100 năm giang hồ đại chiến tại Nhật: Móc mắt đối phương khi giận

Ngay thời điểm 100 năm thành lập, tổ chức tội phạm khét tiếng Yamaguchi-gumi lại xào xáo nội bộ và sự tách riêng của họ có thể dẫn đến cuộc chiến khốc liệt – theo Wall Street Journal 9-9-2015.

Yamaguchi-gumi được ngư phủ Harukichi Yamaguchi thành lập năm 1915 tại Kobe; và người có công biến tổ chức tội phạm này lừng lẫy “sự nghiệp giang hồ” là Kazuo Taoka.

Móc mắt đối phương khi giận

Thời Taoka cai trị từ năm 1946 đến khi chết năm 1981, Yamaguchi-gumi mở rộng như một đế chế tội phạm dấn sâu vào nhiều ngóc ngách kinh tế lẫn chính trị. Mồ côi từ nhỏ, Taoka kiếm sống tại các bến tàu Kobe, sau đó gia nhập nhóm giang hồ Noburu Yamaguchi và trở thành một trong những tay anh chị khét tiếng.

Lúc giận, Taoka thường móc mắt đối phương bằng ngón tay, do vậy Taoka có biệt danh “con gấu”. Năm 1936, lúc 23 tuổi, Taoka bị xử tám năm tù về tội giết người. Khi được thả năm 1943, Taoka được đón về nhóm cũ; và năm 1946, lúc 33 tuổi, Taoka trở thành bố già” sau khi Noburu Yamaguchi chết. Sau khi tiếp nhận Yamaguchi-gumi, “con gấu” ký hiệp ước với băng cờ bạc lớn nhất Kobe là Honda-kai nhưng bắt đầu tìm cách xóa sổ nhóm này. Nhóm thứ hai bị Yamaguchi-gumi “sáp nhập” thành công là Meiyu-kai, chủ yếu gồm tội phạm gốc Hàn Quốc. Tiếp đó, Taoka thanh trừng nhóm Miyamoto-gumi…

Tháng 7-1978, Taoka bị ám sát. Khi Taoka có mặt tại quán bar Bel Ami tại Kyoto, một thanh niên tên Kiyoshi Narumi bước vào, nhắm thẳng “bố già” bóp cò. Dù có mặt năm cận vệ, “bố già” Taoka vẫn bị bắn trúng cổ và tên ám sát chạy thoát. Là thành viên nhóm Matsuda, Kiyoshi Narumi trả thù cho việc Yamaguchi-gumi bắn chết ông trùm nhóm mình. Nhiều thành viên Matsuda, trong đó có Kiyoshi Narumi đã ăn tro hỏa táng của ông trùm và cùng thề trả thù. Tuy nhiên, “bố già” Taoka thoát chết và người ta tìm thấy xác Kiyoshi Narumi trong khu rừng Kobe vài tuần sau! Ba năm sau, Taoka chết bởi cú đột quỵ. Đám tang “bố già” được Yamaguchi-gumi biến thành sự kiện trọng đại với việc tổ chức truy điệu “bố già” khắp nước Nhật!

5-chot_gjot

Kenichi Shinoda, “bố già” của Yamaguchi-gumi. (Japan Times)

Tại sao chia rẽ?

Theo Atsushi Mizoguchi, một trong những nhà nghiên cứu tội phạm học nổi tiếng nhất Nhật, có hai lý do chính khiến Yamaguchi-gumi sau 100 năm bắt đầu tan rã: Sự oán thù đố kỵ giữa các nhóm cùng sự bất mãn đối với những gương mặt chủ chốt; và lời đồn rằng ông trùm Kenichi Shinoda 73 tuổi, còn được gọi là Shinobu Tsukasa, có âm mưu đưa đàn em nhóm mình (Kodo-kai; cát cứ Nagoya) lên vị trí trùm tương lai. Shinoda làm “bố già” Yamaguchi-gumi vào năm 2005, sau đó bị bắt và bị xử sáu năm tù tội sở hữu vũ khí, rồi được thả năm 2011.

Yamaguchi-gumi là tổ chức có nhiều nhóm chứ không theo mô hình “gia đình” kiểu Mafia Ý hay Mỹ. Hiện Yamaguchi-gumi có khoảng 23.000 thành viên, chiếm 44% thành phần Yakuza khắp Nhật. Theo Wall Street Journal, cuối tháng 8-2015, Yamaguchi-gumi phát ra một thông báo nội bộ nói rằng 13 ông trùm của 72 nhóm chính đã bị tống khứ khỏi tổ chức hoặc bị treo quyền, trong đó có nhóm cực mạnh Yamaken-gumi đóng tại Kobe. Cụ thể, theo tờ Asahi, tổng cộng có 14 nhóm tách khỏi Yamaguchi-gumi để thành lập “Kobe Yamaguchi-gumi”.

Đây không phải lần đầu tiên nội bộ Yamaguchi-gumi lộn xộn chia rẽ. Cuộc “nội chiến” năm 1984 đã dẫn đến các cuộc thanh trừng khốc liệt kéo dài năm năm khiến gần 30 thành viên bị giết và hàng chục người bị thương. Mâu thuẫn nội bộ có lẽ bắt đầu từ năm 2008, khi ông trùm Tadamasa Goto bị tống khỏi Yamaguchi-gumi bởi không chỉ… không “đi họp” mà còn bí mật hợp tác với FBI trong cuộc trao đổi những bí mật của tổ chức để đổi lấy visa vào Mỹ nhằm thực hiện ca ghép gan. Hiện trốn tại Campuchia, Goto nói rằng mình sẽ trở về Nhật để giành lại quyền.

Trước khi xảy ra cuộc đấm đá gây chia rẽ, Yamaguchi-gumi đã biến họ thành một tổ chức kinh tế có sức ảnh hưởng cực mạnh. Robert Feldman, nhà phân tích thuộc Morgan Stanley Japan Securities, nói rằng Yamaguchi-gumi là “tập đoàn tài chính” chẳng khác gì một Goldman Sachs nhưng được trang bị súng, dao và sát thủ (The Daily Beast 28-8-2015). Sở hữu các hãng kiểm toán, hàng trăm công ty bình phong, có mạng lưới quản lý chuyên nghiệp và thậm chí có các công ty dữ liệu…, họ kiểm soát gần như hoàn toàn ngành công nghiệp giải trí Nhật. Có lúc họ cài người vào hệ thống công nghệ thông tin. Năm 2007, khi đường dây này bị phát hiện, người ta mới biết rằng Yamaguchi-gumi đã tiếp cận được kho dữ liệu cá nhân của 3,2 triệu người Nhật. Không dừng lại đó, Yamaguchi-gumi thậm chí luồn sâu vào hệ thống chính trị. Tháng 2-2015, Bộ trưởng Giáo dục-Thể thao-Văn hóa-Khoa học-Kỹ thuật Hakubun Shimomura đã bị phanh phui nhận tiền từ Yamaguchi-gumi.

Theo Mainichi Shimbun, có hàng chục ông nghị thuộc đảng Dân chủ Tự do (LDP) từng nhận hỗ trợ tài chính từ nhiều công ty liên quan Yakuza; và Mainichi Shimbun cho biết thêm cảnh sát Nhật từng bắt ông trùm Shun Tada cùng hai đệ tử với tội cung cấp gái cho một ông nghị nghỉ hưu (tên của nghị sĩ này không được nêu nhằm bảo vệ quyền riêng tư cá nhân). Tháng 7-2011, báo chí Nhật phanh phui thêm một vụ liên quan nghị sĩ Hideaki Omura thuộc đảng Dân chủ Tự do (LDP), người từng nhận tiền của Yakuza trong các chiến dịch tranh cử. Tệ hơn, có trường hợp cho thấy Yakuza còn gài người vào bộ máy công quyền. Cuối năm 2003, cựu vũ nữ quán bar Mitsuyo Ohira – kẻ được mệnh danh Ái thiếp của trùm giang hồ – đã trúng cử ghế phó thị trưởng Osaka! Mitsuyo Ohira, vốn là vợ một trùm Yakuza, đã lọt vào bộ máy tranh cử địa phương bằng chiến dịch vận động hậu trường của giới tội phạm.

Với sự bao che của giới chức tham nhũng, Yakuza cứ thế phát triển dù chúng cũng liên tục trở thành mục tiêu của cảnh sát. Tháng 10-2003, cảnh sát Nhật đã bủa vây trụ sở Nada-ku của nhóm Yamaguchi-gumi để tìm bằng chứng cho thấy tập đoàn tội phạm này đã đứng ra làm ô dù cho băng Goryo-kai – lừng danh với hoạt động cho vay cắt cổ. Trước đó, tháng 8-2003, vua cho vay nặng lãi Susumu Kajiyama (thuộc Goryo-kai) đã ra đầu thú. Cảnh sát cho biết “cá mập” Kajiyama (cách dùng của Japan Times) nắm trong tay hơn 1.000 cơ sở cho vay nặng lãi khắp Tokyo và hoạt động Goryo-kai đã được Yamaguchi-gumi che chở với nhiệm vụ bảo kê.

Yamaguchi-gumi thật ra không xa lạ gì với hoạt động cho vay nặng lãi – “ngành” đem lại doanh thu 33,3 tỉ yen bòn rút từ khoảng 280.000 nạn nhân khắp nước Nhật chỉ trong 18 tháng tính đến tháng 6-2011. Sự phát triển Yakuza còn thể hiện ở điểm thế giới giang hồ Nhật có rất nhiều tổ chức, những tổ chức nhỏ nằm trong hoặc liên quan tổ chức lớn và tổ chức lớn nằm trong hoặc liên quan tổ chức lớn hơn. Chính sự chằng chịt phức tạp trong thế giới ngầm tội phạm, cảnh sát Nhật gặp rất nhiều khó khăn trong việc phá án.

Thế giới Yakuza

Theo từng âm tiết, Yakuza có nghĩa là 8-9-3, xuất phát từ môn chơi bài ba lá theo kiểu tính “nút” như bài cào. Với dân bài bạc, Yakuza là thua cháy túi. Từ đó, Yakuza tượng trưng cho sự vô tích sự rồi thuật từ này bắt đầu được ám chỉ dành cho giới tội phạm – tức thành phần ngoài lề xã hội và chẳng tích sự gì cho đất nước.

Yakuza chia làm ba loại chính: Chôm chỉa vỉa hè, cờ gian bạc lận và du đãng. Loại tekiya và bakuto có nguồn gốc vào thế kỷ 18 trong khi gurentai là sản phẩm của nước Nhật sau Thế chiến thứ hai, khi hoạt động chợ đen bùng nổ thời gạo châu củi quế. Tekiya hình thành vào thời Shogun Tokugawa Ieyasu, ban đầu là bọn bán cao đơn hoàn tán dạo nhưng sau đó trở thành bọn buôn hàng gian, hàng giả. Trong khi đó, bakuto (cũng xuất hiện thời Tokugawa Ieyasu) thoạt đầu chỉ là bọn giang hồ sống bằng nghề cờ bạc nhưng sau đó trở thành thành phần xã hội đen tham gia nhiều hoạt động tội phạm khác. Chính bakuto là nơi khai sinh từ “Yakuza” (cũng như Yubitsumei, cắt ngón tay).

Để trở thành thành viên mafia, một ứng cử viên phải trải qua lễ gia nhập, gồm việc chích đầu ngón tay để lấy máu trét lên bức tranh một vị thánh rồi đốt bức tranh ngay trên tay kẻ được kết nạp. Lễ kết nạp Yakuza phức tạp hơn và máu được thay bằng rượu sake. Tại buổi lễ, vị oyabun (cha) ngồi đối diện người kết nạp, trong khi azukarinin (người đứng ra bảo lãnh) chuẩn bị rượu lễ. Sake được pha với muối và vảy cá sẽ được rót vào ly. Ly của oyabun được rót tới miệng trong khi ly của người kết nạp ít hơn. Hai người bắt đầu nhấp uống rồi đổi ly cho nhau. Sau đó, kobun (con) phải thề tuyệt đối trung thành với oyabun, ngay cả việc sẵn sàng hy sinh tính mạng vợ con để bảo vệ cho oyabun.
Please follow and like us:
error

42 thoughts on “100 năm giang hồ đại chiến tại Nhật: Móc mắt đối phương khi giận

 • January 9, 2019 at 9:49 am
  Permalink

  Right here is the right web site for anyone who wants to find out about this topic. You realize a whole lot its almost hard to argue with you (not that I personally will need to…HaHa). You definitely put a new spin on a subject that has been discussed for years. Great stuff, just wonderful!

  Reply
 • February 7, 2019 at 10:54 pm
  Permalink

  I simply want to mention I am just very new to blogging and absolutely savored this web-site. More than likely I’m planning to bookmark your site . You certainly come with great well written articles. Thanks a lot for revealing your web-site.

  Reply
 • February 20, 2019 at 7:19 pm
  Permalink

  How come I get this ? when using Firefox and when I am using Internet Explorer shows what I am supposed to get, (Wed) ,as the text. If you cannot see what I put down it is a small box with the numbers 26 and 20 inside of it.. Is there a fix for my problem?. Thanks in advance..

  Reply
 • February 28, 2019 at 4:48 pm
  Permalink

  I have to express my appreciation to the writer just for rescuing me from this matter. Just after surfing throughout the the net and obtaining views which were not powerful, I thought my life was done. Existing minus the answers to the problems you’ve fixed as a result of your entire article content is a critical case, and the ones which might have negatively damaged my career if I hadn’t noticed your web blog. That knowledge and kindness in maneuvering the whole lot was important. I’m not sure what I would’ve done if I had not encountered such a solution like this. I can also at this moment look forward to my future. Thanks for your time very much for your reliable and amazing help. I will not think twice to suggest the sites to anyone who needs and wants care on this area.

  Reply
 • March 2, 2019 at 1:52 pm
  Permalink

  I have been absent for some time, but now I remember why I used to love this blog. Thank you, I¡¦ll try and check back more frequently. How frequently you update your website?

  Reply
 • March 2, 2019 at 2:01 pm
  Permalink

  Thank you, I have just been looking for info about this subject for ages and yours is the greatest I’ve found out so far. But, what about the bottom line? Are you sure concerning the source?

  Reply
 • March 4, 2019 at 8:43 am
  Permalink

  I’m still learning from you, as I’m improving myself. I definitely liked reading everything that is written on your blog.Keep the information coming. I loved it!

  Reply
 • March 4, 2019 at 6:30 pm
  Permalink

  I’ll be teaching a creative writing class this summer to a group of 11-14 year-olds. I have experience teaching writing (mostly poetry) to adults, but teaching kids will be new territory. Does anyone have some great tips, websites, resources for exercises, and reading materials for this age group? Thanks!.

  Reply
 • March 9, 2019 at 3:46 pm
  Permalink

  I’m still learning from you, as I’m trying to reach my goals. I certainly love reading everything that is posted on your website.Keep the stories coming. I loved it!

  Reply
 • March 12, 2019 at 7:08 pm
  Permalink

  Very nice post. I just stumbled upon your blog and wished to say that I’ve truly enjoyed browsing your blog posts. In any case I’ll be subscribing to your rss feed and I hope you write again soon!

  Reply
 • March 13, 2019 at 7:37 pm
  Permalink

  I’ve recently started a website, the info you offer on this web site has helped me tremendously. Thank you for all of your time & work. “Her grandmother, as she gets older, is not fading but rather becoming more concentrated.” by Paulette Bates Alden.

  Reply
 • March 15, 2019 at 11:26 pm
  Permalink

  Good ¡V I should definitely pronounce, impressed with your web site. I had no trouble navigating through all tabs and related information ended up being truly simple to do to access. I recently found what I hoped for before you know it at all. Quite unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, site theme . a tones way for your customer to communicate. Nice task..

  Reply
 • March 18, 2019 at 5:43 pm
  Permalink

  Nice blog here! Also your website loads up very fast! What host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my site loaded up as fast as yours lol

  Reply
 • March 21, 2019 at 3:33 am
  Permalink

  You completed various good points there. I did a search on the subject matter and found most persons will consent with your blog.

  Reply
 • March 22, 2019 at 1:40 am
  Permalink

  Dead indited subject material, appreciate it for entropy. “You can do very little with faith, but you can do nothing without it.” by Samuel Butler.

  Reply
 • March 22, 2019 at 7:51 pm
  Permalink

  Hiya, I am really glad I have found this info. Nowadays bloggers publish only about gossips and web and this is really irritating. A good site with exciting content, that’s what I need. Thanks for keeping this web-site, I’ll be visiting it. Do you do newsletters? Can not find it.

  Reply
 • April 6, 2019 at 3:42 am
  Permalink

  Great website. Plenty of useful information here. I¡¦m sending it to several friends ans also sharing in delicious. And obviously, thanks for your effort!

  Reply
 • April 6, 2019 at 3:54 am
  Permalink

  Thank you for the sensible critique. Me and my neighbor were just preparing to do some research on this. We got a grab a book from our area library but I think I learned more clear from this post. I am very glad to see such excellent info being shared freely out there.

  Reply
 • April 8, 2019 at 2:25 pm
  Permalink

  It¡¦s actually a cool and helpful piece of information. I am happy that you just shared this useful information with us. Please keep us informed like this. Thank you for sharing.

  Reply
 • April 8, 2019 at 2:34 pm
  Permalink

  Wonderful web site. Lots of useful information here. I am sending it to some pals ans additionally sharing in delicious. And certainly, thank you on your sweat!

  Reply
 • April 9, 2019 at 12:15 pm
  Permalink

  Super-Duper website! I am loving it!! Will come back again. I am bookmarking your feeds also

  Reply
 • April 10, 2019 at 5:57 pm
  Permalink

  I’m still learning from you, as I’m improving myself. I certainly enjoy reading all that is posted on your site.Keep the aarticles coming. I enjoyed it!

  Reply
 • April 14, 2019 at 2:39 am
  Permalink

  dvytlkdtya,Definitely believe that which you said. Your favourite justification appeared to be on the net the simplest thing to remember of.

  Reply
 • April 16, 2019 at 5:19 am
  Permalink

  What i do not understood is in fact how you’re now not really a lot more smartly-preferred than you might be now. You’re so intelligent. You already know therefore significantly relating to this subject, produced me for my part consider it from numerous varied angles. Its like men and women don’t seem to be involved except it¡¦s something to do with Lady gaga! Your own stuffs outstanding. All the time maintain it up!

  Reply
 • April 18, 2019 at 8:24 am
  Permalink

  I’ve been absent for a while, but now I remember why I used to love this website. Thank you, I will try and check back more often. How frequently you update your site?

  Reply
 • April 20, 2019 at 8:00 am
  Permalink

  Thank you for the auspicious writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to more added agreeable from you! However, how could we communicate?

  Reply
 • April 27, 2019 at 7:24 pm
  Permalink

  Much of the chatter during the series was about how Lillard was destroying the Thunder’s defensive scheme — and most notably, Westbrook. The two even engaged in a war of words on occasion.

  Reply
 • May 3, 2019 at 1:04 pm
  Permalink

  Aw, this was an exceptionally good post. Spending some time and
  actual effort to make a really good article… but what
  can I say… I put things off a whole lot and don’t manage to get anything done.

  Reply
 • May 4, 2019 at 5:30 pm
  Permalink

  I’ve been surfing online more than 3 hours nowadays, yet I by no means discovered any attention-grabbing article like yours. It is pretty worth enough for me. In my opinion, if all webmasters and bloggers made excellent content material as you did, the net might be much more useful than ever before.

  Reply
 • May 5, 2019 at 10:45 pm
  Permalink

  Prior to the 2019 NFL draft, Nick Bosa deleted tweets that were critical of Colin Kaepernick, Beyonce and the movie “Black Panther”, and supportive of President Donald Trump because he “might end up in San Francisco.”

  Reply
 • May 6, 2019 at 6:58 pm
  Permalink

  Hiya, I am really glad I’ve found this info. Nowadays bloggers publish just about gossips and internet and this is really frustrating. A good web site with exciting content, that is what I need. Thanks for keeping this website, I’ll be visiting it. Do you do newsletters? Can’t find it.

  Reply
 • May 7, 2019 at 9:01 pm
  Permalink

  On Friday, the White House honored the first lady with a tribute on Twitter. “Happy Birthday, @FLOTUS!” the post was captioned along with an image of Mrs. Trump sitting alone on a sofa during a bilateral meeting between Donald Trump and Czech Prime Minister Andrej Babis in the Oval Office.

  Reply
 • May 8, 2019 at 6:50 pm
  Permalink

  Excellent blog here! Also your web site loads up very fast! What web host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my web site loaded up as fast as yours lol

  Reply
 • May 9, 2019 at 7:50 pm
  Permalink

  hello there and thank you for your info – I have definitely picked up something new from right here. I did however expertise several technical issues using this web site, since I experienced to reload the web site many times previous to I could get it to load correctly. I had been wondering if your web host is OK? Not that I am complaining, but slow loading instances times will often affect your placement in google and could damage your high-quality score if advertising and marketing with Adwords. Anyway I am adding this RSS to my email and could look out for much more of your respective fascinating content. Ensure that you update this again soon..

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *