Ba “Cụt”: tự phong hàm Thiếu tướng (kỳ 3)

Tin số 3 của 4 tin về Ba Cụt

Sau khi đeo hàm Thiếu tá vài ngày, Ba Cụt (tức Lê Quang Vinh) nhận thấy đã tự phong thì đeo thế nào chẳng được? Thế là Ba Cụt tự phong luôn hàm Đại tá. Lại thấy Việt Minh sử dụng cờ sao vàng nền đỏ, Ba Cụt cho lính may lá cờ một ngôi sao đỏ trên nền vàng, hàm ý đối nghịch với Việt Minh.

May xong, lại nghĩ “cờ của Ba Cụt phải có nhiều sao hơn cờ Việt Minh”, Ba Cụt cho may lại lá cờ có ba ngôi sao màu đỏ trên nền vàng.

Lá mặt lá trái

Trong buổi lễ “thượng cờ”, Ba Cụt đi trước hàng quân dùng cây ba toong chỉ thẳng vào mặt từng người: “Mày là trung tá. Mày là thiếu tá. Mày, mày, mày và mày theo tao đã lâu, đáng lẽ được mang hàm thiếu tá nhưng bộ dạng, hình dong xấu quá, mang hàm đại úy thôi. Còn thằng này mới gia nhập nghĩa sĩ mấy ngày nhưng dáng cao ráo, đẹp trai, ăn nói dõng dạc, tao cho mang hàm thiếu tá”.

thumb_660_28_binh1551
Binh lính của Ba Cụt.

Ba Cụt phong hàm cho thuộc cấp kiểu đó nên xảy ra tình trạng bi hài trong đội ngũ. Có người mang hàm thiếu tá nhưng lại là chiến sỹ thuộc quyền chỉ huy của một trung úy. Lính và sỹ quan cứ cãi nhau ỏm tỏi về quyền chỉ huy. Thuộc cấp báo cáo cho Ba Cụt tình hình rối ren.

Ba Cụt phán lệnh: “Thằng nào lon lớn thì chỉ huy. Thằng nào lon nhỏ thì làm lính”. Hôm sau, một “thiếu tá” lại chạy vào “Tổng hành dinh” báo cáo: “Vẫn bất ổn! Thằng thiếu tá mới tòng quân chưa từng bắn phát súng nào, giờ chỉ huy Tiểu đội toàn trung úy có kinh nghiệm xông pha trận suốt mấy năm. Vừa nghe súng Tây nổ, thằng thiếu tá bất tỉnh, tè dầm trong quần. Cả Tiểu đội không còn người chỉ huy”.

Ba Cụt lập ngay 1 “phiên tòa quân sự” xét xử tội trạng “viên thiếu tá tè dầm”. Ba Cụt ngồi ghế “chánh án”. Người “đại diện công tố” vừa đọc xong tội trạng, Ba Cụt phán luôn: “Cách chức, lột lon, đánh 50 hèo, tống giam 3 tháng rồi đưa xuống làm binh nhì”.

Xử phạt roi thì thuộc hạ thi hành dễ dàng nhưng không thể phạt giam bởi không có nhà giam. Nhận được báo cáo, Ba Cụt trả lời gọn: “Không có buồng giam thì… bắn”.

“Đội thi hành án” không nỡ bắn chết người lãng xẹt như vậy nên đem “phạm nhân” ra cánh đồng vắng, tháo dây trói rồi bảo: “Anh phải chạy thật nhanh. Sau khi tôi đếm từ 1 đến 10 sẽ bắt đầu bắn. Chạy chậm, anh sẽ chết”.

“Viên sỹ quan tè dầm” thoát chết. Có lẽ những người thi hành án chỉ bắn hù dọa để đuổi “phạm nhân”. Sau trận hụt chết, viên “thiếu tá” về nhà sống an phận với ruộng vườn. Hiện nay con cháu ông vẫn còn sinh sống ở Thốt Nốt.

Nhận xét về Ba Cụt, trong một bài nghiên cứu lịch sử Đông Dương, nhà báo Pháp đăng trên tờ Điện Tín Paris năm 1960, viết: “Ba Cụt là người tàn ác lạ thường và không có ý thức nhiệm vụ cộng đồng”.

Đến tháng 8 – 1950, Thống tướng De Lattre de Tassigny chấp chưởng quyền hành quân sự và dân sự tại Đông Dương với chức vụ Cao ủy kiêm Tổng tư lệnh quân đội viễn chinh Pháp tại Đông Dương, đã đề chỉ thị Thiếu tướng Chanson Tổng Tư lệnh Pháp ở miền Nam phải nhanh chóng xúc tiến việc lập quân đội cho chính quyền Bảo Đại để “dùng người Việt đánh người Việt”. Chanson lập tức yêu cầu Đại tá Cluzet Tư lệnh miền Tây chuyển giao những lực lượng tự xưng “quân đội Hòa Hảo” cho chính quyền Bảo Đại. Nguyễn Giác Ngộ, Lâm Thành Nguyên, Trần Văn Soái lần lượt làm lễ tuyên thệ quy thuận chính quyền Bảo Đại.

Đại tá Cluzet lại nhờ Trung tá mật thám Savani tiếp xúc với Ba Cụt để “chiêu dụ”. Qua Savani, Chanson hứa sẽ cho Ba Cụt chính thức đeo lon Thiếu tá.

Đang là đại tá thổ phỉ vô tổ chức bỗng chốc được “hóa thân” thành thiếu tá chính thức thuộc “Quân đội Quốc gia Việt Nam – Nam Kỳ tự trị”, Ba Cụt hồ hởi chấp nhận ngay.

thumb_660_29_nam1551
Năm Lửa (ngồi giữa).

Ngày 20-8-1950, Ba Cụt được Đại tá Cluzet thực hiện nghi lễ đeo lon “thiếu tá phụ lực quân của quân đội viễn chinh Pháp”. Các thuộc hạ của Ba Cụt cũng được nhận cấp bậc và lương theo biên chế Phụ lực Quân. Cũng trong buổi lễ này, Đại tá Cluzet đã trang bị vũ khí đầy đủ cho đội quân của Ba Cụt. Đồng thời giao khoán nhiệm vụ cho Ba Cụt chịu trách nhiệm đánh phá lực lượng quân sự của Việt Minh trong phạm vi từ Ô Môn dọc theo sông Hậu đến Long Xuyên.

Kết thúc lễ trao hàm, Ba Cụt cho thuộc hạ đi “càn” để bắt heo của dân về ăn mừng. Trong tiệc rượu mừng, đám “quân sư” của Ba Cụt lao nhao phản đối: “Pháp xem thường nên chỉ cho ông Ba đeo hàm thiếu tá. Ông Ba chỉ huy 3.000 quân. Trong khi đó, ông Năm (tức Năm Lửa) chỉ huy có 2.000 quân mà được đeo hàm thiếu tướng”.

Hôm sau, vừa tỉnh rượu, Ba Cụt lệnh cho thuộc hạ phục kích 1 cái đồn của quân Pháp đóng ở Cả Mít (Đồng Tháp) ven bờ Bắc sông Hậu. Để đánh cái đồn chỉ có nửa tiểu đội lính Pháp này, Ba Cụt lùa hơn 1.000 quân bao vây suốt nửa ngày. Nghe tin viện quân của Pháp kéo tới, lính Ba Cụt nhày ào xuống sông bơi về bờ nam sông Hậu.

Dù vậy, Ba Cụt vẫn mở tiệc “khao mừng chiến thắng”. Tại bữa tiệc này, Ba Cụt tuyên bố: “Từ nay, quân ta không còn trực thuộc lực lượng quân sự Nghĩa quân Cách mạng nữa. Chúng ta là đội quân duy nhất của Đảng Dân chủ Xã hội”.

Cũng cần phải nói thêm rằng, lúc đầu, Giáo chủ Hòa Hảo Huỳnh Phú Sổ thành lập Đảng Dân chủ Xã hội để liên kết với Việt Minh đánh Pháp. Đánh hơi được điều đó, mật thám Pháp đã cài cắm người chui vào nội bộ Đảng Dân chủ Xã hội. Vì vậy, ngay sau khi thành lập, viên mật thám này (tạm gọi tên là L – Tác giả) đã chuyển mục tiêu “liên kết với Việt Minh đánh Pháp” thành “liên kết với Pháp, đánh Việt Minh”.

Chính viên mật thám này đã cố vấn cho Ba Cụt đưa đội quân này vào Đảng Dân chủ Xã hội để được gọi là “đội quân chính danh”. Sau này khi Ngô Đình Diệm được Mỹ bế ẵm đặt vào ghế Thủ tướng của Bảo Đại, ông L này đã tác động Ba Cụt chống Diệm dẫn đến việc Ba Cụt bị Diệm xử chém. Khi Ba Cụt chết, nhận thấy thế lực của Mỹ có ảnh hưởng mạnh với chính trường miền Nam, viên mật thám Pháp này đã trở giáo với Pháp, cộng tác với CIA chống phá chính quyền cách mạng cho đến ngày mãn kiếp người.

“Thằng con hoang của Hòa Hảo”

Trở lại với chuyện Ba Cụt (Lê Quang Vinh). Sau khi đánh đồn Cả Mít, Ba Cụt rút quân về Thới Long ăn nhậu. Nghe tin Ba Cụt phản phé, Đại tá Cluzet tức giận điều 1 tiểu đoàn khinh binh từ Cần Thơ đánh thốc vào bản doanh của Ba Cụt.

thumb_660_29_noi1551
Nơi Ba Cụt chiếm đóng làm trụ sở Ban Chỉ huy.

Đang ăn nhậu, Ba Cụt trở tay không kịp, đã cùng vài lính cận vệ bơi ào qua cù lao Tân Lộc lẩn trốn. Binh sỹ của Ba Cụt như rắn không đầu, xách súng chạy tản mát.

Trong những ngày ở cù lao Tân Lộc, Ba Cụt lấy ngôi đình Tân Lộc Đông làm nơi tá túc. Ban ngày, Ba Cụt cùng thuộc hạ chui rúc trong đình, ban đêm chui rúc trong vườn cây của dân.

Dù chui rúc như vậy nhưng Ba Cụt vẫn không bỏ được thói hống hách với dân. Nghe tin nhà ông Ba B. làm heo cúng giỗ cha, Ba Cụt xách súng đến đòi truy thu thuế “nguyệt liễm” nguyên năm, tương đương giá trị con heo đã mổ thịt đang treo trên vách nhà. Gia đình ông Ba B. quỳ sụp xuống van xin Ba Cụt chừa nửa con heo để cúng cha. Ba Cụt đồng ý.

Ba Cụt còn đang dùng rựa xả nửa con heo thì nghe ngoài đầu xóm có người la lớn: “Lính Tây đi càn, bà con ơi!”. Ông Ba B. ngoảnh lại thì Ba Cụt và nguyên con heo đã biến mất.

Lính Pháp kéo đến. Người dân căm ghét Ba Cụt đã kể lại sự việc vừa xảy ra. Lính Pháp chạy vào vườn lùng sục thì thấy con heo còn nằm dưới mương nước còn Ba Cụt đã mất tăm.

Sau này, Ba Cụt chữa thẹn với thuộc hạ rằng, hôm đó nhờ có phép “độn thổ” nên không rơi vào tay quân Pháp.

Sau khi trốn chui trốn lủi hàng tháng trời, Ba Cụt nhờ “quân sư” L liên lạc với Đại tá Cluzet xin “quy thuận”. Ông ta đưa ra yêu sách là phải thăng hàm Trung tá. Lúc này, trên khắp chiến trường Việt Nam, quân và dân cách mạng đã liên tục áp chế quân Pháp. Nhằm giảm áp lực chiến sự, Pháp đành nhượng bộ Ba Cụt.

Thế nhưng, cứ sau khi đạt được yêu sách, Ba Cụt lại giở quẻ.

Tính đến thời điểm năm 1953, Ba Cụt đã 5 lần “quy thuận” quân Pháp. Sau mỗi lần “quy thuận”, Ba Cụt lại đòi hỏi thăng cấp.

Lần cuối cùng, ngày 1-12-1953, Pháp chấp nhận trao hàm Đại tá cho Ba Cụt.

Vẫn chưa thỏa mãn, 6 tuần sau Ba Cụt lại tuyên bố “đánh Pháp”, kéo quân về Châu Đốc (vùng giáp giới Campuchia) lập căn cứ cho đến ngày Pháp bại trận Điện Biên Phủ.

Với kiểu tráo trở ấy, Đại tá Cluzet đã tặng cho Ba Cụt biệt danh “L’enfant terrible des Hoa Hao”, tức “thằng con hoang của Hòa Hảo”.

Lại nói, ngày 1-12-1953, Pháp chấp nhận trao hàm Đại tá cho Ba Cụt. Thì tháng 6-1954, Ba Cụt lại đòi Pháp trao hàm Thiếu tướng. Trước sự đòi hỏi quá đáng của Ba Cụt, Đại tá Cluzet không thương thuyết nữa mà xua quân triệt tiêu. Lần này, Cluzet sử dụng cả xe thiết giáp, tàu chiến, máy bay trợ chiến cho 1 trung đoàn bộ binh tấn công.

Được trinh sát báo tin, Ba Cụt hoảng vía kéo hết binh sỹ chạy thục mạng về khu vực biên giới ở Châu Đốc đóng quân cho đến khi Pháp bại trận Điện Biên Phủ.

Bại trận Điện Biên Phủ, Pháp rút quân khỏi Đông Dương. Lợi dụng cơ hội này, Ba Cụt làm lễ tự phong hàm Thiếu tướng cho chính mình.

Ngày 7-7-1954, Mỹ bế Ngô Đình Diệm đặt vào ghế Thủ tướng của chính quyền ngụy tạo Bảo Đại nhằm gạt bỏ quyền lực chính trị của Pháp. Trong thời điểm nhá nhem đó, Ba Cụt thỏa sức tác oai tác quái ở vùng biên giới Châu Đốc. Gã cho thuộc hạ thu thuế hải quan cả trên bộ lẫn dưới sông ở vùng giáp ranh biên giới giữa Việt Nam và Campuchia.

Bị quân sư L xúi giục, Ba Cụt tuyên bố ly khai với Ngô Đình Diệm. Pháp không còn tồn tại để thờ, một lần nữa, Ba Cụt tự biến mình và thuộc hạ thành đội quân thổ phỉ vô tổ chức.

Để loại hẳn ảnh hưởng của Pháp đối với Bảo Đại, Mỹ đã cố vấn cho Ngô Đình Diệm cải danh toàn bộ lực lượng Quân đội Quốc gia (thuộc Pháp) thành Quân đội Việt Nam Cộng Hòa.

Để thực hiện tiến trình đó, Diệm ra tuyên cáo tất cả các lực lượng quân sự giáo phái ở miền Nam như Bình Xuyên, Cao Đài, Hòa Hảo, Thiên Chúa Giáo phải quy thuận Diệm.

Sau khi lôi kéo được Trình Minh Thế (quân đội Cao Đài Ly khai), Ngô Đình Diệm giải giáp lực lượng quân sự Cao Đài và truy bắt Giáo chủ Phạm Công Tắc.

Tháng 5-1955, Ngô Đình Diệm giao cho Đại tá Dương Văn Đức, có hỗn danh là Đức “khùng” thành lập “Khu Chiến miền Tây” để thực hiện tiến trình giải giáp các lực lượng quân sự tự xưng thuộc Hòa Hảo. Sau khi hoàn tất việc thành lập bộ tham mưu “Khu Chiến miền Tây”, ngày 23-5-1955, Dương Văn Đức bắt đầu khởi động chiến dịch quân sự mang mã danh “Đinh Tiên Hoàng”, đánh thốc vào bản doanh của Nguyễn Giác Ngộ, Năm Lửa và Lâm Thành Nguyên.

Nghe tin, Nguyễn Giác Ngộ vội gửi thư cho Diệm xin được “đồng hóa” vào quân đội dưới trướng Diệm. Ngày 1-6-1955, Nguyễn Giác Ngộ chính thức ăn lương của chính phủ Diệm.

Dương Văn Đức xua quân càn vào Cái Dầu, lực lượng của Lâm Thành Nguyên chạy dài. Ngay sau đó, Lâm Thành Nguyên cũng xin được đầu quân dưới trướng Diệm.

Chỉ còn mỗi Năm Lửa và Ba Cụt vẫn còn tồn tại.

Tin Cùng Chủ Đề<< Ba “Cụt”: thời kỳ cận vệ của Năm Lửa (kỳ 1)Ba “Cụt”: bị hành quyết bằng cách chặt đầu (kỳ cuối) >>

120 thoughts on “Ba “Cụt”: tự phong hàm Thiếu tướng (kỳ 3)

 • February 7, 2019 at 4:57 pm
  Permalink

  I simply want to mention I am very new to blogging and site-building and absolutely loved this page. Almost certainly I’m going to bookmark your website . You surely have fabulous articles. Thanks a lot for sharing your website page.

 • February 11, 2019 at 6:57 pm
  Permalink

  We extremely appreciate your website post. There are dozens of techniques we could put it to proper use with a minimum of effort with time and capital. Thank you so much for helping make the post give light to many queries we have got before now.

 • February 12, 2019 at 12:48 pm
  Permalink

  This is really interesting, You are an excessively skilled blogger. I have joined your rss feed and look ahead to in the hunt for extra of your great post. Also, I’ve shared your website in my social networks!

 • February 16, 2019 at 10:12 am
  Permalink

  How many blog post should i have before i start promoting it?

 • February 18, 2019 at 7:13 pm
  Permalink

  How often will Facebook check for a new LiveJournal blog post to import to my notes?

 • February 19, 2019 at 3:02 pm
  Permalink

  An interesting dialogue is value comment. I believe that you must write more on this topic, it may not be a taboo subject however generally persons are not sufficient to speak on such topics. To the next. Cheers

 • February 20, 2019 at 9:43 pm
  Permalink

  I want to start my own blog but I want a free blogging site that I can video blog on but I also want to be able to do a text blogs on it to? Does anyone know a good site for this?.

 • February 25, 2019 at 7:32 pm
  Permalink

  Attractive section of content. I just stumbled upon your web site and in accession capital to assert that I acquire in fact enjoyed account your blog posts. Any way I’ll be subscribing to your augment and even I achievement you access consistently quickly.

 • February 26, 2019 at 3:29 pm
  Permalink

  We’re a group of volunteers and starting a new scheme in our community. Your website provided us with valuable info to work on. You’ve done an impressive job and our whole community will be grateful to you.

 • February 27, 2019 at 12:44 pm
  Permalink

  I¡¦ve been exploring for a little bit for any high-quality articles or blog posts on this sort of area . Exploring in Yahoo I finally stumbled upon this web site. Studying this information So i am glad to express that I’ve an incredibly excellent uncanny feeling I found out exactly what I needed. I most no doubt will make certain to don¡¦t omit this site and give it a look regularly.

 • February 27, 2019 at 1:14 pm
  Permalink

  I haven¡¦t checked in here for some time as I thought it was getting boring, but the last few posts are great quality so I guess I¡¦ll add you back to my everyday bloglist. You deserve it my friend 🙂

 • February 27, 2019 at 6:09 pm
  Permalink

  A person essentially help to make severely posts I’d state. That is the first time I frequented your web page and up to now? I amazed with the analysis you made to create this actual post incredible. Excellent process!

 • March 1, 2019 at 4:55 am
  Permalink

  I’ve been browsing online more than three hours today, yet I never found any interesting article like yours. It’s pretty worth enough for me. Personally, if all website owners and bloggers made good content as you did, the internet will be a lot more useful than ever before.

 • March 4, 2019 at 8:53 pm
  Permalink

  Hello. . I added a simple slide show on my blog but i don’t really like it and someone told me that the slide show i’m looking for is flash and i was wondering… Are there any ready flash slideshow widgets that i could use? Or if not, is there a simple way to create a flash slideshow to your blogspot?.

 • March 6, 2019 at 7:25 am
  Permalink

  I was just seeking this information for some time. After 6 hours of continuous Googleing, at last I got it in your site. I wonder what is the lack of Google strategy that do not rank this kind of informative websites in top of the list. Generally the top web sites are full of garbage.

 • March 6, 2019 at 7:25 am
  Permalink

  Hi there, I discovered your blog by way of Google at the same time as searching for a similar matter, your site got here up, it looks great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks.

 • March 6, 2019 at 7:26 am
  Permalink

  Hello.This post was really interesting, particularly because I was browsing for thoughts on this issue last week.

 • March 14, 2019 at 12:17 am
  Permalink

  Excellent beat ! I would like to apprentice while you amend your web site, how could i subscribe for a blog site? The account helped me a acceptable deal. I had been a little bit acquainted of this your broadcast offered bright clear concept

 • March 15, 2019 at 5:32 pm
  Permalink

  qjhgafsuxmo,Wonderful one thank you so much !

 • March 16, 2019 at 5:12 am
  Permalink

  I am extremely impressed with your writing skills and also with the layout on your weblog. Is this a paid theme or did you customize it yourself? Anyway keep up the nice quality writing, it’s rare to see a nice blog like this one today..

 • March 19, 2019 at 12:02 am
  Permalink

  Someone essentially assist to make critically posts I’d state. That is the very first time I frequented your web page and to this point? I amazed with the analysis you made to make this particular post amazing. Excellent activity!

 • March 19, 2019 at 12:24 am
  Permalink

  Very nice post. I just stumbled upon your weblog and wished to say that I have truly enjoyed browsing your blog posts. After all I will be subscribing to your rss feed and I hope you write again very soon!

 • March 19, 2019 at 3:08 am
  Permalink

  Good ¡V I should definitely pronounce, impressed with your site. I had no trouble navigating through all tabs as well as related info ended up being truly easy to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least. Quite unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, site theme . a tones way for your customer to communicate. Nice task..

 • March 19, 2019 at 12:05 pm
  Permalink

  zmyzxecfbqf,This website truly has alll of the information and facts I wanted about this subject and didn?t know who to ask.

 • March 20, 2019 at 6:51 pm
  Permalink

  My husband and i have been cheerful when Michael managed to do his preliminary research out of the precious recommendations he had while using the web pages. It’s not at all simplistic to simply possibly be handing out tips and tricks men and women could have been making money from. And we also acknowledge we’ve got the blog owner to give thanks to because of that. The specific illustrations you’ve made, the straightforward site menu, the relationships you can aid to foster – it’s most great, and it is letting our son and our family reason why this concept is interesting, which is certainly truly fundamental. Thanks for the whole lot!

 • March 20, 2019 at 6:52 pm
  Permalink

  hello!,I like your writing very much! percentage we communicate extra approximately your article on AOL? I require a specialist on this space to solve my problem. Maybe that’s you! Having a look ahead to look you.

 • March 22, 2019 at 9:15 pm
  Permalink

  Really nice design and style and superb subject matter, hardly anything else we need : D.

 • March 27, 2019 at 8:23 am
  Permalink

  As I site possessor I believe the content material here is rattling wonderful , appreciate it for your efforts. You should keep it up forever! Best of luck.

 • March 28, 2019 at 12:21 pm
  Permalink

  An impressive share, I simply with all this onto a colleague who was simply performing a small analysis on this. And then he the truth is bought me breakfast because I ran across it for him.. smile. So allow me to reword that: Thnx for that treat! But yeah Thnkx for spending plenty of time to discuss this, I believe strongly about it and enjoy reading much more about this topic. If possible, as you grow expertise, would you mind updating your website with an increase of details? It is extremely ideal for me. Huge thumb up in this writing!

 • March 30, 2019 at 2:30 pm
  Permalink

  I have really learned some new things via your web site. One other thing I would really like to say is the fact newer computer system operating systems have a tendency to allow more memory to get used, but they in addition demand more memory space simply to function. If people’s computer can’t handle more memory and the newest software program requires that ram increase, it usually is the time to buy a new Personal computer. Thanks

 • March 30, 2019 at 10:47 pm
  Permalink

  Thank you for sharing excellent informations. Your web-site is very cool. I am impressed by the details that you¡¦ve on this website. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this web page, will come back for extra articles. You, my pal, ROCK! I found just the information I already searched all over the place and simply could not come across. What an ideal web site.

 • March 31, 2019 at 11:15 am
  Permalink

  Hello, you used to write fantastic, but the last few posts have been kinda boring… I miss your great writings. Past few posts are just a bit out of track! come on!

 • April 2, 2019 at 8:20 am
  Permalink

  Good write-up, I am regular visitor of one¡¦s site, maintain up the excellent operate, and It is going to be a regular visitor for a long time.

 • April 3, 2019 at 12:50 am
  Permalink

  Thanks so much for providing individuals with a very nice chance to read from this site. It really is very cool plus full of a great time for me and my office peers to search your blog not less than thrice every week to see the newest guides you have got. And of course, I’m always fascinated with your gorgeous creative ideas served by you. Certain 4 tips on this page are surely the simplest I have ever had.

 • April 3, 2019 at 9:28 am
  Permalink

  I’ve been surfing online more than three hours today, yet I never found any interesting article like yours. It’s pretty worth enough for me. In my view, if all webmasters and bloggers made good content as you did, the internet will be a lot more useful than ever before.

 • April 3, 2019 at 2:14 pm
  Permalink

  I just want to say I’m very new to blogging and absolutely savored this website. Most likely I’m going to bookmark your blog post . You absolutely come with terrific posts. Thanks a lot for sharing your web page.

 • April 4, 2019 at 9:19 am
  Permalink

  Magnificent website. Plenty of useful information here. I¡¦m sending it to several buddies ans also sharing in delicious. And of course, thanks to your effort!

 • April 4, 2019 at 1:17 pm
  Permalink

  Hey, you used to write magnificent, but the last several posts have been kinda boring¡K I miss your great writings. Past few posts are just a little bit out of track! come on!

 • April 4, 2019 at 11:34 pm
  Permalink

  Wow, amazing blog format! How lengthy have you been blogging for? you make blogging glance easy. The whole glance of your site is magnificent, as smartly as the content material!

 • April 4, 2019 at 11:34 pm
  Permalink

  Hello there, just became alert to your blog through Google, and found that it is really informative. I’m going to watch out for brussels. I’ll be grateful if you continue this in future. Numerous people will be benefited from your writing. Cheers!

 • April 5, 2019 at 7:29 pm
  Permalink

  Thanks for the guidelines you have shared here. Something else I would like to talk about is that personal computer memory requirements generally go up along with other breakthroughs in the technological know-how. For instance, any time new generations of cpus are introduced to the market, there is usually an equivalent increase in the size preferences of both laptop memory along with hard drive room. This is because the software operated by way of these processors will inevitably rise in power to make new technological know-how.

 • April 6, 2019 at 8:59 am
  Permalink

  Definitely, what a magnificent blog and revealing posts, I definitely will bookmark your site.Have an awsome day!

 • April 8, 2019 at 3:37 pm
  Permalink

  Hello. magnificent job. I did not expect this. This is a remarkable story. Thanks!

 • April 8, 2019 at 6:42 pm
  Permalink

  Unquestionably believe that which you stated. Your favorite reason appeared to be on the web the easiest thing to be aware of. I say to you, I certainly get irked while people think about worries that they just do not know about. You managed to hit the nail upon the top and defined out the whole thing without having side-effects , people can take a signal. Will likely be back to get more. Thanks

 • April 11, 2019 at 7:15 am
  Permalink

  Does anyone know of a good site offering tutorials in customising blogspot/blogger skins? I’m a total novice who doesn’t know anything about HTML. Help!.

 • April 12, 2019 at 11:27 pm
  Permalink

  Just how do I begin a blog site under a pen-name as well as maintain my anonymity. Just how do you then obtain routine readers?

 • April 14, 2019 at 8:24 pm
  Permalink

  Wow, awesome weblog layout! How lengthy have you been blogging for? you make blogging look easy. The entire glance of your site is magnificent, as well as the content!

 • April 16, 2019 at 12:30 am
  Permalink

  I every tіme spеnt my half an hour to reаԁ this
  website’s content all the time along with a cup of coffee.

 • April 16, 2019 at 12:41 am
  Permalink

  Its like you read my mind! You seem to know a lot about this, like you wrote the book in it or something. I think that you can do with some pics to drive the message home a bit, but instead of that, this is magnificent blog. A great read. I will certainly be back.

 • April 16, 2019 at 10:59 am
  Permalink

  I intended to create you that very little observation so as to thank you very much as before for the extraordinary information you’ve contributed above. This has been really pretty generous of you giving openly just what most of us could possibly have offered for sale for an e book to help with making some dough for their own end, chiefly seeing that you could have done it in case you considered necessary. Those good tips likewise worked to become good way to realize that someone else have similar fervor similar to my very own to understand a little more when it comes to this matter. I’m sure there are some more enjoyable moments up front for many who looked over your site.

 • April 16, 2019 at 11:00 am
  Permalink

  hey there and thank you for your info – I have definitely picked up anything new from right here. I did however expertise a few technical points using this web site, as I experienced to reload the site many times previous to I could get it to load properly. I had been wondering if your web host is OK? Not that I’m complaining, but slow loading instances times will often affect your placement in google and could damage your high-quality score if advertising and marketing with Adwords. Well I am adding this RSS to my e-mail and could look out for a lot more of your respective fascinating content. Make sure you update this again very soon..

 • April 16, 2019 at 11:25 pm
  Permalink

  Avec Clomid Ma Courbe Dapoxetine En Australie Zithromax Weekly viagra Cialis 5 Mg Filmtabl 28 St

 • April 20, 2019 at 11:57 am
  Permalink

  Good web site! I really love how it is easy on my eyes and the data are well written. I’m wondering how I could be notified when a new post has been made. I’ve subscribed to your RSS feed which must do the trick! Have a great day!

 • April 21, 2019 at 8:21 am
  Permalink

  Is it true that blogs are just online forum conversations with rss that would enable the customer to view what they intended to view more convieniently? Is that all the distinctions?.

 • April 23, 2019 at 10:16 pm
  Permalink

  Thank you, I have recently been looking for information about this topic for a while and yours is the greatest I have discovered till now. But, what in regards to the bottom line? Are you positive concerning the supply?

 • April 24, 2019 at 12:51 pm
  Permalink

  Comment créer sess tongs publicitaires personnalisées

  Promenoch vous propose un large choix de tongs personnalisables pour
  sublimer vvos événements, mariages et soirées… een donnant l’occasion à vos invités
  de garder un souvenir de ce jour mémorable. Personnalisez vos
  tongs avec la gravure laser oou l’impression en sublimation de votre texte ou de votre logo.
  Gagnez ainsi en visibilité en offrant à vvos clients ces magnifiques tongs personnalisées après leur séjour dans votre hôtel, spa ou autre
  bâtiment d’accueil…Tout ceci en restant à des prix
  compétitifs.

  Promenoch vous donne l’occasion de vous procurer des tongs publicitaires totalement personnalisées.
  Vous pouvez ainsi choisir entièrement le design de vos tonts personnalisables et optr pour
  les différentes couleurs de votre choix (semelles et brides différentes ou
  non). De plus, vous êtes également libre de sélectionner le marquage de votre choix avec photos, lgo ou
  textes inscrits sur voos tongs personnalisées…
  Le tou livré dans un délai express.

  En plus de noss tongs publicitaires, vous pouvez
  retrouver tous nos aticles de vacances et loisirs dans ssa catégorie
  dédiée !

 • April 27, 2019 at 11:33 pm
  Permalink

  Hello! I just wish to offer you a huge thumbs up for your excellent information you have right here on this post. I am coming back to your blog for more soon.

 • April 29, 2019 at 1:09 am
  Permalink

  Link exchange is nothing else however it is simply placing the
  other person’s wsbsite link on your page at suitable place and other person will also do same in support of you.

 • April 29, 2019 at 1:47 am
  Permalink

  Hello there! Do you use Twitter? I’d llike to follow you if
  thaat would be ok. I’m absolutely enjoying your blog and look
  forward to new updates.

 • April 29, 2019 at 3:10 am
  Permalink

  I really like what you guyts tend to be up too. This kind of clever work and exposure!
  Keep upp the terrific works guys I’ve included you guys
  to blogroll.

 • April 29, 2019 at 4:48 am
  Permalink

  What’s up to every one, the contents present at
  this site are really remarkable for people experience, well, keep
  up the golod work fellows.

 • April 29, 2019 at 4:57 am
  Permalink

  After reading your blog post, I browsed your website a bit and noticed you aren’t ranking nearly as well in Google as you could be. I possess a handful of blogs myself, and I think you should take a look at “seowebsitetrafficnettools”, just google it. You’ll find it’s a very lovely SEO tool that can bring you a lot more visitors and improve your ranking. They have more than 30+ tools only 20$. Very cheap right? Keep up the quality posts

 • April 29, 2019 at 5:34 am
  Permalink

  Hello just wanted to give you a quick heads up. The text in your post seem to be running off the screen in Opera.
  I’m not sure if this is a formatting issue or something to do with web browser compatibility
  butt I figured I’d post tto let you know.

  The style and design look greaat though! Hope you get the problem fixed soon. Cheers

 • April 29, 2019 at 7:16 pm
  Permalink

  I really like what you guys are usually up too. This
  type of clever work and coverage! Keep up the fantastic works guys I’ve included you guys to blogroll.

 • May 2, 2019 at 1:44 pm
  Permalink

  Aw, this is an exceptionally good post. In notion I must put in writing in this way additionally – spending time and actual effort to make a really good article… but what can I say… I procrastinate alot and also by no means often go done.

 • May 4, 2019 at 10:00 pm
  Permalink

  Wow, incredible blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your web site is great, as well as the content!

 • May 6, 2019 at 11:45 pm
  Permalink

  Nice weblog here! Also your web site loads up very fast! What host are you the usage of? Can I am getting your associate hyperlink to your host? I wish my web site loaded up as fast as yours lol

 • May 6, 2019 at 11:45 pm
  Permalink

  Excellent read, I just passed this onto a colleague who was doing some research on that. And he actually bought me lunch because I found it for him smile So let me rephrase that: Thank you for lunch!

 • May 8, 2019 at 10:54 pm
  Permalink

  Nice blog here! Also your website loads up fast! What web host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my site loaded up as fast as yours lol

 • May 9, 2019 at 11:50 pm
  Permalink

  Hi, Neat post. There is a problem along with your site in web explorer, could check this¡K IE nonetheless is the market chief and a big portion of other folks will miss your magnificent writing due to this problem.

 • May 9, 2019 at 11:51 pm
  Permalink

  hello!,I love your writing very a lot! proportion we communicate more about your article on AOL? I need an expert in this space to unravel my problem. Maybe that’s you! Having a look ahead to see you.

 • May 10, 2019 at 12:11 am
  Permalink

  Hiya, I’m really glad I’ve found this info. Today bloggers publish only about gossips and internet and this is actually annoying. A good website with interesting content, this is what I need. Thank you for keeping this web-site, I’ll be visiting it. Do you do newsletters? Can’t find it.

 • May 10, 2019 at 9:56 am
  Permalink

  I’m impressed, I have to admit. Rarely do I come across a blog
  that’s both educative and amusing, and without a doubt, you’ve hit the nail on the head.
  The problem is something not enough people are speaking intelligently about.
  I’m very happy I stumbled across this in my hunt for something relating to this.

 • May 12, 2019 at 3:44 pm
  Permalink

  Thhis is a really good tip particularly to those new to the blogosphere.

  Short but very accurate info… Thanks for sharing thi one.

  A must read article!

 • May 12, 2019 at 6:06 pm
  Permalink

  Hello, all iis going nicely here and ofcourse every one is sharing facts, that’s truly good, kee up writing.

 • May 13, 2019 at 4:04 am
  Permalink

  I do not know whether it’s just me or if perhaps everybody else experiencing issues with your blog.
  It seems like some of the text on your posts are running off
  the screen. Can someone else please provide feedback
  and let me know if this is happening to them as well?

  This could be a problem with my browser because I’ve had
  this happen before. Cheers

 • May 14, 2019 at 1:05 am
  Permalink

  Thanks for sharing such a good thought, article is fastidious, thats
  why i have read it entirely

 • May 14, 2019 at 6:55 pm
  Permalink

  Thanks for all your efforts on this web site. Kim delights in setting aside time for investigation and it’s easy to understand why. We notice all relating to the compelling form you deliver simple items via this website and encourage participation from some others on the situation so my child has been starting to learn a lot. Take pleasure in the rest of the year. You are performing a useful job.

 • May 27, 2019 at 3:29 pm
  Permalink

  I simply needed to thank you so much all over again. I’m not certain the things that I would’ve carried out in the absence of the entire tricks discussed by you over that situation. Entirely was a very traumatic scenario in my position, nevertheless taking a look at the very specialized technique you resolved it made me to weep with joy. Extremely happier for the help and even have high hopes you know what a great job that you’re providing teaching people with the aid of your web page. More than likely you have never met all of us.

 • May 28, 2019 at 11:03 pm
  Permalink

  My programmer is trying to convince me to move to .net from PHP.
  I have always disliked the idea because of the costs.
  But he’s tryiong none the less. I’ve been using Movable-type on a variety of websites for about a year and am anxious about switching to another platform.
  I have heard good things about blogengine.net.
  Is there a way I can import all my wordpress content into it?
  Any help would be greatly appreciated!

 • May 30, 2019 at 6:46 am
  Permalink

  After reading your blog post, I browsed your website a bit and noticed you aren’t ranking nearly as well in Google as you could be. I possess a handful of blogs myself, and I think you should take a look at “seowebsitetrafficnettools”, just google it. You’ll find it’s a very lovely SEO tool that can bring you a lot more visitors and improve your ranking. They have more than 30+ tools only 20$. Very cheap right? Keep up the quality posts

 • May 30, 2019 at 8:27 am
  Permalink

  I simply had to say thanks yet again. I do not know the things I would have made to happen in the absence of those ways contributed by you relating to such a theme. It previously was a real terrifying circumstance in my circumstances, but noticing your specialized fashion you processed the issue forced me to jump with gladness. I’m happy for your information and then believe you comprehend what a powerful job that you’re getting into educating some other people through the use of a web site. I know that you have never come across any of us.

 • May 30, 2019 at 2:28 pm
  Permalink

  Thank you a bunch for sharing this with all of us you actually
  recognise what you’re speaking approximately!
  Bookmarked. Kindly also talk over with my website =).
  We can have a link exchange contract among us

 • May 31, 2019 at 5:33 am
  Permalink

  Just how do I begin a blog site under a pen-name as well as preserve my anonymity. Just how do you after that get routine viewers?

 • June 1, 2019 at 6:38 pm
  Permalink

  Article writing is also a excitement, if
  you be familiar with afterward you can write or else it is complicated to write.

 • June 2, 2019 at 3:14 am
  Permalink

  That is a really good tip especially to those fresh to the blogosphere.
  Brief but very precise info… Thanks for sharing this one.
  A must read article!

 • June 3, 2019 at 6:50 pm
  Permalink

  This is really interesting, You’re a very skilled blogger.
  I have joined your feed and look forward to seeking more of your
  fantastic post. Also, I have shared your web site in my social networks!

 • June 4, 2019 at 7:44 pm
  Permalink

  Way cool! Some very valid points! I appreciate you penning this write-up and also the rest of the site is also really good.

 • June 10, 2019 at 1:44 am
  Permalink

  I’ll immediately grasp your rss feed as I can not find your e-mail subscription hyperlink or newsletter service. Do you have any? Kindly let me recognise so that I may just subscribe. Thanks.

 • June 12, 2019 at 8:45 pm
  Permalink

  I just want to tell you that I am just all new to blogs and truly savored you’re blog site. Probably I’m want to bookmark your website . You definitely come with really good stories. With thanks for revealing your website page.

 • June 16, 2019 at 12:24 am
  Permalink

  You made some nice points there. I looked on the internet for the subject matter and found most people will approve with your website.

 • June 16, 2019 at 12:24 am
  Permalink

  Hello, i think that i saw you visited my site so i came to “return the favor”.I’m attempting to find things to enhance my web site!I suppose its ok to use some of your ideas!!

 • June 16, 2019 at 12:25 am
  Permalink

  Wonderful site. Lots of useful info here. I¡¦m sending it to several friends ans also sharing in delicious. And naturally, thank you to your sweat!

 • June 16, 2019 at 3:33 am
  Permalink

  Generic Isotretinoin Pills Best Website Cheapeast Saturday Delivery Progesterone Free Shipping Medicine Niaspan viagra Buy Malegra Online

 • June 17, 2019 at 1:14 pm
  Permalink

  Fantastic beat ! I would like to apprentice while you amend your web site, how could i subscribe for a blog website? The account helped me a acceptable deal. I had been tiny bit acquainted of this your broadcast provided bright clear concept

 • June 29, 2019 at 7:12 am
  Permalink

  We still cannot quite think that I could be one of those reading
  the important recommendations found on this blog.
  My family and I are really thankful for the generosity and for offering me
  the advantage to pursue this chosen profession path.
  Thank you for the important information I acquired from your web site.

Comments are closed.