Ba Ẩn: Những điều chưa biết về trùm giang hồ khét tiếng đất Mũi

Ba Ẩn (hay Ẩn “đen”) được biết đến như một trong những đại ca giang hồ nổi tiếng bậc nhất đất mũi Cà Mau trong 20 năm trở lại đây.

Từ đánh nhau, chém giết tới vay nặng lãi, Ba Ẩn khiến hàng trăm gia đình ở Cà Mau phải tán gia bại sản, thậm chí bỏ xứ mà đi. Nạn nhân của Ẩn “đen” còn có cả người thân và đám đệ tử thân tín. Biết tội ác của mình gây ra khó lòng mà rửa hết được nên Ba Ẩn rất ân hận. Anh ta muốn sau khi ra tù sẽ quy y cửa Phật để sám hối những tội ác đã gây ra và để bố mẹ dưới “suối vàng” không phải chịu đau đớn.

Những điều chưa biết về Ba Ẩn, trùm giang hồ khét tiếng đất Mũi - Ảnh 1

Trùm giang hồ Ba Ẩn trước vành móng ngựa.

“Lập nghiệp” từ câu nói vô tình của anh trai

Ba Ẩn – Lê Ngọc Ẩn, SN 1958, trong một gia đình đông anh em ở phường 5, TP. Cà Mau. Theo lời anh trai của Ẩn là Lê Ngọc Hùng, SN 1954, thì ngay từ nhỏ Ẩn đã nhỏ bé, đen nhẻm và sức học cũng ở mức bình thường. Do thường xuyên bỏ học nên sau một thời gian ngắn cắp sách tới trường, Ẩn chủ động bỏ học đi làm thuê, mặc cho cha mẹ hết khuyên nhủ đến dọa nạt.

“Ba mẹ tôi có 8 người con, gia cảnh nghèo khó nên ai cũng phải tự lo cho bản thân. Lúc đầu cha tôi xin cho Ẩn vào làm tại vuông tôm gần nhà, nhưng nó thường xuyên trộm đồ của người ta bán lấy tiền chơi bời nên bị đuổi. Sau thời gian đó, thay vì chọn cho mình một công việc làm ăn lương thiện, Ẩn lại theo chúng bạn bất hảo đi trộm cắp, móc túi… tại các khu chợ, bến xe”, ông Hùng kể.

Biết sức khỏe của mình yếu nên Ẩn tính chuyện phải làm sao để trở thành lãnh đạo, dưới trướng có hàng chục người phục tùng. Với suy nghĩ đó, Ẩn âm thầm thu thập đàn em hòng tạo dựng cơ đồ. Thời điểm ấy Cà Mau tuy ít người nhưng chỗ nào cũng có “chủ”, thế nên muốn gây dựng sự nghiệp thì phải có danh tiếng mà điều đó đồng nghĩa với việc đánh, chem.. Đấy là chưa kể phải có dáng vẻ bề ngoài để đám đàn em nể sợ.

Từ đó, Ẩn tích cực tham gia vào các cuộc ẩu đả cho giang hồ quen mặt mình nhưng khổ nỗi, trong các cuộc chiến thì đa phần Ẩn lại là người thua cuộc. Theo như lời ông Hùng thì thời gian đầu khi mới ra ngoài đi bụi, việc Ba Ẩn bị kẻ khác đánh dằn mặt là chuyện như cơm bữa. Cứ mỗi lần thua, Ẩn lại phải chạy về nhà để tạm xa lánh sự truy sát của kẻ thù. Bố mẹ, an hem trong gia đình biết chuyện ra sức khuyên ngăn nhưng Ẩn bỏ ngoài tai. Sau khi vết thương lành miêng, anh ta lại bỏ đi.

“Có những lần mò về, trên người nó không chỗ nào lành lặn cả, hỏi ra mới biết nó vừa đánh nhau với người ta để tranh giành việc “làm ăn” với người khác…” – ông Hùng nhớ lại.

