 viên đạn.

Khi bị bắt về cơ quan Công an, tên tướng cướp khét tiếng đã bộc lộ: “Lúc chú ấy một mình bước vào nhà thì cháu biết là chú ấy không sợ chết. Trước đó, chú ấy đã từng đến gia đình động viên, an ủi lúc mẹ cháu ốm và biếu thuốc cho mẹ cháu. Lời nói của chú ấy có lý, có tình khiến cháu rất cảm động… Làm sao mà cháu lại chĩa súng mà bắn chú ấy được, mặc dù đạn đã lên nòng…”.

Cha tướng cướp, con “nối nghiệp”

Bạch Văn Chanh là đối tượng có mối quan hệ xã hội phức tạp. Ngoài những “bóng hồng” bí ẩn trong quá trình lăn lộn trong giới giang hồ, Bạch Văn Chanh còn có vợ và con ở quê nhà.

Đối tượng Bạch Như Phong bị CAQ Đống Đa bắt giữ.

Tại Hà Nam, tướng cướp họ Bạch có vợ và ba người con, hai trai, một gái. Người con đầu và con út đã lập gia đình, còn người con trai thứ hai tên là Bạch Văn Dũng, chưa lập gia đình.

Bạch Văn Dũng (SN 1983, tại Đồng Văn, Hà Nam), cũng sớm tham gia vào đường dây mua bán trái phép chất ma túy, gây ra một số vụ cướp tài sản tại Hà Nam và bị Công an huyện Duy Tiên bắt giữ vào năm 2012.

Thượng úy Phạm Ngọc Sáng – đội phó Đội cảnh sát điều tra tội phạm về ma túy Công an huyện Duy Tiên cho biết, để lên kế hoạch bắt những đối tượng trong đường dây ma túy mà Bạch Văn Dũng tham gia, lực lượng cảnh sát điều tra tội phạm về ma túy phải rất vất vả.

Bạch Văn Dũng cũng là đối tượng rất khó nắm bắt, theo dõi. Phương thức tổ chức, hoạt động của đường dây mua bán trái phép chất ma túy này rất tinh vi, bài bản.

Bạch Văn Dũng cũng phần nào thể hiện đúng “bản lĩnh” của con trai tướng cướp.

Đến ngày 19/12/2016, tới lượt Bạch Như Phong (SN 1992) một trong trong số những người con của Bạch Văn Chanh cũng bị Công an quận Đống Đa, Hà Nội bắt giữ về hành vi “tàng trữ trái phép vũ khí quân dụng”.

Phong là con trai của một người vợ bé của Chanh ở Lạng Sơn.

Mặc dù còn ít tuổi nhưng Bạch Như Phong đã thể hiện bản chất lì lợm và máu lạnh như người cha.

Đối tượng thường xuyên vận chuyển ma túy số lượng lớn từ Lạng Sơn về Hà Nội tiêu thụ.

Ngoài ra, Phong luôn đem theo bên người 1 khẩu súng K54 đạn đã lên nòng sẵn.

Nói về vụ án Bạch Văn Chanh có rất nhiều tình tiết ly kỳ gai góc, khiến nhiều cán bộ chiến sĩ Công an phải lao tâm khổ tứ, dày công chiến đấu trên diện rộng của khá nhiều tỉnh, thành.

Sau khi tung hoành ngang dọc, cướp bóc, giết chóc khắp nơi, đối tượng mới quay về Hà Nam ẩn náu.

Tuy nhiên, khi về Hà Nam thì bản chất của Chanh vẫn giữ nguyên, đối tượng tiếp tục gieo rắc tội ác.

Nếu xét theo quy luật, thì đây là vòng tròn khép kín trong cuộc đời tội lỗi của Bạch Văn Chanh.

Từ mảnh đất này ra đi gây án khắp nơi, sau đó lại bỏ trốn về quê tiếp tục gây án cho đến ngày bị bắt, đền tội.

Những người con của Bạch Văn Chanh nếu không sớm rút ra bài học từ người cha đã quá “nổi tiếng”, tiếp tục dấn thân vào con đường tội lỗi, gây ra những hành động trái với lương tâm, đạo lý con người rồi cũng sẽ phải trả giá, “lưới trời lồng lộng, tuy thưa mà khó lọt”.

Pháp luật không dung thứ cho một tội phạm nào.

79 thoughts on “Bạch Văn Chanh: tướng cướp máu lạnh 20 năm trước

 • February 7, 2019 at 12:24 pm
  Permalink

  I simply want to say I’m very new to blogging and site-building and honestly liked you’re web page. Very likely I’m likely to bookmark your blog . You really come with great posts. Cheers for revealing your website.

 • February 16, 2019 at 3:26 am
  Permalink

  I have a friend that needs to raise $35,000 to get out of debt after being laid off. This would give her the fresh start on life since there are not many jobs in this area she could move and start over. I would like to help her and start a website for donations, even if people just gave a dollar, you get enough people and it could really make a difference..

 • February 18, 2019 at 12:36 pm
  Permalink

  What is the average start up cost for a high profile website?

 • February 24, 2019 at 4:49 pm
  Permalink

  A person necessarily assist to make critically posts I would state. That is the first time I frequented your web page and so far? I surprised with the research you made to make this actual submit extraordinary. Great process!

 • February 25, 2019 at 1:49 pm
  Permalink

  how do you change your Blogger background into a picture?

 • February 25, 2019 at 5:13 pm
  Permalink

  I really appreciate this post. I have been looking all over for this! Thank goodness I found it on Bing. You have made my day! Thanks again

 • February 25, 2019 at 11:28 pm
  Permalink

  This is very interesting, You’re a very skilled blogger. I’ve joined your rss feed and look forward to seeking more of your magnificent post. Also, I have shared your site in my social networks!

 • February 26, 2019 at 12:14 am
  Permalink

  hello there and thank you for your info – I have definitely picked up something new from right here. I did however expertise several technical issues using this website, as I experienced to reload the website lots of times previous to I could get it to load properly. I had been wondering if your hosting is OK? Not that I am complaining, but sluggish loading instances times will very frequently affect your placement in google and can damage your quality score if ads and marketing with Adwords. Anyway I’m adding this RSS to my e-mail and can look out for a lot more of your respective intriguing content. Ensure that you update this again soon..

 • February 26, 2019 at 5:11 am
  Permalink

  Good write-up, I¡¦m normal visitor of one¡¦s blog, maintain up the excellent operate, and It’s going to be a regular visitor for a lengthy time.

 • February 28, 2019 at 5:27 am
  Permalink

  Hey, you used to write magnificent, but the last several posts have been kinda boring¡K I miss your super writings. Past several posts are just a little out of track! come on!

 • February 28, 2019 at 1:33 pm
  Permalink

  Just want to say your article is as astounding. The clearness in your post is just spectacular and i can assume you are an expert on this subject. Fine with your permission let me to grab your RSS feed to keep updated with forthcoming post. Thanks a million and please continue the enjoyable work.

 • March 4, 2019 at 12:25 am
  Permalink

  Nice read, I just passed this onto a colleague who was doing a little research on that. And he just bought me lunch because I found it for him smile So let me rephrase that: Thanks for lunch!

 • March 5, 2019 at 6:28 pm
  Permalink

  Thank you for the sensible critique. Me & my neighbor were just preparing to do a little research on this. We got a grab a book from our local library but I think I learned more from this post. I’m very glad to see such fantastic info being shared freely out there.

 • March 6, 2019 at 12:45 pm
  Permalink

  Wonderful work! This is the kind of information that should be shared across the internet. Disgrace on the seek engines for no longer positioning this put up higher! Come on over and seek advice from my website . Thanks =)

 • March 8, 2019 at 4:05 pm
  Permalink

  I think other web-site proprietors should take this website as an model, very clean and fantastic user genial style and design, let alone the content. You are an expert in this topic!

 • March 10, 2019 at 1:10 am
  Permalink

  I do trust all of the ideas you have offered to your post. They’re very convincing and will certainly work. Nonetheless, the posts are very brief for starters. May you please extend them a bit from subsequent time? Thanks for the post.

 • March 13, 2019 at 2:12 pm
  Permalink

  I really enjoy looking through on this website , it contains wonderful blog posts. “The great secret of power is never to will to do more than you can accomplish.” by Henrik Ibsen.

 • March 14, 2019 at 6:07 am
  Permalink

  mnvrnccnf,Some really nice stuff on this website, I enjoy it.

 • March 15, 2019 at 12:24 pm
  Permalink

  Very interesting information!Perfect just what I was looking for! “He who spares the wicked injures the good.” by Seneca.

 • March 16, 2019 at 12:07 am
  Permalink

  I’m still learning from you, but I’m trying to achieve my goals. I certainly liked reading all that is written on your website.Keep the information coming. I liked it!

 • March 20, 2019 at 6:00 am
  Permalink

  As a Newbie, I am continuously searching online for articles that can benefit me. Thank you

 • March 20, 2019 at 6:13 am
  Permalink

  Hello.This post was extremely fascinating, especially because I was searching for thoughts on this issue last Friday.

 • March 20, 2019 at 2:52 pm
  Permalink

  Great web site. Plenty of helpful info here. I¡¦m sending it to a few pals ans additionally sharing in delicious. And naturally, thanks on your effort!

 • March 20, 2019 at 3:48 pm
  Permalink

  My brother recommended I might like this website. He was entirely right. This post actually made my day. You cann’t imagine simply how much time I had spent for this info! Thanks!

 • March 20, 2019 at 3:49 pm
  Permalink

  Well I definitely liked studying it. This tip provided by you is very constructive for proper planning.

 • March 21, 2019 at 10:32 am
  Permalink

  zcckmjylmwq,Your blog was informative and valuable to me. Thanks for sharing.

 • March 22, 2019 at 5:10 am
  Permalink

  I would like to show my thanks to you just for bailing me out of this particular trouble. Just after looking throughout the world-wide-web and seeing strategies that were not helpful, I was thinking my life was well over. Being alive without the solutions to the problems you’ve fixed by means of the report is a critical case, as well as the kind that might have in a negative way affected my entire career if I hadn’t discovered your site. The capability and kindness in touching all the things was excellent. I am not sure what I would have done if I hadn’t come upon such a subject like this. I am able to now look forward to my future. Thanks for your time so much for the reliable and result oriented guide. I will not hesitate to propose the sites to any individual who needs and wants counselling on this subject matter.

 • March 23, 2019 at 3:03 am
  Permalink

  I went over this web site and I conceive you have a lot of fantastic information, bookmarked (:.

 • March 23, 2019 at 8:45 am
  Permalink

  Thank you for sharing superb informations. Your website is very cool. I am impressed by the details that you have on this blog. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this website page, will come back for more articles. You, my pal, ROCK! I found simply the information I already searched everywhere and simply could not come across. What a perfect site.

 • March 28, 2019 at 3:28 pm
  Permalink

  Wonderful site. Plenty of helpful info here. I’m sending it to several friends ans additionally sharing in delicious. And obviously, thank you to your sweat!

 • March 28, 2019 at 7:29 pm
  Permalink

  idqrncxtci,This website truly has alll of the information and facts I wanted about this subject and didn?t know who to ask.

 • March 29, 2019 at 5:20 pm
  Permalink

  bdjedytmjh,If you are going for best contents like I do, just go to see this web page daily because it offers quality contents, thanks!

 • March 30, 2019 at 10:36 am
  Permalink

  I haven¡¦t checked in here for a while as I thought it was getting boring, but the last few posts are great quality so I guess I will add you back to my daily bloglist. You deserve it my friend 🙂

 • March 31, 2019 at 5:23 am
  Permalink

  zfhqcpk Yeezy Boost,If you are going for best contents like I do, just go to see this web page daily because it offers quality contents, thanks!

 • April 3, 2019 at 6:58 am
  Permalink

  You made some good points there. I did a search on the topic and found most individuals will agree with your blog.

 • April 4, 2019 at 5:12 am
  Permalink

  Thank you a bunch for sharing this with all folks you actually realize what you’re talking about! Bookmarked. Kindly additionally visit my website =). We may have a hyperlink change agreement among us!

 • April 4, 2019 at 8:03 am
  Permalink

  ktfepxfoeo,Are you searching for top class Escort service in Noida and want to enjoy with them, hire sexy girls from top Greater Noida escort service and enjoy full night.

 • April 4, 2019 at 10:14 am
  Permalink

  I delight in, cause I discovered exactly what I was looking for. You have ended my 4 day long hunt! God Bless you man. Have a nice day. Bye

 • April 4, 2019 at 10:15 am
  Permalink

  Hi there, You have done an incredible job. I will certainly digg it and personally recommend to my friends. I’m confident they will be benefited from this site.

 • April 5, 2019 at 2:14 am
  Permalink

  Hi, Neat post. There’s an issue with your website in internet explorer, would check this¡K IE still is the marketplace chief and a big portion of other people will leave out your magnificent writing due to this problem.

 • April 7, 2019 at 1:29 am
  Permalink

  Hi there, I found your website by the use of Google even as searching for a comparable subject, your site came up, it appears to be like great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks.

 • April 10, 2019 at 9:38 am
  Permalink

  Thank you for the auspicious writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to more added agreeable from you! By the way, how can we communicate?

 • April 11, 2019 at 2:53 pm
  Permalink

  yeuhzieu Adidas Yeezy,If you have any struggle to download KineMaster for PC just visit this site.

 • April 12, 2019 at 3:57 pm
  Permalink

  Wow, incredible blog layout! How long have you been blogging for?
  you make blogging look easy. The overall look of
  your site is fantastic, let alone the content!

 • April 14, 2019 at 9:47 pm
  Permalink

  tmscgrfekfw,If you have any struggle to download KineMaster for PC just visit this site.

 • April 15, 2019 at 6:48 pm
  Permalink

  Thank you so much for providing individuals with a very terrific opportunity to read in detail from this site. It’s always very pleasing and also full of amusement for me and my office friends to search the blog really thrice in a week to learn the newest secrets you have. And of course, we’re certainly happy with the surprising opinions served by you. Some 2 tips in this post are in truth the simplest I’ve ever had.

 • April 18, 2019 at 12:22 am
  Permalink

  I’ve been browsing online more than 3 hours today, yet I never found any interesting article like yours. It’s pretty worth enough for me. In my opinion, if all website owners and bloggers made good content as you did, the web will be a lot more useful than ever before.

 • April 23, 2019 at 5:23 am
  Permalink

  Boeing also formed a four-member board committee to review its practices in repairing MAX models and other development projects. These include the 777X long-range jet scheduled for the first flight this year, which will be delivered as early as 2020; and a new mid-size jet to be launched next year.

 • April 26, 2019 at 2:40 am
  Permalink

  freight forwarder ranking 2018 – freight forwarder lcl – freight forwarders kenya – freight forwarder guidance – freight forwarder from china

 • April 27, 2019 at 9:10 pm
  Permalink

  Dogs love to get into trouble but unfortunately for them, there isn’t a very strong “poker face” game going on when they get caught.

 • May 5, 2019 at 12:00 am
  Permalink

  Generally I don’t read post on blogs, but
  I would like to say that this write-up very pressured me to check out and do so!
  Your writing taste has been amazed me. Thank you, quite nice article.

 • May 14, 2019 at 2:15 pm
  Permalink

  excellent submit, very informative. I ponder why the other specialists of this sector don’t realize this. You must proceed your writing. I am sure, you’ve a great readers’ base already!

 • May 14, 2019 at 2:19 pm
  Permalink

  Thank you for your entire hard work on this website. Kate loves conducting internet research and it’s really easy to see why. All of us learn all relating to the lively manner you offer priceless tricks through this blog and therefore strongly encourage contribution from some others about this concern while our child has been becoming educated a lot of things. Have fun with the remaining portion of the year. You have been carrying out a really great job.

 • May 15, 2019 at 6:57 pm
  Permalink

  I will right away grasp your rss as I can not to find your email subscription link or newsletter service. Do you have any? Kindly allow me recognise in order that I may subscribe. Thanks.

 • May 18, 2019 at 7:04 pm
  Permalink

  ahcqwmrbaq,A fascinating discussion is definitely worth comment. I do think that you ought to publish more on this topic, it may not be a taboo fdebldryif,subject but generally folks don’t talk about such subjects. To the next! All the best!!

 • May 28, 2019 at 8:59 pm
  Permalink

  I had one day on the walker,Jordan Saban told TideSports.com. Now I’m on the cane. I’ll probably throw that [son of a b——] away tomorrow.

 • June 7, 2019 at 4:20 am
  Permalink

  Cuanto Cuesta El Cialis viagra Lioresal 25mgacheter Lioresal En France Cialis?Refid 417 Propecia Working Hair Loss Treatment

 • June 15, 2019 at 2:24 pm
  Permalink

  Thank you for all your valuable effort on this site. My niece enjoys making time for internet research and it is easy to understand why. A number of us know all relating to the powerful ways you render useful secrets on your blog and even recommend contribution from some others on this area while our favorite simple princess is truly becoming educated a whole lot. Take advantage of the rest of the new year. You’re carrying out a stunning job.

 • June 16, 2019 at 4:29 pm
  Permalink

  After looking into a number of the articles
  on your blog, I really appreciate your way of blogging.
  I book-marked it to my bookmark site list and will be checking back in the
  near future. Please check out my website too and tell
  me how you feel.

 • June 17, 2019 at 6:25 am
  Permalink

  As I site possessor I believe the content matter here is rattling great , appreciate it for your efforts. You should keep it up forever! Good Luck.

 • June 20, 2019 at 2:14 pm
  Permalink

  Cheap Accutane Online No Prescription viagra Cheap Viagra 25mg Acheter Amoxicillin Medicament Fonts Prescrire Where Buy Fluconazole

Comments are closed.