Bà trùm Dung Hà: Kẻ “gieo gió… gặp bão” và ngôi mộ hoang lạnh

Giang hồ Hải Phòng coi ngày Dung Hà bị bắn chết là một ngày ám ảnh của giang hồ đất Cảng. Đám tang của Dung Hà cũng là một đám tang được dân giang hồ truyền tai nhiều tình tiết cho đến nay vẫn đầy kỳ bí. Những bí mật về nó dần được hé lộ.

ha1

Điều đáng nói có không ít chuyện kỳ quái quanh ngôi mộ của bà trùm xã hội đen này… Mấy tháng cuối năm, mộ hoang vắng bát hương nguội lạnh. Cây mai bên cạnh mộ, do người bạn “bà trùm” từ miền Nam mang ra trồng giờ đã héo khô.

Đám tang không ít xã hội đen?

Khoảng 0h25 ngày 2/10/2000, một tiếng súng khô khốc, lạnh lùng vang lên trong đêm vắng trước quán karaoke ở số 17 Bùi Thị Xuân, quận 1, TP.Hồ Chí Minh. Ngay sau đó là một phụ nữ ngã gục xuống. Sát thủ mang tên Hưng “phi nhon”, còn nạn nhân là Vũ Thị Hoàng Dung, tức Dung Hà, một “bà trùm” nổi danh giang hồ đất Cảng.

Đến nay, dân giang hồ đất Cảng nói riêng và giang hồ cả nước nói chung đều coi đêm mùng 2/10/2000 là một “bước ngoặt của lịch sử tội phạm Việt Nam”, khi “bà trùm” khét tiếng bị hạ thủ lúc đang đứng trên “đỉnh cao của quyền lực đen”. Đêm đó, những quán rượu tại đất Cảng đóng cửa khuya hơn thường lệ… Đệ tử của Dung Hà ở đất Cảng tên Gi. “trâu” đã khóc thét khi nghe tin “chị trùm” chết và tru tréo lên rằng, thủ phạm đích thị là Năm Cam – tức Trương Văn Cam – “ông trùm” nổi danh Sài thành. Gi. “trâu” còn thề rằng, sẽ trả thù cho “chị trùm” sau khi chị đã “mồ yên, mả đẹp”.

ba-trum-dung-ha

Bà trùm Dung Hà (thứ 2 từ trái sang) cùng đám đệ tử một thời. (Ảnh nguồn internet)

Việc “chị trùm” Dung Hà bị hạ thủ khiến giang hồ đất Cảng ở Sài thành như “rắn mất đầu”. Bởi, thời điểm đó chưa giang hồ đất Cảng nào đủ “lực” và “tầm” để làm “đối thủ” với Năm Cam tại Sài thành. Ngô Đức Minh (tức Minh “Sứt”), người tự nhận là anh kết nghĩa của Dung Hà, một giang hồ đất Cảng thứ thiệt tại Sài thành, khi đó đang là Giám đốc công ty Vận tải biển Cửu Long đã “bao tiêu” toàn bộ việc đưa em gái kết nghĩa từ Sài thành về đất Cảng mai táng.

Với “uy” có được trong giới giang hồ đất Cảng, nghe tin Dung Hà chết, nhiều gã giang hồ mong được đưa xác “chị” về quê nhà an táng. Minh “Sứt” cũng không ngoại lệ. Hắn đã “thừa nước đục thả câu”, “bắn một mũi tên trúng nhiều đích”. Việc “bao tiêu” đám tang em gái kết nghĩa của Minh “Sứt” rõ ràng là muốn thể hiện vị thế giang hồ của mình và hơn thế nữa là muốn thâu nạp đám đàn em của Dung Hà về dưới trướng. Vì thế, Minh “Sứt” đã tổ chức một đám tang sặc mùi xã hội đen Hồng Kông và cho đến nay, đây vẫn là đám tang độc nhất vô nhị ở đất Cảng. Đám tang vừa thể hiện được độ “chịu chơi” của Minh “Sứt”, vừa thể hiện được vị thế của “bà trùm” danh tiếng.