Rồi cơ hội để Ẩn lấy số má giang hồ cũng đến khi vào cuối những năm 90 của thế kỷ trước, đồng bọn của Ẩn bị một nhóm giang hồ đánh dằn mặt với yêu cầu Ẩn “đen” phải quỳ xuống xin lỗi mới chịu tha. Ba Ẩn hiểu rằng nếu chỉ để cứu đàn em mà chấp thuận làm điều đó thì giấc mộng làm “soái” trong giới giang hồ coi như tiêu tan. Thế nên Ẩn đánh liều toan tính một trận quyết chiến. Kết quả là lần đó Ẩn và đám đàn em bị kết án 11 năm tù. Mặc dù vậy nhưng từ đây danh tiếng của Ẩn “đen” nổi như cồn trong giới giang hồ đất Mũi khiến nhiều kẻ cũng phải kinh nể, đám đàn em nguyện đi theo dưới trướng của Ba Ẩn có thời điểm lên tới cả trăm người.

Nhưng đó mới chỉ là sự khởi đầu cho câu vè: “Sáng chơi xôi thấm môi trà đá – Nhờ lên số má cắt cố người vay – Nạn nhân không may đóng lãi thì nhùng – Rượt chém tới mùng chính là… Trùm Ẩn” mà người dân miền Tây Nam bộ đặt cho Ẩn “đen”. 11 năm ngồi trong trại giam, khát vọng làm chủ giới giang hồ đất Mũi được Ba Ẩn ấp ủ với những toan tính kỹ càng. Ngày ông Hùng và người thân đến cổng trại giam đón Ẩn về cũng là lúc hàng chục đám đệ tử của Ẩn đứng chờ sẵn để rước đại ca. Thay vì theo cha mẹ, anh em trở về nhà thì Ba Ẩn lại leo lên xe đàn em phóng vụt đi trước sự ngỡ ngàng đến ngán ngẩm của tất cả người thân.

Theo ông Hùng, 1 tuần sau Ẩn mới trở về nhà cũng với bọc tiền lên tới vài trăm triệu đồng. Ẩn khoe đó là số tiền mới vay được nhớ vào danh tiếng “bất hảo” của mình, giờ đang muốn tìm kế lập nghiệp. “Hai anh em ngồi im lặng một hồi rồi bỗng nó hỏi tôi, nếu có hàng trăm triệu trong tay làm gì cho mau giàu? Nghĩ nó hỏi chơi, tôi đùa: “Với số tiền ấy thì chả làm được gì cả, chỉ cho vay lãi thì mau giàu. Ai ngờ vì câu nói đùa của tôi mà nó làm thật…”, ông Hùng nhớ lại trong sự ân hận.

Muốn sám hối, mong bố mẹ tha thứ

Với thế lực của mình, Ẩn “đen” sẵn sàng cho bất cứ ai vay tiền, không cần thế chấp hay viết giấy biên nhận. Tất cả chỉ là thỏa thuận miệng nhưng ai đã vay tiền của Ba Ẩn thì khó lòng chạy thoạt bởi anh ta cho vay với mức lãi lên đến 30%/tháng, hoặc 5%/ngày kỳ hạn trong 3 ngày không đóng lãi thì đã có đàn em vác dao tới nhà. Lần đầu là cảnh cáo, lần sau là “dọn nhà” để dằn mặt và để tới lần thứ ba thì chỉ còn nước bán nhà trả nợ.

Bà Nguyễn Thị Bảy – chủ một quán nhậu trên địa bàn phường 8 – TP. Cà Mau đứng ra bảo lãnh vay đàn em của Ẩn 125 triệu đồng cho một người quen là Tùng “ba chữ” ở P.9, TP. Cà Mau. Số tiền này cũng chính tay đàn em Ẩn là Văn Em trực tiếp đưa cho bà Bảy với lãi suất được ấn định là 30%/tháng. Tùng “ba chữ” chỉ đóng lái được 120 ngày thì… đuối sức nên lặng lẽ trốn mất, để lại số nợ trên cho bà Bảy.

Biết không có tiền trả thì Ẩn “đen” sẽ không để cho cả gia đình mình được yên thân nên bà Bảy đành góp hết tài sản được 95 triệu nộp cho Ba Ẩn gọi là trả nợ gốc, còn bao nhiêu sẽ trả tiếp. Nhưng với tính cách gộp lãi vào vốn cũ thành vốn mới thì bà Bảy chỉ còn cách nhượng lại quán nhậu cho Ba Ẩn để trừ nợ song vẫn còn thiếu 30 triệu đồng nữa. Với số tiền này, mỗi ngày bà Bảy phải trả cho Ẩn 300000 đồng gọi là tiền đóng lãi.

Một khi đã vung tiền ra “làm ăn”, Ba Ẩn không chừa bất cứ ai. Ngay cả những tên đàn em thân tín, hễ vay tiền hắn đều có chung một kết cục là phải bán lại nhà cho Ẩn. Nói tới chuyện này phải kể tới Huy, một đàn em thân tín từng “cắt máu ăn thề” sinh tử với đại ca Ba Ẩn. Vì nghĩ chỗ “an hem”, đại ca sẽ không “hút máu” mình như kẻ khác nên Huy đứng ra vay giúp người bạn trong lúc ngăt nghèo một số tiền để xoay sở. Không ngờ Ba Ẩn vẫn tính lãi như với những người khác khiến cho người bạn không sao chịu nổi, đành bỏ trốn. Báo hại cho Huy phải đứng ra trả nợ đậy. Một lần, do đóng trễ lãi 2 ngày, Ba Ẩn lùa đàn em vác mã tấu tới “nói chuyện” khiến Huy chỉ còn cách bỏ xứ mà đi.

Không chỉ cho vay tiền trả lãi cắt cổ mà Ba Ẩn còn có chiêu ác độc hơn là bán xe trả góp cho các cô gái giang hồ với mức trả góp là 300000 đồng/ngày. “Anh Ba” thông cảm cho các em, tính “giá mềm”, ai ngờ khi mua rồi mới biết đưa cổ vào tròng cho Ba Ẩn siết. Theo thỏa thuận, nếu trong 3 ngày không trả tiền, Ba Ẩn sẽ thu lại xe mà không cần lời giải thích nào. Không những thế, theo các cô gái này cho biết thì chẳng hiểu sao một tuần trước khi trả đáo hạn, các cô thường không kiếm được khách nào. Sau này tìm hiểu, các cô mới biết Ba Ẩn đã ngấm ngầm chi phối không cho ai tìm tới các cô gái này hòng chặn đường làm ăn của họ. Với chiêu tàn độc này, trùm Ba Ẩn đã thu về một nguồn lợi kếch sù, nếu tính ra còn cao hơn nhiều lần so với “nghề”cho vay nặng lãi theo kiểu truyền thống bởi 10 chiếc xe Ba Ẩn bán ra cho nạn nhân thì đã bị thu hồi về đến 7 – 8 chiếc. Có nghĩa là 1 chiếc xe mà Ba Ẩn “xoay tua” bán cho 7 – 8 người, tiền thu đầy túi mà cuối cùng xe… vẫn là của hắn.

Chỉ sau 2 năm lao vào cho vay nặng lãi, chặt chém con nợ đến tàn khốc, số tài sản của Ba Ẩn đã tăng lên chóng mặt. Với số vốn ban đầu chỉ vài trăm triệu đồng thì đến năm 2010, Ẩn đã có trong tay hàng chục tỉ đồng tiền mặt cùng với rất nhiều khối bất động sản nằm vị trí đắc địa ở TP. Cà Mau lên tới cả trăm tỉ đồng. Tuy nhiên, cách làm ăn bất chấp tất cả của Ẩn “đen” chẳng được bao lâu thì trùm giang hồ lại tiếp tục dính vòng lao lý bởi tham gia vào vụ hỗn chiến tại Bệnh viện đa khoa tỉnh Cà Mau vào năm 2010. Cũng từ vụ án này mà các trò làm ăn vi phạm pháp luật của Ẩn “đen” và đám đàn em bị cơ quan chức năng sờ tới.

“Ngày cha mẹ tôi qua đời, ông bà chỉ nhắn nhủ là tìm mọi cách khuyên nhủ để Ẩn thay đổi tâm tính, làm lại cuộc đời. Lúc Ẩn bị bắt, người vợ của nó trốn biệt không hề màng tới chuyện của chồng. Lúc đầu khi vào thăm, Ẩn vẫn rất ngoan cố, có lần khi nghe tôi khuyên, nó còn bỏ đi vào, không thèm nói chuyện một lời” – ông Hùng cho biết và nói thêm về chuyện Ba Ẩn có biểu hiện tâm thần khi ở trong trại tạm giam: “Tôi không biết Ẩn có thực sự bị tâm thần không nhưng việc nó bị sốt, chân tay co giật là có. Ngày chăm sóc Ẩn ở bệnh viện, nó không hề nhận ra tôi, miệng lúc nào cũng nói huyên thuyên. Nhưng điều trị một thời gian, Ẩn đã tỉnh táo trở lại”.

Theo lời kể của ông Hùng, thời gian gần đây Ba Ẩn tỏ ra hối lỗi, luôn miệng nói sẽ cố gắng cải tạo để làm lại cuộc đời. Anh ta còn tâm sự rằng sau khi ra tù sẽ xuống tóc đi tu để được cha mẹ tha thứ và cũng là để tìm sự bình an. “Ẩn kể rằng, trong thời gian gần đây thường mơ thấy cha mẹ bị đày đọa dưới âm phủ do phải chịu hình phạt thay hắn. Chính vì vậy, Ẩn cảm thấy vô cùng hối hận, chỉ mong sớm ra tù để ăn mày cửa Phật” – ông Hùng nói.

Hoàng Tiến

Please follow and like us:
error

86 thoughts on “Ba Ẩn: Những điều chưa biết về trùm giang hồ khét tiếng đất Mũi

 • February 7, 2019 at 7:32 pm
  Permalink

  I just want to tell you that I am just beginner to blogs and truly enjoyed you’re blog site. Likely I’m planning to bookmark your website . You surely come with wonderful articles and reviews. Regards for revealing your blog site.

  Reply
 • February 18, 2019 at 12:21 pm
  Permalink

  I am looking for creative writing training(novel writing), cause you can only teach yourself so much until you need outside help!. . Has anyone had any positive experience with such a service that they would recommend?.

  Reply
 • February 19, 2019 at 5:33 am
  Permalink

  I’ve been exploring for a little for any high quality articles or weblog posts on this kind of space . Exploring in Yahoo I eventually stumbled upon this web site. Reading this info So i’m happy to express that I have an incredibly good uncanny feeling I found out just what I needed. I most indisputably will make certain to don’t overlook this web site and provides it a look regularly.

  Reply
 • February 25, 2019 at 5:08 pm
  Permalink

  Very efficiently written story. It will be useful to anybody who employess it, as well as myself. Keep doing what you are doing – looking forward to more posts.

  Reply
 • February 25, 2019 at 11:18 pm
  Permalink

  Great ¡V I should definitely pronounce, impressed with your web site. I had no trouble navigating through all tabs and related information ended up being truly simple to do to access. I recently found what I hoped for before you know it at all. Quite unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, web site theme . a tones way for your client to communicate. Nice task..

  Reply
 • February 26, 2019 at 12:00 am
  Permalink

  great put up, very informative. I wonder why the opposite specialists of this sector don’t notice this. You should continue your writing. I’m confident, you’ve a great readers’ base already!

  Reply
 • February 26, 2019 at 4:11 pm
  Permalink

  Useful information. Lucky me I discovered your web site accidentally, and I am surprised why this twist of fate didn’t came about in advance! I bookmarked it.

  Reply
 • February 28, 2019 at 11:41 pm
  Permalink

  I¡¦ve recently started a site, the info you provide on this web site has helped me greatly. Thanks for all of your time & work.

  Reply
 • March 2, 2019 at 9:35 am
  Permalink

  I like the helpful information you provide in your articles. I will bookmark your weblog and check again here regularly. I’m quite certain I will learn a lot of new stuff right here! Best of luck for the next!

  Reply
 • March 3, 2019 at 7:14 am
  Permalink

  you are truly a just right webmaster. The site loading velocity is incredible. It kind of feels that you’re doing any unique trick. Furthermore, The contents are masterpiece. you have performed a magnificent process on this topic!

  Reply
 • March 5, 2019 at 6:08 pm
  Permalink

  I have recently started a site, the information you offer on this website has helped me greatly. Thanks for all of your time & work.

  Reply
 • March 7, 2019 at 8:38 am
  Permalink

  I do agree with all of the ideas you have presented to your post. They’re very convincing and will definitely work. Still, the posts are very quick for starters. May just you please extend them a bit from subsequent time? Thank you for the post.

  Reply
 • March 11, 2019 at 4:21 am
  Permalink

  Thank you for the sensible critique. Me and my neighbor were just preparing to do some research about this. We got a grab a book from our area library but I think I learned more clear from this post. I’m very glad to see such fantastic information being shared freely out there.

  Reply
 • March 13, 2019 at 1:53 pm
  Permalink

  I am only writing to make you understand what a brilliant discovery my child went through reading your web site. She figured out so many issues, which included what it is like to have a great helping style to make men and women easily know precisely specific complex things. You actually surpassed people’s desires. Many thanks for supplying the important, healthy, edifying and in addition fun guidance on this topic to Ethel.

  Reply
 • March 13, 2019 at 7:37 pm
  Permalink

  Excellent post. I was checking constantly this blog and I’m impressed! Extremely helpful info particularly the last part 🙂 I care for such info a lot. I was seeking this particular information for a long time. Thank you and good luck.

  Reply
 • March 16, 2019 at 1:54 am
  Permalink

  I want to express my thanks to you just for bailing me out of this type of issue. Just after scouting through the the net and seeing methods that were not productive, I figured my life was gone. Existing devoid of the answers to the difficulties you’ve fixed all through your main short post is a serious case, and ones that would have in a negative way affected my entire career if I hadn’t encountered your blog. Your actual capability and kindness in taking care of every item was precious. I am not sure what I would have done if I hadn’t encountered such a thing like this. I can at this moment look ahead to my future. Thanks for your time very much for this high quality and results-oriented help. I will not hesitate to refer your web site to anyone who would need guidance on this subject.

  Reply
 • March 16, 2019 at 1:54 am
  Permalink

  whoah this blog is great i love reading your posts. Keep up the great paintings! You understand, lots of persons are hunting around for this information, you can help them greatly.

  Reply
 • March 17, 2019 at 1:25 am
  Permalink

  As I web site possessor I believe the content matter here is rattling excellent , appreciate it for your hard work. You should keep it up forever! Good Luck.

  Reply
 • March 17, 2019 at 1:25 am
  Permalink

  Pretty nice post. I just stumbled upon your weblog and wanted to say that I’ve really enjoyed browsing your blog posts. After all I’ll be subscribing to your rss feed and I hope you write again soon!

  Reply
 • March 17, 2019 at 4:27 am
  Permalink

  As I web-site possessor I believe the content matter here is rattling fantastic , appreciate it for your efforts. You should keep it up forever! Good Luck.

  Reply
 • March 17, 2019 at 4:28 am
  Permalink

  I do not even know how I ended up here, but I thought this post was great. I do not know who you are but definitely you are going to a famous blogger if you aren’t already 😉 Cheers!

  Reply
 • March 19, 2019 at 3:30 pm
  Permalink

  Very interesting points you have mentioned , thanks for posting . “The only thing worse than a man you can’t control is a man you can.” by Margo Kaufman.

  Reply
 • March 20, 2019 at 5:37 am
  Permalink

  Nice post. I was checking constantly this blog and I am impressed! Very helpful info specifically the last part 🙂 I care for such info much. I was seeking this certain information for a very long time. Thank you and best of luck.

  Reply
 • March 20, 2019 at 5:44 am
  Permalink

  Good site! I truly love how it is simple on my eyes and the data are well written. I’m wondering how I might be notified when a new post has been made. I have subscribed to your RSS feed which must do the trick! Have a great day!

  Reply
 • March 20, 2019 at 3:10 pm
  Permalink

  Hi my loved one! I want to say that this post is awesome, great written and come with almost all vital infos. I would like to peer more posts like this .

  Reply
 • March 20, 2019 at 3:11 pm
  Permalink

  I have recently started a blog, the information you offer on this web site has helped me greatly. Thanks for all of your time & work.

  Reply
 • March 20, 2019 at 5:47 pm
  Permalink

  Thanks so much for giving everyone an extraordinarily terrific possiblity to check tips from this site. It’s usually very cool plus packed with a great time for me and my office colleagues to visit your web site particularly three times weekly to see the latest tips you have got. And definitely, I am also usually fascinated considering the effective inspiring ideas served by you. Some two tips on this page are really the most efficient I have ever had.

  Reply
 • March 21, 2019 at 7:46 am
  Permalink

  azmktnivpon,Thanks for ones marvelous posting! I actually enjoyed reading it, you will be a great author.I will always bookmark your blog and will fhiuze,come back from now on. I want to encourage that you continue your great writing, have a nice afternoon!

  Reply
 • March 22, 2019 at 11:08 am
  Permalink

  whoah this weblog is great i like studying your articles. Keep up the great paintings! You know, many people are hunting round for this info, you can help them greatly.

  Reply
 • March 26, 2019 at 3:19 pm
  Permalink

  A lot of thanks for all of the efforts on this web page. My daughter really loves making time for research and it is easy to understand why. We hear all of the lively tactic you give informative tips and tricks via your web site and even encourage response from other ones on this point then my girl is always studying a great deal. Take advantage of the rest of the year. You are always performing a stunning job.

  Reply
 • March 26, 2019 at 6:06 pm
  Permalink

  I do believe all of the ideas you have offered to your post. They are very convincing and will certainly work. Still, the posts are very quick for newbies. May you please lengthen them a little from subsequent time? Thank you for the post.

  Reply
 • March 28, 2019 at 1:32 am
  Permalink

  giatmdgozh,Hi there, just wanted to say, I liked this article. It was helpful. Keep on posting!

  Reply
 • March 31, 2019 at 5:25 pm
  Permalink

  Game Killer Apk Download Latest Version for Android (No Ad) … Guess not because Game killer full version app is not available on Play store.

  Reply
 • April 3, 2019 at 7:45 pm
  Permalink

  Heya i’m for the first time here. I came across this board and I find It really useful & it helped me out a lot. I hope to give something back and aid others like you helped me.

  Reply
 • April 3, 2019 at 9:23 pm
  Permalink

  nudrtbpf,This website truly has alll of the information and facts I wanted about this subject and didn?t know who to ask.

  Reply
 • April 3, 2019 at 11:53 pm
  Permalink

  I just want to mention I am newbie to blogging and truly liked your web page. Almost certainly I’m want to bookmark your blog . You absolutely come with impressive article content. Regards for revealing your webpage.

  Reply
 • April 4, 2019 at 9:46 am
  Permalink

  Great blog here! Also your site loads up very fast! What web host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my web site loaded up as quickly as yours lol

  Reply
 • April 4, 2019 at 1:10 pm
  Permalink

  Hello.This post was extremely interesting, particularly because I was looking for thoughts on this topic last Tuesday.

  Reply
 • April 4, 2019 at 7:27 pm
  Permalink

  Hello, Neat post. There is an issue with your web site in internet explorer, would check this¡K IE nonetheless is the market chief and a big element of other folks will miss your fantastic writing because of this problem.

  Reply
 • April 4, 2019 at 10:08 pm
  Permalink

  Just desire to say your article is as astounding. The clarity in your post is just cool and i could assume you are an expert on this subject. Fine with your permission allow me to grab your RSS feed to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please keep up the enjoyable work.

  Reply
 • April 5, 2019 at 11:27 am
  Permalink

  Hi there, You’ve done an excellent job. I’ll definitely digg it and personally recommend to my friends. I’m sure they’ll be benefited from this site.

  Reply
 • April 5, 2019 at 12:04 pm
  Permalink

  You could certainly see your enthusiasm in the work you write. The sector hopes for even more passionate writers like you who are not afraid to mention how they believe. All the time go after your heart.

  Reply
 • April 5, 2019 at 8:04 pm
  Permalink

  I’m very happy to read this. This is the type of manual that needs to be given and not the accidental misinformation that is at the other blogs. Appreciate your sharing this best doc.

  Reply
 • April 8, 2019 at 3:41 am
  Permalink

  oclehhbryj,Definitely believe that which you said. Your favourite justification appeared to be on the net the simplest thing to remember of.

  Reply
 • April 8, 2019 at 6:15 am
  Permalink

  I would like to express my appreciation for your kindness in support of men and women that actually need assistance with this important area. Your real commitment to getting the message up and down ended up being certainly informative and has constantly empowered folks like me to get to their targets. This important guide entails a lot a person like me and somewhat more to my peers. Best wishes; from everyone of us.

  Reply
 • April 8, 2019 at 6:22 am
  Permalink

  Hello there, just became aware of your blog through Google, and found that it’s truly informative. I’m gonna watch out for brussels. I will be grateful if you continue this in future. Lots of people will be benefited from your writing. Cheers!

  Reply
 • April 8, 2019 at 6:31 am
  Permalink

  fantastic submit, very informative. I’m wondering why the opposite experts of this sector don’t understand this. You should proceed your writing. I’m confident, you’ve a huge readers’ base already!

  Reply
 • April 8, 2019 at 6:17 pm
  Permalink

  I have not read too many good things about Webfetti – mainly people wanting to remove it from their computers, so I’m looking for alternatives that I do not need to install.. Do you have web-sites where I can copy codes from to change the layout of my blogspot blog? The templates on blogspot are fine to get you started, but I’m ready for a change..

  Reply
 • April 9, 2019 at 1:22 am
  Permalink

  Nice blog here! Also your website loads up very fast! What host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my web site loaded up as fast as yours lol

  Reply
 • April 10, 2019 at 9:11 am
  Permalink

  Hi, Neat post. There is a problem together with your website in internet explorer, may test this¡K IE nonetheless is the marketplace leader and a large part of other people will pass over your excellent writing because of this problem.

  Reply
 • April 11, 2019 at 3:13 am
  Permalink

  I want to be able to customize a wordpress themes to make them look a bit more origional. I know you can change the colors, etc. But i want to be able to change the size of the boxes and such. I like iblog and am looking for something similar but the free version is very limited and i cant afford to buy the full version. Does anyone know of any good free themes to install?.

  Reply
 • April 12, 2019 at 8:28 am
  Permalink

  Is there a site that makes it easy to adhere to blog sites and also podcasts? I don’t have an iPod, does that issue?.

  Reply
 • April 13, 2019 at 11:20 pm
  Permalink

  I currently am running 2 blog sites, one is for layout & growth and I have a pagerank of 4 on it and also I have lots of good short articles. And I have an additional blog where I have rants, health ideas and digital photography … Should I merge them or should I maintain it seperate?.

  Reply
 • April 14, 2019 at 10:56 am
  Permalink

  zhpiwjjm Adidas Yeezy,If you are going for best contents like I do, just go to see this web page daily because it offers quality contents, thanks!

  Reply
 • April 14, 2019 at 2:15 pm
  Permalink

  excellent put up, very informative. I’m wondering why the opposite experts of this sector do not realize this. You must proceed your writing. I’m confident, you’ve a great readers’ base already!

  Reply
 • April 15, 2019 at 5:20 am
  Permalink

  Undeniably believe that which you stated. Your favorite justification appeared to be on the net the simplest thing to be aware of. I say to you, I definitely get irked while people think about worries that they plainly do not know about. You managed to hit the nail upon the top and also defined out the whole thing without having side effect , people can take a signal. Will likely be back to get more. Thanks

  Reply
 • April 17, 2019 at 11:58 pm
  Permalink

  I together with my guys have already been going through the nice solutions found on your web site and so all of the sudden I got a horrible feeling I never thanked the site owner for them. Most of the boys ended up totally happy to read through all of them and have now sincerely been tapping into them. We appreciate you truly being well kind and then for going for such perfect resources most people are really desirous to understand about. Our own sincere apologies for not saying thanks to you earlier.

  Reply
 • April 17, 2019 at 11:58 pm
  Permalink

  I loved as much as you will receive carried out right here. The sketch is tasteful, your authored subject matter stylish. nonetheless, you command get bought an nervousness over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come more formerly again as exactly the same nearly very often inside case you shield this increase.

  Reply
 • April 19, 2019 at 11:28 pm
  Permalink

  We’re a group of volunteers and starting a new scheme in our community. Your website provided us with valuable information to work on. You’ve done an impressive job and our whole community will be grateful to you.

  Reply
 • April 20, 2019 at 9:19 pm
  Permalink

  At the time of the heat, the money was invested in the stock market. That experience made the 69-year-old Dario finally become a global macro investor, and used this to shape the understanding of the economy and the market. Dalio believes that capitalism is the most effective mechanism for resource allocation in terms of raising living standards. But to this day, the capitalist system has little or no actual income growth for most people.

  Reply
 • April 25, 2019 at 12:26 am
  Permalink

  I’m a teenager and I listened to that you can in fact make money for points similar to this. I’m experienced with computers as well as have great literary works abilities as well as I make sure I can create effective blogs/articles … On a different (sort of) subject, would certainly I be able to join affiliate programs?.

  Reply
 • April 25, 2019 at 10:36 am
  Permalink

  “The economy has been going down since November last year, but in the past two weeks, there have been signs that the situation is stabilizing, which is a comforting thing in itself,” O’Neill added.

  Reply
 • May 4, 2019 at 9:48 am
  Permalink

  Its like you read my mind! You appear to know a lot about this, like you wrote the book in it or something. I think that you can do with some pics to drive the message home a little bit, but instead of that, this is great blog. A fantastic read. I’ll definitely be back.

  Reply
 • May 5, 2019 at 9:33 pm
  Permalink

  In fact, on this page, you’ll find a bevy of cartoon galleries produced by artists throughout the USA TODAY Network and from Cagle Cartoons — a site that archives some 200,000 cartoons from artists worldwide. We update our galleries regularly. And we’ll try to swap them onto this page so you can enjoy the most recent additions to our collection as they come. Check back often!

  Reply
 • May 6, 2019 at 1:56 am
  Permalink

  I have an organisation blog site through which I use particular items and solutions. It is also a general-information blog, nevertheless. I am looking for to relocate to one more blog site host. I know that blogspot offers user-sponsored advertising, but are there any kind of various other cost-free blogs that allow something like blogspot’s adsense and/or user-sponsored advertising?.

  Reply
 • May 6, 2019 at 9:54 am
  Permalink

  Its like you read my mind! You seem to know a lot about this, like you wrote the book in it or something. I think that you could do with a few pics to drive the message home a little bit, but instead of that, this is fantastic blog. A great read. I will definitely be back.

  Reply
 • May 6, 2019 at 9:54 am
  Permalink

  obviously like your web-site however you need to take a look at the spelling on quite a few of your posts. A number of them are rife with spelling issues and I to find it very troublesome to inform the reality nevertheless I will definitely come back again.

  Reply
 • May 6, 2019 at 9:54 am
  Permalink

  You completed certain nice points there. I did a search on the topic and found mainly folks will go along with with your blog.

  Reply
 • May 8, 2019 at 11:06 am
  Permalink

  I loved as much as you will receive carried out right here. The sketch is attractive, your authored subject matter stylish. nonetheless, you command get got an edginess over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come more formerly again as exactly the same nearly very often inside case you shield this increase.

  Reply
 • May 9, 2019 at 12:14 pm
  Permalink

  Normally I don’t read post on blogs, however I wish to say that this write-up very compelled me to check out and do it! Your writing taste has been amazed me. Thank you, quite great article.

  Reply
 • May 9, 2019 at 12:23 pm
  Permalink

  I think this is among the most vital info for me. And i am glad reading your article. But should remark on some general things, The website style is ideal, the articles is really excellent : D. Good job, cheers

  Reply
 • May 20, 2019 at 11:06 am
  Permalink

  Thanks for any other informative blog. The place else may I get that type of info written in such a perfect approach? I’ve a undertaking that I’m just now working on, and I’ve been on the look out for such info.

  Reply
 • May 20, 2019 at 11:07 pm
  Permalink

  What is the most effective application for uploading blogs or articles to my web site?

  Reply
 • May 23, 2019 at 4:00 pm
  Permalink

  My wife and i ended up being really excited John managed to finish up his investigations through the ideas he came across in your web pages. It is now and again perplexing just to continually be giving away information and facts that people today may have been making money from. We really take into account we’ve got the blog owner to be grateful to for this. The explanations you have made, the straightforward blog navigation, the friendships you can help foster – it is mostly unbelievable, and it’s making our son and our family do think the matter is satisfying, and that is exceptionally mandatory. Many thanks for the whole thing!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *