Ba “Cụt”: thời kỳ cận vệ của Năm Lửa (kỳ 1)

Tin số 2 của 4 tin về Ba Cụt

Nhiều bậc kỳ lão sinh sống ven bờ sông Hậu thuộc ba tỉnh An Giang, Đồng Tháp và Cần Thơ đến nay vẫn lưu giữ một phần ký ức ảm đạm về một nhân vật có hỗn danh là Ba Cụt – người tự xưng là Trung tướng, Tổng Tư lệnh quân đội ly khai ở miền Tây Nam Bộ thời điểm sau Cách mạng Tháng Tám 1945.

Tàn ác và cuồng vỹ, Ba Cụt gây nhiều oan nghiệt với nhân dân suốt hơn 11 năm. Ác giả ác báo, cuối cùng Ba Cụt chết không toàn thây dưới thời Ngô Đình Diệm.

Hỗn danh Ba Cụt

Ba Cụt sinh năm 1923, tại Băng Tăng, Ô Môn, Cần Thơ (nay là phường Thới Long, quận Ô Môn, TP Cần Thơ). Tên khai sinh là Lê Quang Vinh.

thumb_660_28_huynh1549
Huỳnh Thạnh Mậu – Một trong 3 người được Yoyo chọn làm thủ lĩnh “nghĩa quân nội ứng” cho quân đội Nhật.

Những cụ già cao niên hiện đang sinh sống tại phường Thới Long đều khẳng định, gia đình Ba Cụt rất nghèo chứ không phải khá giả như một số tài liệu ghi chép lại. Vì nghèo, cha mẹ không cho con đi học mà gởi đi ở đợ cho điền chủ Vàng (Hội đồng Vàng) ở cù lao Cát (ngày nay là phường Tân Lộc, quận Thốt Nốt, TP Cần Thơ). Khi ấy, Ba Cụt chỉ mới 12 tuổi. Cho đến lúc chết, Ba Cụt vẫn mù chữ.

Mùa khô, địa chủ Vàng cho Ba Cụt theo đám trẻ mục đồng cùng nghiệp ở đợ đi chăn trâu, mùa mưa đi chăn vịt.

Cha Ba Cụt là người mê truyện Tàu, thuộc làu bộ Thủy Hử. Khi trò chuyện với bất kỳ ai, ông đều đem điển tích trong Thủy Hử ra ví von. Mê nghĩa khí kiểu truyện Tàu nhưng ông lại thường dạy dỗ con trai bằng gậy gộc. Ba Cụt thuộc tạng người hiếu động, quậy phá nên ăn đòn roi của cha hàng ngày. Có lần, Ba Cụt ăn cắp vịt của Hội đồng Vàng. Ông Hội đồng Vàng cho người qua nhà cha Ba Cụt mắng và đòi kiện ra tòa. Người cha lôi cổ con trai ra đánh. Ba Cụt dùng dao thái chuối chặt đứt 1 ngón tay rồi bỏ nhà đi bụi.

Từ đó mới sinh ra hỗn danh Ba Cụt.

Sau này, khi trở thành đầu lĩnh đội quân ô hợp, Ba Cụt lại thường tự đề cao mình là “người yêu nước, muốn ly khai gia đình để kháng chiến chống Pháp”. Và “bởi vì cha không cho ông tham gia kháng chiến nên đã chặt ngón tay thề: “Nếu ngón tay nầy mọc lại, sẽ an phận về làm ruộng cho vui lòng cha!”

Sau khi từ cha, Ba Cụt đi thẳng đến nhà người cậu ruột là ông Huỳnh Kim Hoành ở Chắc Cà Đao (nay thuộc huyện Châu Thành, tỉnh An Giang). Lúc này Ba Cụt 16 tuổi.

“Ông giáo Hoành”, “võ sư Ba Kim”, Huỳnh Kim Hoành hay Huỳnh Kim Thành đều là bí danh của ông Huỳnh Văn Hoành. Ông cư ngụ ở Bằng Tăng, Ô Môn – quê ngoại của Ba Cụt.

Ông Hoành dạy chữ quốc ngữ tại một ngôi trường của chính phủ Thực dân ở Thốt Nốt. Không ai biết ông học võ từ khi nào. Bỗng dưng, ông bỏ dạy học về quê vợ ở Chắc Cà Đao tự xưng là võ sư Sáu Kim, mở lò chiêu sinh dạy võ.

Nhiều giai thoại kể rằng, võ sư Sáu Kim học võ bằng tâm linh. Chỉ cần 1 đêm bái sư trên núi Cấm là đã được hấp thụ hết mọi tinh hoa võ học.

Thật ra, ông Huỳnh Kim Hoành chưa từng là võ sư.

Năm 1939, ông Huỳnh Kim Hoành được Yoyo – Thủ lĩnh Hắc Long Đảng ở Việt Nam giao nhiệm vụ về Chắc Cà Đao tập họp thanh niên huấn luyện quân sự, chuẩn bị cho quân đội Nhật tiến chiếm Nam Việt Nam. Yoyo có tên Việt là Võ Du – một võ sư thượng đẳng Hiệp Khí Đạo.

Hắc Long Đảng và phong trào Cường Để

Trong hồ sơ tình báo từ năm 1931 đến năm 1932 của Kempeitei mang tiêu đề “Zai-Shi Chôsenjin oyobi zaihonpô Annanjin ni kansuru Nichi Futsu jôhô kôkan kankei ikken” (Được dịch là Hồ sơ trao đổi tin tình báo giữa Nhật và Pháp về người Triều Tiên ở Trung Hoa và người Việt Nam ở Nhật Bản) cho thấy Nhật đã nuôi dưỡng Cường Để như một lá bài chính trị cho cuộc xâm lược quân sự Đông Dương năm 1940.

thumb_660_28_1bao1549
Một báo cáo mật về sự hiện diện Hắc Long Đảng tại miền Nam gửi Nguyễn Khánh.

Cơ quan Tình báo Kempeitei của Nhật thông qua đảng Hắc Long mượn nhân vật Kỳ ngoại hầu Cường Để đang tá túc chính trị tại Tokyo để tuyên truyền đề cao chủ nghĩa “Đông Á của người Á Đông”, “Việt Nam độc lập trong khối thịnh vượng Đại Đông Á” để kích động dân Việt từ năm 1930.

Trước khi Nhật đảo chính Pháp, tại miền Nam đã có sẵn rất nhiều lực lượng quân sự, chính trị sẵn sàng tiếp rước quân Nhật. Nhật chọn miền Nam Việt Nam làm nơi “dọn cỗ chính trị” vì vùng đất này trù phú có thể làm nơi trú đóng quân để tiến chiếm toàn cõi Đông Dương, sau đó tiếp tục xâm lược về phía Tây Đông Dương. Đầu năm 1946, trong bản phúc trình có tiêu đề “Notes sur le Phat Giao Hoa Hao” gởi Jean Cédile – Ủy viên Cộng hòa Pháp tại Nam Việt Nam, ông Savani (thời điểm 1946 mang hàm Thiếu tá – Trưởng phòng tình báo quân đội Pháp khu vực miền Tây Nam Bộ) đã viết: “Mục đích của Nhật lúc đó là lợi dụng tín đồ Hòa Hảo để chống lại thế lực Pháp.

Từ thành quả của Hắc Long, một số địa phương ở miền Nam manh nha thành lập đảng Nghĩa Sỹ – mật danh mới của Hắc Long Đảng tại Việt Nam. “Nghĩa sỹ Đảng” tại Cần Thơ do một thông ngôn tiếng Nhật tên là Huỳnh Khai, con trai một địa chủ, hội đồng họ Huỳnh ở quận Châu Thành (Cần Thơ) làm lãnh tụ. Huỳnh Khai là “học sinh Đông Du”. Huỳnh Khai đã được tình báo Nhật đào tạo từ khi còn là du học sinh”.

Năm 1937, một số nhân sỹ như Huỳnh Khai, Huỳnh Thạnh Mậu, Huỳnh Kim Hoành được một nhân vật có tên Yoyo đưa về Sài Gòn bí mật tham gia học một lớp chính trị núp dưới danh nghĩa khuyến nông. Yoyo chính là thủ lĩnh Hắc Long tại Việt Nam. Sau đó, nhóm người này được huấn luyện “rèn luyện thể lực” do Kimura và Mochizuki – Sỹ quan quân báo Nhật kèm cặp. Thật ra là học đội ngũ chiến đấu.

Sau khóa huấn luyện, Huỳnh Khai, Huỳnh Thạnh Mậu và Huỳnh Kim Hoành được Yoyo yêu cầu trở về miền Tây Nam Bộ chuẩn bị cướp chính quyền từ tay Pháp.

Bộ ba họ Huỳnh mở lò dạy võ để quy tựu nhân sự. Đến đầu năm 1940, họ đã tuyển được 500 “nghĩa sĩ Hắc Long Đảng” chuẩn bị làm nội ứng cho quân đội Nhật, trong đó có Ba Cụt. Sau đó 500 người này được đưa về Sài Gòn huấn luyện quân sự tại Trường vẽ Gia Định (Nay là Trường Đại học mỹ Thuật TP Hồ Chí Minh). Chỉ huy 500 học viên này là Cai Tri, từng là cai đội trong hàng ngũ lính Pháp.

Tuy mù chữ nhưng máu đánh đấm trong người Ba Cụt đã được dịp phát huy tác dụng. Ba Cụt trở nên nổi bật trong số tân binh “nghĩa sỹ Hắc Long Đảng”.

Sau khi hoàn tất khóa huấn luyện, Huỳnh Khai đưa một số “nghĩa sĩ” về Châu Thành (Cần Thơ) phân tán vào lực lượng lao động bình dân đồng thời chiêu nạp thêm nhân sự cho “Hắc Long Đảng”.

Vỏ bọc ban đầu

Lấy lý do phòng chống trộm, cướp cho xóm làng, Ba Cụt và những “học trò” của Huỳnh Kim Hoành được đưa về làng Hòa Hảo lập đội “Bảo An”. Đội “Bảo An” thuộc quyền chỉ huy trực tiếp của Nguyễn Giác Ngộ. Huỳnh Thạnh Mậu và Huỳnh Kim Hoành đảm nhiệm vai trò cố vấn chính trị.

thumb_660_28_ba1549
Ba Cụt (trong ô tròn) thời kỳ cận vệ của Năm Lửa.

Nguyễn Giác Ngộ có tên khai sinh là Nguyễn Văn Ngượt, sinh năm 1897, ở Long Xuyên (An Giang). Xuất thân là một trung đội trưởng lính Partisan của quân Pháp nên đảm nhiệm vai trò chỉ huy chiến đấu đội “Bảo An”.

Sau khi ổn định lực lượng, Nguyễn Giác Ngộ kéo hết đội “Bảo An” về Thốt Nốt (Cần Thơ) chờ lệnh người Nhật.

Đầu năm 1940, Giáo chủ Phật giáo Hòa Hảo Huỳnh Phú Sổ tổ chức thuyết giảng đạo pháp tại sân vận động Thốt Nốt. Trần Văn Soái chỉ huy tổ “xung phong” có nhiệm vụ giữ gìn trật tự.

Trần Văn Soái có hỗn danh là Năm Lửa, sinh năm 1889 tại Mỹ Thuận, Cần Thơ (nay thuộc Vĩnh Long) xuất thân là dân anh chị ở bến phà Mỹ Thuận. Khi phong trào Hắc Long Đảng tràn về Cần Thơ, Năm Lửa lôi kéo dân anh chị gia nhập. Khi lập đội “Bảo An Hòa Hảo”, Năm Lửa được giao chỉ huy nhóm thuộc hạ gốc anh chị, gọi là tổ “xung phong”. Ba Cụt thuộc tổ này.

Trong một lần thuyết giảng tại Thốt Nốt (Ngày nay thuộc TP Cần Thơ) Giáo chủ Huỳnh Phú Sổ đã bảo Năm Lửa chọn Ba Cụt làm “cận vệ quân”

Từ đó, Năm Lửa rút Ba Cụt lên làm lính cận vệ cho mình. Ba Cụt gọi Năm Lửa bằng tía, xưng con. Vì vậy, có một số người lầm tưởng Ba Cụt là con nuôi của Năm Lửa.

Gọi là cận vệ cho oai chứ thật ra, Ba Cụt cũng chỉ là lính hầu, suốt ngày nấu nước, pha trà và chèo ghe cho Trần Văn Soái.

Thời điểm này, lính “Bảo An Hòa Hảo” chưa được trang bị súng, chỉ sử dụng giáo mác nhưng Ba Cụt đã có đến hai cây súng mousqueton kiểu Anh và một súng ngắn 7 ly. Ba Cụt mặc bộ bà ba đen, cột thắt lưng vải, lưng đeo chéo 2 cây mousqueton như hiệp khách đeo gươm. Khẩu súng ngắn cột dây bện bằng bẹ chuối khô treo lủng lẳng trước ngực.

Ngày 22-09-1940, Sư đoàn 5 thuộc quân đoàn 21 Nhật Hoàng đã tiến vào miền Bắc Việt Nam trước sự bất lực của quân Pháp. Trước uy thế của quân Nhật, lực lượng Bảo An của Nguyễn Giác Ngộ công khai hoạt động.

Một nhân chứng đã 97 tuổi, hiện cư ngụ ở Thốt Nốt, kể: “Hồi đó tôi đồng thời là lính của ông Năm Lửa nên biết rõ lai lịch 3 cây súng của Ba Cụt. Hồi đó, khoảng cuối năm 1942, đói quá, Ba Cụt lân la đến nhà ông Bảy Mía ở làng Nhơn Mỹ (Chợ Mới, An Giang) xin cơm. Khi đến nơi thì thấy 3 lính Tây đang  nằm ngủ ở đó. Ba Cụt xông vô đâm chết 3 lính Tây lấy được ba cây súng mousqueton đem về. Năm Lửa lúc ấy đã có 2 cây ruleu, thưởng cho Ba Cụt 1 cây. Đổi lại, ông Năm thu 1 cây mousqueton giao cho tôi. Trước đó, vũ khí của tôi là cây mác. Khi lực lượng Nghĩa sỹ Hòa Hảo bắt tay với Pháp, tôi bỏ ngũ về quê làm ruộng”.

Từ khi còn là lính cận vệ, Ba Cụt đã thể hiện tính hiếu sát. Gọi là bảo vệ trị an cho dân nhưng suốt ngày Ba Cụt chỉ biết đi từng nhà dân thu gom lúa gạo, gia súc. Ba Cụt giải thích, đó là “thu thuế” để nuôi quân. Gọi là “thu thuế” nhưng đội quân này xông thẳng vào nhà dân dùng vũ khí đe dọa chủ nhà rồi tự tiện hốt hết phân nửa số lúa gạo hoặc gia súc. Người nào chống đối, liền bị chặt đầu thả xác trôi sông. Lo sợ, người dân trong vùng phải chôn giấu lúa gạo dưới nền nhà.

Khi vào nhà nào không có bồ lúa, Ba Cụt trói chủ nhà vào cột rồi dùng cây đinh sắt 1 tấc đút vào lỗ tai. Cứ sau 1 câu: “Chôn giấu lúa ở đâu?”, Ba Cụt lại dùng bá súng goõ nhẹ vào đầu cây đinh một phát. Nếu chủ nhà chỉ nơi chôn giấu lúa thì được tha. Vô phúc cho những gia đình nghèo không có lúa, bị Ba Cụt gõ cây đinh dần sâu vào lỗ tai. Nạn nhân không chết ngay mà đau đớn vật vã, điên loạn đến mấy tháng sau mới chết.

(Còn tiếp)

Nông Huyền Sơn

Tin Cùng Chủ Đề<< Ba “Cụt”: làm vua một cõi (kỳ 2)Ba “Cụt”: tự phong hàm Thiếu tướng (kỳ 3) >>

91 thoughts on “Ba “Cụt”: thời kỳ cận vệ của Năm Lửa (kỳ 1)

 • February 7, 2019 at 11:25 pm
  Permalink

  I just want to mention I’m newbie to blogging and truly loved this website. Likely I’m want to bookmark your site . You definitely come with remarkable stories. Kudos for sharing with us your webpage.

 • February 16, 2019 at 5:59 am
  Permalink

  I’ve asked my older sister countless times to format my computer because I’m experiencing lag in the game I play. Btw, this computer has been formatted 4-5 times. But whenever I ask my sister to format my computer, she says no because she says that if you format a computer too much, the computer itself gets slower than it already was. Is this true? Or is that an excuse to get out of formatting my computer because it takes away her 2-3 hours?.

 • February 18, 2019 at 3:07 pm
  Permalink

  How can I best copyright protect stories and articles on my writing website? I know you can insert a copyright symbol, but can this COMPLETELY protect against somebody copying and pasting your stuff and claiming that it is theirs?.

 • February 22, 2019 at 7:29 pm
  Permalink

  Black on black in the Charg I’m creepin’ Rub me the right way, you might get a genie B.o.B, black Houdini

 • February 27, 2019 at 5:38 am
  Permalink

  Whats Taking place i am new to this, I stumbled upon this I’ve discovered It absolutely helpful and it has helped me out loads. I am hoping to contribute & aid other users like its helped me. Good job.

 • February 28, 2019 at 6:23 am
  Permalink

  I’ve been surfing online more than three hours today, yet I never found any interesting article like yours. It is pretty worth enough for me. In my opinion, if all site owners and bloggers made good content as you did, the web will be much more useful than ever before.

 • February 28, 2019 at 4:22 pm
  Permalink

  You actually make it appear so easy with your presentation however I find this matter to be actually one thing that I feel I’d by no means understand. It seems too complex and very wide for me. I’m looking ahead in your next put up, I¡¦ll attempt to get the cling of it!

 • March 3, 2019 at 8:02 am
  Permalink

  Great ¡V I should certainly pronounce, impressed with your web site. I had no trouble navigating through all tabs as well as related information ended up being truly easy to do to access. I recently found what I hoped for before you know it at all. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, web site theme . a tones way for your customer to communicate. Excellent task..

 • March 8, 2019 at 11:11 pm
  Permalink

  I’m not sure where you are getting your info, but great topic. I needs to spend some time learning more or understanding more. Thanks for wonderful information I was looking for this info for my mission.

 • March 10, 2019 at 12:50 am
  Permalink

  I like the helpful information you provide in your articles. I’ll bookmark your weblog and check again here frequently. I’m quite certain I will learn a lot of new stuff right here! Good luck for the next!

 • March 15, 2019 at 12:11 am
  Permalink

  I haven¡¦t checked in here for a while since I thought it was getting boring, but the last few posts are good quality so I guess I¡¦ll add you back to my everyday bloglist. You deserve it my friend 🙂

 • March 15, 2019 at 8:26 pm
  Permalink

  Hello. remarkable job. I did not expect this. This is a great story. Thanks!

 • March 15, 2019 at 10:42 pm
  Permalink

  Someone necessarily lend a hand to make significantly posts I would state. This is the first time I frequented your web page and thus far? I surprised with the research you made to create this actual put up incredible. Wonderful task!

 • March 15, 2019 at 11:55 pm
  Permalink

  I was just seeking this information for a while. After six hours of continuous Googleing, at last I got it in your site. I wonder what’s the lack of Google strategy that do not rank this kind of informative web sites in top of the list. Generally the top websites are full of garbage.

 • March 16, 2019 at 5:05 am
  Permalink

  naturally like your web site but you need to test the spelling on quite a few of your posts. Several of them are rife with spelling problems and I in finding it very bothersome to tell the truth then again I¡¦ll surely come back again.

 • March 17, 2019 at 7:26 pm
  Permalink

  A lot of thanks for every one of your labor on this blog. Kim loves carrying out internet research and it’s easy to see why. We know all concerning the compelling means you render very important tips and hints by means of your blog and as well as recommend participation from other people about this point and my simple princess is undoubtedly learning a lot. Have fun with the remaining portion of the new year. You’re the one carrying out a tremendous job.

 • March 19, 2019 at 1:03 am
  Permalink

  I do not even know how I ended up here, but I thought this post was good. I do not know who you are but certainly you are going to a famous blogger if you aren’t already 😉 Cheers!

 • March 19, 2019 at 1:21 am
  Permalink

  Great blog here! Also your website loads up very fast! What host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my site loaded up as fast as yours lol

 • March 19, 2019 at 1:21 am
  Permalink

  My wife and i were very excited when Jordan could round up his inquiry via the ideas he discovered from your very own site. It’s not at all simplistic to simply possibly be making a gift of helpful tips that many some people might have been selling. And we also acknowledge we have got the website owner to appreciate for this. The most important explanations you’ve made, the simple web site navigation, the friendships you can give support to engender – it’s all impressive, and it’s assisting our son in addition to us feel that the concept is thrilling, and that’s incredibly serious. Thanks for the whole thing!

 • March 20, 2019 at 11:05 pm
  Permalink

  I wish to show thanks to the writer just for rescuing me from such a setting. Right after researching throughout the online world and obtaining ways which are not pleasant, I thought my life was over. Living without the presence of solutions to the problems you have fixed by means of the guide is a serious case, as well as the kind that could have in a negative way damaged my career if I had not noticed your web page. That natural talent and kindness in handling every item was useful. I don’t know what I would have done if I had not encountered such a step like this. I’m able to at this moment relish my future. Thanks for your time very much for the specialized and results-oriented guide. I will not be reluctant to recommend your web blog to any individual who needs to have care on this topic.

 • March 22, 2019 at 6:04 am
  Permalink

  Simply wanna comment on few general things, The website pattern is perfect, the content is rattling fantastic. “To establish oneself in the world, one has to do all one can to appear established.” by Francois de La Rochefoucauld.

 • March 22, 2019 at 4:24 pm
  Permalink

  I cling on to listening to the reports talk about getting free online grant applications so I have been looking around for the finest site to get one. Could you advise me please, where could i get some?

 • March 23, 2019 at 9:44 am
  Permalink

  But wanna comment that you have a very nice site, I enjoy the pattern it really stands out.

 • March 26, 2019 at 11:15 pm
  Permalink

  I have been surfing online more than three hours today, yet I never found any interesting article like yours. It’s pretty worth enough for me. In my opinion, if all web owners and bloggers made good content as you did, the net will be much more useful than ever before.

 • March 28, 2019 at 3:45 am
  Permalink

  akmgzx,Are you searching for top class Escort service in Noida and want to enjoy with them, hire sexy girls from top Greater Noida escort service and enjoy full night.

 • March 30, 2019 at 10:13 am
  Permalink

  hjiqmji,Definitely believe that which you said. Your favourite justification appeared to be on the net the simplest thing to remember of.

 • April 1, 2019 at 6:47 am
  Permalink

  gbsxwfty,Definitely believe that which you said. Your favourite justification appeared to be on the net the simplest thing to remember of.

 • April 1, 2019 at 8:07 pm
  Permalink

  whoah this blog is great i like reading your posts. Keep up the good work! You recognize, a lot of individuals are searching round for this info, you could help them greatly.

 • April 3, 2019 at 12:37 pm
  Permalink

  kujtlb Yeezy,A very good informative article. I’ve bookmarked your website and will be checking back in future!

 • April 3, 2019 at 12:50 pm
  Permalink

  I simply want to say I am newbie to blogs and really loved this web blog. Most likely I’m planning to bookmark your website . You amazingly come with tremendous articles and reviews. Bless you for sharing with us your web-site.

 • April 3, 2019 at 7:26 pm
  Permalink

  I like the valuable information you provide in your articles. I’ll bookmark your blog and check again here regularly. I am quite certain I will learn lots of new stuff right here! Good luck for the next!

 • April 4, 2019 at 2:46 am
  Permalink

  I wish to show some thanks to the writer just for rescuing me from this challenge. As a result of looking out throughout the the net and seeing views which were not beneficial, I thought my life was well over. Living without the presence of approaches to the difficulties you have solved all through your blog post is a crucial case, and those that could have in a negative way affected my career if I had not noticed your web blog. The skills and kindness in maneuvering all things was priceless. I am not sure what I would have done if I hadn’t come upon such a stuff like this. I can also at this point look ahead to my future. Thanks very much for the reliable and sensible guide. I will not think twice to endorse your web page to anybody who would need recommendations on this subject matter.

 • April 4, 2019 at 10:06 pm
  Permalink

  tdtknopmr,Are you searching for top class Escort service in Noida and want to enjoy with them, hire sexy girls from top Greater Noida escort service and enjoy full night.

 • April 6, 2019 at 12:38 am
  Permalink

  I precisely wanted to appreciate you again. I’m not certain what I would have carried out without these tricks documented by you directly on my topic. It has been a frightful condition in my circumstances, nevertheless coming across a new specialized avenue you processed that forced me to weep for joy. Now i’m grateful for this guidance and in addition have high hopes you comprehend what an amazing job that you’re undertaking training people today by way of a web site. I am sure you haven’t met all of us.

 • April 6, 2019 at 6:19 am
  Permalink

  Nice read, I just passed this onto a colleague who was doing some research on that. And he just bought me lunch since I found it for him smile Therefore let me rephrase that: Thanks for lunch!

 • April 7, 2019 at 3:13 am
  Permalink

  I have been surfing on-line more than three hours nowadays, but I by no means discovered any attention-grabbing article like yours. It is pretty value sufficient for me. In my view, if all website owners and bloggers made good content material as you did, the web can be a lot more helpful than ever before.

 • April 7, 2019 at 6:36 am
  Permalink

  svxchoukz,This website truly has alll of the information and facts I wanted about this subject and didn?t know who to ask.

 • April 8, 2019 at 7:11 am
  Permalink

  tjkigfchq,We have a team of experts who could get you the correct settings for Bellsouth net email login through which, you can easily configure your email account with MS Outlook.

 • April 8, 2019 at 11:06 am
  Permalink

  I really appreciate this post. I¡¦ve been looking all over for this! Thank goodness I found it on Bing. You have made my day! Thx again

 • April 8, 2019 at 3:06 pm
  Permalink

  I’m trying to see how can you prevent the content from being removed on a youtube video due to copyright. I really just want to see what material can you use so that youtube will not remove the content. Like with music, should you use music from like a CD instead of downloading it from like itunes? Can you give me any suggestions?.

 • April 9, 2019 at 5:02 am
  Permalink

  Hey There. I found your blog using msn. This is an extremely well written article. I’ll make sure to bookmark it and return to read more of your useful information. Thanks for the post. I’ll definitely comeback.

 • April 9, 2019 at 5:30 pm
  Permalink

  There’s definately a great deal to know about this topic. I like all of the points you’ve made.

 • April 10, 2019 at 7:31 am
  Permalink

  I recently started a blog, and I was just wondering how people have promoted their blogs online to get more followers so you aren’t just typing to nothing out in the internet?. Oh, and for my blog, I don’t really want my friends to be my followers, unless they find it on their own. My blog is about something that most of my friend’s can’t really help me with. (Photography is the main subject).

 • April 11, 2019 at 7:20 am
  Permalink

  I have an essay in Microsoft Word format which I want to copy/paste into my blogspot blog. But every time I do this, I get error messages from blogspot about all the weird Word coding, and then it comes out looking all crazy format-wise. How can I strip the text of all the Word junk?. . I don’t know anything about HTML..

 • April 11, 2019 at 9:14 pm
  Permalink

  zaonwfwwvof,Wonderful one thank you so much !

 • April 12, 2019 at 5:56 am
  Permalink

  What are one of the most prominent blog site websites in the Philippines where I can send my blog sites for others to read?

 • April 15, 2019 at 11:55 pm
  Permalink

  It is perfect time to make some plans for the future and it’s time to be happy. I’ve read this post and if I could I wish to suggest you some interesting things or advice. Perhaps you can write next articles referring to this article. I desire to read even more things about it!

 • April 16, 2019 at 3:54 am
  Permalink

  dptopzdxfuj Yeezy,Hi there, just wanted to say, I liked this article. It was helpful. Keep on posting!

 • April 16, 2019 at 8:01 am
  Permalink

  I’m very happy to read this. This is the kind of manual that needs to be given and not the random misinformation that’s at the other blogs. Appreciate your sharing this best doc.

 • April 18, 2019 at 4:32 am
  Permalink

  Wow! This can be one particular of the most helpful blogs We’ve ever arrive across on this subject. Basically Excellent. I am also a specialist in this topic so I can understand your hard work.

 • April 20, 2019 at 4:52 am
  Permalink

  I have been reading out some of your stories and i can claim nice stuff. I will make sure to bookmark your website.

 • April 20, 2019 at 8:33 am
  Permalink

  Do you blog? Do you blog site to promote products you are selling? I am instead new to the blogging world. I generally blog to promote items that I am marketing and also sites that I am offering on. Exactly how do I get traffic to my blog site? Do I generally just require to include material? Does my blog obtain grabbed in the search? Any kind of suggestions on blogging is significantly required. Hi, yes I discuss it on my twitter account as well as likewise my other web-sites.

 • April 23, 2019 at 8:18 am
  Permalink

  Globally, Spotify is still far ahead of Apple. As of December last year, Spotify said that there are 207 million active users worldwide, of which 96 million are paid users, or subscribers during the trial period, and the remaining Spotify active users have chosen a free advertising version of the service.

 • May 1, 2019 at 8:36 am
  Permalink

  If someone like Julia Roberts or Natalie Portman had a personal blog site where they posted pictures of their trips or something, would you still take them seriously as stars? Do you think celebrities with personal blog sites are much less qualified as well as taken less seriously than those that don’t? Moreover, would certainly you visit their blogs to see what they are up to?.

 • May 4, 2019 at 10:40 am
  Permalink

  A dog’s face can very easily give away their guilt. It doesn’t help when they are standing directly in front of the mess they just created. But admit it, you stay mad for about 10 seconds and then you have to laugh at the situation standing before you.

 • May 6, 2019 at 3:27 pm
  Permalink

  Hi there, I discovered your site by means of Google even as looking for a comparable topic, your website came up, it seems to be good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks.

 • May 6, 2019 at 11:46 pm
  Permalink

  I love what you guys are up too. Such clever work and coverage!

  Keep up the terrific works guys I’ve included you guys to our blogroll.

 • May 8, 2019 at 3:57 pm
  Permalink

  My husband and i were very joyful that Louis managed to complete his researching using the precious recommendations he gained through your blog. It is now and again perplexing just to choose to be giving for free guidelines which usually people today could have been trying to sell. And we also acknowledge we need you to give thanks to for that. The main explanations you’ve made, the simple website navigation, the friendships you will make it possible to engender – it’s most terrific, and it is aiding our son in addition to us know that that article is exciting, and that’s exceedingly vital. Thank you for all!

 • May 11, 2019 at 12:12 am
  Permalink

  Hey there! This is kind of off topic but I need some
  advice from an established blog. Is it very difficult to set up your own blog?
  I’m not very techincal but I can figure things out pretty fast.
  I’m thinking about creating my own but I’m not sure where to begin. Do you have any tips or suggestions?
  Thanks

 • May 11, 2019 at 8:35 pm
  Permalink

  I just want to mention I’m new to blogging and site-building and honestly savored your website. Very likely I’m planning to bookmark your blog post . You certainly have impressive well written articles. Thanks a bunch for revealing your webpage.

 • May 16, 2019 at 1:08 am
  Permalink

  Nice blog here! Also your web site loads up very fast!
  What host are you using? Can I get your affiliate link to your host?
  I wish my web site loaded up as quickly as yours lol

 • May 20, 2019 at 1:14 am
  Permalink

  hnheaciny,Your blog was informative and valuable to me. Thanks for sharing.

 • May 21, 2019 at 1:57 am
  Permalink

  I keep several blogs & forums as well as allow people to write their comments on them. I check consistently as well as eliminate any kind of vouch words, etc. I likewise ask commentors not to leave any bad terms on the blogs/forums. Nevertheless, that stated, am i still legally in charge of the content on my blog/forums if they create a vilifying remark or violent remarks?. Many thanks.

 • May 26, 2019 at 1:10 am
  Permalink

  What is the most convenient way to obtain updates from my subscribed blog sites?

 • May 29, 2019 at 8:44 am
  Permalink

  Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I could add to my blog that automatically tweet my
  newest twitter updates. I’ve been looking for a plug-in like this for
  quite some time and was hoping maybe you would have some experience with
  something like this. Please let me know if you run into anything.
  I truly enjoy reading your blog and I look forward to
  your new updates.

 • May 30, 2019 at 4:05 am
  Permalink

  I’m not sure why but this blog is loading
  incredibly slow for me. Is anyone else having this problem or is it
  a issue on my end? I’ll check back later and see if the problem still exists.

 • May 30, 2019 at 5:26 pm
  Permalink

  cutqua,Definitely believe that which you said. Your favourite justification appeared to be on the net the simplest thing to remember of.

 • June 1, 2019 at 3:53 am
  Permalink

  Attractive section of content. I just stumbled upon your
  website and in accession capital to assert that I acquire in fact enjoyed account your blog posts.
  Any way I will be subscribing to your augment and even I
  achievement you access consistently fast.

 • June 2, 2019 at 9:25 pm
  Permalink

  Raja’s wife and other relatives pleaded for leniency for what they said was a bad decision in a difficult moment doing a dangerous job. His lawyers condemned the notion that Raja,Jordan as a Muslim man of Asian descent,Jordan was motivated by racial prejudice.

 • June 5, 2019 at 7:06 am
  Permalink

  Very nice post. I just stumbled upon your weblog and wanted to mention that I have truly enjoyed browsing your blog posts.
  In any case I will be subscribing in your rss feed and I’m hoping you write once more
  very soon!

 • June 7, 2019 at 10:57 am
  Permalink

  Hey there would you mind letting me know which hosting company you’re using?

  I’ve loaded your blog in 3 completely different browsers and I must say this
  blog loads a lot quicker then most. Can you recommend a good internet hosting provider at a honest price?
  Thank you, I appreciate it!

 • June 9, 2019 at 12:00 pm
  Permalink

  endvjsjj,Your blog was informative and valuable to me. Thanks for sharing.

 • June 11, 2019 at 5:45 pm
  Permalink

  I just want to say I am just very new to blogs and actually liked you’re web page. Most likely I’m planning to bookmark your website . You absolutely come with awesome article content. With thanks for sharing with us your website page.

 • June 14, 2019 at 1:00 am
  Permalink

  Simply put, how do i search for blogs that fit what I wish to review? Does anyone recognize how to CHECK OUT blog sites by subject or whatever on blog writer?.

 • June 18, 2019 at 12:08 pm
  Permalink

  I am looking both for blog sites that offer honest, balanced commentary on all issues or blog sites that have a liberal or left-wing angle. Thanks.

 • June 29, 2019 at 4:04 am
  Permalink

  Great post. I was checking constantly this blog and I’m impressed!
  Extremely useful info particularly the last part 🙂 I care
  for such information much. I was seeking this particular info for a long time.
  Thank you and good luck.

Comments are closed.