Chắc hẳn, nhiều người dân Hải Phòng vẫn chưa quên được những ngày diễn ra đám tang Dung Hà. Dọc phố Trạng Trình nơi Dung Hà đã từng sống, dân giang hồ, xã hội đen diện toàn vest đen, đeo kính đen đứng trang nghiêm đón khách. Trong đám tang, rất nhiều loại “thầy” được mời đến như thầy cúng, thầy địa lý, thầy phong thủy… Theo Gi. “trâu” kể lại, chỉ riêng khoản hoa tươi cũng đã “ngốn” của đám đệ tử bạc triệu.

Gi. “trâu” cho biết, những đệ tử trong giới giang hồ đất Cảng được chọn phục vụ cho tang lễ của “chị trùm” đều có mặt mũi sáng sủa. Những người đến tham dự đám tang cũng được “ban tổ chức” yêu cầu mặc comple đen với nam giới và áo váy đen với nữ giới. Trước giờ đưa “chị trùm” về nơi an nghỉ cuối cùng, mọi ngả đường dẫn về nghĩa trang Ninh Hải đều được giới xích lô, xe ôm, xe thồ, bốc vác… “làm trật tự”. Không một phương tiện nào được phép xâm phạm con đường đưa “chị trùm” về nơi an nghỉ cuối cùng? Trong đám tang của Dung Hà, một đoàn người kéo dài kín phố. Không ít người dân đất Cảng đã gác lại công việc của buổi sáng hôm đó để đến tận mục sở thị.

Tiết lộ bất ngờ và cây mai không thể nở hoa?

Khi còn sống, Dung Hà “lừng lẫy” trong giới tội phạm là thế nhưng sau cái chết của “chị trùm”, đám đệ tử thân tín cũng đã tan tác bởi sự nghiêm trị của pháp luật. Gã anh kết nghĩa Minh “Sứt”, kẻ từng được “xưng tụng” là đại gia đất Cảng một thuở, nay cũng đã phải ngồi tù vì hành vi vi phạm pháp luật. “Chị cả” Oanh Hà cũng vừa “nhập kho” vì tội tổ chức đánh bạc.

“Oai chấn” giang hồ của Dung Hà nơi đất Cảng, giờ chỉ còn sót lại duy nhất nấm mồ hoang lạnh, nằm trong góc khuất của nghĩa trang Ninh Hải. Theo ông Đ., người làm vệ sinh đã nhiều năm ở nghĩa trang này thì “mộ của “bà trùm” Dung Hà thuộc vào loại “lì” nhất nghĩa trang bởi cả khu chỉ còn lại hai ngôi mộ đã chôn quá lâu mà vẫn chưa được người thân tiến hành cải táng. Bình thường, mộ ở khu địa táng chỉ chôn 3-5 năm, cùng lắm là 6 năm rồi cải táng, chuyển đi nơi khác. Thế nhưng, mộ của “bà trùm” Dung Hà ở khu địa táng đã gần 15 năm rồi. Hai bên ngôi mộ là hai cây cau vua, sai trĩu quả.

ba-trum-dung-ha1

Hoang lạnh mộ bà trùm xã hội đen Dung Hà.

Ông Đ. cho biết: “Trước kia, ngày Rằm, mồng Một vẫn có người đến thắp hương. Trên mộ vẫn có hương và diêm để những người viếng thăm có thể thắp cho người đã khuất. Thời gian đầu, mộ của Dung Hà được chăm sóc bởi đám thanh niên trông rất bụi bặm. Sau đó có cả nữ giới, người lớn tuổi… chắc là người thân của người đã khuất. Hiện tại, vẫn có người chăm sóc mộ nhưng đó không phải là những “đệ tử” thân tín của “bà trùm” nữa. Hàng gạch lát trước bia mộ nay đã xộc xệch và vỡ nát đi rất nhiều.

Một phụ nữ chuyên nhặt hoa tươi ở vòng hoa các mộ tại nghĩa trang này tiết lộ: “Tôi vẫn mua và cắm hoa tươi lên mộ chị Dung theo lời dặn dò của người nhà chị ấy. Trước kia, thỉnh thoảng vẫn có người đến viếng và để lại hoa quả. Từ ngày chị Oanh bị bắt, người đến viếng mộ giảm đi một nửa so với trước. Mấy tháng cuối năm, mộ hoang vắng luôn. Các bác thấy đấy, bát hương cũng đã nguội lạnh. Cây mai bên cạnh mộ, do người bạn từ miền Nam mang ra trồng giờ đã héo khô. Đặc biệt, gần 15 năm qua, nó chưa một lần nở hoa. Không biết có phải do thời tiết quá lạnh hay vía của “bà trùm” quá nặng?”.

“Trước đó có thông tin, gia đình cải táng chuyển cốt của cô ấy về Thủy Nguyên, quê gốc. Nhưng ngần ấy năm qua, chẳng thấy ai đến cải táng. Dưới huyệt này vẫn là quan tài kẽm”, vị quản trang cho biết.

Hoang lạnh như mồ Cu Nên

Đến nay, giang hồ Hải Phòng vẫn nhắc đến Cu Nên (Phạm Đình Nên), một trong những gã giang hồ khiến người dân đất Cảng sợ hãi. Hồ sơ của Công an Hải Phòng cho thấy, từ năm 1970 đến năm 1989, Nên có 11 tiền sự về hành vi trộm, cướp giật, cố ý gây thương tích, 2 lần bị đi cải tạo tập trung. Cho đến khi bị bắt vào ngày 15/3/1995, sau đó bị tuyên án tử hình, Nên có khoảng 22 tiền án, tiền sự. Trong giang hồ, nhiều kẻ hận Cu Nên đến thấu xương.

Ngay khi Cu Nên bị thi hành tử hình (ngày 7/4/1997) tại trường bắn Xuân Sơn (huyện An Lão), người nhà đã tổ chức đưa xác Nên đi mai táng, nhằm tránh bị những kẻ vì hận Nên mà trả thù. Đến nay mộ Phạm Đình Nên cũng nằm trong một góc nhỏ heo hút ở nghĩa trang Phương Lưu (phường Đông Hải, quận Hải An). Nấm mồ đó nhỏ đến mức không ai nghĩ đó là ngôi mộ của một trong những kẻ một thời gieo rắc nỗi kinh hoàng ở đất Cảng.

Please follow and like us:
error

47 thoughts on “Bà trùm Dung Hà: Kẻ “gieo gió… gặp bão” và ngôi mộ hoang lạnh

 • February 7, 2019 at 3:34 pm
  Permalink

  I just want to say I am just very new to weblog and definitely enjoyed your blog. Almost certainly I’m planning to bookmark your blog post . You definitely have terrific posts. Thanks a bunch for revealing your webpage.

  Reply
 • February 12, 2019 at 9:16 am
  Permalink

  It’s the best time to make some plans for the future and it is time to be happy. I have read this post and if I could I wish to suggest you few interesting things or tips. Perhaps you could write next articles referring to this article. I wish to read more things about it!

  Reply
 • February 18, 2019 at 5:47 pm
  Permalink

  I work for an organization that provides information to members on various topics. If we send a link to copyrighted web content (such as a page on the IBM web site) are we infringing on that content’s copyright? I’m pretty certain we aren’t — if you can point me towards relevant legal precedents, etc. that would be great.. Keep in mind that I’m already pretty certain that we can freely use the URLs. What I really need is legal documentation of that fact, to make our corporate attorney happy. Thanks!.

  Reply
 • February 20, 2019 at 8:15 pm
  Permalink

  I am new to web designing and it made me more confused when I stumble into this content-management-system thing. I’m planning to update a site that is not designed using JOOMLA and was wondering if I can use Joomla to update it..

  Reply
 • March 1, 2019 at 3:41 am
  Permalink

  I have read a few excellent stuff here. Certainly worth bookmarking for revisiting. I wonder how so much effort you set to create any such fantastic informative web site.

  Reply
 • March 1, 2019 at 7:11 am
  Permalink

  You can definitely see your skills within the work you write. The sector hopes for even more passionate writers such as you who aren’t afraid to say how they believe. At all times go after your heart.

  Reply
 • March 1, 2019 at 6:43 pm
  Permalink

  It’s perfect time to make some plans for the future and it’s time to be happy. I’ve read this post and if I could I want to suggest you few interesting things or tips. Maybe you could write next articles referring to this article. I desire to read even more things about it!

  Reply
 • March 4, 2019 at 4:34 pm
  Permalink

  It is truly a great and helpful piece of information. I am glad that you shared this helpful information with us. Please keep us up to date like this. Thank you for sharing.

  Reply
 • March 5, 2019 at 11:56 am
  Permalink

  Wow! This can be one particular of the most helpful blogs We have ever arrive across on this subject. Basically Fantastic. I’m also an expert in this topic therefore I can understand your hard work.

  Reply
 • March 7, 2019 at 4:50 am
  Permalink

  Normally I do not learn post on blogs, but I would like to say that this write-up very compelled me to check out and do it! Your writing taste has been amazed me. Thanks, quite nice post.

  Reply
 • March 8, 2019 at 9:22 am
  Permalink

  Hey There. I found your blog using msn. This is an extremely well written article. I will be sure to bookmark it and return to read more of your useful info. Thanks for the post. I will definitely comeback.

  Reply
 • March 8, 2019 at 10:06 am
  Permalink

  Very interesting subject , thankyou for posting . “Welcome to President Bush, Mrs. Bush, and my fellow astronauts.” by Dan Quayle.

  Reply
 • March 10, 2019 at 5:11 am
  Permalink

  I must show some appreciation to the writer just for bailing me out of this particular incident. Right after surfing around throughout the the web and getting principles that were not pleasant, I thought my life was done. Existing minus the answers to the problems you’ve solved all through your entire guideline is a critical case, as well as the kind which could have in a negative way affected my career if I had not noticed your web blog. That talents and kindness in handling all things was vital. I’m not sure what I would have done if I hadn’t come across such a point like this. I’m able to at this moment look forward to my future. Thanks for your time so much for this skilled and result oriented guide. I won’t be reluctant to endorse your web sites to anyone who needs and wants assistance about this matter.

  Reply
 • March 12, 2019 at 11:50 pm
  Permalink

  Hey! I just wanted to ask if you ever have any issues with hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing months of hard work due to no backup. Do you have any solutions to prevent hackers?

  Reply
 • March 15, 2019 at 6:13 am
  Permalink

  Pretty section of content. I just stumbled upon your site and in accession capital to assert that I acquire actually enjoyed account your blog posts. Anyway I’ll be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently quickly.

  Reply
 • March 15, 2019 at 4:47 pm
  Permalink

  fantastic issues altogether, you simply gained a brand new reader. What could you recommend in regards to your submit that you made some days ago? Any sure?

  Reply
 • March 18, 2019 at 11:08 pm
  Permalink

  yncogpxbo,If you are going for best contents like I do, just go to see this web page daily because it offers quality contents, thanks!

  Reply
 • March 20, 2019 at 4:01 pm
  Permalink

  It¡¦s actually a nice and helpful piece of information. I¡¦m satisfied that you simply shared this helpful info with us. Please keep us up to date like this. Thank you for sharing.

  Reply
 • March 21, 2019 at 1:19 am
  Permalink

  I just wanted to jot down a simple word to be able to say thanks to you for these precious instructions you are posting on this site. My extensive internet research has finally been recognized with pleasant facts and techniques to write about with my friends and classmates. I would assert that most of us website visitors actually are extremely blessed to live in a notable website with very many special people with helpful things. I feel pretty privileged to have come across your webpages and look forward to some more enjoyable times reading here. Thank you once more for all the details.

  Reply
 • March 21, 2019 at 1:19 am
  Permalink

  Great awesome issues here. I¡¦m very satisfied to see your article. Thanks so much and i’m taking a look forward to touch you. Will you kindly drop me a mail?

  Reply
 • March 22, 2019 at 10:11 am
  Permalink

  rhqqqbuylo,If you are going for best contents like I do, just go to see this web page daily because it offers quality contents, thanks!

  Reply
 • March 27, 2019 at 4:53 am
  Permalink

  It is actually a great and helpful piece of information. I am happy that you simply shared this helpful information with us. Please stay us up to date like this. Thank you for sharing.

  Reply
 • March 27, 2019 at 4:54 am
  Permalink

  Undeniably believe that which you said. Your favorite justification seemed to be on the internet the easiest thing to be aware of. I say to you, I certainly get annoyed while people consider worries that they just don’t know about. You managed to hit the nail upon the top and also defined out the whole thing without having side-effects , people could take a signal. Will probably be back to get more. Thanks

  Reply
 • April 2, 2019 at 2:14 am
  Permalink

  I do not even know how I ended up here, but I thought this post was great. I do not know who you are but definitely you are going to a famous blogger if you aren’t already 😉 Cheers!

  Reply
 • April 4, 2019 at 8:40 pm
  Permalink

  magnificent points altogether, you just gained a logo new reader. What would you recommend about your publish that you made a few days ago? Any sure?

  Reply
 • April 6, 2019 at 1:16 am
  Permalink

  It¡¦s really a nice and helpful piece of info. I¡¦m happy that you just shared this useful information with us. Please keep us informed like this. Thanks for sharing.

  Reply
 • April 6, 2019 at 2:06 am
  Permalink

  You actually make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be actually something that I think I would never understand. It seems too complicated and extremely broad for me. I am looking forward for your next post, I will try to get the hang of it!

  Reply
 • April 6, 2019 at 5:57 am
  Permalink

  I was suggested this blog by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my trouble. You’re amazing! Thanks!

  Reply
 • April 8, 2019 at 4:11 pm
  Permalink

  Simply wish to say your article is as surprising. The clearness in your post is just nice and i could assume you are an expert on this subject. Fine with your permission allow me to grab your feed to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please continue the rewarding work.

  Reply
 • April 10, 2019 at 7:46 pm
  Permalink

  I have been surfing online more than three hours today, yet I never found any interesting article like yours. It is pretty worth enough for me. Personally, if all site owners and bloggers made good content as you did, the internet will be much more useful than ever before.

  Reply
 • April 15, 2019 at 1:49 pm
  Permalink

  Somebody essentially lend a hand to make significantly articles I might state. This is the very first time I frequented your web page and so far? I amazed with the analysis you made to make this particular post extraordinary. Excellent process!

  Reply
 • April 16, 2019 at 6:34 am
  Permalink

  Hello.This article was really interesting, especially since I was browsing for thoughts on this subject last Thursday.

  Reply
 • April 17, 2019 at 4:52 am
  Permalink

  It’s going to be ending of mine day, except before finish I am reading
  this wonderful paragraph to improve my know-how.

  Reply
 • May 1, 2019 at 3:29 pm
  Permalink

  Email Accuracy Validation through a premium industry level software process to determine if the emails are valid and accurate. Accuracy of between 95 and 97 Bring down your bounce rate on your mass email clients and decrease penalty’s.Lower the chance of your domain address being flagged as spam.

  Reply
 • May 2, 2019 at 5:33 pm
  Permalink

  What a information of un-ambiguity and preserveness of
  precious familiarity concerning unpredicted feelings.

  Reply
 • May 4, 2019 at 7:16 pm
  Permalink

  A lot of thanks for each of your work on this web page. Debby take interest in participating in investigations and it’s really obvious why. All of us hear all about the compelling way you offer simple secrets via this web blog and as well encourage contribution from other ones on this point so our own simple princess is really starting to learn a whole lot. Have fun with the remaining portion of the year. You’re doing a superb job.

  Reply
 • May 4, 2019 at 7:18 pm
  Permalink

  you’re in reality a excellent webmaster. The web site loading speed is amazing. It sort of feels that you’re doing any unique trick. In addition, The contents are masterwork. you’ve performed a great activity on this topic!

  Reply
 • May 10, 2019 at 12:35 am
  Permalink

  I think this is among the most significant info for me.

  And i am glad reading your article. But wanna remark on some general things, The website style is perfect,
  the articles is really great : D. Good job, cheers

  Reply
 • May 12, 2019 at 11:49 am
  Permalink

  Its such as you learn my thoughts! You seem to grasp
  a lot approximately this, such as you wrote the ebook in it or something.
  I believe that you simply can do with a few p.c.

  to pressure the message house a little bit, however instead
  of that, this is excellent blog. A great read.

  I’ll certainly be back.

  Reply
 • May 15, 2019 at 10:57 am
  Permalink

  Thanks for the great post on your blog, it really gives me an insight on this topic.~.;-;

  Reply
 • May 17, 2019 at 1:34 am
  Permalink

  Do you mind if I quote a few of your articles as long as I provide credit and
  sources back to your webpage? My blog is in the very same niche as yours and my visitors would definitely benefit from some
  of the information you present here. Please let me know if this alright with you.

  Thanks a lot!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *